Iz NIŠTA, eto ti odgovor otkuda išta.
"Teorija svega"
-
teodati
#1002 Re: "Teorija svega"
Hum je kao znao kako je sve nastalo, možeš mislit, da je znao ne bi napisao takve gluposti da uzročnost nije osnovni princip našega svijeta, istina je da je uzročnost princip svih svjetova, čak i samoga uzroka svega, ali on nije bio metafizičar, pa nije o tome ništa znao, isto tako nije imao vjere u ljudski um, zato i nije došao do istine o svemu, jer se do nje jedino umom može doći, e da.Voddaa wrote: ↑28/07/2025 20:25To nije poenta Humeova citata. Rijec je o kauzalnosti, a ne o promatranju. Se' kak.
"Causality is not a feature of the world, but a way in which we interpret the world" - jos jedan. E da.
- Voddaa
- Voddaa
#1004 Re: "Teorija svega"
“istina je da je uzročnost princip svih svjetova, čak i samoga uzroka svega”. Filozofi i metafizicari se ne slazu, pa moras ponuditi nesto, e da.teodati wrote: ↑29/07/2025 17:41Hum je kao znao kako je sve nastalo, možeš mislit, da je znao ne bi napisao takve gluposti da uzročnost nije osnovni princip našega svijeta, istina je da je uzročnost princip svih svjetova, čak i samoga uzroka svega, ali on nije bio metafizičar, pa nije o tome ništa znao, isto tako nije imao vjere u ljudski um, zato i nije došao do istine o svemu, jer se do nje jedino umom može doći, e da.
“To say that A is a cause is mainly to say that ‘Because A’ is an answer to a ‘why’ question, i.e., a request for explanation in a certain respect within a given context.”
- apsidejzi
#1005 Re: "Teorija svega"
Ja vjerujem u tu bajku. Znas zasto? Zato sto su naucnici napravili sve sto imamo danas na bazi te bajke. Evo recimo ovaj forum na kojem se mi raspravljamo. Ako pogledas u cosku gore, vidjeces da ima napisan datum i vrijeme za svaki nas post. Taj datum i vrijeme je isti za sve nas, a razlog zasto ga kompjuter moze upisati istim za sve nas je zato sto inzinjeri podesavaju satelite kako bi bili sinhronizovani. A znas kako sinhroniziraju satelite? Tako sto koriste Ajnstajnove jednacine. A sta nas uce Ajnstajnove jednacine? Da je bio Big Bang. Kada ne bi sinhronisovali satelite na bazi ajnstajnovih jednacina, ne bi bilo navigacije. Za par minuta nesinhronizovanja pocela bi grijesiti za 10 metara. Desilo se svima nekad da navigacija urani sa raskrsnicom ili malo zakasni. To je zato sto taj specificni satelit nije bio sinhronizovan.
Sta jos sto je blisko nama? Da, avioni koji lete. Lete zahvaljujuci istim tim ajnstajnovim formulama na basi kojih znamo da je bio big bang. Vidis, svo moje zivotno iskustvo, sva tehnologija koju imamo na svijetu, telefon i kompjuter na kojem ti pises ove gluposti se baziraju na tim formulama. Koje ukazuju na big bang. Tvoja teorija mora sve to opisati takodjer. Tvoja teorija takodjer mora opisati kako rade sateliti, kako radi atomska bomba. Jer ajnstajnova to radi. I jos plus, govori nam da je bio big bang.
Ako ti sad dodjes i kazes da je big bang bajka, a ne nudis objasnjenje kako navigacija radi... onda sam ja prisiljen na izbor izmedju necega sto je bezbroj puta dokazano i necega sto ti pises. Ja biram ono sto je dokazano. Tu se postavlja pitanje cije je zapravo bajka? Nije dovoljno samo kazati da je nesto bajka. Moras to i dokazati, a trenutno nema dokaza. Do tada, tvoje je bajka.
-
teodati
#1006 Re: "Teorija svega"
Govoriš o filozofima koji nisu imali pojma kako je zbilja sve nastalo, naravno da se ne slažem s njima, jer ja to i te kako znam, e da!Voddaa wrote: ↑29/07/2025 20:32“istina je da je uzročnost princip svih svjetova, čak i samoga uzroka svega”. Filozofi i metafizicari se ne slazu, pa moras ponuditi nesto, e da.teodati wrote: ↑29/07/2025 17:41Hum je kao znao kako je sve nastalo, možeš mislit, da je znao ne bi napisao takve gluposti da uzročnost nije osnovni princip našega svijeta, istina je da je uzročnost princip svih svjetova, čak i samoga uzroka svega, ali on nije bio metafizičar, pa nije o tome ništa znao, isto tako nije imao vjere u ljudski um, zato i nije došao do istine o svemu, jer se do nje jedino umom može doći, e da.
“To say that A is a cause is mainly to say that ‘Because A’ is an answer to a ‘why’ question, i.e., a request for explanation in a certain respect within a given context.”
-
teodati
-
teodati
#1008 Re: "Teorija svega"
Pa ok, kada cijelu teoriju ili čuješ ili pročitaš, vidjeti ćeš da nije bajka, dapače.apsidejzi wrote: ↑01/08/2025 14:38Ja vjerujem u tu bajku. Znas zasto? Zato sto su naucnici napravili sve sto imamo danas na bazi te bajke. Evo recimo ovaj forum na kojem se mi raspravljamo. Ako pogledas u cosku gore, vidjeces da ima napisan datum i vrijeme za svaki nas post. Taj datum i vrijeme je isti za sve nas, a razlog zasto ga kompjuter moze upisati istim za sve nas je zato sto inzinjeri podesavaju satelite kako bi bili sinhronizovani. A znas kako sinhroniziraju satelite? Tako sto koriste Ajnstajnove jednacine. A sta nas uce Ajnstajnove jednacine? Da je bio Big Bang. Kada ne bi sinhronisovali satelite na bazi ajnstajnovih jednacina, ne bi bilo navigacije. Za par minuta nesinhronizovanja pocela bi grijesiti za 10 metara. Desilo se svima nekad da navigacija urani sa raskrsnicom ili malo zakasni. To je zato sto taj specificni satelit nije bio sinhronizovan.
Sta jos sto je blisko nama? Da, avioni koji lete. Lete zahvaljujuci istim tim ajnstajnovim formulama na basi kojih znamo da je bio big bang. Vidis, svo moje zivotno iskustvo, sva tehnologija koju imamo na svijetu, telefon i kompjuter na kojem ti pises ove gluposti se baziraju na tim formulama. Koje ukazuju na big bang. Tvoja teorija mora sve to opisati takodjer. Tvoja teorija takodjer mora opisati kako rade sateliti, kako radi atomska bomba. Jer ajnstajnova to radi. I jos plus, govori nam da je bio big bang.
Ako ti sad dodjes i kazes da je big bang bajka, a ne nudis objasnjenje kako navigacija radi... onda sam ja prisiljen na izbor izmedju necega sto je bezbroj puta dokazano i necega sto ti pises. Ja biram ono sto je dokazano. Tu se postavlja pitanje cije je zapravo bajka? Nije dovoljno samo kazati da je nesto bajka. Moras to i dokazati, a trenutno nema dokaza. Do tada, tvoje je bajka.
