Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mRva_4

#1201 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

minjonja wrote:samo da provjerim jos jednom:

prijemni iz bosankog je u 9h i traje 45 minuta. u 12:30h je njemacki i traje 90 minuta. jel tako?
:) ako si za germanistiku samo..tj kao jednopredmetni studij.. onda ti je odmah poslje testa iz bosanskog germanistika.. ako jedvopredmetni studij onda polazes tako u devet jedan a drugi u polo jedan :)))
Sretno nam na germanistici :)
almina_mima_kunic

#1202 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by almina_mima_kunic »

Ma ništa :-D
Ako imaš još pitanja slobodno pitaj, šta god te interesuje oko prijemnog pitaj, naravno ako je za psihologiju :lol:

Treba li ti test za bosanski? Nije isti, ali je sličan.[/quote]

Eeeeeeeeey moze li meni taj test za bosanski ako nije problem ? Pošaljem ti mail svoj ? ;-) ;-)
minjonja

#1203 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by minjonja »

mRva_4 wrote:

prijemni iz bosankog je u 9h i traje 45 minuta. u 12:30h je njemacki i traje 90 minuta. jel tako?
:) ako si za germanistiku samo..tj kao jednopredmetni studij.. onda ti je odmah poslje testa iz bosanskog germanistika.. ako jedvopredmetni studij onda polazes tako u devet jedan a drugi u polo jedan :)))
dvopredmetni studij je u pitanju, ali za ovaj drugi predmet se ne polaze prijemni. sad nam nije jasno kad da njemacki polaze...
Hippie Soul

#1204 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Hippie Soul »

ima li itko primjer pitanja za test iz filozofije koji će biti na prijemnom? :shock:
mRva_4

#1205 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

almina_mima_kunic wrote:Ma ništa :-D
Ako imaš još pitanja slobodno pitaj, šta god te interesuje oko prijemnog pitaj, naravno ako je za psihologiju :lol:

Treba li ti test za bosanski? Nije isti, ali je sličan.

Eeeeeeeeey moze li meni taj test za bosanski ako nije problem ? Pošaljem ti mail svoj ? ;-) ;-)[/quote]

I ja i ja i ja :D želim taj test :))) pliz poslat ću ti mail :D
mRva_4

#1206 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

minjonja wrote:
mRva_4 wrote:

dvopredmetni studij je u pitanju, ali za ovaj drugi predmet se ne polaze prijemni. sad nam nije jasno kad da njemacki polaze...
Ovo piše na straniciiii :D

PRIJEMNI ISPIT održat će se 3. jula sa početkom u 9 sati prema rasporedu po odsjecima koji će biti oglašeni.

•PISMENI (Bosanski, hrvatski i srpski jezik) 3. juli sa početkom u 9 sati. Ovaj dio ispita traje 45 minuta.
•PISMENI dio za određeni studij održat će se 3 jula nakon završenog pismenog ispita iz Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika. Ovaj dio ispita trajat će 90 minuta.
•Prijemni ispit za drugi predmet održat će se 3. jula sa početkom u 12 sati i 30 minuta. Dio ispita za drugi predmet trajat će 45 minuta.
Na ovaj dio prijemnog ispita izlaze kandidati koji su se prijavili na dvopredmetni studij.

Znači imat ćeš polaganja u devet iz bosanskog odmah poslje iz jednog od ta dva predmeta, i u polo jedan ide drugi..eto tako je valjda :D haha ali u svakom slučaju moraš doći prije devet sati i sve ćeš tamo saznati..uglavnom taj dan sve polažeš odjednom :)) jedno iza drugog.. tako da ti je svejedno dobila ili ne dobila informacije :) ja nisam sigurna :)
bosanka91

#1207 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bosanka91 »

