Zasto gledate filmove i serije?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
lord-executioner

#1 Zasto gledate filmove i serije?

Post by lord-executioner »

Sta vas moze privuci nekom filmu/seriji?
-Radnja, intenzivnija, sporija-dramska, napeta, smislena,
-likovi, pozitivci, negativci, razradjeni, sa prosloscu, povrsni, zbog kojih likova vam je neki film ili serija draga
-poruka filma ili serije, dodiri sa vlastitim zivotom, bijeg od stvarnosti, sazivljavanje,
-identificirate li se sa filmom ili serijom, utice li na vas,
-je li dovoljna dobra reklama da vas povuce, jeste li ljubitelji serijaliziranih programa ili preferirate stand-alone epizode ( svaka epizoda zasebna radnja sa istim likovima )
-mislite li da neki film / serija moze uticati dovoljno da promijeni neke stavove ili percepciju, koji su filmovi/serije to ucinili za vas i zasto

Ja bih mogao spomenuti filmove poput Conspiracy sa Kennethom Branaghom, koji je po meni jasna slika onoga sto je Hannah Arendt nazvala banalnoscu zla, prikaz sastanka na kojem je donesena odluka o sistematskom unistenju Jevreja, i u kojem je takva duboka i zlocinacka odluka realizirana u mrtvoj office atmosferi, poput narucivanja spajalica; percepcija zla se izuzetno mijenja kod takvih prizora. Pasija mi je isto tesko pala, iako nisam nikakav vjernik, jezivo je kakvom mrcvarenju se dalo izvrgnuti jednog covjeka u ime religije i nepisanih drustvenih pravila. Star Trek, kao serija, pa i Will i Grace, na jedan drukciji nacin, uvijek ce mi biti simbol zajednistva koje nadjacava nedace i svakodnevna bockanja, i u kojem prijateljstvo kao spona nadvladava besmislene sitnice i teskoce jednako, sa svijescu o ispravnosti tog odnosa. Ima ih mnogo, mnogo vise od nabrojanih; koji su vasi? :)
patrius

#2 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by patrius »

Pa evo,recimo npr."There will be blood".Daniel Day-Lewis je fascinantan cova.Glumcina :thumbup: Raja bas i ne voli taj film,posto nije "super-hero-action",valjda,sta li :? Jos samo da su uzeli Bon Jovi-jevu "Dry County" za soundtrack,bilo bi savrseno 8-)
johnnykola

#3 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by johnnykola »

najvise gledam drame, ali one dobre, ali, naravno,
film volim pogledati i da se zabavim, da vidim
super stapanje price i slike, da se nasmijem,
da u svakom nadjem nesto novo, da se odusevim
genijalnoscu rezisera itd. po meni, svaki
psihijatar i psiholog bi trebali sto
je moguce vise filmova pogledati.
to je neiscrpan izvor znanja za
njihov rad s ljudima. jer filmovi se prave
po mjeri ljudi pa je logicno (mada je malo stereotipno)
da ako se neka situacija razvija kao u filmu
da ce u 90% slucajeva zavrsiti kao i kraj filma.
zato je, na primjer, sapiranje mozga sa spanjolskim sapunicama
osnovni preduvjet da gro zenskinja koje
iste gledaju na kraju izrastu u debile.
jer gro ljudi nije inteligentno da razluci izmedju
sanje i realnosti. i tu nastaje konflikt.
a uostalom, o tome je prije sapunica i servantes
pisao. nasra se ja momacki, ali u globalu:
u filmovima je pored zabave i znanje.
ogromno.

p.s. tako u there will be blood mozemo vidjeti
sta je to religija na primjer (u rukama debila), sta je to zelja za novcem,
koji su to problemi kad neko ima defektno dijete
itd., itd. naravno, sto film obiluje s vise tema
i referenci (prije svega dobro smiksanih, a ne
smiksanim u jedno veliko govno, kao sto je to nafaka, npr.)
on je time bolji. preporucam children of man
kao fantastican primjer.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by Truba »

hm gledam prvenstveno zbog priče (davno sam prosao kompletizirajucu fazu pogledati sve od jednog glumca rezisera i tome slicno)

a preferiram fantatsiku... dakle u njoj sf horror i fentezi

preferiram misteriju kao dalekog rođaka fantatsike

i dramu u kojoj ima fantatsike
ali i obicnu dramu

preferiram stariji holivud... crno bijeli + oskarovce prije 1990

preferiram korejske komedije i drame... koreja je najbolja zemlja na svijietu s najljepsim ljudima i gradovima...

