Filozofski fakultet:Sjasi kurta da uzjase murta !
- [Matrix]
#1 Filozofski fakultet:Sjasi kurta da uzjase murta !
Nakon smjene na vrhu fakulteta,vecina studenata ovog fakulteta ocekivala je neka poboljsanja u smislu organizacije nastave u najmanju ruku da ce profesori ispuniti svoje obvaveze i dati tu tajnu svih tajni,literaturu na vrijeme i sylabus(plan rada) predavanja.Nista od toga nije ispunjeno te smo opet svjedoci javasluka i neorganizacije na ovoj ustanovi.Pravilo koje se odnosi na studiranje po bolonji govori da su profesori OBAVEZNI na pocetku nastave dati:
1.plan rada
2.literaturu(udzebnike i knjige)
3.da moraju tematski organizirati predavanja u skladu s predmetom
i studenete stalno informirati.
4.Najmanje 15 dana prije pismenog ili usmenog ispita
obavjestiti studente
Niti su dali plan rada,a literaturu dobijamo kako ko stigne(za neke predmete prije par dana),a a ispiti se zakazuju bukvalno 2-3 dana ranije uz koristenje pozicije moci i prijetnje izvjesnih profesora.
Pitanje do kada ce ovaj fakultet vise liciti na "lepoglavu" i do kada cemo trpiti teror profesorksog kadra koji niti ispunjava svoje obaveze niti ih je briga jer nema nikakve kontrole moci i sadrzaja ,dakle onog sto oni govore na predavanjima,sto prenose kao znanje.Novi dekan daje intervuje,a na terenu zatvorski sistem,sto profesori obilato koriste.Zbog ovog terora jedna studentkinja je zavrsila u bolnici ,sto je i povod mog ovako javnog obracanja.
Pozivam sve institucije da napokon izvrse kontrolu rada ovog fakuleta i da sprijece ovaj teror prema ljudima,to je vasa obaveza i po zakonu a i po ljudskim normama.
Pozdrav.
1.plan rada
obavjestiti studente
Niti su dali plan rada,a literaturu dobijamo kako ko stigne(za neke predmete prije par dana),a a ispiti se zakazuju bukvalno 2-3 dana ranije uz koristenje pozicije moci i prijetnje izvjesnih profesora.
Pitanje do kada ce ovaj fakultet vise liciti na "lepoglavu" i do kada cemo trpiti teror profesorksog kadra koji niti ispunjava svoje obaveze niti ih je briga jer nema nikakve kontrole moci i sadrzaja ,dakle onog sto oni govore na predavanjima,sto prenose kao znanje.Novi dekan daje intervuje,a na terenu zatvorski sistem,sto profesori obilato koriste.Zbog ovog terora jedna studentkinja je zavrsila u bolnici ,sto je i povod mog ovako javnog obracanja.
Pozivam sve institucije da napokon izvrse kontrolu rada ovog fakuleta i da sprijece ovaj teror prema ljudima,to je vasa obaveza i po zakonu a i po ljudskim normama.
Pozdrav.
- ja_cura_
#3 Re: Filozofski fakultet:Sjasi kurta da uzjase murta !
ne zanm frajeru na kojem si ti odsjeku, ali na odsjecima stranih jezika su vec u septembru izvjeseni datumi ispitnih rokova u JAN/FEB...[Matrix] wrote:Nakon smjene na vrhu fakulteta,vecina studenata ovog fakulteta ocekivala je neka poboljsanja u smislu organizacije nastave u najmanju ruku da ce profesori ispuniti svoje obvaveze i dati tu tajnu svih tajni,literaturu na vrijeme i sylabus(plan rada) predavanja.Nista od toga nije ispunjeno te smo opet svjedoci javasluka i neorganizacije na ovoj ustanovi.Pravilo koje se odnosi na studiranje po bolonji govori da su profesori OBAVEZNI na pocetku nastave dati:
1.plan rada
obavjestiti studente
Pozdrav.
-
ulpinian
Joj matrix, pusti se šuplje... i lati se knjige... takvi kao ti uvijek imate neke primjedbe, dizali bi nekakve "revolucije" izmišljate kojekakve teorije zavjere, tražite 10ke jer ste naučili ČITAVU skriptu i šta sve ne... a u stvari vi ste obične s*ronje. 
-
break
ulpinian wrote:Joj matrix, pusti se šuplje... i lati se knjige... takvi kao ti uvijek imate neke primjedbe, dizali bi nekakve "revolucije" izmišljate kojekakve teorije zavjere, tražite 10ke jer ste naučili ČITAVU skriptu i šta sve ne... a u stvari vi ste obične s*ronje.