Ali griješiš u tome što tvrdiš da Einsteinove jednadžbe dokazuju da je bio Big Bang, prvo, Einstein nije imao pojma kako je sve nastalo (zadnji 30 godina je radio na tome, ali nije uspio, eto), da je to znao, svi bi mi sada to znali, drugo, njegove jednadžbe samo opisuju kako prirode sile rade a ne kako je bilo što nastalo, i treće, Einstein zapravo opisuje PROGRAM Vansvemirske Inteligencije, koji radi kako je programiran, to se može i mijenjati, ali ne kada mi ljudi hoćemo, tako da je Veliki prasak samo bajka, to ću i dokazati.
I ne šalim, se!
- apsidejzi
#1009 Re: "Teorija svega"
Taman. Samo da znas kako nisi ni prvi ni posljednji koji ima teoriju svega i kako je svaka teorija imala neki nedostatak i nije opisala sve. Mozda je Big Bang pocetak rada "programa" tj neko kliknuo tipku start i onda krenule Ajnstajnove jednacine tj nule i jedinice nekog super kompjutera. Ni ta opcija nije iskljucena u fizici. Ima dosta fizicara koji promovisu teoriju simulacije ili holograma.teodati wrote: ↑05/08/2025 12:22Pa ok, kada cijelu teoriju ili čuješ ili pročitaš, vidjeti ćeš da nije bajka, dapače.apsidejzi wrote: ↑01/08/2025 14:38Ja vjerujem u tu bajku. Znas zasto? Zato sto su naucnici napravili sve sto imamo danas na bazi te bajke. Evo recimo ovaj forum na kojem se mi raspravljamo. Ako pogledas u cosku gore, vidjeces da ima napisan datum i vrijeme za svaki nas post. Taj datum i vrijeme je isti za sve nas, a razlog zasto ga kompjuter moze upisati istim za sve nas je zato sto inzinjeri podesavaju satelite kako bi bili sinhronizovani. A znas kako sinhroniziraju satelite? Tako sto koriste Ajnstajnove jednacine. A sta nas uce Ajnstajnove jednacine? Da je bio Big Bang. Kada ne bi sinhronisovali satelite na bazi ajnstajnovih jednacina, ne bi bilo navigacije. Za par minuta nesinhronizovanja pocela bi grijesiti za 10 metara. Desilo se svima nekad da navigacija urani sa raskrsnicom ili malo zakasni. To je zato sto taj specificni satelit nije bio sinhronizovan.
Ali griješiš u tome što tvrdiš da Einsteinove jednadžbe dokazuju da je bio Big Bang, prvo, Einstein nije imao pojma kako je sve nastalo (zadnji 30 godina je radio na tome, ali nije uspio, eto), da je to znao, svi bi mi sada to znali, drugo, njegove jednadžbe samo opisuju kako prirode sile rade a ne kako je bilo što nastalo, i treće, Einstein zapravo opisuje PROGRAM Vansvemirske Inteligencije, koji radi kako je programiran, to se može i mijenjati, ali ne kada mi ljudi hoćemo, tako da je Veliki prasak samo bajka, to ću i dokazati.
I ne šalim, se!
Ono sto mene interesuje ili zbunjuje kod tebe je skok sa vansvemirske inteligencije do Biblije. Ja mogu prihvatiti ideju da smo mi u simulaciji i da neko izvana kontrolise parametre svemirskog kompjutera. Cak sta vise, mogu prihvatiti ideju da smo mi usputni nus produkt tog kompjutera. Da kreator tog programa nije ni svjestan da neki megabajt njegove memorije ide na nas. A mozda smo neki eksperiment u nekoj labaratoriji. Mozda je taj vansvemirski entitet neko dijete koje ima domaci rad iz skole da napravi simulaciju svemira na svom kompjuteru. Sve ovo ja mogu prihvatiti kao ideju i nemam problem s tim.
Ono gdje imam problem je skok sa tog entiteta na neko konkretno ime. Poput: Isus, Allah, Amon Ra, Zeus i sl. Ja ne vidim razlog ni metod zasto bi Biblija bila rezultat vansvemirske inteligencije. Ili Kur'an. Ili knjige iz hinduzima. Sve upucuje na to da su ove knjige napisane kao sredstvo kontrole narodnih masa i da ne nude nista sto se vec nije znalo u tom dobu. Kao da su ga pisali ljudi tog doba. Zato ja imam problem i sa tvojom teorijom svega. Ne zato sto smatram da nema vansvemirske inteligencije, nego sto si ti istu poistovjetio sa Biblijom. Ja vidim toliko rupa u bibliji da automatski tvoju teoriju svega odbacujem.
-
teodati
#1010 Re: "Teorija svega"
Ok, ja te shvaćam, i na tvom mjestu bi isto tako reagirao, ali prvo moraš čuti ili pročitati cijelu teoriju, tek onda možeš nešto o njoj konkretno reći, a kako sam rekao prvo ide predavanje pa onda knjižica o tome, ima razloga zašto upravo tim redom, i da, mnogi su mislili da imaju teoriju o svemu, ali te teorije nisu sve objašnjavale, e pa onda nisu bile prave teorije o svemu, jer prava sve mora objasniti, a to je upravo moja teorija, kako ćeš i sam vidjeti kada se službeno objavi.apsidejzi wrote: ↑05/08/2025 12:48
Taman. Samo da znas kako nisi ni prvi ni posljednji koji ima teoriju svega i kako je svaka teorija imala neki nedostatak i nije opisala sve. Mozda je Big Bang pocetak rada "programa" tj neko kliknuo tipku start i onda krenule Ajnstajnove jednacine tj nule i jedinice nekog super kompjutera. Ni ta opcija nije iskljucena u fizici. Ima dosta fizicara koji promovisu teoriju simulacije ili holograma.
Ono sto mene interesuje ili zbunjuje kod tebe je skok sa vansvemirske inteligencije do Biblije. Ja mogu prihvatiti ideju da smo mi u simulaciji i da neko izvana kontrolise parametre svemirskog kompjutera. Cak sta vise, mogu prihvatiti ideju da smo mi usputni nus produkt tog kompjutera. Da kreator tog programa nije ni svjestan da neki megabajt njegove memorije ide na nas. A mozda smo neki eksperiment u nekoj labaratoriji. Mozda je taj vansvemirski entitet neko dijete koje ima domaci rad iz skole da napravi simulaciju svemira na svom kompjuteru. Sve ovo ja mogu prihvatiti kao ideju i nemam problem s tim.
Ono gdje imam problem je skok sa tog entiteta na neko konkretno ime. Poput: Isus, Allah, Amon Ra, Zeus i sl. Ja ne vidim razlog ni metod zasto bi Biblija bila rezultat vansvemirske inteligencije. Ili Kur'an. Ili knjige iz hinduzima. Sve upucuje na to da su ove knjige napisane kao sredstvo kontrole narodnih masa i da ne nude nista sto se vec nije znalo u tom dobu. Kao da su ga pisali ljudi tog doba. Zato ja imam problem i sa tvojom teorijom svega. Ne zato sto smatram da nema vansvemirske inteligencije, nego sto si ti istu poistovjetio sa Biblijom. Ja vidim toliko rupa u bibliji da automatski tvoju teoriju svega odbacujem.
