Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#51 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by dale cooper »

Ajde Tito, ne uzimaj ove komentare srcu, neki se od nas i zezaju. :D Didn't mean to rain on your parade. :)
Tito_i_Partija

#52 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Tito_i_Partija »

Iskreno sam se nad'o da cemo raspalit' neku dobru diskusiju o novom Blade Runner-u, al' vidim da haman nema nista od toga.
ExNihilo

#53 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by ExNihilo »

Previše si otegao sa otvaranjem teme. Ispuhala anticipacija. Ovo je trebala biti creme de la creme filmska tema, ali nije još kasno da je učinimo takvom. :thumbup: :D
dale cooper

#54 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:Iskreno sam se nad'o da cemo raspalit' neku dobru diskusiju o novom Blade Runner-u, al' vidim da haman nema nista od toga.
Jebiga uglavnom u svemu se slažem sa tobom što se tiče novog filma osim jedne stvari. Film izgleda predivno,
tu je Villeneuve dobro odradio posao. Možda ne izgleda onako grimy i dirty kao Ridleyev film, ali to je
više razlika u budžetu i tehnologiji iz onog i ovog vremena danas.
Bloo
Globalna šefica

#55 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Bloo »

Tito_i_Partija wrote:Iskreno sam se nad'o da cemo raspalit' neku dobru diskusiju o novom Blade Runner-u, al' vidim da haman nema nista od toga.
Znači Tito me ne vadi iz usta :D

