Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#1026 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Privatna poruka »

Pregledao sam malo konkurs i cini mi se da FF prima manje studenata nego prosle godine...

Sretno vam svima, ucite i nema zime :) .
M_agic

#1027 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by M_agic »

Je l' zna neko da li ima prijemni na romanistici ?
alica.k

#1028 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

M_agic wrote:Je l' zna neko da li ima prijemni na romanistici ?
4. Na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, Odsjeku za orijentalnu filologiju, Odsjeku za romanistiku, Odsjeku za slavenske jezike i književnosti – neće biti prijemnih ispita za odgovarajući studij za kandidate za redovni studij – troškove studija snosi Osnivač, redovni studij – troškove studija snose sami studenti i vanredni studij, već će se izvršiti bodovanje na osnovu uspjeha u srednjoj školi.
sve sto vas zanima vam pise tu, i tu.
almina_mima_kunic wrote:Hocu da upišem Germanistiku , a nisam imala njemacki u srednjoj .. ne znam kako cu uspjet ... al eto ne posustajem ...zanima me najvise kako boduju te bitne predmete iz srednje skole ... znaci Bosanski i Njemacki ?? Imala sam 5 iz bosanskog u svim godinama srednje skole ... al njemacki nista :( :( ....
ODSJEK ZA GERMANISTIKU
1. Njemački jezik
2. Bosanski, hrvatski i srpski jezik
3. Drugi strani jezik ili Filozofija ili Historija
izgleda da ces ih morati pitati za to...valjda debili nisu ni skontali da bi neko htio upisati germanistiku a da ranije nije ucio njemacki...ccc. a boduju ti se:
BODOVANJE SE VRŠI TAKO DA OCJENA IZ PRVOG RELEVANTNOG PREDMETA IZ POSLJEDNJA DVA RAZREDA NOSI MAKSIMALNO 10 BODOVA, A IZ DRUGA DVA RELEVANTNA PREDMETA IZ POSLJEDNJA DVA RAZREDA MAKSIMALNO PO 5 BODOVA ŠTO DAJE UKUPNO 20 BODOVA.
(na ovom prvom linku ti pise i sta ce ti biti na prijemnom, pogledaj malo)

i jos nesto, na anglistici ne primaju vanredne na dvopredmetni studij (u konkursku na nekim odsjecima primaju vanredne dvopredmetne, a nekim ne)...to je vjerovatno zasto smo se suncica i ja razisle u informacijama.
Mmuummii

#1029 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

studentica_ wrote:Psihologiju :)

Samo probajte sad svi tamo :evil:
ajd aBd viđat ćemo se na hodnicima, sretno :D
Mmuummii

#1030 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

M_agic wrote:Je l' zna neko da li ima prijemni na romanistici ?

kako ja pročita nema
Mmuummii

#1031 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

Jel sad mi englezi polažemo jedan dan prvo bosanski, pa sutradan engleski????? I kad je taj prijemni, ja nisam uočila datum i koliko sati????
Woman

#1032 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Woman »

od one žene što radi u studentskoj nikakve koristi nema. eto.
nego, treba mi pomoć od vas koji studirate? poznajete li zapravo ikoga ko studira arheologiju?
odlučila sam to upisati. ali kada sam vidjela da ukupno 10 primaju, malo sma se prepala. jel to zato što ih se malo prijavi ili zato što njima treba samo toliko?
i još jedno pitanje u vezi prijemnog...rekoše mi da će biti poznavanje kulture i historije bih, tako nešto...sad ne znam koliko je to tačno? eto...ako se nađe ko horan za odgovaranje na ova moja pitanja, velika mu hvala :D
thinkexist

#1033 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by thinkexist »

Super, super. Konkurs je tu! 8-)

Sada mi treba neko sa Historije umjetnosti samo da mi napise koje su teme za pisanje eseja bile na prijemnom ispitu! Jesu li bili ovi umjetnici (M.Buonarroti, L. da Vinci, P. Picasso, P.P. Rubens, R. van Rijn, V. van Gogh) ?
doticna

#1034 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by doticna »

Mmuummii wrote:Jel sad mi englezi polažemo jedan dan prvo bosanski, pa sutradan engleski????? I kad je taj prijemni, ja nisam uočila datum i koliko sati????