obozavam starije filmove iz ceske

obozavam male fantatsicne filmove iz zanrovski nefilmskih zemalja ( npr nadolazeci SF iz svicarske CARGO)

kao recidiv iz proslosti mi je ostala navika da gledam filmove sa Kirsten Dunst i Sofijom Kopolom

volim animirane naslove... kao recimo resident evil degeneration, dead space, eden log, ...

sve se vrti oko fantatsike... glavna je prica...a gluma i budžet mogu biti sporedni

da bih film pogledao prvo moram procitati dobre 3 kritike o njemu pa tek onda krecem nabavljati...
johnnykola

#5 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by johnnykola »

komi wrote:hm gledam prvenstveno zbog priče (davno sam prosao kompletizirajucu fazu pogledati sve od jednog glumca rezisera i tome slicno)

a preferiram fantatsiku... dakle u njoj sf horror i fentezi

preferiram misteriju kao dalekog rođaka fantatsike

i dramu u kojoj ima fantatsike
ali i obicnu dramu

preferiram stariji holivud... crno bijeli + oskarovce prije 1990

preferiram korejske komedije i drame... koreja je najbolja zemlja na svijietu s najljepsim ljudima i gradovima...

obozavam starije filmove iz ceske

obozavam male fantatsicne filmove iz zanrovski nefilmskih zemalja ( npr nadolazeci SF iz svicarske CARGO)

kao recidiv iz proslosti mi je ostala navika da gledam filmove sa Kirsten Dunst i Sofijom Kopolom

volim animirane naslove... kao recimo resident evil degeneration, dead space, eden log, ...

sve se vrti oko fantatsike... glavna je prica...a gluma i budžet mogu biti sporedni

da bih film pogledao prvo moram procitati dobre 3 kritike o njemu pa tek onda krecem nabavljati...
i sad, naravno, ti si sa mjestom prebivalista
u zimbabveu pa ne mogu od tebe podjoniti
ove ceske i korejske. :-D
zomri

#6 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by zomri »

nije, komi je u sarajevu, davno uzeh spisak filmova ali nikada da obavim narudžbu.

ova tema me naloži da konačno naručim, ali kada to sve pogledati kad već kući imam brdo toga :? :? :?
nejse, komi pošalji novi spisak ako nije frka ;) ovaj put naručujem, obećajem! :)
shambho

#7 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by shambho »

.
Last edited by shambho on 03/09/2011 17:00, edited 1 time in total.
Truba

#8 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by Truba »

nisam nikad služio vojsku

volim hijerarhiju

volim tenkove

čitav film u tenku?

može... jeste židovski ali nema veze

http://www.quietearth.us/articles/2009/ ... N-LEVANONE
tranquil

#9 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by tranquil »

Ja više preferiram neki jači serijalizirani program sa dobrim likovima i dobrom generalnom radnjom, pod uslovom da se ne razvuče i razvodni previše i da se na kraju zaokruži.

Serije sa pojedinačnim epizodama su svakako dobre za ubiti vrijeme - ne angažuju previše ni tvoje vrijeme, možeš propustiti koliko hoćeš epizoda, ali s obzirom da su takve i ciljane da bi bilo kakav gledatelj mogao da "uleti", nisu pogodne za pravljenje neke kompleksnije radnje i teško izgrađuju likove. Takve serije se ni ne "prate" u pravom smislu te riječi.

