dakle, film vs knjiga, zanimaju me vasa misljenja o: prednosti filma nad knjigom, odnosno knjige nad filmom,
i koje cinjenice su im zajednicke
zahvaljujem
Moderator: Chloe
sto da ne ima obaveznih srednjoskolskih knjiga a igraju u pozoristu/kinu..ulpinian wrote:Prva i osnovna činjenica je da je film kraći
shalaedin wrote:Tesko je pretociti neciju knjigu u dobar film, ali niko nije pokusao da film smjesti u knjigu.
Film je kompleksnija umjetnost jer posjeduje vise razlicitih aspekta umjetnosti, ekranizuje tekst kao neciju zamisao koja se sastoje iz mnostvo slika koje grade kadar, skup kadara scene, a skup scena film.
Moji bodovi idu filmu...
Da drug zaboravio sam da si bio klapa na filmu "GO WEST". Koliko elemenata ima jedan film osim scenarija? Recimo bruku... objedinjuje tekst. sliku i zvuk i duplo se vise ljudi stara o njemu nego o knjizi. Zato ja volim filmove.imča wrote:Moji bodovi su ipak usmjereni prema dobroj knjizi, jer mnogo je zahtjevnije napisati dobru knjigu nego dobar scenario dok sama realizacija filma više zavisi od budžeta filma nego od samog reditelja(umjetnika).shalaedin wrote:Tesko je pretociti neciju knjigu u dobar film, ali niko nije pokusao da film smjesti u knjigu.
Film je kompleksnija umjetnost jer posjeduje vise razlicitih aspekta umjetnosti, ekranizuje tekst kao neciju zamisao koja se sastoje iz mnostvo slika koje grade kadar, skup kadara scene, a skup scena film.
Moji bodovi idu filmu...
Slažem se upotpunosti sa tom konstatacijom ali ja ovdje prije svega mislim na stvaralački dio jer kompetentost u umjetničkom smislu jednog scenariste i pisca knjige je u mnogo čemu na strani pisca knjiga, mnogo je zahtijevnija nego pisanje jednog scenarija dok sami elementi jednog filma tj, obdjedinjenje teksta, slike i zvuka zavise od budžeta filma.shalaedin wrote:Da drug zaboravio sam da si bio klapa na filmu "GO WEST". Koliko elemenata ima jedan film osim scenarija? Recimo bruku... objedinjuje tekst. sliku i zvuk i duplo se vise ljudi stara o njemu nego o knjizi. Zato ja volim filmove.imča wrote:Moji bodovi su ipak usmjereni prema dobroj knjizi, jer mnogo je zahtjevnije napisati dobru knjigu nego dobar scenario dok sama realizacija filma više zavisi od budžeta filma nego od samog reditelja(umjetnika).shalaedin wrote:Tesko je pretociti neciju knjigu u dobar film, ali niko nije pokusao da film smjesti u knjigu.
Moji bodovi idu filmu...
Slazem se da je lakse napisati scenario nego knjigu (mislim cak i neuporedivo), ali ambijent i emocije, izmedju ostalog, treba da ostvare glumci, reziser itd., sto je mnogo tezi posao. A konstatacija da su najbolji filmovi s najvisim budzetom je vise nego smjesna. Titanic je imao budzet u iznosu od preko 200 mil US$. I je li ga to ucinilo dobrim filmom, po iznosu bi trebao biti medju najboljim. Koliki je bio budzet filma "Taxi driver"? Cisto da se vidi da ta konstatacija ne vrijedi. I ovdje nije rijec o ukusima, zabava nije jednako umjetnost.imča wrote:shalaedin wrote:Tesko je pretociti neciju knjigu u dobar film, ali niko nije pokusao da film smjesti u knjigu.
Moji bodovi idu filmu...
Etko kralju, pa i ja bih dao bodove filmu kad bih imao onoliko filmova koliko ih ti imašJesi li skinuo koji novi film?
Moji bodovi su ipak usmjereni prema dobroj knjizi, jer mnogo je zahtjevnije napisati dobru knjigu nego dobar scenario dok sama realizacija filma više zavisi od budžeta filma nego od samog reditelja(umjetnika).