Zar se polaže uopšte Bosanski za anglistiku? :-?
Mmuummii

#1035 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

doticna wrote:
Mmuummii wrote:Jel sad mi englezi polažemo jedan dan prvo bosanski, pa sutradan engleski????? I kad je taj prijemni, ja nisam uočila datum i koliko sati????

Tako piše, test iz bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, on je prvi, pa tek onda engleski
tonystonem

#1036 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tonystonem »

doticna wrote:

Polazemo prvo pravopis iz bosanskog (logika - prvo moras znati osnove vlastitog jezika, da bi mogao uciti neki strani), pa onda gramatku eng i esej.
almina_mima_kunic

#1037 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by almina_mima_kunic »

šta bi ja da mi nema ovog zlatnog foruma :razz: hvala vam svima što dajete ovako bitne informacije ... eto pa se mozda nekad i sretnemo na fakultetu .... oni koji uspiju upisati naravno :-D

Sretnoooooooooo svimaaaaaa :wink:
zikshe

#1038 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

thinkexist wrote:Zna li ko sta bude na prijemnom iz Bibliotekarstva(ne iz Komparativne i Bibliotekarstva, vec samo iz Bibliotekarstva)? Hvala.

eej samo da obavijestim da ove godine nece biti prijemnog za Bibliotekarstvo, niti Komparativnu knjizevnost, ja zvala studentsku jer planiram Bibliotekarstvo i Hist.umjetnosti, pa mi rekose da za prvo nema prijemnog, nego samo Hist. um. da moram...

sretno sviimaa
mRva_4

#1039 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

almina_mima_kunic wrote:aa ljudii mene nesta strah .....primaju 20 redovnih , 20 paralelnih ... učim ko luda ev ima 2-3 mjeseca ... Hocu da upišem Germanistiku , a nisam imala njemacki u srednjoj .. ne znam kako cu uspjet ... al eto ne posustajem ...zanima me najvise kako boduju te bitne predmete iz srednje skole ... znaci Bosanski i Njemacki ?? Imala sam 5 iz bosanskog u svim godinama srednje skole ... al njemacki nista :( :( ....

P.S Eto pošto je konačno izasao taj konkurs , nek je svima sretno ko žei da upiše fax .... trebat ce nam :dance: :thumbup:
Evo ja hocu upisati germanistiku.. ucim ga vec 15 godina. i sada sam uzela uciti sve ponovno i hrvatski spremati i jako me strah iskrenoo.. :/
Ali ne razumijem da na tom odsjeku ocjenjuju filozofiju i historiji :/ historija mi je uvijek bila slaba strana hrvatski i njemacki sam uvijek imala visoke ocjene.. ne znam zbunjoza :)
1939

#1040 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by 1939 »

ee pozzz rajaa...zamolio bih vas da mi date inf. o historiji..zelio bih da budem profa.. pa bih molio vasa iskustva il iskustva vasih prijatelja ako znate...sta je na prijemnom...da li je fax tezak...itd....unaprijed zahvalan : :!:
Mmuummii

#1041 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

almina_mima_kunic wrote:šta bi ja da mi nema ovog zlatnog foruma :razz: hvala vam svima što dajete ovako bitne informacije ... eto pa se mozda nekad i sretnemo na fakultetu .... oni koji uspiju upisati naravno :-D

Trebat će nam sreće, puuunnnooooooooo :lol: :-)
A šta ti upisuješ???
Cibra

#1042 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Cibra »

Organizacija za prava studenata pri Filozofskom Fakultetu organizuje posjetu Srebrenici, pa svi koji žele da idu, mogu pročitati na www.opsff.org na koji način se mogu prijaviti.
Vrteska

#1043 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Vrteska »

.
Last edited by Vrteska on 28/08/2013 22:46, edited 1 time in total.
almina_mima_kunic

#1044 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by almina_mima_kunic »

Mmuummii wrote:
almina_mima_kunic wrote:šta bi ja da mi nema ovog zlatnog foruma :razz: hvala vam svima što dajete ovako bitne informacije ... eto pa se mozda nekad i sretnemo na fakultetu .... oni koji uspiju upisati naravno :-D

Trebat će nam sreće, puuunnnooooooooo :lol: :-)
A šta ti upisuješ???