Ambrozija wrote:Pravopisni test iz Bosankog jezika bude na svakon odsjeku i to je prvo sto se radi, test nije tezak, tu je uglavnom veliko i malo slovo, zarez, tacka i slicno. Opci test na Historiji Umjetnosti je sve samo ne tezak, a vjerujem da je slican i na Historiji. Nama su bila pitanja uglavnom iz umjetnosti ali nadju se i pitanja i opce historije, filma, muzicke kulture, ponekad cak i politike, cisto da vide koliko si informiran o odredjenim stvarima. Recimo pitanje;: Koje godine je izgradjena Vijecnica? - jako dobro pitanje ali budu i ona pitanja tipa: Ko je reditelj filma Gori Vatra? - sto je po meni pomalo apsurdno ali dobro, taj su test ipak osmisljavali profesionalci :) Nije nista strasno. Mi smo iza Bosanskoh i testa opceg znanja imali i esej na jednu od tri teme, mozda je i na Historiji slicno...ne znam...

Na testu opce informisanosti iz Pedagogije, bila su ovakva pitanja:
1. sta je logika
2.ko ima vise kostiju bebe ili odrasli
3.prepeetum mobile je
4.gdje ima najvise pingvina
4.koji kontinent je najveci
5.najpoznatija formula u fizici
6.sta su hromosomi
7.sta je zigot
8. sta znaci maturacija
9.prvi bosanski kralj je bio
10.ko je napisao hasanaginicu
11.estrogen je
12.geni su
13. Sta je DNK
14. Sta je RNK
To su samo neka kojih se sjecam, bilo ih je oko 40-50.
Uglavnom samo mirno, nije nista tesko, ne brinite se oko pronalska mjesta gdje se polaze, sve ce vam objasniti na licu mjesta, a mislim da ce i postaviti na internet ali i na oglasnoj ploci prije prijemnog gdje je sta. Mnogo je lakse nego sto se cini...Znam da vam to u ovom trenutku nista ne znaci, i ja sam umirala od treme, ali sve je proslo iznad mojih ocekivanja...I mozda vam se iz ove perspektive cini da imate malo vremena za testove i eseje, ali imate i vise nego dovoljno, ja sam barem prije vremena zavrsila sve, ali samo polako...Sretno svima i javite kako je bilo!

bilo bi extra kada bi neko ovako nesto napisao vezano za psihologiju :sad:
Knuffica

#1208 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Knuffica »

bosanka91 wrote:
Ambrozija wrote:Pravopisni test iz Bosankog jezika bude na svakon odsjeku i to je prvo sto se radi, test nije tezak, tu je uglavnom veliko i malo slovo, zarez, tacka i slicno. Opci test na Historiji Umjetnosti je sve samo ne tezak, a vjerujem da je slican i na Historiji. Nama su bila pitanja uglavnom iz umjetnosti ali nadju se i pitanja i opce historije, filma, muzicke kulture, ponekad cak i politike, cisto da vide koliko si informiran o odredjenim stvarima. Recimo pitanje;: Koje godine je izgradjena Vijecnica? - jako dobro pitanje ali budu i ona pitanja tipa: Ko je reditelj filma Gori Vatra? - sto je po meni pomalo apsurdno ali dobro, taj su test ipak osmisljavali profesionalci :) Nije nista strasno. Mi smo iza Bosanskoh i testa opceg znanja imali i esej na jednu od tri teme, mozda je i na Historiji slicno...ne znam...

Na testu opce informisanosti iz Pedagogije, bila su ovakva pitanja:
1. sta je logika
2.ko ima vise kostiju bebe ili odrasli
3.prepeetum mobile je
4.gdje ima najvise pingvina
4.koji kontinent je najveci
5.najpoznatija formula u fizici
6.sta su hromosomi
7.sta je zigot
8. sta znaci maturacija
9.prvi bosanski kralj je bio
10.ko je napisao hasanaginicu
11.estrogen je
12.geni su
13. Sta je DNK
14. Sta je RNK
To su samo neka kojih se sjecam, bilo ih je oko 40-50.
Uglavnom samo mirno, nije nista tesko, ne brinite se oko pronalska mjesta gdje se polaze, sve ce vam objasniti na licu mjesta, a mislim da ce i postaviti na internet ali i na oglasnoj ploci prije prijemnog gdje je sta. Mnogo je lakse nego sto se cini...Znam da vam to u ovom trenutku nista ne znaci, i ja sam umirala od treme, ali sve je proslo iznad mojih ocekivanja...I mozda vam se iz ove perspektive cini da imate malo vremena za testove i eseje, ali imate i vise nego dovoljno, ja sam barem prije vremena zavrsila sve, ali samo polako...Sretno svima i javite kako je bilo!