I kada govorim o programu Vansvemirskih bića, ne mislim doslovno na nešto kao što je naš kompjuter, već jednostavno se napravi program svega što će se napraviti i što će se događati, a onda se ide u realizaciju toga, ako me shvaćaš što hoću reći, nismo mi simulacija kao na kompjuteru, ali smo umjetno napravljena stvarnost, sa točnim programom od početka do kraja našega svijeta, o tome pričam.
I sada pazi, nemaš problema sa time da ta Vansvemirska bića postoje, pa zašto onda imaš problema s time da ako već postoje, da su se na neki način nama i objavila da postoje, dakle mora biti nešto konkretno, sa konkretnim ljudima, zašto to ne bi bile knjige poput Biblije, ili Veda, ili Tore ili Kurana, nema razloga da ta bića nisu stupila u kontakt s nekim ljudima i dala im neke poruke, savjete, zapovjedi, a osobito da daju na znanje da nismo mi ljudi slučajno nastali nego nas je netko inteligentan kreirao, dakle da zbilja postoje daleko starija i naprednija bića od nas ljudi, ja tu ne vidim ništa nerazumno ili nelogično, dapače, eto već na početku Biblije imamo poruku da postoje bića koja su nas napravila:
1. Mojsijeva 1,26 Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.
A kada govorimo o Bibliji, ovdje na religiji sam dao mnogo primjera gdje se ona posve krivo tumači sa strane službene religije, pa ti zato izgleda da ona ima rupa, nema, evo slobodno mi navedi barem jednu takvu rupu, pa da vidimo, jel to tako ili to uopće tako ne piše u Bibliji, ajde, hoćeš znati istinu, onda nemoj stati, nego pitaj, eto ukratko.
- apsidejzi
#1011 Re: "Teorija svega"
Problem sa Biblijom i Kuranaom i svim tim ostalim "svetim" knjigama je taj sto ga moras natezat da nesto dokazes. Vidis, i ti ovdje to radis. Pronalazis neke citate iz Biblije gdje se mozda nazire nesto na temu o kojoj pricamo. Na kraju se svaka diskusija na ovu temu zavrsi u smislu da bog zeli da mi sami dokucimo neke istine i da nije zbog toga jasno napisao iste. Drugim rijecima, natezes istinu.
A istina se ne mora natezati. Istina je da biblija potpuno pogresno opisuje proces stvaranja svemira i zemlje gdje prvo stvori zemlju pa drvece na njoj pa tek onda Sunce. A u stvarnosti sunce i zemlja nastaju manje vise istovremeno a drvece koje imamo danas nastaje prije nekih 400 miliona godina, a zemlja je stara 4,5 milijarde godina. Onda prica o velikom potopu koji se nije dogodio i tako bezbroj drugih primjera gdje se vide nelogicnosti i gdje moras natezati istinu. Ti i ja smo imali par takvih diskusija i uvijek se svelo na to da ti tvrdis nesto sto ni jedan drugi krcanin ne tvrdi. I ja mogu razumjeti tvoju zelju da pronadjes pravu istinu ali nekad treba stati na loptu i skontati da ako su bibliju pisali ili inspirasali vansvemirci, onda su uradili strasno los posao. U dvije hiljade godina postojanja biblije tek si ti uspio skontati vansvemirce. Veoma neefikasno, rekao bih. Na zemlji je zivjelo najmanje 10 milijardi krscana u ovih 2000 godina i tek si ti to skontao.
Kao sto rekoh, ja nemam problem sa bogom ili vansvemircima. Svjestan sam da nauka nije pokrila sve alternative, da ima mnogo otvorenih opcija, da mi ne razumijemo bas sve u svemiru. Stoga, nije iskljuceno da smo mozda neki eksperiment, simulacija, program ili sta li vec. Medjutim, iako ne mogu biti siguran da nema boga ili vansvemiraca, postoji par stvari u koje mogu biti siguran: ni jedno bozanstvo koje ljudi obozavaju nije taj bog niti vansvemirac jer ni jedno ne prolazi test vremena. Svi bogovi koje imamo ili koje smo imali do sada su ljudska izmisljotina ili DMT halucinacija. Ni jedan bog nije otkrio nista novo sto se nije znalo od strane tadasnjih ljudi. U najbolju ruku, svaki bog je uradio veoma los posao u prenosenju svoje poruke jer je vecina ljudi pogresno razumjela njegove poruke. Nigdje ni jedan bog nije spomenuo dionosauruse, viruse, bakterije, galaksije, crne rupe, atomske elemente. Ljudi su iz svetih knjiga skontali da je Zemlja ravna, da je u centru svemira, da imas kupolu iznad nje. Mnogo pogresnih zakljucaka je izvuceno iz svetih knjiga i mnogo toga je promaseno u svetim knjigama da ja jednostavno zakljucujem da ako i ima boga/vansvemiraraca oni nisu pisali svete knjige, jer ja bih ocekivao bolje. Ako su i pisali svete knjige onda su uradili strasno los posao i nisu vrijedni obozavanja ni paznje.
A istina se ne mora natezati. Istina je da biblija potpuno pogresno opisuje proces stvaranja svemira i zemlje gdje prvo stvori zemlju pa drvece na njoj pa tek onda Sunce. A u stvarnosti sunce i zemlja nastaju manje vise istovremeno a drvece koje imamo danas nastaje prije nekih 400 miliona godina, a zemlja je stara 4,5 milijarde godina. Onda prica o velikom potopu koji se nije dogodio i tako bezbroj drugih primjera gdje se vide nelogicnosti i gdje moras natezati istinu. Ti i ja smo imali par takvih diskusija i uvijek se svelo na to da ti tvrdis nesto sto ni jedan drugi krcanin ne tvrdi. I ja mogu razumjeti tvoju zelju da pronadjes pravu istinu ali nekad treba stati na loptu i skontati da ako su bibliju pisali ili inspirasali vansvemirci, onda su uradili strasno los posao. U dvije hiljade godina postojanja biblije tek si ti uspio skontati vansvemirce. Veoma neefikasno, rekao bih. Na zemlji je zivjelo najmanje 10 milijardi krscana u ovih 2000 godina i tek si ti to skontao.
Kao sto rekoh, ja nemam problem sa bogom ili vansvemircima. Svjestan sam da nauka nije pokrila sve alternative, da ima mnogo otvorenih opcija, da mi ne razumijemo bas sve u svemiru. Stoga, nije iskljuceno da smo mozda neki eksperiment, simulacija, program ili sta li vec. Medjutim, iako ne mogu biti siguran da nema boga ili vansvemiraca, postoji par stvari u koje mogu biti siguran: ni jedno bozanstvo koje ljudi obozavaju nije taj bog niti vansvemirac jer ni jedno ne prolazi test vremena. Svi bogovi koje imamo ili koje smo imali do sada su ljudska izmisljotina ili DMT halucinacija. Ni jedan bog nije otkrio nista novo sto se nije znalo od strane tadasnjih ljudi. U najbolju ruku, svaki bog je uradio veoma los posao u prenosenju svoje poruke jer je vecina ljudi pogresno razumjela njegove poruke. Nigdje ni jedan bog nije spomenuo dionosauruse, viruse, bakterije, galaksije, crne rupe, atomske elemente. Ljudi su iz svetih knjiga skontali da je Zemlja ravna, da je u centru svemira, da imas kupolu iznad nje. Mnogo pogresnih zakljucaka je izvuceno iz svetih knjiga i mnogo toga je promaseno u svetim knjigama da ja jednostavno zakljucujem da ako i ima boga/vansvemiraraca oni nisu pisali svete knjige, jer ja bih ocekivao bolje. Ako su i pisali svete knjige onda su uradili strasno los posao i nisu vrijedni obozavanja ni paznje.