Upisujem Germanistiku ... i joj ziva ne znam kako cu uspjet ... :roll: znaci nisam imala njemcki u srednjoj , niti ikakve diplome il sta ja znam jos nesto sto bi mi se bodovalo....al extra pricam njemacki jer samo tamo zivjela 7 godina ... tako da ....uglavnom ucim ko luda gramatiku posebno ... a kad bi trebao biti taj prijemni ??? :? Pozzz :-D
hyunsoung

#1045 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hyunsoung »

Zz, brzo kratko pitanje... dali ima priprema za psihologiju?

I takodjer, procitao sam dokument na ff.unsa.ba i vidio da za ispit imamo psihologiju i opce znanje... znaci bez bosanskog... samo potvrdite to dali sam fino procitao da se ne za*****.
sunshine_AK

#1046 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sunshine_AK »

Vrteska wrote:Vidjeh jedno slično pitanje, ali nije bilo odgovora, a treba mi, pa reko' da pitam. :)

Uglavnom, želim da upišem Anglistiku, ali me zanima dvopredmetni studij. Sa kojim smjerovima, odsjecima se može kombinirati? Kako ide ono pod A, pod B; koji bih trebala postaviti za prvi? Da li se poklapaju predavanja i je li baš preteško? :mrgreen:
I također, kada polažeš prijemni, da li polažeš i za Anglistiku i za taj drugi odsjek, koji je važniji, i da li se poklapaju datumi prijemnog?

Hvala ako se neko potrudi da odgovori, zaista bi mi trebao odgovor.

Pa evo sta sam ja saznala. Razgovarala sam sa sekretarom odsjeka anglistika, g-din Vedad Lihovac, i on mi je rekao da se engleski teoretski moze kombinirati s cim god hoces, samo je potrebno da uskladis predavanja. Ponekad je to nemoguce, i neki studenti se zale da to ne mogu izgurati, a neki izguraju do kraja. Ponekad je jednostavno do studenata i njihovih kapaciteta a ponekad do profesora i njihove dobre volje koliko ce ti htjeti izaci u susret.
Je li pretesko... Jos jednom ponavljam da to ovisi o tebi i tvom kapacitetu. Ti sama najbolje znas koliko mozes i koliko zelis.
Koji da uzmes pod A , a koji pod B, to ne znam, i ja sam to ovdje pitala, ali nisam dobila odgovor. Mislim da pod A uzimas ono sto ti je primarno. Dakle, Anglistika, dvopredmetni. (a ne npr. povijest , dvopredmetni, pa da onda s tim kombinras eng)
Da li se preklapaju prijemni, ne znam.
Ja znam da cu uzeti engleski i francuski, a kako za francuski nema prijemnog, ne sekiram se da ce mi se poklopiti prijemni.

I ja imam jedno pitanje za ostale. Zahtjev za upis na kojem se tacno napise odredjeni smjer. Hocu li ako zelim dvopredmetno uzeti dva zahtjeva ili cu na jedan napisati oba smjera koja zelim? I samo jos nesto. Ako me prime na engleski, a ne prime na francuski, ja normalno nastavljam (pocinjem) studij na engleskom, samo ne idem na francuski, jel tako?
----> ovo boldano mi je bitno, pa ako neko moze please neka mi odgovori.
Barcafan

#1047 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Vrteska wrote:Vidjeh jedno slično pitanje, ali nije bilo odgovora, a treba mi, pa reko' da pitam. :)

Uglavnom, želim da upišem Anglistiku, ali me zanima dvopredmetni studij. Sa kojim smjerovima, odsjecima se može kombinirati? Kako ide ono pod A, pod B; koji bih trebala postaviti za prvi? Da li se poklapaju predavanja i je li baš preteško? :mrgreen:
I također, kada polažeš prijemni, da li polažeš i za Anglistiku i za taj drugi odsjek, koji je važniji, i da li se poklapaju datumi prijemnog?

