Filozofski fakultet:Sjasi kurta da uzjase murta !

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
[Matrix]

#1 Filozofski fakultet:Sjasi kurta da uzjase murta !

Post by [Matrix] »

Nakon smjene na vrhu fakulteta,vecina studenata ovog fakulteta ocekivala je neka poboljsanja u smislu organizacije nastave u najmanju ruku da ce profesori ispuniti svoje obvaveze i dati tu tajnu svih tajni,literaturu na vrijeme i sylabus(plan rada) predavanja.Nista od toga nije ispunjeno te smo opet svjedoci javasluka i neorganizacije na ovoj ustanovi.Pravilo koje se odnosi na studiranje po bolonji govori da su profesori OBAVEZNI na pocetku nastave dati:

1.plan rada
2.literaturu(udzebnike i knjige)
3.da moraju tematski organizirati predavanja u skladu s predmetom
i studenete stalno informirati.
4.Najmanje 15 dana prije pismenog ili usmenog ispita
obavjestiti studente

Niti su dali plan rada,a literaturu dobijamo kako ko stigne(za neke predmete prije par dana),a a ispiti se zakazuju bukvalno 2-3 dana ranije uz koristenje pozicije moci i prijetnje izvjesnih profesora.

Pitanje do kada ce ovaj fakultet vise liciti na "lepoglavu" i do kada cemo trpiti teror profesorksog kadra koji niti ispunjava svoje obaveze niti ih je briga jer nema nikakve kontrole moci i sadrzaja ,dakle onog sto oni govore na predavanjima,sto prenose kao znanje.Novi dekan daje intervuje,a na terenu zatvorski sistem,sto profesori obilato koriste.Zbog ovog terora jedna studentkinja je zavrsila u bolnici ,sto je i povod mog ovako javnog obracanja.

Pozivam sve institucije da napokon izvrse kontrolu rada ovog fakuleta i da sprijece ovaj teror prema ljudima,to je vasa obaveza i po zakonu a i po ljudskim normama.

Pozdrav.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Pitanje je do kada cete vi studenti cekati skrstenih ruku da vam neko nesto uradi...
ja_cura_

#3 Re: Filozofski fakultet:Sjasi kurta da uzjase murta !

Post by ja_cura_ »

[Matrix] wrote:Nakon smjene na vrhu fakulteta,vecina studenata ovog fakulteta ocekivala je neka poboljsanja u smislu organizacije nastave u najmanju ruku da ce profesori ispuniti svoje obvaveze i dati tu tajnu svih tajni,literaturu na vrijeme i sylabus(plan rada) predavanja.Nista od toga nije ispunjeno te smo opet svjedoci javasluka i neorganizacije na ovoj ustanovi.Pravilo koje se odnosi na studiranje po bolonji govori da su profesori OBAVEZNI na pocetku nastave dati:

1.plan rada
2.literaturu(udzebnike i knjige)
3.da moraju tematski organizirati predavanja u skladu s predmetom
i studenete stalno informirati.
4.Najmanje 15 dana prije pismenog ili usmenog ispita
obavjestiti studente

Niti su dali plan rada,a literaturu dobijamo kako ko stigne(za neke predmete prije par dana),a a ispiti se zakazuju bukvalno 2-3 dana ranije uz koristenje pozicije moci i prijetnje izvjesnih profesora.

Pitanje do kada ce ovaj fakultet vise liciti na "lepoglavu" i do kada cemo trpiti teror profesorksog kadra koji niti ispunjava svoje obaveze niti ih je briga jer nema nikakve kontrole moci i sadrzaja ,dakle onog sto oni govore na predavanjima,sto prenose kao znanje.Novi dekan daje intervuje,a na terenu zatvorski sistem,sto profesori obilato koriste.Zbog ovog terora jedna studentkinja je zavrsila u bolnici ,sto je i povod mog ovako javnog obracanja.

Pozivam sve institucije da napokon izvrse kontrolu rada ovog fakuleta i da sprijece ovaj teror prema ljudima,to je vasa obaveza i po zakonu a i po ljudskim normama.