Zadnjih godina od dramskih serija svidjele su mi se dvije koje savršeno padaju u prvi pasus ovog posta:

"Rim" - period Julija Cezara i Oktavijana nevjerovatno tačno prikazan, obogaćen fantastičnim glavnim likovima koji nisu historijske ličnosti, i to prikazano uz elemente iznenađenja - da ne bi bilo dosadno dobrim poznavateljima historije, unijeli su "skrivenu historiju" - alternativna objašnjenja kako se nešto desilo, uz priznanje da je zvanična historija zabilježila pogrešno - npr. otac Cezariona, Kleopatrinog sina nije Julije Cezar, nego jedan od glavnih likova u seriji - obični legionar Titus Pulo :D . Serija je imala samo dvije sezone, veoma skupu produkciju i u potpunosti zaokružuje taj vremenski period, bez nekih političkih korektnosti kada je u pitanju npr. tadašnji status robova, ili žena, ili način obožavanja njihovih bogova (kao što prave kompromis u drugim programima koji se bave starim Rimom khm *Gladijator* khm).

"Battlestar Galactica" - kada sam čuo da je u pitanju serija koja se dešava u svemirskom brodu, sa kapetanom i posadom pomislio sam "opet Star Trek klon" - i naravno totalno promašio. Da, serija je uglavnom u svemiru ali - nema vanzemaljaca, nema putovanja kroz vrijeme, nema svemirskih fenomena - samo ljudi i njihova muka. Kao temu obrađuje većinu aktuelnih tema, što je ipak zanimjivo jer je u pitanju SF - npr. genocid i ponavljanje historije, odricanje od građanskih sloboda u zamjenu za sigurnost, mučenje zarobljenika, odmazda prema kolaboracionistima, religijski fanatizam, opravdanost samoubilačkih napada u situacijama bez izlaza... A osnovna tema je "šta to znači biti čovjek" - da li je čovjek čovjek zato što su ga rodili bilološki mati i otac, ili je čovjek zbog određenog izgrađenog sistema vrijednosti. 4 zaokružene sezone, počinje sa genocidom, a poslije je radnja sve teža i teža :D do katarzičnog završetka.

Pored ovih dramskih serija, od humorističkih drage su mi uglavnom engleske, iako se ne sviđa svima njihov humor - recimo da su meni najviše drage "Mućke" ("MPFC" ne smatram serijom u pravom smislu te riječi).

Sa serijama se ne identificiram previše (možda bih smio čak reći nikako), ipak ih smatram za oblik zabave, niti mi mogu promijeniti stav - npr. meni dragi likovi iz "Rima" bi u današnjem sistemu bili vjerovatno u zatvoru, i to onom holandskom, zbog stvari sa kojima se nikada ne bih mogao složiti, takođe moj svjetonazor se baš i ne slaže sa uplitanjem "više sile" u "Galactici", ali te stvari su ipak samo zabava, i to odrađena sa stilom, tako da je meni bilo uživanje za gledanje, makar se ja i ne slagao sa svakom porukom.

Trenutno ne pratim niti jednu seriju, ponekad odgledam "Baywatch" ili "Seinfelda" pred spavanje :D
Truba

#10 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by Truba »

mene serije odmaraju azto ih gledam

upravo pocinjem monti pajtona
jucer zavrsio crnu guju
gledam i mucke pri kraju sam
pri kraju sam dextera i batlestar galaktike
BSn

#11 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by BSn »

komi wrote: batlestar galaktike
Ja to prekuc'o prosle sezone. :D

U filmovima i serijama posebno cijenim kretanje kamere.
Truba

#12 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by Truba »

ja volim polako gledati kad svi prestanu pričati o nečemu ja onda gledam... kad se smire strasti
u cilj stižem namjerno posljednji... atlestkim žargonom rečeno :mrgreen:

ne volim euforije

znam stati u sred sezone kad je najzanimljivije i prijeci na drugu seriju... da ne bih pretjerao
zna mi se nekad nesto zgaditi cak i fizicki osjecam bol ako pretjeram

upravo zavrsio ponovno gledanje Za saku dolara... sta mi se svidjelo... izmedju ostaloga i kamera... sta reci muzika za 10 svevremenska... znam je otkako znam za sebe, gluma ... vidiš emocije na ljudima... vidiš znoj... frajer pogođen kamera simulira teturanje sunce prži... ma sjajno...

