The Dark Knight Rises

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Riddle

#276 Re: The Dark Knight Rises

Post by Riddle »

Ovdje ce biti teskih spoilera. Dakle, ukoliko niste gledali film...

Film je prilicno dobar sa dobrom glumom, veci dio price je dobro napisan i ima sjajne efekte. Zatvara sjajnu trilogiju na vrlo zadovoljavajuci nacin. Restartovanje Batmana ne bih preporucio bar za nekih 5-6 godina.

Glumacka ekipa je sjajna jos od prvog filma i velika vecina njih ni ovdje nisu razocarali. Sto se samog Balea tice, mislim da mu je ovo najbolja uloga u trilogiji. Doduse, to je i razumljivo, jer je ovdje prica jako fokusirana na njega, vise nego u prvom filmu ili ako hocete postavljena na drugi nacin. Caine je bio fenomenalan i takođe imao najbolji nastup dosad. Od Hardya nista manje nisam ocekivao. Njegova gluma i lik te tjeraju da se useres od straha, cak i ako je bio ogranicen gotovo samo na svoje oci. Glas doduse pomaze. Anne Hathaway me je iznenadila. Inace je ne smatram nekom glumicom, a taj lik ne volim ni u stripovima i nisam bas bio zagrijan za to, ali se ova Selina prilicno dobro uklopila u pricu i lik je drugaciji od svih dosadasnjih koji su prezentovani u ovom svijetu. I izgled joj podize ocjenu. Freeman je standardno savrsen. Samo njegov glas je dovoljan da ga pozitivno ocijenim. Oldman mi nazalost nije nesto legao, iako obozavam tog glumca. Inace on u glumi ne grijesi, tako da mora biti do price ili neceg drugog. Cotillard mi se takođe nije svidjela. Mozda je ovo misljenje vecim dijelom prouzrokovano raspletom filma i njenim nastupom na kraju i to vjerovatno nije fer, ali trenutno imam takav osjecaj. JGL je bio vrlo dobar, a i njegov lik vam ne ostavlja nikakav drugi izbor nego da vam se svidi.

Nisam uzivao u onolikoj mjeri koliko sam ocekivao. Mozda drugo gledanje popravi dojam. Neke stvari mi jednostavno nisu legle. Prije nekoliko mjeseci sam ovdje napisao da mi se ona masovna tuca ne sviđa iz nekog razloga, a to mi je sad i potvrđeno. Taj zavrsni obracun nije ni blizu onog cemu sam se nadao. "Dosao sam te zaustaviti." To i ono odvlacenje bombe na kraju mi tako odudaraju od ovih filmova. Jeftino je i vec viđeno. Samo otkrice Talie je Banea toliko umanjilo da sam gotovo pobjesnio. Sve do tog momenta je bio zastrasujuci lik i djelovao nepobjedivo, samo da bi se sve to srusilo u jednom trenutku. Njegova smrt mi je bila apsurdna nakon svega sto sam prethodno vidio. Opsada Gothama mi se nije svidjela, jer je sve bilo nekako staticno i kao da se samo cekao povratak Batmana, iako shvatam razlog zbog kojeg je to ucinjeno. A i tesko je ponoviti konstantni haos koji vlada gradom tokom Jokerovog terora. Postoji jos nekoliko nelogicnosti i stvari kojih se sad cak ne mogu ni sjetiti koje bih mogao ovdje ukljuciti, ali to ce biti neki drugi put kad mi se sve slegne.

Volio bih da je eksplozija na stadionu sakrivena do premijere filma. Jedna od najluđih scena koju sam vidio na ekranu i imala bi znatno jaci efekat da se za nju prethodno nije znalo. Nesto kao unistenje Stannisove flote na Blackwateru. Prva borba Banea i Batmana je bila nevjerovatna i sigurno spada u vrhunce filma. Alfredov odlazak je sjajno odrađen i nemam nista drugo nego rijeci hvale za obojicu glumaca. Kraj mi se svidio i drago mi je sto sve tako zavrsilo, iako priznajem da sam nekoliko minuta mislio da je Bruce mrtav. Film je zavrsio soundtrackom A Watchful Guardian (odnosno varijacijom na tu kompoziciju) i nista drugo me ne bi zadovoljilo. Najbolji soundtrack u trilogiji. Otvaranje i zavrsna scena svakog od 3 filma su odlicno urađeni i to je jedna od stvari koju jako volim kod ovog rezisera.

