Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
subraya

#26 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by subraya »

Citajuci vase komentare ja se stvarno zapitam da li smo svi studirali istu anglistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Po vasim pričama ispada da je to neki tezak i zahtjevan studij koji upisuju uglavnom ucenici generacije.
To nema veze s vezom i ne plasite ove jadne ljude pune iluzija.

U redovne mogu upasti svi koji imaju prosjek veci od 4.0 (ja sam imala 4.2 i relativno lose uradila prijemne i opet bila 5 mjesta iznad crte).Na vanredne i samofinansirajuce je lako upasti a onda se mozete prebaciti na drugoj godini u redovne ako imate prosjek veci od 8.0 sto svako s imalo mozga moze postici.

Studij je smijesan, narocito nakon druge- trece godine. Masters i da ne spominjem.
Ima par zahtjevnih profesora i to je to.
Znanja necete puno dobiti osim ako se sami ne potrudite.
70% studenata na petoj godini i dalje ima "tvrd" naglasak i intonaciju bosanskog jezika kada prica engleski
Jos važnije, dosta njih pored toga ima problema s pravilnim izgovorom iole komplikovanije i rjeđih riječi.
bull21

#27 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by bull21 »

Ključne riječi "prijemni ispiti".
Kojih nema već 3 (bar) godine.
Love_MJ

#28 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by Love_MJ »

Zanima me prijemni ispit? Kakav je?
P308

#29 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by P308 »

Love_MJ wrote:Zanima me prijemni ispit? Kakav je?
Prijemni je vracen samo za psihologiju i anglistiku, na ostalim odsjecima kandidate primaju na osnovu opceg uspjeha iz srednje skole. Za koji odsjek si ti zaniteresiran/a?

EDIT: Tek vidim da ovo nije tema na kojoj se generalno raspravlja o Filozofskom fakultetu vec da ima i ovaj dodatak "Engleski jezik", izvinjavam se.
TheRedhead

#30 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by TheRedhead »

Love_MJ wrote:Zanima me prijemni ispit? Kakav je?
Ne znam tačno šta bude ali ima pismeni dio sa (mislim) testom gramatike i možda esej i onda ima usmeni dio.

U principu svi polažu (osim ako je neko baš loš) jer osim 30 redovnih studenata, ostali svi budu samofinansirajući ili vandredni (1200KM i 900KM) tako da će rado zbog para što više ljudi primiti :-?
malwarebyte

#31 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:28, edited 1 time in total.
Pandakonda

#32 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by Pandakonda »

malwarebyte wrote:Pošto će uskoro upis da se malo raspitam :)

1. Da li ima prijemni ove godine ? (neko kaže nema, neko kaže da ima odnosno da je vraćen prošle godine)
2. Neko ko je upisao, da li može napisati koji se konkretno predmeti gledaju pri upisu (osim maternjeg i engleskog)
Ja koliko znam to zavisi od odsjeka, historija npr nema prijemnog.
[Emma]

#33 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by [Emma] »

Ja ne bih da budem partibrejker, ali zašto upisivati smjer za kojim je veoma mala potražnja u realnom sektoru? :(
malwarebyte

#34 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:28, edited 1 time in total.
P308

#35 Re: Filozofski fakultet Sarajevo-ENGLESKI JEZIK

Post by P308 »

malwarebyte wrote:Pošto će uskoro upis da se malo raspitam :)

1. Da li ima prijemni ove godine ? (neko kaže nema, neko kaže da ima odnosno da je vraćen prošle godine)
2. Neko ko je upisao, da li može napisati koji se konkretno predmeti gledaju pri upisu (osim maternjeg i engleskog)
Naravno, anglistika i psihologija vec godinama imaju prijemni, a tako je i ove godine. Od ove godine se uvodi i na neke druge odsjeke (pedagogija, bosanski, germanistika, filozofija), hvala Bogu. Vec je odgovoreno na ovoj temi sta se boduje....dakle engleski, maternji jezik, i drugi strani jezik/historija/filozofija.
Post Reply