Sorry šefe, duže je trajalo dok sam se sabrala i oduzela.
Ovo je samo par brzinski nabacanih mojih misli na tvoje osvrte. 2049 meni nije nastavak, već film za sebe.
Prve scene filma su bile popracene dobrom dozom entuzijazma, pogotovo zato sto je Roger faking Deakins tata kinematografije. Njegovi wide-space shotovi su cista poezija, nevjerovatan merak za gledat'. Medjutim, kako je film odmicao, sve je bilo manje entuzijazma, a sve vise razocarenja, izmedju ostalog zbog ovoga:
Yep, Deakins, uz Emanuela Lubeckog, jedan od meni dražih kinematografa. Možda malo i Knyazhinsky zbog Stalkera.Mislim da su ostvarili dobru kombinaciju njih dvojica, jer je Deakins imao apsolutnu kontrolu nad vizuelnim playgroundom.
1. Villeneuve-ov pokusaj da docara atmosferu prvog filma po mom misljenju nije uspio. Ta neka guzva, mrak, galama, kisa, i generalna depresija Los Angelesa prvog filma po mom misljenju se nije vidjela ovdje. Previse je tu svjetla dana, boje, tisine, sirokih mjesta bez icega u njima, i to mi sve nekako kontrira "magiji" prvog filma. Nova tehnologija je u nekim momentima ofirno upakovana u staru (analiza kostiju i drveta npr.), da se k'o fol ispostuje prvi dio, al' to mi je ispalo skroz slabo.
Scottov Blade Runner je savršeni prikaz cyberpunk svijeta i tu nema diskusije. Jedan dio šarma 2049te su analogni efekti na kojima je Deakins insistirao. Znači glumci u stvarnim uvjetima.
2049 je manje crn, a više bijel i siv i žut i naravno crven. Došlo je do promjene atmosfere, te je logično i da se to odrazi na ovaj film. Klima se promijenila, kao i zagađenje, što naravno utječe i na svjetlo u tom „realnom“ svijetu. Manje je mračno jer ima više nade :-D
Da li si primijetio značaj žute boje? K hodi žutom stazom čarobnjaka iz Oza na svom putu da postane „more human than human“ i da otkrije slobodnu volju, vlastitu slobodnu volju.
Čitav film me podsjeća tu i tamo na Lyncha i njegove dream sequences.
2. DECKARD NIJE REPLIKANT, MAMU LI VAM NABIJEM!!! Cijelo vrijeme sam se nad'o da nece ic' sa Scott-ovom budalastom vizijom jeftinog twista prvog dijela, al' to su ovdje uradili, i to je cak ogroman dio price. Ovo me je strasno razocaralo, jer sam uvijek podrzav'o teoriju da Deckard nije replikant, zbog razloga o kojima sam vec pric'o vise puta na ovom forumu.
Nije bitno da li je Deckard replikant ili ne. Jedina paralela koju ovdje ja vidim je da kada u svijesti Deckarda se javlja spoznaja da je Roy više od mašine (uz možda blagi hint da postoji i samospoznaja da je možda i on sam replikant), nešto slično se dešava i u 2049. Gdje nema dileme da li je K replikant ili ne, već da li je iko od nas „stvaran“.
Čak i da Deckard jeste replikant, nedostaje mu ono što ima K – svijest o sebi. Svijest o tome da su njegova sjećanja usađena. Zar to nije mučenje? Biti svjestan da tvoja sjećanja zapravo i nisu tvoja? A sjećanja su ono što nas čini ljudima. Zar ne?
Zar nije divna ideja (koja je djelomično odjek iz originala) da LJUBAV (i u ovom slučaju ideja da replikanti mogu nezavisno stvoriti novi život) apsolutno reprogramiraju jednog replikanta?
K i Batty imaju različite završetke, s tim da je smrt replikanta K, meni lično jedna divan momenat i katarza – on umire i postaje „more human than a human“ čineći nešto veoma ljudsko – samožrtvujući se za viši cilj – zaštita jednog djeteta, te postajući slobodan na taj način. Joi završava slično, ako se sjećaš? Obrisala je vlastite backupe, te umire kada se ono portable sranje uništi – „just like a real girl“. Mislim da je to neobično važno. I jedan i drugi umjetni oblik života su, svjesno, okončali živote na jedan veoma ljudski način – samožrtvujući se. Kroz oba filma se proteže pitanje, šta je to što nas čini „živim/ljudskim“? Sjećanja? Osjećanja? Djela?
3. Muzika u filmu je faking uzasna, uzasna. Ogroman dio cara prvog filma se po mom misljenju zasniva na fenomenalnoj muzici Vangelisa, koju i danas slusam cesto, i za koju tvrdim da je najbolja filmska muzika ikada uradjena, bez premca. Ovaj sund u nastavku mi je toliko smet'o da vam to opisat' ne mogu. Nisam stvarno ocekiv'o nesto maestralno k'o iz prvog filma, jer sam znao da je Vangelis odbio da radi na nastavku (i to se ispostavilo k'o dobra odluka), al' ovo je stvarno bio toliki odron da nemam pojma kako/zasto je postalo dio filma. Dno dna.
Jbg, zadnja scena je imala dobar score :D Poslušaj opet. Povezuju se dva filma.
Ostalo se slažem. Nije nešto.
4. Prica je lose uradjena. Ta cijela frka oko Deckardovog djeteta mi je djelovala skroz neubjedljiva i glupa. Imamo slucaj teskog iskoristavanja i diskriminiranja jedne klase, imamo brojeve na svojoj strani i hocemo revoluciju, al' prave revolucije zahtijevaju biblijsko cudo u stilu Isusa da se sprovedu u djelo.
Ostalo je neodgovoreno pitanje…da li će seks između K i Joi i Mariette imati sličan završetak kao i Rachel/Deckard?
Priča je dobra jer pokušava da odgovori na pitanja i iz prvog filma da li svi zaslužuju da ih se tretira kao ljudska bića, te šta zapravo znači biti čovjek. U 2049 ljudi su postali hladniji i gori od „mašina“ odnosno replikanata, iskazujući bešćutnost koja je izvrsno kontrastirana sa razvijajućom empatijom kod K (uz izvrsnu scenu na početku sa Nexus-6 replikantom).
K želi, veoma sebično i mogli bi reći ljudski, da je rođen, a ne proizveden. Da ima neku svrhu osim da služi (protežuća ideja kroz čitav 2049).
Zar nije to nešto o čemu svi razmišljamo? Potajno? Da smo nešto više od kotačića u mašini? Da imamo višu i bolju svrhu? Da nam se pruži prilika da služimo višem cilju?
Taj Isus, to dijete čudo (koje se i nalazi u samom K kroz onaj čudni twitch u njegovoj memoriji) je taj spark stvarne ljudskosti koji je gonio K da istraži sebe i dosegne ono što niti jedna mašina nije, a očito želi – apsolutna svijest o sebi, viša i bolja svrha, stvarna ljudskost, sloboda od služenja nekome i nečemu.
5. Gluma u nekih odlicna, u nekih grozna. Gosling i Leto standardno dobri, Ford nezainteresovan i tu samo zbog plate, a Ana de Armas mi je jos jednom potvrdila da je najgora ispreka za glumicu na ovom svijetu. Stvarno nemam pojma kako ta zena uloge dobija. Glumica sto je glumila Luv me je malo nasmijala, jer me je ulogom, brutalnoscu, i pomalo izgledom podsjetila na Richter-a iz filma "Total Recall" sa Arnoldom.
Potpisujem sve :D

Sve u svemu, meni je 2049 dobar. Vizuelno. Story - more or less. Ford je mogao biti živahniji. Kraj mi je awesome.
Last edited by Bloo on 06/06/2018 01:31, edited 2 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#56 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Što ti je život. Ja bio skeptik, a Tito vjernik. Ja sad defender, a Tito pljuvender.
I jednog dana ćete obojica da se složite sa mnom da je Primer dobar film.
:run:
Tito_i_Partija

#57 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Tito_i_Partija »

ExNihilo wrote:Previše si otegao sa otvaranjem teme. Ispuhala anticipacija. Ovo je trebala biti creme de la creme filmska tema, ali nije još kasno da je učinimo takvom. :thumbup: :D
Sta podrazumijevas pod creme de la creme filmskom temom? Koja vrsta filmova bi bila na takvoj temi?

