film vs knjiga (i obratno)

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
lupiga_ocati

#1 film vs knjiga (i obratno)

Post by lupiga_ocati »

ne znam da li postoji slicna tema, nisam bas detaljno pretrazio stranicu, ako postoji nemojte mi zamjeriti

dakle, film vs knjiga, zanimaju me vasa misljenja o: prednosti filma nad knjigom, odnosno knjige nad filmom,
i koje cinjenice su im zajednicke

zahvaljujem :-D
ulpinian

#2 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by ulpinian »

Prva i osnovna činjenica je da je film kraći :-D
skolica

#3 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by skolica »

Mudro zboris :D
Ja inace preferiram knjigu.
SinjaD

#4 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by SinjaD »

Volim oboje.
Iako je uglavnom knjiga bolja od filma ima i izuzetaka.

Recimo Mostovi okruga Medison. Film je nešto najljepše što sam u životu gledala, a knjiga je stvarno bezveze.
Ili recimo...Djevojka s bisernom naušnicom - film dostojan knjige.
Chopper_Horrace

#5 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by Chopper_Horrace »

ulpinian wrote:Prva i osnovna činjenica je da je film kraći :-D
sto da ne ima obaveznih srednjoskolskih knjiga a igraju u pozoristu/kinu..:) a mozes izvuci sve od tamo barem je tako bilo desetak godina unazad...ja dobio 4...:) gledao u pozorishtu lektiru:)))
lupiga_ocati

#6 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by lupiga_ocati »

hvala na odgovorima, no vise bi me zanimali odgovori gdje se film i knjiga, kao vidovi umjetnickog izrazavanja, susrecu a gdje razilaze, koje karakteristike i na koji nacin jedno priblizavaju gledaocu/citaocu vise od drugog
po cemu film dopire bolje do gledaoca nego knjiga, i zbog kojih odlika knjiga ne moze biti zamijenjena filmom
amrica

#7 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by amrica »

Ja sam za KNJIGU, uvijek. Vjerovatno se tu radi o tome sto sam vecinu filmovanih knjiga prije procitala nego gledala, a narocito zato sto kad citas knjigu masta ti stvara tvoje likove, na neki tvoj nacin,... a kad gledas film i vidis da neko, koga si ti zamisljao ... nekako je neko ni nalik na njega, ni fizicki, ni karakterno. A pogotovo kad je glumac(ica) neko poznat ko je glumio u 100 filmova. Ili ako su losi glumci.
Samim tim sto je film kraci, more stvari iz knjige se mora izbaciti, Sto mora dovesti do smanjenja kvalitete.
Na pr. katastrofalan odnos knjiga film je REbeka Margert Mitchell, koju je Hitchock rezirao. Knjiga je vrhunska drama sa tragicnim momentima, nikao horor. Ili Bijeli ocnjak, nidje vezeeeeeeee!!!!!!!!!!Kuku, sta uradise od jedne od najljepsih klnjiga, knjiga je kompleksan zbir dogadjaja iz zivota jednog covjeka i jednog psa(vuka) i jos puno vaznih likova koji su spominju u knjizi, a film sam gledala i pitala zasto li se zove bijeli ocnjak?
Jedan od rijetkih filmova gdje su film i knjiga podjednako dobri je PROHUJALO SA VIHOROM.
Bolji film (u ovom slucaju serija) bolja od knjiga je Sherlock Holms, knjige su katastrofa, dok seriju vadi onaj glavni glumac.
Hm, sad se sjecam samo ovih praistorijskih filmova, kad se sjetim losih filmova uradjenih po dobrim knjigama, javicu, znam da ih ima gomila.
pentesileja

#8 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by pentesileja »

ovo je veeeoooma kompleksno pitanje :D uvijek dajem prednost knjizi, ako se radi o dobroj knjizi. scenarij zarad fabularizacije mora bit reduciran, a nekad se reducira do te mjere da se ucini zlocin nad knjizevnim tekstom. dakle, film nikako ne moze prenijet sve dimenzije djela, a cesto akcentira one koje u knjizi uopce nisu najvaznije. mnogo filmska adaptacija knjizevnog teksta zavisi od vremena i od vladajuceg vrijednosnog trenda u drustvu, sto je najevidentnije u holivudskoj kinematografiji gdje sad svaki film, manje vise, koji je radjen po nekom tekstu naglasava romanticni zaplet, porodicne odnose i fakin individualnost i demokratiju i to na najjeftiniji, sladunjavi nacin. nacin dijalogiziranja je posebna prica jer je jezik uglavnom anahron. da ne govorim da slika onemogucava zamisljanje iste, al to nekom moze bit i prednost. :D dosta toga naravno uslovljava i trzisna politika. prednost filma po meni je jedino u soundtracku i zgodnim glumcima :D , al se moze desit i da se napravi dobar film po nekom bezveznom tekstu i da bude vrijedniji od njega. ovo sto sam rekla na pocetku se odnosilo na dobru literaturu. ima naravno masa primjera koja se moze navest za ilustraciju al nemam sad vremena :D
shalaedin