- Dozer
#1012 Re: "Teorija svega"
Da ne pricamo o tome koliko su ljudi, u ime tih nekadasnjih vjerovanja i tumacenja o Zemlji, svemiru Suncu itd., pobili ljudi da bi "sacuvali" to vjerovanje kao jedinu istinu.
Time su, naravno, svi redom prekrsili direktnu "boziju naredbu" - ne ubij, i logicno - zaradili kartu za pakao.
Time su, naravno, svi redom prekrsili direktnu "boziju naredbu" - ne ubij, i logicno - zaradili kartu za pakao.
- -Chesterfield-
#1013 Re: "Teorija svega"
2. Samuelova 24:1 – „Podstaknu Bog Davida da prebroji narod“teodati wrote: ↑06/08/2025 17:36
A kada govorimo o Bibliji, ovdje na religiji sam dao mnogo primjera gdje se ona posve krivo tumači sa strane službene religije, pa ti zato izgleda da ona ima rupa, nema, evo slobodno mi navedi barem jednu takvu rupu, pa da vidimo, jel to tako ili to uopće tako ne piše u Bibliji, ajde, hoćeš znati istinu, onda nemoj stati, nego pitaj, eto ukratko.
1. Ljetopisa 21:1 – „Sotona ustade protiv Izraela i nagovori Davida da prebroji narod“
Ko je nagovorio Davida? Bog ili Sotona?
-
teodati
#1014 Re: "Teorija svega"
Sve se događa po Božjoj volji, i Sotona samo vrši Božju volju, eto, jednostavno a istinito.-Chesterfield- wrote: ↑07/08/2025 20:592. Samuelova 24:1 – „Podstaknu Bog Davida da prebroji narod“teodati wrote: ↑06/08/2025 17:36
1. Ljetopisa 21:1 – „Sotona ustade protiv Izraela i nagovori Davida da prebroji narod“
Ko je nagovorio Davida? Bog ili Sotona?
-
teodati
#1015 Re: "Teorija svega"
Opet ti po svom, a to smo već riješili, Veliki prasak ništa ne objašnjava, koliko puta sam to dokazao pitanjima na koje se ne zna odgovor, onda nema tu da je nešto od nečega starije, ni Sunce, ni Zemlja, sve su to samo pretpostavke, ničim dokazane, sve radi po programu, pa ako je u uputama da je zvijezda prije planete tako i nastaje, ali ne događa se to slučajno ni samo od sebe, nego je tako programirano, sve što postoji u svemiru, od najmanjega do najvećega, tako je sa drvećem, biljkama, životinjama, i sa svim što postoji, znači ti se uporno držiš nečega što je potpuno nedokazano, i neobjašnjeno, i onda spočitavaš kako u Bibliji drugačije, piše, je, piše drugačije, jer pravi autor Biblije i te kako zna kako je sve nastalo, i da sve po točnom programu radi, dok ni ti a ni cjelokupna nauka ne znate kako je bilo što nastalo, treba dalje bilo što reći što se toga tiče? Za mene ne, sve je jasno.apsidejzi wrote: ↑07/08/2025 08:31 Problem sa Biblijom i Kuranaom i svim tim ostalim "svetim" knjigama je taj sto ga moras natezat da nesto dokazes. Vidis, i ti ovdje to radis. Pronalazis neke citate iz Biblije gdje se mozda nazire nesto na temu o kojoj pricamo. Na kraju se svaka diskusija na ovu temu zavrsi u smislu da bog zeli da mi sami dokucimo neke istine i da nije zbog toga jasno napisao iste. Drugim rijecima, natezes istinu.
I naravno da Bog želi da mi dođemo do istine o svemu, sami, jer smo sposobni za to, nema tu natezanja nego treba učiti dio po dio kako stvarnost zbilja funkcionira, mi ljudi to možemo za razliku recimo od majmuna, koji nema tu sposobnost, koja je nepremostiva granica između ljudi i životinja, toliko o evoluciji samoj po sebi, možeš mislit, takva ne postoji, postoji samo evolucija diktirana inteligentnom silom, koja se po programu i sada događa svugdje u svemiru.
I zašto bi Bog bio kriv ako netko krivo razumije neku poruku, dao ju je, jer će ju jednom i te kako dobro razumjeti, i to svi, bez iznimke, pa i ti, zapamti ovo jer će tako i biti.
I naravno da ja sasvim drugačije tumačim Bibliju, jer da bi se nju do kraja protumačilo kako treba, mora se znati prava istina o postanku svega, ona sve objašnjava, kako je sve nastalo, pa tako i Bibliju točno objašnjava, a ne bajke koje se stoljećima pričaju o njoj.
Rekao sam ti, daj konkretno navedi koje su to navodne rupe u Bibliji, jer očito da je ti nimalo ne razumiješ, jer je nisi ni proučio, nego si čitao bajke o njoj koje si čuo od neke postojeće crkve, pa hajde, da čujemo svi koje su to točno rupe, što se bojiš, jel te zanima prava istina ili ne, e da?
Last edited by teodati on 07/08/2025 21:45, edited 1 time in total.
-
teodati
#1016 Re: "Teorija svega"
I kakve to ima veze sa istinom ako zbilja postoji u Bibliji, nikakve, dapače.Dozer wrote: ↑07/08/2025 20:36 Da ne pricamo o tome koliko su ljudi, u ime tih nekadasnjih vjerovanja i tumacenja o Zemlji, svemiru Suncu itd., pobili ljudi da bi "sacuvali" to vjerovanje kao jedinu istinu.
Jedno su grešni ljudi a sasvim je drugo istina napisana bilo simbolično, bilo metaforično, bilo doslovno.
Ovo je inače zbilja zanimljivo, možete prihvatiti da je moguće da postoji neka daleko starija i naprednija inteligentna Sila od nas ljudi, ali vam je neprihvatljivo da bi se ona na bilo koji način objavila nama ljudima, koje je napravila, izgleda to tebi logično, meni ne, upravo suprotno.
- Dozer
#1017 Re: "Teorija svega"
Objavice se, polako.
Ali, sve dok ljudi vjeruju u bajke iz Biblija i Kur'ana o nasem postanku, nasa vrsta nece biti spremna da sazna pravu istinu o nasem nastanku.
Zamisli haosa u glavama vjernika kad bi im se sad prikazalo kako smo nastali, i da njihov bog u kojeg vjeruju zapravo ne postoji, nego smo nastali na skroz drugaciji nacin, tj. genetickim inzinjeringom.
Ali, sve dok ljudi vjeruju u bajke iz Biblija i Kur'ana o nasem postanku, nasa vrsta nece biti spremna da sazna pravu istinu o nasem nastanku.