Ja nikad nisam im'o pretenzije (ni ego) da napravim takvu temu. Jednostavno, vidio sam da nekoliko nas volimo da pricamo malo opsirnije o filmovima (dok su se drugi zalili pa i prizivali banove) i odlucio sam, u kombinaciji sa Dejlovim kukanjem kako vise ne gledam filmove, da otvorim temu gdje bih pogled'o filmove svih vrsta i malo to protabirio. Pa ako se k'o jos pridruzi, super.

Medjutim, sve mi vise izgleda da sam naletio na neku vrstu snobizma, gdje se odredjeni filmovi gledaju poprijeko, dok se traze drugi. Sta tebi tacno smeta na ovoj temi? Deadpool 2? Pa jebem ga, nisi se bunio kad sam ti rek'o da sam stavio dva izuzetno intelektualno-zahtijevajuca i egzistencijalno-istrazujuca filma zvana The Force Awakens i The Last Jedi.

Uostalom, cijelo vrijeme cekam bas tebe da progovoris nesto u vezi BL, jer znam da ti je se svidio, medjutim haman cu prije docekat' da Kufer pogleda Gone Baby Gone. :-D
Bloo
Globalna šefica

#58 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Bloo »

Ahem, ja sam se oglasila. Osim ako ovo nije zamišljeno kao creme de la creme mudo party.
Što se tiče Deadpool 2 - nema potrebe da se oglašavam previše detaljno.
Izvrstan, meni kao Čmarvelovcu. Da, mogao je biti još vjerniji stripovskom, ali daj šta daš.

Btw, jedva čekam da dođeš do Star Warsa :mrgreen:
Tito_i_Partija

#59 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Tito_i_Partija »

Bloo wrote:
Znači Tito me ne vadi iz usta :D

Sorry šefe, duže je trajalo dok sam se sabrala i oduzela.
Ovo je samo par brzinski nabacanih mojih misli na tvoje osvrte. 2049 meni nije nastavak, već film za sebe.
Image

Fajnali. Cekam te k'o ozeblo sunce. :D

Odgovor slijedi uskoro. :-D
medvjed23

#60 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by medvjed23 »

ExNihilo wrote:
Hoćemo depresiju ba. Nedavno sam bio na promociji jedne knjige gdje neko iz publike upita autora da pročita kakav optimističan odlomak jer se uglavnom bavi depresivnim temama. Autor na to odgovara: "Nema toga ovdje. Sve je depresija". :lol:
koje knjige? :D
Bloo
Globalna šefica

#61 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Bloo »

Moradoh opet odgledati film :lol:
A znaš da ja imam tu sklonost ka traktatima kada je nešto bitno.
I eto, hvala ti što si ga odgledao :-D

Neću puno hibernirati do tvog gledanja Star Warsa :mrgreen: ali uglavnom ću se osvrnuti na filmove koje sam i ja odgledala, te ćeš dobivati ovako vaz većinom za sci fi :mrgreen:
Tito_i_Partija

#62 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Tito_i_Partija »

Nazalost nemam puno sci-fi filmova na listi. Imam Annihilation zbog Garlanda, al' i to cujem da je potanko.
Bloo
Globalna šefica

#63 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Bloo »

Tito_i_Partija wrote:Nazalost nemam puno sci-fi filmova na listi. Imam Annihilation zbog Garlanda, al' i to cujem da je potanko.
Svi smo ovdje zbog tebe. :-D
Samo ti gledaj, a mi ćemo da kenjamo.
Ne daj se omesti.
Tito_i_Partija

#64 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote:
Jebiga uglavnom u svemu se slažem sa tobom što se tiče novog filma osim jedne stvari. Film izgleda predivno,
tu je Villeneuve dobro odradio posao. Možda ne izgleda onako grimy i dirty kao Ridleyev film, ali to je
Nisam ni rek'o da izgleda ruzno. Film je vizuelno odlican; moja zamjerka je da atmosfera prvog filma nije "potrefljena". :)
johnnykola