odo gledati Kirsten Dunst u filmu Crazy beutiful... dosao na red brat bratu nakon 5 godina :D iako sam ga prije gledao na VHSu :mrgreen:

poceo sam gledati Monti pajton... to nikad nisam kompletno jednu epizodu gledao... sutra privodim kraju mućke... i dextera
ma ljepota :mrgreen: sam sebi svoj program puštam :) :) :) :) :) :) :)
Truba

#13 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by Truba »

:mrgreen: dobar ovaj Crazy beautiful

hm nešto sam prije primijetio gledajući C/B
i muči me
a imali smo i amerikanku profu u srednjoj školi a pogledao sam gomilu filmova iz amerike ... jedno vrijeme sam samo gledao filmove sa tematikom u srednjoj školi

ti stranci se fakat vole pentrati po stolovima :mrgreen: i valjati po podu :mrgreen:

:cry:
johnnykola

#14 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by johnnykola »

tranquil wrote:Ja više preferiram neki jači serijalizirani program sa dobrim likovima i dobrom generalnom radnjom, pod uslovom da se ne razvuče i razvodni previše i da se na kraju zaokruži.

Serije sa pojedinačnim epizodama su svakako dobre za ubiti vrijeme - ne angažuju previše ni tvoje vrijeme, možeš propustiti koliko hoćeš epizoda, ali s obzirom da su takve i ciljane da bi bilo kakav gledatelj mogao da "uleti", nisu pogodne za pravljenje neke kompleksnije radnje i teško izgrađuju likove. Takve serije se ni ne "prate" u pravom smislu te riječi.

Zadnjih godina od dramskih serija svidjele su mi se dvije koje savršeno padaju u prvi pasus ovog posta:

"Rim" - period Julija Cezara i Oktavijana nevjerovatno tačno prikazan, obogaćen fantastičnim glavnim likovima koji nisu historijske ličnosti, i to prikazano uz elemente iznenađenja - da ne bi bilo dosadno dobrim poznavateljima historije, unijeli su "skrivenu historiju" - alternativna objašnjenja kako se nešto desilo, uz priznanje da je zvanična historija zabilježila pogrešno - npr. otac Cezariona, Kleopatrinog sina nije Julije Cezar, nego jedan od glavnih likova u seriji - obični legionar Titus Pulo :D . Serija je imala samo dvije sezone, veoma skupu produkciju i u potpunosti zaokružuje taj vremenski period, bez nekih političkih korektnosti kada je u pitanju npr. tadašnji status robova, ili žena, ili način obožavanja njihovih bogova (kao što prave kompromis u drugim programima koji se bave starim Rimom khm *Gladijator* khm).

"Battlestar Galactica" - kada sam čuo da je u pitanju serija koja se dešava u svemirskom brodu, sa kapetanom i posadom pomislio sam "opet Star Trek klon" - i naravno totalno promašio. Da, serija je uglavnom u svemiru ali - nema vanzemaljaca, nema putovanja kroz vrijeme, nema svemirskih fenomena - samo ljudi i njihova muka. Kao temu obrađuje većinu aktuelnih tema, što je ipak zanimjivo jer je u pitanju SF - npr. genocid i ponavljanje historije, odricanje od građanskih sloboda u zamjenu za sigurnost, mučenje zarobljenika, odmazda prema kolaboracionistima, religijski fanatizam, opravdanost samoubilačkih napada u situacijama bez izlaza... A osnovna tema je "šta to znači biti čovjek" - da li je čovjek čovjek zato što su ga rodili bilološki mati i otac, ili je čovjek zbog određenog izgrađenog sistema vrijednosti. 4 zaokružene sezone, počinje sa genocidom, a poslije je radnja sve teža i teža :D do katarzičnog završetka.

Pored ovih dramskih serija, od humorističkih drage su mi uglavnom engleske, iako se ne sviđa svima njihov humor - recimo da su meni najviše drage "Mućke" ("MPFC" ne smatram serijom u pravom smislu te riječi).

Sa serijama se ne identificiram previše (možda bih smio čak reći nikako), ipak ih smatram za oblik zabave, niti mi mogu promijeniti stav - npr. meni dragi likovi iz "Rima" bi u današnjem sistemu bili vjerovatno u zatvoru, i to onom holandskom, zbog stvari sa kojima se nikada ne bih mogao složiti, takođe moj svjetonazor se baš i ne slaže sa uplitanjem "više sile" u "Galactici", ali te stvari su ipak samo zabava, i to odrađena sa stilom, tako da je meni bilo uživanje za gledanje, makar se ja i ne slagao sa svakom porukom.