Zamisli haosa u glavama vjernika kad bi im se sad prikazalo kako smo nastali, i da njihov bog u kojeg vjeruju zapravo ne postoji, nego smo nastali na skroz drugaciji nacin, tj. genetickim inzinjeringom.
- apsidejzi
#1018 Re: "Teorija svega"
Eh vidis, tu je moj problem sa religijom i skepticizam po pitanju boga. Isti problem ima i u Kur'anu kao i u Bibliji, kao i u svim tzv svetim knjigama. U pitanju su bajke koje se vezuju za te knjige. Hajde za trenutak da stvari gledam iz tvoje perspektive: imamo svetu knjigu koja za sebe tvrdi da je od boga/vansvemiraca i ti si je protumacio ispravno (kakvo god to tumacenje bilo). Hajmo pretpostaviti da je ispravno. Sta to govori o toj svetoj knjizi? Govori da je nejasna. Ako 2000 godina o njoj kruze bajke, onda je mozemo klasificirati kao nejasnu objavu. Sta to onda govori o Objavivacu? Da je nesposoban i aljkav!teodati wrote: ↑07/08/2025 21:38 I naravno da ja sasvim drugačije tumačim Bibliju, jer da bi se nju do kraja protumačilo kako treba, mora se znati prava istina o postanku svega, ona sve objašnjava, kako je sve nastalo, pa tako i Bibliju točno objašnjava, a ne bajke koje se stoljećima pričaju o njoj.
Ja sad ne znam sta ti vidis kao cilj Biblije, ali klasicno tumacenje cilja jeste uputa. Vecina ljudi Bibliju vidi kao "recept" ponasanja kako bi se bilo u raju u iducem zivotu. Moguce da ti u svojoj verziji tumacenja iste imas neku drugu ideju, ali dok je ne napises ja pretpostavljam da je u pitanju opsteprihvacena verzija. Cilj biblije je uputa i spoznaja Krista, te spas na drugom svijetu. Ako je do sada postojalo oko 10 milijardi krscana i ako se ispostavi da si ti upravu sa svojim tumacenjem, onda to znaci da je veliki broj krscana debelo profulao u tumacenju biblije. Zasto bog/vansvemirac to cini? Zasto nije poslao jasniju uputu. Ocito mu nije cilj da nas uputi, nego mu je cilj da nas zajebaje. 10 milijardi ljudi ne konta uputu. Kakva je svrha Biblije u tom kontesktu?
Ja bih volio kada bi ti mogao sagledati stvari iz ovog ugla. Moj ateizam nije nevjerovanje u Boga ili vansvemirce. Moj ateizam je neprihvatanje postojecihh objasnjenja tog Boga. Za mene je ovakav bog aljkav, nesposoban i nepravedan. Kako moze od mene ocekivati da mu se klanjam i obozavam kada mi ne zna objasniti kako da ga razumijem. Evo ti si tek uspio da ga skontas. Kakvu sansu su imali ljudi iz 1730tih godina? Nikakvu. Posto meni ovo nije logicno, onda ja zakljucujem da ni tvoje objasnjenje nije dovoljno dobro. Ima mnogo jednostavnije objasnjenje: ti si rodjen u krscanstvu, odrastao si na tim idejama i prirodno ti je da prihvatas te ideje kao default. Mozda uspijes dokazati postojanje vansvemiraca u svojoj teoriji svega, ali skok na bibliju se desava zato sto si odrastao sa biblijom. Da si rodjen u Indiji tvrdio bi da je hinduizam to sto tvrdis da biblija jeste. Ili da si rodjen u Pakistanu onda bi isto to tvrdio za Kur'an. Sve ostalo bi bilo isto. Ti bi ovdje pisao o vansvemircima, o inteligentnom dizajnu samo ne bi spominjao Bibliju nego Kur'an ili Vedu. Ne postoji nista specijalno u Bibliji, osim sto si ti rodjen u toj kulturi.
Nadam se da mozes razluciti ova dva aspekta na koja ciljam. Nemam nista protiv tvoje ideje vansvemiraca jer i danasnja fizika govori o mogucnosti simulacije izvana, o hologramu i sl. Drugi aspekt je religijski koji je za mene proizvoljan. Pricu o vansvemircima si mogao obrazlagati i sa islamske pozicije i tvrditi kako su svi ostali muslimani profulali u razujevanju Kur'ana te da si ga ti prvi razumio kako treba itd.
-
teodati
#1019 Re: "Teorija svega"
I što, morati će tu istinu prihvatiti, ali ti još ne shvaćaš da sve te takozvane svete knjige govore o genetičkom inženjeringu, i Biblija, i Kuran, i Vede, i Tora, ne doslovno, nego kada se sve prouči, dakle nisu knjige krive nego oni koji ih krivo tumače, jel kontaš o čemu pričam?Dozer wrote: ↑08/08/2025 00:03 Objavice se, polako.
Prihvaćanje istine iz tih knjiga ne znači prihvaćanje tih religija kojima je ta knjiga sveta, jer ju nisu dobro shvatili, dapače.
Eto, nešto istinito napisano se ne mjeri po tome koliko su vjernici to razumjeli, ili ne razumjeli, na kraju će svi to točno razumjeti, vidjeti ćeš, e da.
- Dozer
#1020 Re: "Teorija svega"
Tu se slazemo.
-
teodati
#1021 Re: "Teorija svega"
Kužim ja tebe, ali ti ne shvaćaš jednostavan razlog zašto su Bogovi Vansvemirci dali ljudima zagonetku preko takozvanih svetih knjiga, namjerno su ih učinili teškima za razumijevanje, jer su tako potakli ljude da razmišljaju o tome, da pokušaju sami doći do istine koja tamo piše, mnogim ljudima to je ne samo bio, nego je i sada smisao života, zamisli da toga nema, da je sve detaljno odmah objašnjeno, o čemu bi mi sada raspravljali, ja volim raspravljati, razgovarati, a ne možemo razgovarati o nečemu o čemu svi sve znamo, ali ako ne znamo, i imamo različite stavove glede toga, e to je onda adrenalin koji pokreće ljudski um prema jedinoj pravoj istini, do koje će svi jednom morati doći, dakle nisu Bogovi nesposobni nego su nam dali dodatno uživanje da možemo raspravljati o postanku svega, hvala im na tom daru.apsidejzi wrote: ↑08/08/2025 00:17Eh vidis, tu je moj problem sa religijom i skepticizam po pitanju boga. Isti problem ima i u Kur'anu kao i u Bibliji, kao i u svim tzv svetim knjigama. U pitanju su bajke koje se vezuju za te knjige. Hajde za trenutak da stvari gledam iz tvoje perspektive: imamo svetu knjigu koja za sebe tvrdi da je od boga/vansvemiraca i ti si je protumacio ispravno (kakvo god to tumacenje bilo). Hajmo pretpostaviti da je ispravno. Sta to govori o toj svetoj knjizi? Govori da je nejasna. Ako 2000 godina o njoj kruze bajke, onda je mozemo klasificirati kao nejasnu objavu. Sta to onda govori o Objavivacu? Da je nesposoban i aljkav!teodati wrote: ↑07/08/2025 21:38 I naravno da ja sasvim drugačije tumačim Bibliju, jer da bi se nju do kraja protumačilo kako treba, mora se znati prava istina o postanku svega, ona sve objašnjava, kako je sve nastalo, pa tako i Bibliju točno objašnjava, a ne bajke koje se stoljećima pričaju o njoj.