Hvala ako se neko potrudi da odgovori, zaista bi mi trebao odgovor.
Da, bas niko mi ne dade odgovor ali mislim da sam skontao sustinu.
Izgleda da je na odsijecima gdje je ponuđen dvopredmetni studij u okviru odsjeka, kao sto je slucaj na romanistici i orijentalistici, najlakše upisati taj dvopredmetni studij gdje već imaš ponuđene opcije "u paketu"

A što se tiče miksanja van odsjeka, recimo romanistika i anglistika, to, kako ja skontah, ide na tvoju odgovornost kako ćeš uskladiti predavanja. Ako je to slučaj, onda mislim da su male šanse da se sve to da uskladiti.

Također, nije mi jasno kako je to riješeno na prijemnim ispitima u slučaju kada se upisuje studij na dva različita odsjeka. Ali, valjda ta žena tamo što radi na službi zna barem to reći kada bude dijelila te papire za upis. Skoro sam pokušao doći do studentske službe tamo (prije dvije sedmice možda) i naišao na red od par stotina studenata lol. Nadam se da nije tako uvijek :)
Vrteska

#1048 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Vrteska »

Barcafan wrote:
Vrteska wrote:.
Da, bas niko mi ne dade odgovor ali mislim da sam skontao sustinu.
Izgleda da je na odsijecima gdje je ponuđen dvopredmetni studij u okviru odsjeka, kao sto je slucaj na romanistici i orijentalistici, najlakše upisati taj dvopredmetni studij gdje već imaš ponuđene opcije "u paketu"

A što se tiče miksanja van odsjeka, recimo romanistika i anglistika, to, kako ja skontah, ide na tvoju odgovornost kako ćeš uskladiti predavanja. Ako je to slučaj, onda mislim da su male šanse da se sve to da uskladiti.

Također, nije mi jasno kako je to riješeno na prijemnim ispitima u slučaju kada se upisuje studij na dva različita odsjeka. Ali, valjda ta žena tamo što radi na službi zna barem to reći kada bude dijelila te papire za upis. Skoro sam pokušao doći do studentske službe tamo (prije dvije sedmice možda) i naišao na red od par stotina studenata lol. Nadam se da nije tako uvijek :)
Last edited by Vrteska on 28/08/2013 22:45, edited 2 times in total.
hyunsoung

#1049 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hyunsoung »

studentica_ wrote:
hyunsoung wrote:Zz, brzo kratko pitanje... dali ima priprema za psihologiju?

I takodjer, procitao sam dokument na ff.unsa.ba i vidio da za ispit imamo psihologiju i opce znanje... znaci bez bosanskog... samo potvrdite to dali sam fino procitao da se ne za*****.

Bosanski ima na svakom prijemnom, pa i na psihologiji.
ou shit :o , mogul dobiti onda one testove pravopisa? :-D

mejl ti je u inboxu.

thx
Mmuummii

#1050 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

Upisujem Germanistiku ... i joj ziva ne znam kako cu uspjet ... :roll: znaci nisam imala njemcki u srednjoj , niti ikakve diplome il sta ja znam jos nesto sto bi mi se bodovalo....al extra pricam njemacki jer samo tamo zivjela 7 godina ... tako da ....uglavnom ucim ko luda gramatiku posebno ... a kad bi trebao biti taj prijemni ??? :? Pozzz :-D[/quote]

I ja sam prvo htjela to, al kao i ti i ja sam živjela u Njemačkoj i znam ga extra pa mi nije neki ćef učit nešto što već poznajem, a ja sam ga imala u srednjoj i uglavnom ja ti preporučujem da dobro ponoviš gramatiku, vjerujem da znaš da je njemačka teška i eto nama je profesorica iz njemačkog rekla da je to jako teško i da na to obratimo pažnju, al jbg ja hoću engleski, a ako ti treba kakva knjiga gramatike iz njemačkog ili bilo šta ja ti mogu dat da se pripremiš, imam ih previše, a ne trebaju mi :-D :-D :-D
Post Reply