#65 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by johnnykola »

Poštivam. Tvoja tema, tvoj prostor za igru. Cijeli fokus mojih postova je na tragu one Borisa Novkovića da me barem nešto pogodi. Ništa drugo.
Tito_i_Partija

#66 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Tito_i_Partija »

E ako te ovo ne pogodi, nece nista. :-D

4. The Diving Bell and The Butterfly (2007)
Originalni naziv: Le scaphandre et le papillon

https://www.imdb.com/title/tt0401383/?ref_=nv_sr_3

Image

Kratki sazetak radnje:

Istinita prica o uredniku "Elle" magazina Jean-Dominique Bauby-u, koji dozivljava mozdani udar i kompletnu paralizu tijela osim lijevog oka, uz pomoc kojeg pocinje da pise knjigu o svom zivotu.

Cjelokupna Reakcija:

Image

Odlicna prica i film. Pogotovo mi je se svidjela nekonvencijalna rezija Schnabela. Prvih 40 minuta filma dozivljavamo iskljucivo iz perspektive Jean-Dominique-a nakon udara: strah, dezorijentacija, klaustrofobija, nevjerica...zatvorenik u sopstvenom tijelu, nezamisliv horor. Te emocije onda prelaze u samosazaljenje, depresiju, i kajanje za propustene prilike u zivotu. I onda polako, kroz pricanje svoje zivotne price, kroz sjecanja i mastu izlaze na povrsinu stvari u kojima vidi smisao zivota i da ide dalje: veza sa svojim ocem, sa svojom djecom, sa dviju ljubavi u svom zivotu. I to mu daje snagu i volju da napravi nesto nadljudski i nezamislivo.

Ocjena:
4.5/5
ExNihilo

#67 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by ExNihilo »

Tito_i_Partija wrote:
ExNihilo wrote:Previše si otegao sa otvaranjem teme. Ispuhala anticipacija. Ovo je trebala biti creme de la creme filmska tema, ali nije još kasno da je učinimo takvom. :thumbup: :D
Sta podrazumijevas pod creme de la creme filmskom temom? Koja vrsta filmova bi bila na takvoj temi?

Ja nikad nisam im'o pretenzije (ni ego) da napravim takvu temu. Jednostavno, vidio sam da nekoliko nas volimo da pricamo malo opsirnije o filmovima (dok su se drugi zalili pa i prizivali banove) i odlucio sam, u kombinaciji sa Dejlovim kukanjem kako vise ne gledam filmove, da otvorim temu gdje bih pogled'o filmove svih vrsta i malo to protabirio. Pa ako se k'o jos pridruzi, super.

Medjutim, sve mi vise izgleda da sam naletio na neku vrstu snobizma, gdje se odredjeni filmovi gledaju poprijeko, dok se traze drugi. Sta tebi tacno smeta na ovoj temi? Deadpool 2? Pa jebem ga, nisi se bunio kad sam ti rek'o da sam stavio dva izuzetno intelektualno-zahtijevajuca i egzistencijalno-istrazujuca filma zvana The Force Awakens i The Last Jedi.

Uostalom, cijelo vrijeme cekam bas tebe da progovoris nesto u vezi BL, jer znam da ti je se svidio, medjutim haman cu prije docekat' da Kufer pogleda Gone Baby Gone. :-D
Šta mi smeta na temi? Jarane, smeta mi što pizdiš. Ljutiš se ako se malo zezamo, ljutiš se ako se ne upišemo instantno, ljutiš ako ne prokomentiramo u scopu kakav želiš, ljutiš se ako nam se ne svidi film koji se postavio. Generalno, pizdiš.

Pod creme de la creme filmskom temom sam podrazumijevao isključivo zdrave diskusije o filmu umjesto plakatiranja kakvo srećemo na xyz drugih tema. Nisam time, uopće, želio sugerirati da moraju biti ovakvi ili onakvi filmovi, već da se kvalitet rasprave ovdje može podići na viši nivo.

Zbog toga sam, između ostalog, tražio da postaviš listu filmova unaprijed, kako bismo mogli i mi pogledati filmove o kojima ćemo onda raspravljati s tobom. Ne možeš očekivati da mi momentalno pogledamo filmove koje si se ti kanio mjesecima. Imamo i mi život, makar ponekad ne izgleda tako. :D

Kako sam već rekao, smatram da Blade Runner zaslužuje još jedno gledanje i adekvatan trakat. Međutim, nemam vremena za to ovih dana. Gužva je na poslu i privatno. I sad sam ja šupak? :D

I konačno, apropos Deadpoola. Što se mene tiče, stavi kompletan Marvel univerzum na temu. Ne smeta mi. Nisam ba tražio ni SW da metneš. Ali nek' se čuje i počuje da je Star Wars za Marvel, koliko god ovaj prvi bio kvirki i efektivno svemirska bajka, još uvijek vanvremensko remek djelo filozofije i kinematografije.

