Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Zak d Fak

#1226 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zak d Fak »

Historičarima ako treba kakva pomoć neka pitaju. Neka se jave ako ih zanima literatura (sva potrebna, mogu napisati nije problem i gdje je nabaviti jer će vam oni dati 1000 knjiga od kojih 2 trebate) kao i skripte koje valjaju. Pozdrav i sretno legama
EleanorRigby

#1227 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by EleanorRigby »

Koja sam ja glupača! Nisam na vrijeme otišla na stari fax podići dokumente, a ispis traje od 5-7 dana, i sad NE MOGU izaći na prijemni : ((((((((. Htjela sam upisati anglistiku. Zanima me, budući da vjerovatno u septembru neće biti mjesta na tom smjeru, mogu li upisati neki drugi, i prebaciti se u toku akademske godine? Da li ću polagati prijemni, platiti...? I na kojim smjerovima i u septembru bude mjesta?

Hvala unaprijed
Mmuummii

#1228 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

EleanorRigby wrote:Koja sam ja glupača! Nisam na vrijeme otišla na stari fax podići dokumente, a ispis traje od 5-7 dana, i sad NE MOGU izaći na prijemni : ((((((((. Htjela sam upisati anglistiku. Zanima me, budući da vjerovatno u septembru neće biti mjesta na tom smjeru, mogu li upisati neki drugi, i prebaciti se u toku akademske godine? Da li ću polagati prijemni, platiti...? I na kojim smjerovima i u septembru bude mjesta?

Hvala unaprijed

Ja mislim da si i danas mogla predat dokumenta, nisam sigurna al mislim da možeš i danas i sutra
almina_mima_kunic

#1229 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by almina_mima_kunic »

mRva_4 wrote:Eh evo za sve one koji žele upisati germanistiku i koji se sada spremaju za prijemni :)))

http://www.mein-deutschbuch.de/lernen.php?menu_id=5

ukoliko ste naučili večinu stvari ovdje možete pronaći određene vježbe pa da se još malo bolje pripremite i sami sebe testirate :)
Ja sam naučila i drago mi je pravo..samouvjereno i optimistično idem na taj test :) i svi mi trebamo izbaciti taj strah i tremu iz sebe :) samo opušteno! :) Želim vam svima puno sreće :thumbup:

Ey dobro ti ovo ... a de mi reci jesi išta bosanski vježbala....hoce li nam biti samo jedan pravopisni test ili ??? :-D :-D :skoljka:
selmischka

#1230 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by selmischka »

Mmuummii wrote:
Mija =) wrote:
selmischka wrote:joj, mozda je ovo pitanje vec postavljeno, ali ga nisam nasla... enivejs :roll:

ima li neko da zna koje bi odpriiiilike teme mogle biti na eseju za anglistiku?
hvala :)

i mene to zanima... :)

moze li nam neko pomoci??? :D

Ja vam ne znam za teme, tako da smo u isto maslu (neko je prije naveo da su teme moja buduća profesija, omiljena knjiga i morahija u VB) al et već danima čitam knjigu o esejima tako da znam da treba sadržavati od 300 do 500 riječi, da se sastoji od uvoda, razradbenog dijela i zaključka, u uvodu se iznose osobni stavovi i mišljena u najviše 5 rečenica, u razradbenom dijelu se nadovezuje na uvod i pobliže objašnjava ono iz uvoda bez prevelikog filozofiranja i u zaključku se samo u 5 rečenica nadoveže nešto na razredbeni dio, opet neki stavovi kao u uvodu ali samo kao zaključak cijelog teksta. Takođe sam čitala da bi po pravilu trebali dobiti 5 ili 10 smijernica tj. pitanja koji bi nam olakšali pisanje (pogotovo ako ne znamo temu prije), ali ne vjerujem da smo te sreće tako da nam svima želim puno sreću, puno kreativnosti jer smo svi u istom maslu :dance:

hvala puno :D samo da ne bude blokade kad dodje vrijeme :D
mRva_4

#1232 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

almina_mima_kunic wrote:
mRva_4 wrote:Eh evo za sve one koji žele upisati germanistiku i koji se sada spremaju za prijemni :)))

http://www.mein-deutschbuch.de/lernen.php?menu_id=5

ukoliko ste naučili večinu stvari ovdje možete pronaći određene vježbe pa da se još malo bolje pripremite i sami sebe testirate :)
Ja sam naučila i drago mi je pravo..samouvjereno i optimistično idem na taj test :) i svi mi trebamo izbaciti taj strah i tremu iz sebe :) samo opušteno! :) Želim vam svima puno sreće :thumbup:

Ey dobro ti ovo ... a de mi reci jesi išta bosanski vježbala....hoce li nam biti samo jedan pravopisni test ili ??? :-D :-D :skoljka:
:) za hrvatski u mom slučaju ili u tvom bosanski :) hmm pa iskreno.. samo sam uzela pravopis nekakav podsjetnik koji imam i pročitala tako.. pogledala malo one rečenice kada ide zarez kod nekih veznika i kod kojih ne ide..ništa posebno.. mislim da će to biti jednostavno to je samo taj mali pravopisni test..od tri kao dijela..i nije strašno uopće..znači nisam sad učila danima zbog toga.. samo odvojila satić i pročitala sve :) njemački sam duže spremala i vježbala.. Aktiv-Pasiv, Konjuktiv, Praesens,Preteritum, Perfekt, Futur 1, Futur 2, Kondicional 1, Kondicional 2.. onda ona tabela (npr. machen-machte-hat gemacht) nepravilnih glagola, onda složeni glagoli (s odvojivim prefiksima i neodvojivim prefiksama), onda pridjevske deklinacije(slaba, mješovita, jaka), pogledala malo i zamjenice, određeni i neodređeni član, isto znam da će biti na testu rečenica u kojoj ćeš morati odrediti koji je padež.. npr.:
Die Nadel des Kompasses zeigt in Nordrichtung. ----> Die Nadel (wer? was? Nominativ)
des Kompasses (Wessen? Genitiv)
in Nordrichtung (Wen? Was? Akussativ)
To ti je ono najbitnije..a ovih vježbi imaš koliko hoćeš na google.. ukucaš određeni dio gramatike iz njemačkog koji želiš provježbati i onda ti izbaci svega.. samo pronađeš :) Meni je puno pomoglo sve.. :)
Sretno :)
Mmuummii

#1233 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

hvala puno :D samo da ne bude blokade kad dodje vrijeme :D[/quote]

ne znam za ostale, al mene će strefit srčani, ja već noćima ne spavam
almina_mima_kunic

#1234 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Jaaa cu sebi da kupim oonu jednu veeeeeeliku milkuuuu sutra, i zastekat je negdje...pa cim se probudim u subotu, samo cu da jedem .... lijek protiv nervoze :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ljudi jos samo jedan dan ... :run: aaaaaaaaaa :skoljka:
mRva_4

#1235 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

almina_mima_kunic wrote:Jaaa cu sebi da kupim oonu jednu veeeeeeliku milkuuuu sutra, i zastekat je negdje...pa cim se probudim u subotu, samo cu da jedem .... lijek protiv nervoze :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol:

:)) haha joj kraljica si :) haha ja nemam pojma šta ću :) haha čokolada meni ne pomaže :) hahah
Voljela bih vas upoznati :))
Hippie Soul

#1236 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Hippie Soul »

znači pitanja iz filozofije......niko????? :cry: :cry: :cry:
lala*

#1237 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala* »

...
Last edited by lala* on 10/07/2010 23:33, edited 1 time in total.
Amar1991

#1238 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Amar1991 »

Zak d Fak wrote:Historičarima ako treba kakva pomoć neka pitaju. Neka se jave ako ih zanima literatura (sva potrebna, mogu napisati nije problem i gdje je nabaviti jer će vam oni dati 1000 knjiga od kojih 2 trebate) kao i skripte koje valjaju. Pozdrav i sretno legama
Prijemni..Neki su već rekli da je većinom zastupljeno gradivo koje se tiče Bosne a ja sam to iskreno najviše i učio ali i neke osnovne stvari, pa me zanima kakav je tebi prijemni bio, mislim pitanja i teme za esej naravno.. :)
lala*