Ja sad ne znam sta ti vidis kao cilj Biblije, ali klasicno tumacenje cilja jeste uputa. Vecina ljudi Bibliju vidi kao "recept" ponasanja kako bi se bilo u raju u iducem zivotu. Moguce da ti u svojoj verziji tumacenja iste imas neku drugu ideju, ali dok je ne napises ja pretpostavljam da je u pitanju opsteprihvacena verzija. Cilj biblije je uputa i spoznaja Krista, te spas na drugom svijetu. Ako je do sada postojalo oko 10 milijardi krscana i ako se ispostavi da si ti upravu sa svojim tumacenjem, onda to znaci da je veliki broj krscana debelo profulao u tumacenju biblije. Zasto bog/vansvemirac to cini? Zasto nije poslao jasniju uputu. Ocito mu nije cilj da nas uputi, nego mu je cilj da nas zajebaje. 10 milijardi ljudi ne konta uputu. Kakva je svrha Biblije u tom kontesktu?
Ja bih volio kada bi ti mogao sagledati stvari iz ovog ugla. Moj ateizam nije nevjerovanje u Boga ili vansvemirce. Moj ateizam je neprihvatanje postojecihh objasnjenja tog Boga. Za mene je ovakav bog aljkav, nesposoban i nepravedan. Kako moze od mene ocekivati da mu se klanjam i obozavam kada mi ne zna objasniti kako da ga razumijem. Evo ti si tek uspio da ga skontas. Kakvu sansu su imali ljudi iz 1730tih godina? Nikakvu. Posto meni ovo nije logicno, onda ja zakljucujem da ni tvoje objasnjenje nije dovoljno dobro. Ima mnogo jednostavnije objasnjenje: ti si rodjen u krscanstvu, odrastao si na tim idejama i prirodno ti je da prihvatas te ideje kao default. Mozda uspijes dokazati postojanje vansvemiraca u svojoj teoriji svega, ali skok na bibliju se desava zato sto si odrastao sa biblijom. Da si rodjen u Indiji tvrdio bi da je hinduizam to sto tvrdis da biblija jeste. Ili da si rodjen u Pakistanu onda bi isto to tvrdio za Kur'an. Sve ostalo bi bilo isto. Ti bi ovdje pisao o vansvemircima, o inteligentnom dizajnu samo ne bi spominjao Bibliju nego Kur'an ili Vedu. Ne postoji nista specijalno u Bibliji, osim sto si ti rodjen u toj kulturi.
Nadam se da mozes razluciti ova dva aspekta na koja ciljam. Nemam nista protiv tvoje ideje vansvemiraca jer i danasnja fizika govori o mogucnosti simulacije izvana, o hologramu i sl. Drugi aspekt je religijski koji je za mene proizvoljan. Pricu o vansvemircima si mogao obrazlagati i sa islamske pozicije i tvrditi kako su svi ostali muslimani profulali u razujevanju Kur'ana te da si ga ti prvi razumio kako treba itd.
E sad, da sam rođen recimo u Indiji, jasno da bi znao skoro sve o Vedama, ako bi to proučio, onda bi malo o Bibliji znao, ali je problem u tome, da ako bi i tamo došao do teorije o svemu, to bi se baš potpuno poklapalo sa onim što piše u Bibliji a ne u Vedama, da je sve iz NIŠTA nastalo, da je stvoreno naše prostor-vrijeme dakle ima i drugih dimenzija, da postoji Prvo biće, pa Prva bića, da je Zemlja okrugla, "obješena o ništa", dakle nema temelja, i tak dalje, to jedino Biblija opisuje, nitko drugi.
I šlag na kraju, da nas je prije 2000 godina posjetilo Prvo biće, poznato kao Isus Krist, koje je vladar cijele naše dimenzije, što ćeš više, i da nisam tu rođen, morao bi to prihvatiti jer i teorija upravo o svemu tome govori, e da.
- apsidejzi
#1022 Re: "Teorija svega"
Da su bogdo dali par informacija o virusima i bakterijama pa da izbjegnemo sve one silne kuge, tifuse, tuberkuloze i polio bolescure koje su nas proganjale milenijima. Steta isto tako sto dadose samo nama sto zivismo zadnjih par hiljada godina a sve one ljude od prije deset, dvadeset, dvije stotine hiljada godina... njihova glavna briga je bila kako pobjeci od predatora i kako naci neku biljku da je pojedu.teodati wrote: ↑08/08/2025 18:28 Kužim ja tebe, ali ti ne shvaćaš jednostavan razlog zašto su Bogovi Vansvemirci dali ljudima zagonetku preko takozvanih svetih knjiga, namjerno su ih učinili teškima za razumijevanje, jer su tako potakli ljude da razmišljaju o tome, da pokušaju sami doći do istine koja tamo piše, mnogim ljudima to je ne samo bio, nego je i sada smisao života, zamisli da toga nema, da je sve detaljno odmah objašnjeno, o čemu bi mi sada raspravljali, ja volim raspravljati, razgovarati, a ne možemo razgovarati o nečemu o čemu svi sve znamo, ali ako ne znamo, i imamo različite stavove glede toga, e to je onda adrenalin koji pokreće ljudski um prema jedinoj pravoj istini, do koje će svi jednom morati doći, dakle nisu Bogovi nesposobni nego su nam dali dodatno uživanje da možemo raspravljati o postanku svega, hvala im na tom daru.
Vidis, pored sto si rodjen u krscanstvu, ti si rodjen u bogastvu i nisi ni svjestan koliko je zivot bio tezak ljudima prije nas. Ovo blagostanje koje imamo danas je doslo zbog tehnoloskog napretka a ne razmisljanjem o postanku svijeta sto bogovi zele. Dok smo slijedili ove bogove umirali smo od najobicnijih bolescura a kad smo skontali da mozemo napraviti frizider odjednom su se otvorila vrata da od par miliona ljudi mozemo imati populaciju od 8 milijardi pa i vise. Steta sto ti bogovi ne kazase kako se pravi frizider i vakcina jer da jesu mnogo vise ljudi bi prezivilo i mnogo vise ljudi bi moglo sacuvati dovoljno hrane da moze imati slobodnog vremena da razmislja o njima. Razlog zasto ti i ja mozemo palamuditi o bogovima je zato sto smo zdravi i sto imamo dovoljno hrane u frizideru da mozemo odvojiti sat dva dnevno da ne radimo nista nego da pisemo po forumu. To je luksuz koji su ranije imali samo kraljevi i aristokratija. Ti i ja smo obicni ljudi ali zivimo bolje od prijasnje aristokratije i zato mozemo pisati i misliti o bogovima, o vansvemiricima i sl.