bilo bi extra kada bi neko ovako nesto napisao vezano za psihologiju :sad:

ISTINAAA ! :sad:
Ambrozija

#1209 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Da ne citiram svakoga pojedinacno, evo kratak odgovor...
Za Historiju nazalost ne znam teme, nisam 100% sigurna ali nekad davno su bile tema tipa I ili II svjetski rat, da pises sve sto znas, ali doista nisam sigurna. teme na Historiji Umjetnosti bile su: Picasso, Van Gogh i uopsteno o Renesansi.

Sto se tice testa opceg znanja iz psihologije, mislim da je dosta slican, da ce se vjerovatno slicna pitanja naci, jer na kraju krajeva psihologija i pedagogija su dvije usko povezane znanosti....
Ali uistinu nije strasno, meni je test opce informisanosti na Historiji Umjetnosi u najmanju ruku bio smijesan. Na Pedagogiji je malo tezi, ali vecinu tih stvari smo vec naucili kroz osnovnu i srednju skoli, tako da budite bez brige, budite opusteni.
"Stela" ili veza zaista nisu potrebne, ja sam se brinula i za to, ali eto bila sam peta na spisku od 30 ljudi koliko se na pedagogiju prima (redovnih), samo vjerujte u sebe i samo opusteno...Proci ce i to, rado bih se vratila u taj period...
jeca fleetwoodmac

#1210 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by jeca fleetwoodmac »

hej zna li netko možda je li ima šanse upasti među prvih 30 redovnih s plaćanjem onaj tko je prošao s 3 ?
Ambrozija

#1211 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Ako uradis prijemni jako dobro, ne vidim razlog zasto da ne...
jeca fleetwoodmac

#1212 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Ambrozija wrote:Ako uradis prijemni jako dobro, ne vidim razlog zasto da ne...
pa..iz razloga što na prijemnom imam neki test kompetencije:S(na prijemnom za pedagogiju).
pitala sam tetu na ovoj studentskoj službi ali me otjerala..a nitko mi ne zna reći što sve spada u taj test,,ja samo mogu nagađati.znaš li nešto o tome možda,tamo mi nitko nije bio sa pedagogije da ga pitam:S?
jeca fleetwoodmac

#1213 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

vidiš,,njih nisam pitala al gužva bila totalno,,al ajd..
jeca fleetwoodmac

#1214 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

tražila sam ,ali sam našla samo koliko bodova nosi..
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#1215 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Privatna poruka »

Upisite upisite :D

Bit cete redovni ovako rano na forumu ako nista.
Ambrozija

#1216 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Ljudi, samo opusteno! Nema se tu Bog zna sta uciti i spremati. Ja sam izasla na prijemni iz pedagogije bez apsolutno ikakve pripreme. pripremala sam se za historiju umjetnosti svo vrijeme, za esej.
Na Pedagogiji takodjer dobijete test sa odredjenim situacijama gdje se od vas trazi da napisete ono sto biste vi, kao pedagog uradili, kako bi rijesili situaciju. recimo dijete je lose u skoli, depresivno je i ima probleme kod kuce. Od vas se trazi da napisete kako biste ga posavjetovali, kako biste ga naveli da prica o svom problemu i koje biste metode koristili...test kompetencije je s druge strane zapravo poput testa inteligencije...Vjerujem da ste radili ovakve i slicne testobe u srednjoj i osnovnoj skoli, kada su vas testirali (nas jesu)...Ja se sjecam da smo dobili sliku sata, i sada smo taj sat trebali predstaviti obratno, dakle u ogledalu, pa pitanja tipa: nastavi brojčani ili verbalni niz, izbaci uljeza...Eto recimo takva i slicna pitanja, nista strasno...
Samo opusteno, znam da se ponavljam, ali zaista nema razloga za brigu...
jeca fleetwoodmac