Pozdrav.
ne zanm frajeru na kojem si ti odsjeku, ali na odsjecima stranih jezika su vec u septembru izvjeseni datumi ispitnih rokova u JAN/FEB...
ulpinian

Post by ulpinian »

Joj matrix, pusti se šuplje... i lati se knjige... takvi kao ti uvijek imate neke primjedbe, dizali bi nekakve "revolucije" izmišljate kojekakve teorije zavjere, tražite 10ke jer ste naučili ČITAVU skriptu i šta sve ne... a u stvari vi ste obične s*ronje. :)
break

Post by break »

ulpinian wrote:Joj matrix, pusti se šuplje... i lati se knjige... takvi kao ti uvijek imate neke primjedbe, dizali bi nekakve "revolucije" izmišljate kojekakve teorije zavjere, tražite 10ke jer ste naučili ČITAVU skriptu i šta sve ne... a u stvari vi ste obične s*ronje. :)
:D :D :D :lol: :lol: :lol:
Babsy

Post by Babsy »

I na nasem odsjeku je sve navedeno ispostovano.
Ono sto me generalno ide na zivce na FF-u je sporost SS-a.
Nekolicini sa mog odsjeka su propale stipendije jer SS nije bilo dovoljno 2 mjeseca da zavrsi fakin indexe. :-?
[Matrix]

Post by [Matrix] »

Jednostavno nisi u pravu,ja ne citam skripte.
Mene zanima kako su studenti postali tako "krotko stado."
[Matrix]

Post by [Matrix] »

[Matrix] wrote:Jednostavno nisi u pravu,ja ne citam skripte.
Mene zanima kako su studenti postali tako "krotko stado."
na odsjeku Filozofija i Sociologija nista nije ispostovano a o nemoralu profesora cu u posebnoj temi(narocito onih razvedenih).

1.Obaveza je profesora da obavjeste studnete u usmjenoj i pisnaoj formi najmanje 15 dana prije nego ispit bude odrzvan.Niti prosle godine niti ove ne drze se pravila(sadasnji dekan FF je napisao ta pravila i prezentirao ih javno).
2.Obaveza je profesra dostaviti silabus(plan rada) sa tematskim cjelinama i navesti obaveznu literaturu,knjige i udzbenike .Sve se MORA obaviti vec na drugom(iza uvodnog predvanja) casu.

Nista ne ispunjavaju i onda se cude losim rezultatima.Naime veoma je pogresno misljenje da studenti ne uce,oni neznaju sta i odakle da uce jer profesori na predavanjima pricaju o stavrima koji im u tom trenutku najvise leze.Krotko stado je posljedica obaspraljenosti,studenti sebe ne vide kao ljude koji ravnopravno ucestvuju u nastavi vec kao svrhom(diplomom) upravljena gomila gdje svako brine o sopstvenom problemu.Organizacije koje ih predstavljaju,organiziraju derneke i parade umjesto da se brinu kao dio javnom mnenja o pravilnosti i zakonitosti nastave.fakulteti su za "proizvodnju" znanja a ne terora profesora koji su ocigledno nezadovoljni svojim statusom pa fristracije lijece preko ledja studenata.
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

[Matrix] wrote: Mene zanima kako su studenti postali tako "krotko stado."
kakvi cobani takvo i stado. :D
[Matrix]

Post by [Matrix] »

Evo o cemu se radi.PROFESORI ODSJEKA FILOZOFIJA I SOCIOLOGIJA
NISU OBAVJESTILI STUDENTE O SADRZAJU TEMATSKE SJEDNICE ODRZANE U AUGUSTU.pogledajte prezentaciju dekana Dizdara koju je on predstavio SVIM profesorima.

http://www.ff.unsa.ba/dokumenti/TematskaSjednica1.ppt
ulpinian

Post by ulpinian »

Opet Matrix, sa ekskluzivnim izvještajima sa FF-a. Samo me zanima šta bi sa onim tvojim bombastičnim naslovom od prije par mjeseci, gdje si nas ubjeđivao kako "Fočo ukida bolonju" :lol: :lol: :lol:
Kenjaš burazeru, kenjaš... :-) :-) :-)
[Matrix]