#9 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by shalaedin »

Tesko je pretociti neciju knjigu u dobar film, ali niko nije pokusao da film smjesti u knjigu.
Film je kompleksnija umjetnost jer posjeduje vise razlicitih aspekta umjetnosti, ekranizuje tekst kao neciju zamisao koja se sastoje iz mnostvo slika koje grade kadar, skup kadara scene, a skup scena film.

Moji bodovi idu filmu...
imča

#10 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by imča »

shalaedin wrote:Tesko je pretociti neciju knjigu u dobar film, ali niko nije pokusao da film smjesti u knjigu.
Film je kompleksnija umjetnost jer posjeduje vise razlicitih aspekta umjetnosti, ekranizuje tekst kao neciju zamisao koja se sastoje iz mnostvo slika koje grade kadar, skup kadara scene, a skup scena film.

Moji bodovi idu filmu...

Etko kralju, pa i ja bih dao bodove filmu kad bih imao onoliko filmova koliko ih ti imaš :-D Jesi li skinuo koji novi film?

Moji bodovi su ipak usmjereni prema dobroj knjizi, jer mnogo je zahtjevnije napisati dobru knjigu nego dobar scenario dok sama realizacija filma više zavisi od budžeta filma nego od samog reditelja(umjetnika).
shalaedin

#11 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by shalaedin »

imča wrote:
shalaedin wrote:Tesko je pretociti neciju knjigu u dobar film, ali niko nije pokusao da film smjesti u knjigu.

Moji bodovi idu filmu...
Moji bodovi su ipak usmjereni prema dobroj knjizi, jer mnogo je zahtjevnije napisati dobru knjigu nego dobar scenario dok sama realizacija filma više zavisi od budžeta filma nego od samog reditelja(umjetnika).
Da drug zaboravio sam da si bio klapa na filmu "GO WEST". Koliko elemenata ima jedan film osim scenarija? Recimo bruku... objedinjuje tekst. sliku i zvuk i duplo se vise ljudi stara o njemu nego o knjizi. Zato ja volim filmove.

:sax:
imča

#12 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by imča »

shalaedin wrote:
imča wrote:

Moji bodovi idu filmu...
Da drug zaboravio sam da si bio klapa na filmu "GO WEST". Koliko elemenata ima jedan film osim scenarija? Recimo bruku... objedinjuje tekst. sliku i zvuk i duplo se vise ljudi stara o njemu nego o knjizi. Zato ja volim filmove.

:sax:
Slažem se upotpunosti sa tom konstatacijom ali ja ovdje prije svega mislim na stvaralački dio jer kompetentost u umjetničkom smislu jednog scenariste i pisca knjige je u mnogo čemu na strani pisca knjiga, mnogo je zahtijevnija nego pisanje jednog scenarija dok sami elementi jednog filma tj, obdjedinjenje teksta, slike i zvuka zavise od budžeta filma.
"KOLIKO PARA TOLIKO FILMA"
Van Halen

#13 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by Van Halen »

Ukoliko uživamo i u knjizi i u filmu, u knjizi ćemo uživati znatno duže.
jedna

#14 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by jedna »

hmmm... i ja volim i knjige i filmove, ali malu prednost dajem knjigama. neko je vec pomenuo da pri citanju knjige ti sebi kreiras likove i ambijent i to je super. a filmovi, posebno u zadnje vrijeme kada su radjeni u nekoj skupoj holivudskoj produkciji sa navikanim glumcima (savrsenih lica i tijela) nekada nemaju tu car koju je knjiga imala. onda film ima ubrzanu radnju. recimo da vincijev kod, ni knjigom nisam bog zna odusevljena (mada mi je bila citljiva) ali film je dno dna. kingova zamka za snove, knjiga je ok i dok sam je citala mislila sam da se dobar film moze uraditi po njenom predlosku. potrcala sam u videoteku kada sam cula da film postoji a on je u najmanju ruku njesra. kraj u kome se dadits pretvori u aliena je kash.