Ovo ti ustvari govori koliko su ti kreatori ignorantni (ako postoje u sta ja sumnjam al haj da se drzimo te niti). No kad zagrebes malo dublje, ispostavi se da nisu kreatori ignorantni nego mi koji razmisljamo o njima. Mi smo ti koji zivotu dajemo smisao u razmisljanju o postanku, i mi ustvari preslikavamo svoje stanje na njih. To se zove antropomorfni bog. Bog na nasu sliku i priliku. Pitaj svog djeda koji je radio od jutra do mraka na polju i sa stokom i gledao u nebo hoce li pasti kisa. Njegov smisao zivota je bilo da osigura tonu zita za zimu kako bi porodica mogla prezivjeti. Nije njemu smisao zivota bilo razmisljanje o nekim bozanstvima. Ti u svom upisu samo antropomorfiziras vansvemirce na sebe. To je iskljucivo tvoj smisao zivota jer si u takvom blagostanju da ti to moze biti smisao zivota.
Sve sto pise u Bibliji se vec ranije znalo. Cak 500 godina prije biblije Arhimed je pisao o okrugloj zemlji a 200 godina prije biblije Eratosten je izracunao precik zemlje i pogrijesio samo 2% i to sa primitivnim alatima. Sve price iz Biblije su preuzete iz drugih kultura. Prica o Isusu koji se rodio bez oca je slicna prici o Krisni iz Indije mnogo stoljeca ranije. Hathetpus iz Egipta rodjen bez oca kroz sveto zacece, Horusova prica lici dosta Isusovoj prici i sl. Mnogo mnogo prica iz Biblije je samo doradjena verzija neke druge vec postojece price. Tako da u principu nista novo nismo dobili iz Biblije. Kao sto rekoh, jedini razlog zasto si ti izabrao Bibliju je to sto si rodjen u toj kulturi i to ti je najprirodnije. Da si rodjen u Sarajevu u nekokj muslimanskoj familiji onda bismo ovdje pricali o Ibn Haldunu ili Ibn Arebiju i Ibn Sini koji su takodjer spominjali Prva bica i sl. Cak je Ibn Haldun spominjao evoluciju zivog svijeta. Toma Akvinski je svoje ucenje bazirao na ibn haldunu.E sad, da sam rođen recimo u Indiji, jasno da bi znao skoro sve o Vedama, ako bi to proučio, onda bi malo o Bibliji znao, ali je problem u tome, da ako bi i tamo došao do teorije o svemu, to bi se baš potpuno poklapalo sa onim što piše u Bibliji a ne u Vedama, da je sve iz NIŠTA nastalo, da je stvoreno naše prostor-vrijeme dakle ima i drugih dimenzija, da postoji Prvo biće, pa Prva bića, da je Zemlja okrugla, "obješena o ništa", dakle nema temelja, i tak dalje, to jedino Biblija opisuje, nitko drugi.
Meni je to fascinanto bilo za procitati u Ibn Haldunovoj knjigi Muqaddimah gdje opisuje teoriju evolucije 500 godina prije darvina ali sa vjerskog aspekta. Kao sve ima neki nivo svijesti. Cak i prasina i stijene imaju neki nivo svijesti koji je primitivan. Svijest se grupise u vece kategorije i tako nastaje jednostavni zivot. Zivot se kasnije kroz vrijeme grupise u jos vece kategorije i onda nastaje kompleksniji zivot. Nije evolucija zivog svijeta u pitanju. U pitanju je evolucija svijesti. Kompleksnija kombinacija molekula omogucava veci nivo svijesti i priroda onda istrazuje koliko kompleksnu svijest moze napraviti. I tako malo po malo svijest se razvije do nivoa covjeka koji moze biti samosvjestan. Covjek je po Ibn Haldunu taman dovoljno svjestan da moze birati dva puta: moze se spustiti na nivo zivotinje i imati taj nivo svijesti. Tj hedonizam. Ili moze teziti Bogu sto je konacni nivo svijesti. U narednom zivotu ces se sjediniti s Bogom jer on je maksimalni nivo svijesti gdje si svjestan svega sto postoji i sto moze postojati. Svi mi smo fragmenti te svijesti koji se vracamo u cjelinu. A ta svijest je stvorila svemir ili ako prevedem na tvoj jezik taj vansvemirac je pokrenuo proces u svemiru i sve tezi da ga spozna. Veoma fascinantna teorija u islamu koja se poprilicno lijepo poklopila sa naukom i pomirila religiju i nauku. Ovo je jedini primjer (Ibn Haldun) gdje su vjera i nauka kompatibilne. Obicno vjerska tumacenja covjeka smatraju posebnim i vade ga iz konteksta prirode. Naravno, ne trebam ti govoriti kako muslimani nisu prihvatili ovu ideju i da je ona zamrla sa Ibn Haldunovom smrti.
Kao sto mozes vidjeti, ni jedna od ovih stvari nije nesto novo sto ljudi vec ranije nisu analizirali niti imali dodira sa istim. No malo stvari je prezivjelo zub vremena. Pa tako i Biblija.
-
teodati
#1023 Re: "Teorija svega"
Nije baš tako, dapače, Bogovi su napravili plan koji se bez greške izvodi od početka našega svijeta, pa će tako biti i do svršetka, zaboravljaš da je ovo na Zemlji samo škola života za vječni dugotrajni život, zato postoje i smrt i bolesti, ali toga neće biti u budućem životu, i sve što su ljudi napravili i izumili su dobili od Bogova, ne direktno, nego indirektno, preko DNK uputa u mozgu, nijedan čovjek nema ništa svojega, cijelo tijelo nam je napravljeno, isto tako i mozak, isto tako i sve ideje koje možemo imati su date u tom programu, jednostavno mi postojimo jer su nas Bogovi kompletno napravili, ne možemo ni jedan pokret napraviti bez Bogova, a kamoli nešto novo izmisliti, ili saznati, sve materijale za život i tehnologiju opet smo dobili od Bogova, Stvoritelja materije, i tako dalje.apsidejzi wrote: ↑09/08/2025 13:00Da su bogdo dali par informacija o virusima i bakterijama pa da izbjegnemo sve one silne kuge, tifuse, tuberkuloze i polio bolescure koje su nas proganjale milenijima. Steta isto tako sto dadose samo nama sto zivismo zadnjih par hiljada godina a sve one ljude od prije deset, dvadeset, dvije stotine hiljada godina... njihova glavna briga je bila kako pobjeci od predatora i kako naci neku biljku da je pojedu.teodati wrote: ↑08/08/2025 18:28 Kužim ja tebe, ali ti ne shvaćaš jednostavan razlog zašto su Bogovi Vansvemirci dali ljudima zagonetku preko takozvanih svetih knjiga, namjerno su ih učinili teškima za razumijevanje, jer su tako potakli ljude da razmišljaju o tome, da pokušaju sami doći do istine koja tamo piše, mnogim ljudima to je ne samo bio, nego je i sada smisao života, zamisli da toga nema, da je sve detaljno odmah objašnjeno, o čemu bi mi sada raspravljali, ja volim raspravljati, razgovarati, a ne možemo razgovarati o nečemu o čemu svi sve znamo, ali ako ne znamo, i imamo različite stavove glede toga, e to je onda adrenalin koji pokreće ljudski um prema jedinoj pravoj istini, do koje će svi jednom morati doći, dakle nisu Bogovi nesposobni nego su nam dali dodatno uživanje da možemo raspravljati o postanku svega, hvala im na tom daru.