Post by [Matrix] »

ulpinian wrote:Opet Matrix, sa ekskluzivnim izvještajima sa FF-a. Samo me zanima šta bi sa onim tvojim bombastičnim naslovom od prije par mjeseci, gdje si nas ubjeđivao kako "Fočo ukida bolonju" :lol: :lol: :lol:
Kenjaš burazeru, kenjaš... :-) :-) :-)
prof Foco je podnio ostavku ali ne zbog "bolonje".Sada je vjerovatno i jedini koji ima dijalosku osnovu nastave,veoma bitnu za kasniji rad.Tu posebno isticem izvanredni rad novog asistenta sociologije Vedada Muharemovica (10+).

Novi dekan je stvarno dobro obavio svoj posao,ali ocigledno da se profesori sa FF ili bili nezainteresovani ili bili u "dubrovniku" kad su se donosile odluke o nacinu izvodjenja nastave.Inace na FS odsjeku vlada takva podjeljanost medju profesorima,postoje tabori koji se druze i "neprijateljujuju" jedni prema drugima.Studentima je s jedne strane naredjeno da ne dolaze ovu sedmicu a s druge strane su im dati rokovi !da su studenti odmah na pocetku nastave obavjesteni o planu nastave sve bi danas bilo idila,ovako nemir i teror.
modesti

Post by modesti »

Tipični filozof/sociolog, puno demagogije, malo hajra :D baš nam treba takvih u državi, malo ih ima... nego, ako imaš nešto konkretno da se požališ, stisni guzu i napiši dekanu žalbu (uz tvoj potpis, ne nick). Uradi šta konkretno, ne prosipaj šuplju.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

modesti wrote:Tipični filozof/sociolog, puno demagogije, malo hajra :D baš nam treba takvih u državi, malo ih ima... nego, ako imaš nešto konkretno da se požališ, stisni guzu i napiši dekanu žalbu (uz tvoj potpis, ne nick). Uradi šta konkretno, ne prosipaj šuplju.
pazi da nece..cekaju da neko krene, pa ak ose skupi hiljada ljudi, onda ce doci, da ne budu prepoznati u masi..
been there done that...i izgubih 2 godine s Lekom radi zalbe :D
AL NE ZALIM!
Fiore

#15 we

Post by Fiore »

mIRCerka wrote:Pitanje je do kada cete vi studenti cekati skrstenih ruku da vam neko nesto uradi...
Nema dobrih profesora,nema dobrih studenata.. sve ovo je farsa od studiranja to mi kazu vrsnjaci koji vani studiraju., a ja se jos nekako tjesim piramidama iz Visokog .,kontam bar cu tamo moci Fiziku predavati :D
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

mIRCerka wrote:Pitanje je do kada cete vi studenti cekati skrstenih ruku da vam neko nesto uradi...
žena zmaj

Post by žena zmaj »

Ma, jasta, najlakse po forumima se zaliti i raspredati u nedogled o problemima na faxu, na koji maltene i ne odes da bi se raspitao kad ti je ispit... Ja sam zavrsila odsjek komparativne na Filozofskom fakultetu, i nikad nisam ovakvih problema imala kao ti, jedino da se nije fakat sve izmijenilo u ove zadnje cetiri godine. Ali, cisto sumnjam, plaho ne vjerujem. Do tebe je brate! Ako ti se ne svidja nesto, onda se pobuni jasno i glasno. Bar smo mi tako radili i sve bi doslo na svoje... A sto se tice profesora, ja se fakat ne mogu pozaliti niti na jednog od njih. Jos na pocetku godine bili bismo upoznati sa svim zadacima i obavezama nas kao studenata, sa dodatnim objasnjenjima tokom predavanja. Tako da fakat ne znam koji ti je...matrixe sine...nikad od tebe postena studenta! :-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