#1239 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lala* »

Ima li ko da je predao na odsjek "Knjizevnost naroda BH i Bosanski, Srpski, Hrvatski jezik"? I znate li kad je prijemni tacno za nas odsjek? :)
almina_mima_kunic

#1240 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

mRva_4 wrote:
almina_mima_kunic wrote:Jaaa cu sebi da kupim oonu jednu veeeeeeliku milkuuuu sutra, i zastekat je negdje...pa cim se probudim u subotu, samo cu da jedem .... lijek protiv nervoze :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol:

:)) haha joj kraljica si :) haha ja nemam pojma šta ću :) haha čokolada meni ne pomaže :) hahah

subota ... ako se iii pronadjemo uuuu masi .... ugl nemoj ko da kasniiiii .... :P :P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mRva_4

#1241 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

almina_mima_kunic wrote:
mRva_4 wrote:

subota ... ako se iii pronadjemo uuuu masi .... ugl nemoj ko da kasniiiii .... :P :P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:) ja ću biti tamo sigurno već oko polo devet i ranije :) haha jbga putujem :-) :-) :-) u svakom slučaju.. :) bit će nas puno! :)
jeca fleetwoodmac

#1242 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by jeca fleetwoodmac »

haj ba,,dođeš,vidiš,pobijediš.:D
Sve će to bit super,,ako koga ne prime(mene) barem imaš još jedno iskustvo u životu,,pa idemo dalje za iste pare,ha ja.Sad fino u subotu laganini,uradiš šta znaš i ljeto je pred nama :D.Malo se tješim,,sretno nam svimaaaa 8)
1939

#1243 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by 1939 »

Amar1991 wrote:
Zak d Fak wrote:Historičarima ako treba kakva pomoć neka pitaju. Neka se jave ako ih zanima literatura (sva potrebna, mogu napisati nije problem i gdje je nabaviti jer će vam oni dati 1000 knjiga od kojih 2 trebate) kao i skripte koje valjaju. Pozdrav i sretno legama
Prijemni..Neki su već rekli da je većinom zastupljeno gradivo koje se tiče Bosne a ja sam to iskreno najviše i učio ali i neke osnovne stvari, pa me zanima kakav je tebi prijemni bio, mislim pitanja i teme za esej naravno.. :)

ee pozz hoce li biti pravopis na prijemnom za historiju neko mi rece da hoce, a one mi sluzbenice na upisu nisu rekle.. ii amare koje bi to knjige mogle biti ????????
Amar1991

#1244 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Amar1991 »

1939 wrote:
Amar1991 wrote:

ee pozz hoce li biti pravopis na prijemnom za historiju neko mi rece da hoce, a one mi sluzbenice na upisu nisu rekle.. ii amare koje bi to knjige mogle biti ????????

Na svakom odsjeku ima pravopis pa i na našem nažalost..za pravopis sam koristio onu plavu od Senahida Halilovića a za historiju gimnazijske udžbenike,teke,seminarske ma svašta..ja kad sam išao na Dan otvorenih vrata, asistent je rekao da na prijemnom bude sve..npr prošle godine na ovom drugom djelu gdje se piše esej bile su teme BiH u Prvom svjetskom ratu, Stećci i Rim a na opštem znanju mi reče sve...eh sad..
1939

#1245 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by 1939 »

Prijemni..Neki su već rekli da je većinom zastupljeno gradivo koje se tiče Bosne a ja sam to iskreno najviše i učio ali i neke osnovne stvari, pa me zanima kakav je tebi prijemni bio, mislim pitanja i teme za esej naravno.. :)[/quote][/quote]

Na svakom odsjeku ima pravopis pa i na našem nažalost..za pravopis sam koristio onu plavu od Senahida Halilovića a za historiju gimnazijske udžbenike,teke,seminarske ma svašta..ja kad sam išao na Dan otvorenih vrata, asistent je rekao da na prijemnom bude sve..npr prošle godine na ovom drugom djelu gdje se piše esej bile su teme BiH u Prvom svjetskom ratu, Stećci i Rim a na opštem znanju mi reče sve...eh sad..
jesil siguran...meni u studenskoj rekose da nema ...jbt to me malo brine lako je tu pogrijesiti...a ovo znam odprilike ...sta ako okinemo na pravopisu odmah na pocetku....
Amar1991

