Iskoristili su 90% price iz sva tri dijela! Citala 3 puta plus sva ostala djela J.R.R. Tolkiena da sve bolje shvatim.shin wrote:Better Man wrote:
LOTR je genijalan i ima na blu ray-u produženu verziju. Samo bih htio napomenuti da nije baš slijepo rađen po knjizi kao što neko reče, a vezano je za Sarumana kojeg su povratku u Shire našli zatvorenog u Bilbovoj kući, dok je u filmu to drugačije ispričano!
Da su pratili knjigu do kraja trebao bi svaki dio trajati 8h.
Stvar je u tome sto je P.J. mastovit covjek i sto je znao jednom scenom obuhvatiti mnogo toga. Ali nisu bitno mijenjali radnju. Onaj tko je citao knjigu znao je sve sta ce se desiti. Ali svjedeno mi ugodjaj gledanja filma nije pokvaren time jer je film odlicno uradjen. Neke scene su mi oduzele dah. Ona dva kralja podignute ruke na rijeci.
http://www.youtube.com/watch?v=FuBDfTFQ ... re=related
Mislim da je i sam Tolkien imao svoju skicu toga, ali u filmu to je naprosto bilo genijalno! Da ne govorim o Nazgulima! Prva scena kad se pojave...ono uhvatis se za sjediste.
Ali da ne spamamo previse. LOTR i Batman su dva razlicita svije i nemaju ama bas nikakvih dodirnih tacaka sem sto su fikcija i jedno i drugo. S tim sto je Batman mnogo blize nasem dobu i svijetu tj. ima dodirnih tacaka s realnoscu. Mozda u tome i lezi najveca kvaka price o Batmanu. Ljudi pocnu postavljati pitanja tipa kako Batman moze ovo, kako Batman moze ono, kako se desilo ovo kad je to nemoguce itd. Jedno istrazivanje fizicara je pokazalo da Batman sa svojim plastom ne bi mogao vise od nekoliko metara "letjeti" i pri doskoku pod velikom brzinom bi doslovno poginuo. A da ne govorim o ostalim stvarima. Bruce Wayne po svemu moze biti covjek iz susjedstva (doduse ne naseg
Zato pitanja kako ovo, kako ono, treba u startu eliminirati i zadovoljiti se onim sto se nudi. Stvar je u tome da kod prethodnih verzija Batmana gdje je bilo sve na nivou groteske, vise akciona komedija nego drama ljudi su sve i dozivljavali tako u sasvim neozbiljnom stimungu. Nista im nije smetalo jer je sve tako nerealno i smijesno. Sada kada je Nolan pokusao da od toga napravi ozbiljnu pricu koja ide toliko daleko da se gotovo rasplaces, koja se bavi psihom, stanjem duha i sl. ljudi su za svaki Batmanov potez poceli traziti relano objasnjenje. I kada ga ne dobiju kriv je Nolan i njegova rezija. Zapravo kriv je tvorac stripa. No, Nolan je trebao biti toga svejstan jer kad zelis nesto nerealno do te mjere pribliziti ljudima da izgleda kao da se jucer desilo tamo negdje u New Yorku, onda dobijes milion pitanja i opce nezadovoljstvo. Stvar s ovim filmom je da jednostavno ne treba postavljati pitanja. Ono tu je sto je. Samo, da su neke scene mogle biti bolje to je jasno kao dan.
E to je ta razlika izmedju LOTR i Batmana koja mene smeta najvise. Ne mogu se porediti, ali ja kod LOTR trilogije ne bih nista ptomijenila. Kod Batmana da, ponesto! I dalje je film genijalan, ali bi uz promjene bio jos bolji.
Previse se bavim ovime! It's time to stop!