žena zmaj wrote:Ma, jasta, najlakse po forumima se zaliti i raspredati u nedogled o problemima na faxu, na koji maltene i ne odes da bi se raspitao kad ti je ispit... Ja sam zavrsila odsjek komparativne na Filozofskom fakultetu, i nikad nisam ovakvih problema imala kao ti, jedino da se nije fakat sve izmijenilo u ove zadnje cetiri godine. Ali, cisto sumnjam, plaho ne vjerujem. Do tebe je brate! Ako ti se ne svidja nesto, onda se pobuni jasno i glasno. Bar smo mi tako radili i sve bi doslo na svoje... A sto se tice profesora, ja se fakat ne mogu pozaliti niti na jednog od njih. Jos na pocetku godine bili bismo upoznati sa svim zadacima i obavezama nas kao studenata, sa dodatnim objasnjenjima tokom predavanja. Tako da fakat ne znam koji ti je...matrixe sine...nikad od tebe postena studenta! :-)
vidis, kad ti to sve znas, mogla si ti to za matrixa odradit...da se ne ofira imenom... :roll:
ulpinian

Post by ulpinian »

evo i ja sam student... nisam na FF-u, ali sam po tom pitanju na vjerujem dosta "gorem" faxu, gdje je korupcija sve i sve ali o tom- po tom..., mogu sa ponosom reći da nikad nisam ništa ni štelio ni "podzemnim kanalima" rijšio... Kad god sam se obratio bilo kojem profi, dobio sam traženi odgovor u najkraćem vremenu i ama baš nikad nisam bio nezadovoljan prof. odnosom prema meni. Nećeš ti jarane biti bolji student ako on tebi dostavi plan i program... jednostavno, ti ako učiš, radiš i trudiš se REDOVNO... ti mozes ispite polagati i u pola noći, to se ne zove džabe STUDIRANJE i prof. je tu da ti drži, ne predavanje, već INSTRUKTAŽU, da te uputi na literaturu. Ti studiraš filozofiju, i šta on to tebi ima reći na predavanju a da ti ne mozes naći u knjigama... ? Po meni predavanja (instruktazu) treba ukinuti na drustvenim fakultetima... predavanja su za ljude koji studiraju matematiku, fiziku, hemiju... tehničke fakultete... itd itd :)
Babsy

Post by Babsy »

žena zmaj wrote: Ja sam zavrsila odsjek komparativne na Filozofskom fakultetu, i nikad nisam ovakvih problema imala kao ti, jedino da se nije fakat sve izmijenilo u ove zadnje cetiri godine. Ali, cisto sumnjam, plaho ne vjerujem.
Izmijenilo se.. Eto samo pogledaj ko je ostao, ilitiga prezivio od profesora.
Lejdi

Post by Lejdi »

Meni smeta studentska sluzba...jer po 50 ljudi ceka u redu,jedna stoji na studentskoj ostale piju kafu...bila sam i svjedok jednom dobacivanju s njihove strane kao "hajd bona popij kafu dok se nije ohladila pa nastavi"...
sulesavic

Post by sulesavic »

Lejdi wrote:Meni smeta studentska sluzba...jer po 50 ljudi ceka u redu,jedna stoji na studentskoj ostale piju kafu...bila sam i svjedok jednom dobacivanju s njihove strane kao "hajd bona popij kafu dok se nije ohladila pa nastavi"...
Nisi ti onog èiku bez ruke upamtila...
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

sulesavic wrote:
Lejdi wrote:Meni smeta studentska sluzba...jer po 50 ljudi ceka u redu,jedna stoji na studentskoj ostale piju kafu...bila sam i svjedok jednom dobacivanju s njihove strane kao "hajd bona popij kafu dok se nije ohladila pa nastavi"...
Nisi ti onog čiku bez ruke upamtila...
haha, taj je znao ljude rastjerati, samo jer mu je ruzno izgledala grupa studenata koji cekaju u redu ispred studentske....
:lol:
Things

Post by Things »

e taj ciko je ziva legenda FF...dzafer se zove...godinama je carevao studentskom, uvijek izlazio studentima u susret i pamtio svagog studenta...
Post Reply