Trenutno ne pratim niti jednu seriju, ponekad odgledam "Baywatch" ili "Seinfelda" pred spavanje :D
ne znam jesi li gledao:
http://www.imdb.com/title/tt0445114/
najtoplija preporuka! :-D
patrius

#15 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by patrius »

Ovo svakako ne moze proci bez Stanleya Kubricka :thumbup: Od serija,koje ne mogu reci da pratim,trenutno gledam "Momci s Madisona" na htv 2. Moze proc :)
pLaV00kA_LmY

#16 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by pLaV00kA_LmY »

Nekad gledam iz dosade, a nekad me neki film ili serija zaista zanima pa zelim pogledati.. ponekad pak slucajno naletim na dobar film, ili cujem od nekoga pa pogledam.. Ako neku seriju bas upratim, onda je redovno gledam jer mi se svidja...
Sve to zavisi od situacije/vremena/interesovanja...
Truba

#17 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by Truba »

patrius wrote:Ovo svakako ne moze proci bez Stanleya Kubricka :thumbup: Od serija,koje ne mogu reci da pratim,trenutno gledam "Momci s Madisona" na htv 2. Moze proc :)
znas sta mi je problem sa stenelijem

kad sam ga ja ganjao nije bilo vidoteke s njegovim filmom

koliko sam sanjao o FMJ i ostalim filmovima... a sada ga svaka pijaca ima :cry: baca se biserje pred :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

najviše dobrih filmova ima od svih režisera... šteta što je avake 4 godine pravio film ili koliko već 7 :mrgreen:
patrius

#18 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by patrius »

I meni je draga Keira Knightley 8-) A i onaj "njen hairlija" solidno glumi :) Al' je prica ipak odvec stereotipna i bajkovita,"happy-end" - ovska,kako to u vecini slucajeva biva...
Nema tu bas bogzna kakve,hajmo rec,filozofske dubine.Uglavnom emocije i poneka moralna fraza,to je sve...O.K.,film je dobar,posteno odradjen od strane glumaca,rijecju,iznadprosjecna ljubavna drama u masi slicnih.

Medjutim,preupadljiv je taj drustveni iliti da budemo precizniji,klasni status protagonista. Naravno,o sustinskom pitanju,zasto je ona siromasna a on prebogat,nema ni rijeci :wink: Koga briga za to kad se radi o ljubavi,je l' de :zoka: Ono sto je meni "upalo u oko" jeste ponasanje njezine majke,koja samo jos sto nije ispostavila fakturu milostivom gentlemanu za ruku svoje kceri,:oops: Odvratno,zaista,ali sasvim razumljivo i karakteristicno,ne samo za ono doba,nego u svakoj slicnoj situaciji i dan-danas.I vrlo je dobro sto to nije izostavljeno.Bravo za rezisera,bez obzira je li to svjesno uradio ili mu se "omaklo" :thumbup:
Dabome,"ljepota izrazavanja" je tako zanosna,da udubljivanje u nju posve zamagljuje radnju o kojoj govori :D

I,ruku na srce,nije li od samog pocetka kraj bio posve predvidljiv :?
respo

#19 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by respo »

trci lola trci meni jedan od najboljih filmova koji su uradjeni
od kamere do muzike do price preko glumaca
be highirly

#20 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by be highirly »

ja sam navucen na 'world movies' channel na kablovskoj, mada i tu trebam pogledati bruku filmova da bi me jedan rasturio,u zadnje vrijeme svabe i spanci su mi ok ....malo je reci da mi hollywood-ska sranja ne mogu vise pod kozu ... serije ne gledam
patrius

#21 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by patrius »

A što me je "raspizdio" nekidan onaj Begovićev "Sasvim lično".Ja bezvezarije,pobogu brate.Kakva besposlena budalaština :x
Truba

#22 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by Truba »

baš sinoć gledam ruski

Posjetitelj muzeja

kako uživam u vizualnom doživljaju gledanja postapokaliptične zemlje sa svim smećem degenericima izazvanim radijacijom srušenim fabrikama grobljem tenkovskih gusjenica školjki od automobila i zagađenim morem
johnnykola

#23 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by johnnykola »

patrius wrote:A što me je "raspizdio" nekidan onaj Begovićev "Sasvim lično".Ja bezvezarije,pobogu brate.Kakva besposlena budalaština :x
allase!
vee-jay

#24 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by vee-jay »

zato sto ne mogu drugacije.
patrius

#25 Re: Zasto gledate filmove i serije?