- [Matrix]
na odsjeku Filozofija i Sociologija nista nije ispostovano a o nemoralu profesora cu u posebnoj temi(narocito onih razvedenih).[Matrix] wrote:Jednostavno nisi u pravu,ja ne citam skripte.
Mene zanima kako su studenti postali tako "krotko stado."
1.Obaveza je profesora da obavjeste studnete u usmjenoj i pisnaoj formi najmanje 15 dana prije nego ispit bude odrzvan.Niti prosle godine niti ove ne drze se pravila(sadasnji dekan FF je napisao ta pravila i prezentirao ih javno).
2.Obaveza je profesra dostaviti silabus(plan rada) sa tematskim cjelinama i navesti obaveznu literaturu,knjige i udzbenike .Sve se MORA obaviti vec na drugom(iza uvodnog predvanja) casu.
Nista ne ispunjavaju i onda se cude losim rezultatima.Naime veoma je pogresno misljenje da studenti ne uce,oni neznaju sta i odakle da uce jer profesori na predavanjima pricaju o stavrima koji im u tom trenutku najvise leze.Krotko stado je posljedica obaspraljenosti,studenti sebe ne vide kao ljude koji ravnopravno ucestvuju u nastavi vec kao svrhom(diplomom) upravljena gomila gdje svako brine o sopstvenom problemu.Organizacije koje ih predstavljaju,organiziraju derneke i parade umjesto da se brinu kao dio javnom mnenja o pravilnosti i zakonitosti nastave.fakulteti su za "proizvodnju" znanja a ne terora profesora koji su ocigledno nezadovoljni svojim statusom pa fristracije lijece preko ledja studenata.
-
WizzardFromBOZ
kakvi cobani takvo i stado.[Matrix] wrote: Mene zanima kako su studenti postali tako "krotko stado."
- [Matrix]
Evo o cemu se radi.PROFESORI ODSJEKA FILOZOFIJA I SOCIOLOGIJA
NISU OBAVJESTILI STUDENTE O SADRZAJU TEMATSKE SJEDNICE ODRZANE U AUGUSTU.pogledajte prezentaciju dekana Dizdara koju je on predstavio SVIM profesorima.
http://www.ff.unsa.ba/dokumenti/TematskaSjednica1.ppt
NISU OBAVJESTILI STUDENTE O SADRZAJU TEMATSKE SJEDNICE ODRZANE U AUGUSTU.pogledajte prezentaciju dekana Dizdara koju je on predstavio SVIM profesorima.
http://www.ff.unsa.ba/dokumenti/TematskaSjednica1.ppt
- [Matrix]
prof Foco je podnio ostavku ali ne zbog "bolonje".Sada je vjerovatno i jedini koji ima dijalosku osnovu nastave,veoma bitnu za kasniji rad.Tu posebno isticem izvanredni rad novog asistenta sociologije Vedada Muharemovica (10+).ulpinian wrote:Opet Matrix, sa ekskluzivnim izvještajima sa FF-a. Samo me zanima šta bi sa onim tvojim bombastičnim naslovom od prije par mjeseci, gdje si nas ubjeđivao kako "Fočo ukida bolonju"![]()
![]()
![]()
Kenjaš burazeru, kenjaš...![]()
![]()
Novi dekan je stvarno dobro obavio svoj posao,ali ocigledno da se profesori sa FF ili bili nezainteresovani ili bili u "dubrovniku" kad su se donosile odluke o nacinu izvodjenja nastave.Inace na FS odsjeku vlada takva podjeljanost medju profesorima,postoje tabori koji se druze i "neprijateljujuju" jedni prema drugima.Studentima je s jedne strane naredjeno da ne dolaze ovu sedmicu a s druge strane su im dati rokovi !da su studenti odmah na pocetku nastave obavjesteni o planu nastave sve bi danas bilo idila,ovako nemir i teror.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
pazi da nece..cekaju da neko krene, pa ak ose skupi hiljada ljudi, onda ce doci, da ne budu prepoznati u masi..modesti wrote:Tipični filozof/sociolog, puno demagogije, malo hajrabaš nam treba takvih u državi, malo ih ima... nego, ako imaš nešto konkretno da se požališ, stisni guzu i napiši dekanu žalbu (uz tvoj potpis, ne nick). Uradi šta konkretno, ne prosipaj šuplju.
been there done that...i izgubih 2 godine s Lekom radi zalbe
AL NE ZALIM!
- Fiore
#15 we
Nema dobrih profesora,nema dobrih studenata.. sve ovo je farsa od studiranja to mi kazu vrsnjaci koji vani studiraju., a ja se jos nekako tjesim piramidama iz Visokog .,kontam bar cu tamo moci Fiziku predavatimIRCerka wrote:Pitanje je do kada cete vi studenti cekati skrstenih ruku da vam neko nesto uradi...