Eto tako.
johnnykola

#68 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by johnnykola »

Ovo za listu filmova nije loša ideja. I Nihilist ti dobro napisa stjeli bismo da budeš jači i bolji, samo zato idu kritike, ni zbog čeg drugog. Nismo mi pakaši, eno ti hin na drugim temama sve do trenutka dok ne otkriju ovu. :D :D :D
Bloo
Globalna šefica

#69 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by Bloo »

I da dale izade iz kuhinje!
Eto lista filmova koje ces gledati, nije losa ideja.
Da se pripremimo za sparing.
hadzinicasa

#70 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by hadzinicasa »

Tito_i_Partija wrote:E ako te ovo ne pogodi, nece nista. :-D

Image

Kratki sazetak radnje:

Istinita prica o uredniku "Elle" magazina Jean-Dominique Bauby-u, koji dozivljava mozdani udar i kompletnu paralizu tijela osim lijevog oka, uz pomoc kojeg pocinje da pise knjigu o svom zivotu.

Cjelokupna Reakcija:

Image

Odlicna prica i film. Pogotovo mi je se svidjela nekonvencijalna rezija Schnabela. Prvih 40 minuta filma dozivljavamo iskljucivo iz perspektive Jean-Dominique-a nakon udara: strah, dezorijentacija, klaustrofobija, nevjerica...zatvorenik u sopstvenom tijelu, nezamisliv horor. Te emocije onda prelaze u samosazaljenje, depresiju, i kajanje za propustene prilike u zivotu. I onda polako, kroz pricanje svoje zivotne price, kroz sjecanja i mastu izlaze na povrsinu stvari u kojima vidi smisao zivota i da ide dalje: veza sa svojim ocem, sa svojom djecom, sa dviju ljubavi u svom zivotu. I to mu daje snagu i volju da napravi nesto nadljudski i nezamislivo.

Ocjena:
4.5/5
ja cu si ovo skinuti da pogledam.
johnnykola

#71 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by johnnykola »

hadzinicasa wrote:
Tito_i_Partija wrote:E ako te ovo ne pogodi, nece nista. :-D

Image

Kratki sazetak radnje:

Cjelokupna Reakcija:

Image

Ocjena:
4.5/5
ja cu si ovo skinuti da pogledam.
Zapara mi uho ovo Schnabel, rekoh da vidim šta je radio kad ono odličan koji odgledah na SFF-u. Za pjesničke je duše. Kraj mi se posebno vizavi rupe svidio. najtoplija preporuka.

filmovi-prikazani-na-sarajevo-film-fest ... #p13980527

Film na TV-u
ExNihilo

#72 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by ExNihilo »

medvjed23 wrote:
ExNihilo wrote:
Hoćemo depresiju ba. Nedavno sam bio na promociji jedne knjige gdje neko iz publike upita autora da pročita kakav optimističan odlomak jer se uglavnom bavi depresivnim temama. Autor na to odgovara: "Nema toga ovdje. Sve je depresija". :lol:
koje knjige? :D
Kap veselja - Selvedin Avdić.
dale cooper

#74 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:
dale cooper wrote:
Nisam ni rek'o da izgleda ruzno. Film je vizuelno odlican; moja zamjerka je da atmosfera prvog filma nije "potrefljena". :)
Mislim da jeste potrefljena, samo kažem da zbog tehnologije i budžeta izgleda popeglanije od originala. Da je Ridley imao ovo
tada što je Villeneuve imao na raspolaganju sad, rezultati bi vjerovatno bili približno slični. Naravno, što je Bloo spomenula treba
uzeti u obzir i vremensku distancu između dva filma i da sa svijet malo promijenio što bi bilo dobro in universe objašnjenje.
Meni nije bio problem da sa vizuelnog aspekta prepoznam taj Blade Runner universe. Ali kod ostalih je stvari zapelo. Muzika
je pjur karina (hvala Johnny :D ) kao što si spomenuo i uvelike kvari atmosferu.
johnnykola

#75 Re: Tito Film Festival i Filmske Diskusije

Post by johnnykola »

Dobra ste vi ekipica,<3<3<3 uvijek je tu hommage ovakav ili onakav tvorcu karine pjur. :D :D :D
FalaVi! :-D
Post Reply