Filozofski fakultet - Psihologija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Erinya Eumenida

#1 Filozofski fakultet - Psihologija

Post by Erinya Eumenida »

Pozdrav svima koji otvore temu...
Ja sam budući student psihologije (bar se nadam tome). Trenutno idem u 4. razred Filološke gimnazije u Travniku. Čitajući neke teme na forumu saznala sam šta me čeka na prijemnom ispitu. Dakle, bosanski jezik-pravopis, psihologija iz 3. razreda gimnazije i taj neki opći test ( ili nešto slično )... Okay... Mene samo brine jedna stvar. Vrlodobra sam učenica... Da li to znači da neću možda biti primljena iako uradim prijemni dobro?
I voljela bih da mi preporučite neku literaturu iz psihologije da čitam, nešto što će mi trebati. Do sad sam samo pročitala "Moć podsvijesti" od Marfija i "Sklop i razvoj ličnosti" od Gordona Olporta . :-) Hvalaaaa :)

P.S. I sta bih jos mogla paralelno sa psihologijom upisati, posto vidim da vecina koji idu na psihologiju idu i na jos nesto... ??
Last edited by Erinya Eumenida on 29/11/2009 10:15, edited 2 times in total.
mondo bizarro

#2 Re: Filozofski fakultet - Psihologija

Post by mondo bizarro »

ako te zanima psihologija ličnosti, za početak možeš pročitati knjigu Teorije ličnosti od Hall i Lindzey, to je više udžbenik, ali ima baš dosta zanimljivog za naučiti, onda vidiš koji ti se autori dopadaju i udariš po njima :D
za razvojnu psihologiju čitaj Vigotskog i Pijažea, za socijalnu psihologiju možeš Zvonarevića, ako te zanima psihopatologija uzmeš Kecmanovića...u tim knjigama naćeš uglavnom neke opšte stvari a onda se nadograđuj na njih...
valjda će šta biti u tvojoj biblioteci...
sretno!

edit: a nećeš promašiti ni sa knjigom Četrdeset znanstvenih studija koje su promijenile psihologiju (R.R.Hock)
rednailed

#3 Re: Filozofski fakultet - Psihologija

Post by rednailed »

za prijemni ti je dobro spremiti psihologiju licnosti nikole rota...to ti je malo opsirnija verzija psihologije iz treceg razreda:)
ne bih ti preporucila nista paralalno za studij,.. nije da je nemoguce ali... i ne bih preporucila teze knige,...osnove ti savladaj, na testu i ne bude nesto teze od onoga sto naucis u gimnaziji..
druga stvar,.. ako dolazis iz gimanzije to je vec prednost u odnosu na druge skole, upravo zbog tog teta opceg znanja,...
ne znam jel se sta promjenilo ali bude i test informiranosti..znaci malo prati aktuelnosti... i sretno!!
antropolog

#4 Re: Filozofski fakultet - Psihologija

Post by antropolog »

psihologija je isključivo jednopredmetna

nije nam suđeno da idemo na isti fax, trebali smo biti kolege na pmf, ali eto ti sad odeš na ff. a možda se i tamo vidimo ako ja upišem ruski :D :D
Post Reply