-
Umjetnik a
mIRCerka wrote:Pitanje je do kada cete vi studenti cekati skrstenih ruku da vam neko nesto uradi...
-
žena zmaj
Ma, jasta, najlakse po forumima se zaliti i raspredati u nedogled o problemima na faxu, na koji maltene i ne odes da bi se raspitao kad ti je ispit... Ja sam zavrsila odsjek komparativne na Filozofskom fakultetu, i nikad nisam ovakvih problema imala kao ti, jedino da se nije fakat sve izmijenilo u ove zadnje cetiri godine. Ali, cisto sumnjam, plaho ne vjerujem. Do tebe je brate! Ako ti se ne svidja nesto, onda se pobuni jasno i glasno. Bar smo mi tako radili i sve bi doslo na svoje... A sto se tice profesora, ja se fakat ne mogu pozaliti niti na jednog od njih. Jos na pocetku godine bili bismo upoznati sa svim zadacima i obavezama nas kao studenata, sa dodatnim objasnjenjima tokom predavanja. Tako da fakat ne znam koji ti je...matrixe sine...nikad od tebe postena studenta! 
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
vidis, kad ti to sve znas, mogla si ti to za matrixa odradit...da se ne ofira imenom...žena zmaj wrote:Ma, jasta, najlakse po forumima se zaliti i raspredati u nedogled o problemima na faxu, na koji maltene i ne odes da bi se raspitao kad ti je ispit... Ja sam zavrsila odsjek komparativne na Filozofskom fakultetu, i nikad nisam ovakvih problema imala kao ti, jedino da se nije fakat sve izmijenilo u ove zadnje cetiri godine. Ali, cisto sumnjam, plaho ne vjerujem. Do tebe je brate! Ako ti se ne svidja nesto, onda se pobuni jasno i glasno. Bar smo mi tako radili i sve bi doslo na svoje... A sto se tice profesora, ja se fakat ne mogu pozaliti niti na jednog od njih. Jos na pocetku godine bili bismo upoznati sa svim zadacima i obavezama nas kao studenata, sa dodatnim objasnjenjima tokom predavanja. Tako da fakat ne znam koji ti je...matrixe sine...nikad od tebe postena studenta!
-
ulpinian
evo i ja sam student... nisam na FF-u, ali sam po tom pitanju na vjerujem dosta "gorem" faxu, gdje je korupcija sve i sve ali o tom- po tom..., mogu sa ponosom reći da nikad nisam ništa ni štelio ni "podzemnim kanalima" rijšio... Kad god sam se obratio bilo kojem profi, dobio sam traženi odgovor u najkraćem vremenu i ama baš nikad nisam bio nezadovoljan prof. odnosom prema meni. Nećeš ti jarane biti bolji student ako on tebi dostavi plan i program... jednostavno, ti ako učiš, radiš i trudiš se REDOVNO... ti mozes ispite polagati i u pola noći, to se ne zove džabe STUDIRANJE i prof. je tu da ti drži, ne predavanje, već INSTRUKTAŽU, da te uputi na literaturu. Ti studiraš filozofiju, i šta on to tebi ima reći na predavanju a da ti ne mozes naći u knjigama... ? Po meni predavanja (instruktazu) treba ukinuti na drustvenim fakultetima... predavanja su za ljude koji studiraju matematiku, fiziku, hemiju... tehničke fakultete... itd itd 
- Babsy
Izmijenilo se.. Eto samo pogledaj ko je ostao, ilitiga prezivio od profesora.žena zmaj wrote: Ja sam zavrsila odsjek komparativne na Filozofskom fakultetu, i nikad nisam ovakvih problema imala kao ti, jedino da se nije fakat sve izmijenilo u ove zadnje cetiri godine. Ali, cisto sumnjam, plaho ne vjerujem.
-
sulesavic
Nisi ti onog èiku bez ruke upamtila...Lejdi wrote:Meni smeta studentska sluzba...jer po 50 ljudi ceka u redu,jedna stoji na studentskoj ostale piju kafu...bila sam i svjedok jednom dobacivanju s njihove strane kao "hajd bona popij kafu dok se nije ohladila pa nastavi"...
- ja_cura_
haha, taj je znao ljude rastjerati, samo jer mu je ruzno izgledala grupa studenata koji cekaju u redu ispred studentske....sulesavic wrote:Nisi ti onog čiku bez ruke upamtila...Lejdi wrote:Meni smeta studentska sluzba...jer po 50 ljudi ceka u redu,jedna stoji na studentskoj ostale piju kafu...bila sam i svjedok jednom dobacivanju s njihove strane kao "hajd bona popij kafu dok se nije ohladila pa nastavi"...