Post by patrius »

Aura Perez wrote:
patrius wrote:I meni je draga Keira Knightley 8-) A i onaj "njen hairlija" solidno glumi :) Al' je prica ipak odvec stereotipna i bajkovita,"happy-end" - ovska,kako to u vecini slucajeva biva...
Nema tu bas bogzna kakve,hajmo rec,filozofske dubine.Uglavnom emocije i poneka moralna fraza,to je sve...O.K.,film je dobar,posteno odradjen od strane glumaca,rijecju,iznadprosjecna ljubavna drama u masi slicnih.

Medjutim,preupadljiv je taj drustveni iliti da budemo precizniji,klasni status protagonista. Naravno,o sustinskom pitanju,zasto je ona siromasna a on prebogat,nema ni rijeci :wink: Koga briga za to kad se radi o ljubavi,je l' de :zoka: Ono sto je meni "upalo u oko" jeste ponasanje njezine majke,koja samo jos sto nije ispostavila fakturu milostivom gentlemanu za ruku svoje kceri,:oops: Odvratno,zaista,ali sasvim razumljivo i karakteristicno,ne samo za ono doba,nego u svakoj slicnoj situaciji i dan-danas.I vrlo je dobro sto to nije izostavljeno.Bravo za rezisera,bez obzira je li to svjesno uradio ili mu se "omaklo" :thumbup:
Dabome,"ljepota izrazavanja" je tako zanosna,da udubljivanje u nju posve zamagljuje radnju o kojoj govori :D

I,ruku na srce,nije li od samog pocetka kraj bio posve predvidljiv :?
rekla bih da se reziseru nije omaklo, s obzirom na isticanje mamine napadne tendencije da kceri "udomi" a ne isprati u novi zivot sa strepnjom za njihovu srecu umjesto za materijalnu sigurnost (ponajvise svoju). ali to je tako bilo, imas masu filmova i knjiga sa radnjom smjestenom stoljece i vise unazad u kojima se pojavljuje slicna stvar. Svidja mi se i to sto ona nije klasicna siromasna jadnica, nego dijete osiromasene plemicke obitelji i sto sa bogatstvom nije otisao i ponos.

a meni licno kraj nije bio predvidljiv jer sam se toliko unijela u nacin govora da mi nije ni naumpalo pitanje "a hocel se uzeti :D".

ipak najvise od svega, svidja mi se akcenat na njenom ponosu. ovo je feminizam poceo govoriti iz mene, pa cu zavrsavati lagano :)
Hm,i on je jednako ponosan kao i ona,premda on nije osiromašeni,već još uvijek bogati "plemenitaš" :) Ne mogu a da ne notiram ovu,blago rečeno,za jednu damu vrlo grubu primjedbu da "ona nije klasična siromašna jadnica,nego dijete osiromašene plemićke obitelji" :sad: To bi valjda trebalo njen ponos da čini plemenitijim,šta li :? Kako se inače postaje plemićem? Kako plemići propadaju tj. osiromašuju?
I prije bih rekao da se tu radi o klasnim previranjima nego o feminizmu,jer,njen ponos ne izvire iz toga što je žena,niti ga ona ispoljava prema njemu kao muškarcu,već iz toga što je siromašna (makar bila i plemkinja).Ona diže svoj glas protiv oholih bogatuna (ona njegova tetka,šta li mu je :? ),izgubivši iluzije i shvativši kako ponos i plemenitost nisu isključive osobine bogatog plemstva,štaviše,već da su to predrasude :wink: U njoj se,vjerovatno,ponos i razvio tek nakon što je osiromašila...
Post Reply