Dobro, hajmo onda redom:
1. Recenica o kojoj govoris je "a bitter ending is better than endless bitterness." Bolje gorak kraj nego gorcina bez kraja. Al' to se ne odnosi na Elly koliko ti to mislis. To je ustvari izbor koji stoji pred nasom grupicom junaka (pogotovo Sepideh) nakon nestanka Elly: da li biti iskren i staviti sve na otvoreno (ma koliko to tesko bilo), ili pokusati prekriti sve sa jednom lazi, pa drugom, pa trecom, i tako dalje. Sto jasno znaci da su oni izabrali put "gorcine bez kraja", i taj put ih totalno devastira do kraja filma.
2.
I, da, ne mora se Elly ubiti, može samo nestati na ovaj ili onaj način i kao jaka žena biti poražena.
Opet grijesis. Ta "jaka zena" uopste nije Elly, vec Sepideh. Ako se sjecas, ona je na pocetku filma predstavljena k'o najsposobnija, najpouzdanija, ona sve organizuje i za sve se pita, i ona je u svemu de facto lider cijele grupe. Pomalo arogantno ne pusta Elly da ide kuci, jer hoce da nastima sve po svom ukusu. Al' kroz film vidimo da od svih njih, ona najvise toga krije i njen kraj je naravno najvise devastirajuci. Znaci jesmo svjedoci smo pada jake zene, al' to nije Elly i ne zbog razloga koji si ranije naveo (religija, familija, itd), nego to je pad Sepideh, lidera grupe, zbog njenog drskog samopouzdanja i zbog cuvanja tajni od svih ostalih, sto na kraju unistava grupu kojoj je ona bila alfa i omega.
3. O glasanju: prvo glasaju da li da ostaju u kucici kraj okeana. Glasaju da hoce, i to je bilo presudjujuce da se desi katalist (Elly-ev nestanak u okeanu). K'o drugo, glasaju da li da kazu vjereniku istinu ili ne. Nisam siguran da li je bilo jos jedno glasanje, al' bez obzira, oba koja sam naveo su pivotalna za film.
4. Sta sam to ja "neodgovorio" u vezi Haneke-a?