#1217 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

tako sam i ja slično mislila,,,sad znam,,hvala puno puno :P
Ambrozija

#1218 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

nema na cemu, ako neko ima jos nekih pitanja rado cu pomoci ukoliko je to u mojoj moci. jos jednom sretno svima i javite kako je proslo
Mija =)

#1219 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mija =) »

selmischka wrote:joj, mozda je ovo pitanje vec postavljeno, ali ga nisam nasla... enivejs :roll:

ima li neko da zna koje bi odpriiiilike teme mogle biti na eseju za anglistiku?
hvala :)

i mene to zanima... :)

moze li nam neko pomoci??? :D
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#1221 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Privatna poruka »

Prijemni iz psihologije iko igdje ikakav ?
sunshine_AK

#1222 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

moze li mi neko reci moram li na eseju iz eng. koristiti one standardne however, furthermore, all in all, to sum up, in addition... ? je li to odlika dobrog eseja? ili mogu rijeci samo teci? :D

i ima li neko primjere prethodnih prijemnih ispita? bilo koji dio, bhs, eng grammar, bilo sta? :roll:
tinchy

#1223 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tinchy »

sunshine_AK wrote:moze li mi neko reci moram li na eseju iz eng. koristiti one standardne however, furthermore, all in all, to sum up, in addition... ? je li to odlika dobrog eseja? ili mogu rijeci samo teci? :D

i ima li neko primjere prethodnih prijemnih ispita? bilo koji dio, bhs, eng grammar, bilo sta? :roll:

Na eseju je pozeljno pisati npr. It is not, I am interested in umjesto it's not, i'm interested in.. :D A mislim da je logicno da koristis however i sl. :D
Mmuummii

#1224 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

Mija =) wrote:
selmischka wrote:joj, mozda je ovo pitanje vec postavljeno, ali ga nisam nasla... enivejs :roll:

ima li neko da zna koje bi odpriiiilike teme mogle biti na eseju za anglistiku?
hvala :)

i mene to zanima... :)

moze li nam neko pomoci??? :D

Ja vam ne znam za teme, tako da smo u isto maslu (neko je prije naveo da su teme moja buduća profesija, omiljena knjiga i morahija u VB) al et već danima čitam knjigu o esejima tako da znam da treba sadržavati od 300 do 500 riječi, da se sastoji od uvoda, razradbenog dijela i zaključka, u uvodu se iznose osobni stavovi i mišljena u najviše 5 rečenica, u razradbenom dijelu se nadovezuje na uvod i pobliže objašnjava ono iz uvoda bez prevelikog filozofiranja i u zaključku se samo u 5 rečenica nadoveže nešto na razredbeni dio, opet neki stavovi kao u uvodu ali samo kao zaključak cijelog teksta. Takođe sam čitala da bi po pravilu trebali dobiti 5 ili 10 smijernica tj. pitanja koji bi nam olakšali pisanje (pogotovo ako ne znamo temu prije), ali ne vjerujem da smo te sreće tako da nam svima želim puno sreću, puno kreativnosti jer smo svi u istom maslu :dance:
mRva_4

#1225 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

Eh evo za sve one koji žele upisati germanistiku i koji se sada spremaju za prijemni :)))

http://www.mein-deutschbuch.de/lernen.php?menu_id=5

ukoliko ste naučili večinu stvari ovdje možete pronaći određene vježbe pa da se još malo bolje pripremite i sami sebe testirate :)
Ja sam naučila i drago mi je pravo..samouvjereno i optimistično idem na taj test :) i svi mi trebamo izbaciti taj strah i tremu iz sebe :) samo opušteno! :) Želim vam svima puno sreće :thumbup:
Post Reply