s druge strane, kuma nisam citala ali sam cula da knjiga i nije nesto posebno, a za film mislim da nema potrebe reci ista :dance: onda isijavanje, takodjer nisam citala ali film mi je vrh
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#15 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by trimi68 »

uvijek prednost dajem KNJIGAMA :D
tranquil

#16 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by tranquil »

I ja dajem prednost knjigama. To ne znači da smatram literaturu jačim umjetničkim izrazom od filma, nego samo da ako se radi o istom djelu, obično je knjiga "prva" i jača, a film je samo njena adaptacija i slabija je. U većini slučajeva (mada ne obavezno) knjiga je mnogo duže, obuhvatnije i dublje djelo. Film ima svoje prednosti - osim riječima govori nam i slikom, ali glavna mana mu je skraćivanje knjige.

Ima naravno uvijek izuzetaka - evo pomenut je "Kum", koji je beveze knjiga, a pretvoren je u istinsko remek djelo. Ima dosta takvih primjera.

Najčešći slučajevi su dobra knjiga koja postaje loš film ili loša knjiga u kojoj je filmski autor vidio potencijal, i ako je sposoban, pretvorio je u dobar film. To samo govori da bi se filmadžije trebale možda malo pustiti knjiga. Neka knjiga je efektna na papiru ali izvan tog medija možda ne bi bila toliko jaka.

Da pomenem još i koja je meni najbolja filmska adapacija knjige - Peter Jackson, LOTR trilogija (J.R.R. Tolkien) - jaka i fer obrada, onako kako se očekivalo a očekivalo se puno od tog projekta. Nije da mi je to nešto izuzetna i knjiga i film ali je film stvarno dobro obuhvatio knjigu.

Najgora filmska adaptacija knjige - David Lynch, Dune (Frank Herbert) - grozno. Preletio radnju na brzinu, ispustio svu dubinu likova, gradnju karaktera koji "nose" knjigu i zbog kojih knjiga i ostaje u sjećanju, strašno.
daniella

#17 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by daniella »

Meni je nekoliko puta loš film pokvario sliku u glavi o nekom književnom djelu. Zadnji primjer je Nečista krv... Ja sam tu knjigu davno čitala, bila mi je jedna od najdražih lektira, čak je nisam htjela ponovo čitati jer mislim da bih je sada drugačije doživjela i možda mi ne bi bila tako upečatljiva kao kad sam je čitala krajem srednje. I onda sam neku veče odgledala film. Katastrofa, totalni promašaj... Da je Stanković živ vjerovatno bi ih sve tužio.
Oldboy

#18 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by Oldboy »

Mislim da se rasprava dali je bolji film ili knjiga ne smije svesti na to dali je film dobro ekranizirao knjigu ili obratno. Naravno da film ne moze biti bolji od knjige koju ekranizira jer su im jezici razliciti. To su dva jako razlicita svijeta. Film po knjizi je automatski na pocetku osudjen na propast jer vecina rezisera pokusava da prenese manje vise istu pricu na ekran sto je nemoguce zbog razlicitih formi filma i knjige. Nacin na koji je knjiga napisana jednostavno nije stvoren da se strpa na filmsku traku. Vjerovatno bi i knjiga po filmu izgledala smijesno. Ali cinjeca je da se cesce od dobre knjige napravi (los) film jer je film je isplativiji, gleda ga vise ljudi... Jedan pozitivan primjer je Jules et Jim od Francoisa Truffauta gdje je on uzeo samo neke ideje iz knjige i pretvorio ga u samostalno dijelo.
Po meni je to stvar ukusa. Dali je bolji film, knjiga ili pozoriste. Svaki oblik umjetnosti je lijep na svoj nacin.
Nuke

#19 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by Nuke »

Sto se tice samog dozivljaja radnje, likova, ambijenta itd., mislim da knjiga pruza mnogo vise nego film (ukoliko govorimo o adaptiranom scenariju, jer besmisleno je porediti knjizevnost i film, pa i pozoriste kao oblik izrazavanja, jer svi oblici umjetnosti imaju svoje karakteristike, prednosti i mane, kao sto rece "Oldboy"). Cinjenica je da postoji mnogo vise "dobrih" knjiga nego filmova. Razlog za to je mnogo stvari (glavni i osnovni razlog je novac), a moje misljenje je da je mnogo zahtjevnije (u ovom slucaju ne mislim na novac) snimiti "dobar" film nego napisati "dobru" knjigu. Opet, to je samo moje misljenje. I takodje je istina da filmovi radjeni po knjigama uglavnom dozive propast (najcesci slucajevi su adaptacije popularnih knjiga, jer su tu ocekivanja velika). Pa onda se zapitamo zasto ljudi uopce rade adaptacije knjiga. Meni je logican odgovor da je mnogo lakse snimiti dobar film ukoliko imate dobru podlogu, dobar scenario (u ovom slucaju knjigu).
imča wrote:

Moji bodovi idu filmu...