Vidis, pored sto si rodjen u krscanstvu, ti si rodjen u bogastvu i nisi ni svjestan koliko je zivot bio tezak ljudima prije nas. Ovo blagostanje koje imamo danas je doslo zbog tehnoloskog napretka a ne razmisljanjem o postanku svijeta sto bogovi zele. Dok smo slijedili ove bogove umirali smo od najobicnijih bolescura a kad smo skontali da mozemo napraviti frizider odjednom su se otvorila vrata da od par miliona ljudi mozemo imati populaciju od 8 milijardi pa i vise. Steta sto ti bogovi ne kazase kako se pravi frizider i vakcina jer da jesu mnogo vise ljudi bi prezivilo i mnogo vise ljudi bi moglo sacuvati dovoljno hrane da moze imati slobodnog vremena da razmislja o njima. Razlog zasto ti i ja mozemo palamuditi o bogovima je zato sto smo zdravi i sto imamo dovoljno hrane u frizideru da mozemo odvojiti sat dva dnevno da ne radimo nista nego da pisemo po forumu. To je luksuz koji su ranije imali samo kraljevi i aristokratija. Ti i ja smo obicni ljudi ali zivimo bolje od prijasnje aristokratije i zato mozemo pisati i misliti o bogovima, o vansvemiricima i sl.
Ovo ti ustvari govori koliko su ti kreatori ignorantni (ako postoje u sta ja sumnjam al haj da se drzimo te niti). No kad zagrebes malo dublje, ispostavi se da nisu kreatori ignorantni nego mi koji razmisljamo o njima. Mi smo ti koji zivotu dajemo smisao u razmisljanju o postanku, i mi ustvari preslikavamo svoje stanje na njih. To se zove antropomorfni bog. Bog na nasu sliku i priliku. Pitaj svog djeda koji je radio od jutra do mraka na polju i sa stokom i gledao u nebo hoce li pasti kisa. Njegov smisao zivota je bilo da osigura tonu zita za zimu kako bi porodica mogla prezivjeti. Nije njemu smisao zivota bilo razmisljanje o nekim bozanstvima. Ti u svom upisu samo antropomorfiziras vansvemirce na sebe. To je iskljucivo tvoj smisao zivota jer si u takvom blagostanju da ti to moze biti smisao zivota.
Sve sto pise u Bibliji se vec ranije znalo. Cak 500 godina prije biblije Arhimed je pisao o okrugloj zemlji a 200 godina prije biblije Eratosten je izracunao precik zemlje i pogrijesio samo 2% i to sa primitivnim alatima. Sve price iz Biblije su preuzete iz drugih kultura. Prica o Isusu koji se rodio bez oca je slicna prici o Krisni iz Indije mnogo stoljeca ranije. Hathetpus iz Egipta rodjen bez oca kroz sveto zacece, Horusova prica lici dosta Isusovoj prici i sl. Mnogo mnogo prica iz Biblije je samo doradjena verzija neke druge vec postojece price. Tako da u principu nista novo nismo dobili iz Biblije. Kao sto rekoh, jedini razlog zasto si ti izabrao Bibliju je to sto si rodjen u toj kulturi i to ti je najprirodnije. Da si rodjen u Sarajevu u nekokj muslimanskoj familiji onda bismo ovdje pricali o Ibn Haldunu ili Ibn Arebiju i Ibn Sini koji su takodjer spominjali Prva bica i sl. Cak je Ibn Haldun spominjao evoluciju zivog svijeta. Toma Akvinski je svoje ucenje bazirao na ibn haldunu.E sad, da sam rođen recimo u Indiji, jasno da bi znao skoro sve o Vedama, ako bi to proučio, onda bi malo o Bibliji znao, ali je problem u tome, da ako bi i tamo došao do teorije o svemu, to bi se baš potpuno poklapalo sa onim što piše u Bibliji a ne u Vedama, da je sve iz NIŠTA nastalo, da je stvoreno naše prostor-vrijeme dakle ima i drugih dimenzija, da postoji Prvo biće, pa Prva bića, da je Zemlja okrugla, "obješena o ništa", dakle nema temelja, i tak dalje, to jedino Biblija opisuje, nitko drugi.
Meni je to fascinanto bilo za procitati u Ibn Haldunovoj knjigi Muqaddimah gdje opisuje teoriju evolucije 500 godina prije darvina ali sa vjerskog aspekta. Kao sve ima neki nivo svijesti. Cak i prasina i stijene imaju neki nivo svijesti koji je primitivan. Svijest se grupise u vece kategorije i tako nastaje jednostavni zivot. Zivot se kasnije kroz vrijeme grupise u jos vece kategorije i onda nastaje kompleksniji zivot. Nije evolucija zivog svijeta u pitanju. U pitanju je evolucija svijesti. Kompleksnija kombinacija molekula omogucava veci nivo svijesti i priroda onda istrazuje koliko kompleksnu svijest moze napraviti. I tako malo po malo svijest se razvije do nivoa covjeka koji moze biti samosvjestan. Covjek je po Ibn Haldunu taman dovoljno svjestan da moze birati dva puta: moze se spustiti na nivo zivotinje i imati taj nivo svijesti. Tj hedonizam. Ili moze teziti Bogu sto je konacni nivo svijesti. U narednom zivotu ces se sjediniti s Bogom jer on je maksimalni nivo svijesti gdje si svjestan svega sto postoji i sto moze postojati. Svi mi smo fragmenti te svijesti koji se vracamo u cjelinu. A ta svijest je stvorila svemir ili ako prevedem na tvoj jezik taj vansvemirac je pokrenuo proces u svemiru i sve tezi da ga spozna. Veoma fascinantna teorija u islamu koja se poprilicno lijepo poklopila sa naukom i pomirila religiju i nauku. Ovo je jedini primjer (Ibn Haldun) gdje su vjera i nauka kompatibilne. Obicno vjerska tumacenja covjeka smatraju posebnim i vade ga iz konteksta prirode. Naravno, ne trebam ti govoriti kako muslimani nisu prihvatili ovu ideju i da je ona zamrla sa Ibn Haldunovom smrti.
Kao sto mozes vidjeti, ni jedna od ovih stvari nije nesto novo sto ljudi vec ranije nisu analizirali niti imali dodira sa istim. No malo stvari je prezivjelo zub vremena. Pa tako i Biblija.
U Bibliji jasno piše da je sve iz NIŠTA nastalo, i da postoji početak naše dimenzije, i da postoji Prvo biće, kao i Prva bića, koja su napravila direktno materiju, i danas je još prave u svemiru, jer je svemir samo laboratorij te naprednije inteligentne Sile, samo kažem.
I ima Ibn Haldun potpuno pravo, sve se sastoji od svijesti, nema u biti same materije, pa to i ja govorim, samo tvrdim da su tu radi o inteligentnim prvim bićima, samo što taj musliman nije znao objasniti kako je nastala ta svijest, ta bića, a ja to i detaljno znam, eto mala razlika, ali na kraju će biti nepremostiva, e da.
Last edited by teodati on 10/08/2025 14:44, edited 1 time in total.
- apsidejzi
#1024 Re: "Teorija svega"
Mnogo velikih tvrdnji, koje zahtjevaju velike dokaze.
-
adsubzero