#1246 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Amar1991 »

1939 wrote:Prijemni..Neki su već rekli da je većinom zastupljeno gradivo koje se tiče Bosne a ja sam to iskreno najviše i učio ali i neke osnovne stvari, pa me zanima kakav je tebi prijemni bio, mislim pitanja i teme za esej naravno.. :)
[/quote]

jesil siguran...meni u studenskoj rekose da nema ...jbt to me malo brine lako je tu pogrijesiti...a ovo znam odprilike ...sta ako okinemo na pravopisu odmah na pocetku....[/quote]

Nažalost jesam,pa pogledaj na stranici ima piše a meni je i ona plava teta rekla da se polaže ali također mi je rekao i asistent da prošle godine od 70 prijavljenih samo 1 nije prošlo pravopis,a ne znam to šta će biti ako odmah ..ma sve ćemo vidjeti sutra a šta si ti spremao??..
Mmuummii

#1247 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

mRva_4 wrote:

E kad ste već kod milke, ja sad krećem za Sarajevo, u koferu nosim tablete za smirenje i puuuuuuuuunnnnoooo čokolada, bolje da dobijem šećerni šok nego da me prpa hvata :run:
1939

#1248 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by 1939 »

Na svakom odsjeku ima pravopis pa i na našem nažalost..za pravopis sam koristio onu plavu od Senahida Halilovića a za historiju gimnazijske udžbenike,teke,seminarske ma svašta..ja kad sam išao na Dan otvorenih vrata, asistent je rekao da na prijemnom bude sve..npr prošle godine na ovom drugom djelu gdje se piše esej bile su teme BiH u Prvom svjetskom ratu, Stećci i Rim a na opštem znanju mi reče sve...eh sad..[/quote]

jesil siguran...meni u studenskoj rekose da nema ...jbt to me malo brine lako je tu pogrijesiti...a ovo znam odprilike ...sta ako okinemo na pravopisu odmah na pocetku....[/quote]

Nažalost jesam,pa pogledaj na stranici ima piše a meni je i ona plava teta rekla da se polaže ali također mi je rekao i asistent da prošle godine od 70 prijavljenih samo 1 nije prošlo pravopis,a ne znam to šta će biti ako odmah ..ma sve ćemo vidjeti sutra a šta si ti spremao??..[/quote]

ma buraz nisam nista...znam odprilike..dobar sam iz historije....mozes li mmi ostavit svoj msn (porukom ) pa da se cujemo :))))
Zak d Fak

#1249 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zak d Fak »

Prijemni vam se sastoji od B/H/S jezika koji je ustvari glavni dio. Prije 2 godine (kada sam se ja upisivao) od 110 studenata 13 je prošlo pismeni i 13 se upisalo na prvom roku. Dakle ide pravopisni na kojem dobijete papir i ispravljate greške, malo/veliko slovo, zareze, tačke itd. Ako to prođete idete na esej gdje imate par sati da napišete 1 od 3 teme, kod mene je bila BiH u AU, BiH za vrijeme osmanlija i treće se ne sjećam. Treći i zadnji dio ispita jeste test opšteg historijskog znanja (popuni, dopuni, zaokruži) koji se sastoji od cijele historije BiH (barem kod mene je) od Batona pa do '91. Za pravopis i na prvoj godini ćete koristiti Halilovićevu knjigu dok za historiju koristite 4 udžbenika iz srednje. Sretno.
DanteX

#1250 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by DanteX »

Sretno svima sutra na prijemnon :thumbup:

Vidjet ćete, prijemni je više nego lagan,a da ne pričam za psihologiju. To je bio najlakši test u mom životu. Tako, vi koji ste stvarno učili, bit ćete primljeni, ništa se ne brinite :)

Sretno :D
Post Reply