Etko kralju, pa i ja bih dao bodove filmu kad bih imao onoliko filmova koliko ih ti imaš :-D Jesi li skinuo koji novi film?

Slazem se da je lakse napisati scenario nego knjigu (mislim cak i neuporedivo), ali ambijent i emocije, izmedju ostalog, treba da ostvare glumci, reziser itd., sto je mnogo tezi posao. A konstatacija da su najbolji filmovi s najvisim budzetom je vise nego smjesna. Titanic je imao budzet u iznosu od preko 200 mil US$. I je li ga to ucinilo dobrim filmom, po iznosu bi trebao biti medju najboljim. Koliki je bio budzet filma "Taxi driver"? Cisto da se vidi da ta konstatacija ne vrijedi. I ovdje nije rijec o ukusima, zabava nije jednako umjetnost.

Moje misljenje je da je "The Godfather" vrlo dobra knjiga i procitao sam je nakon sto sam pregledao film (iz radoznalosti). I mislim da je film vjerodostojno preslikao samu ideju knjige, iskljucivo zahvaljujuci odlicnim glumcima i sjajnom reziseru. Mislim da dodatnu draz filmu daje cinjenica da su reziser (Francis Ford Coppola) i autor knjige (Mario Puzo) zajedno saradjivali na adaptaciji. Toplo preporucujem ovu knjigu, kao i knjigu "Porodica", istog autora.

"Shining" je takodje odlicna ekranizacija knjige, iako film ne prati u potpunosti samu knjigu, sto je sasvim u redu, jer cilj ovakve vrste filmova nije copy/paste. Reziser daje svoje vidjenje i shvatanje samog djela i kao osnovu uzima ideju. Mislim da u sustini nije ni cilj da se prica bukvalno prenese na platno onakva kakva jeste.

Zakljucak je da film i knjigu treba posmatrati zasebno (jer je jedino tako i moguce), i ne moze se reci da je neki film losa adaptacija knjige, moze se govoriti samo o kvaliteti samog filma.
walkabout

#20 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by walkabout »

Ako uzmemo da je tacno da je pri ovoj jednosmjernoj razmjeni informacije (tj gledanje filma, citanje knjige ili slusanje sagovornika) ~70% uzima slika, ~20% uzima zvuk i ~10% znacenja pojmova, onda:

KNJIGA - skucen izvor informacije, na raspolaganju joj je samo ~10% od spektra, tj. samo rijeci/pojmovi. Sporiji unos podataka tj citanje duze traje (u prosjeku). Ali nenadknodaiva prednost citanja knjige je da se u tom procesu za sve procitano u glavi istovremeno generisu slike/dogadjaji koje je citalac dozivio u SVOM LICNOM zivotu te se prakticno u glavama odvija licni film, jedinstven samo za tog citaoca (jer nemaju dva zivotna iskustva ista), gdje knjiga dodje samo kao scenarij. Ovo je ono sto vole oni koji daju prednost knjigama u odnosu na film.

FILM - mocniji izvor informacije, ima prakticno sve, jedino sto slika i zvuk "zagluse" znacenja pojmova/rijeci dok je kod knjige upravo ovdje skoncentrisana sva paznja. Brzi izvor informacija ali...sve vizuelno sto reziser odabere jednostavno ne moze asocirati svakoga na vizuelno iz njegovog zivota te zbog ovog film ostaje nedovoljno dobar za svakog pojedinacno (osim scenariste koji kroji pricu ovdje i reziser "namece" svoje vizije drugima - sto ne mora biti lose, dapache).

Licno meni - film je mocniji, intenzivniji, brzhi, dostupniji, dok knjiga ponekad, onako za svoju dusu.
mofo33

#21 Re: film vs knjiga (i obratno)

Post by mofo33 »

vecinom vise "vidim" u knjizi nego u filmu...
samo dva filma sam dozivjela bolje od citanja, knjige smrtno dosadne :cry:
"Out of Afrika" (Meryl Streep & Robert Redford) i "Amadeus" (Tom Hulce& Elizabeth Berridge)
Post Reply