Necu da ispadnem grub i da kazem da je ovo najlosiji film u serijalu, pa ce biti da je najmanje dobar. Kao cjelina, ovi filmovi predstavljaju nesto najbolje sto sam gledao dosad, sto je ogromno dostignuce, jer se ipak radi o prici jednog strip junaka. Kad se ovo uporedi sa ostalim ekranizacijama iste tematike, gotovo je smijesno gdje se ova trilogija nalazi. Van svake skale.
duspi

#277 Re: The Dark Knight Rises

Post by duspi »

SPOILER:

...

što se samog kraja tiče, ja nekako želim da vjerujem da batman stvarno nije preživio, već da je ona scena alfredov neki trip u glavi, zbog prethodne priče kako svaki put mašta da će sresti...

nešto kao metafora 'sad je konačno našao mir i sretan je'...a naravno, moguće da je u pitanju tipični holivudski limunada hepiend, ali mislim da i to bilo stvarno previše. film iovako ima dovoljno nategnutih tačaka, da bi ga tim usrali :)

imam još opaski, hvalospjeva i zamjerki, ali prvo kafa :D
Gandalf

#278 Re: The Dark Knight Rises

Post by Gandalf »

Film je bio preloš, zaista sam razočaran, očekivao sam filmčinu poput prošlog Batmana a pogledah dječiji film sa dječijim dijalozima + iritantni, zajebani ženski rambo kojem je posvećena veća uloga nego Batmanu - Bane je predobar i premoćan negativac, bez onog ženskog ufuranog ramba, film bi bio makar solidan, uprkos smiješnim i u već hiljadu filmova prežvakanim frazama - film je trebao ostati na borbi i nadmudrivanju između Banea i Batmana sa malo uvjerljivijim dijalozima - prošli batman je ubjedljivo najbolji film o bilo kakvom MENU i nadao sam se da će ovaj film priču o Batmanu završiti na kvalitetan način - nažalost umjesto da ovaj film bude pravi nastavak odličnog drugog dijela, meni je izgledao kao još jedan od onih bezveznih MENOVA samo za nabrijane teenagere - još je Nolan izjavio kako će drugi filmovi sa sličnom tematikom izgledati kao dječiji filmovi u poređenju sa The Dark Knight Rises :roll: - baš me razočarao, napravio je još jedan stereotipni film koji će imati popularnost jer u tom filmu ne postoji nepoznat glumac, svakog glumca sam prepoznao makar to bila uloga od 5 sekundi, ali to ne mijenja činjenicu da je film jako loš, zaradiće on više para i od Avengersa ali je film jednostavno loš, misija ispunjena, pare zarađene.

PS. ne zamjerite plaho, ali fakat sam razočaran filmom koji je još od Januara se klinčio kao film godine
Riddle

#279 Re: The Dark Knight Rises

Post by Riddle »

duspi wrote:SPOILER:

...

što se samog kraja tiče, ja nekako želim da vjerujem da batman stvarno nije preživio, već da je ona scena alfredov neki trip u glavi, zbog prethodne priče kako svaki put mašta da će sresti...

nešto kao metafora 'sad je konačno našao mir i sretan je'...a naravno, moguće da je u pitanju tipični holivudski limunada hepiend, ali mislim da i to bilo stvarno previše. film iovako ima dovoljno nategnutih tačaka, da bi ga tim usrali :)

imam još opaski, hvalospjeva i zamjerki, ali prvo kafa :D
Nije uopste trip. Jasno je sta se desilo i ova njegova fantazija je drugacija o prethodnih. Ovdje mu Bruce odgovara. Da se tek ne spominje prica o auto-pilotu. Ako vec ovo prvo nije dovoljno jasno, onda ovo drugo ne ostavlja mjesta sumnji.

Cim sam u nekom traileru cuo ono Not everything. Not yet., mislio sam da ce Bruce tragicno zavrsiti. Događaji u filmu su samo ucvrstili to vjerovanje koje se zadrzalo do one scene sa Luciusom i price o softveru. I prihvatio bih takav kraj. Posljednja i najveca zrtva za sve ono sto voli. Nije lose. Ali takođe mi se sviđa i sretan zavrsetak. Jos i vise. Iako je rođen kao princ Gothama, od gotovo samog pocetka Bruce nije osjecao nista nego bol i ocaj. Nikad nije imao mira, izgubio je gotovo sve ono do cega mu je bilo stalo, svoje voljene, svoje zdravlje, sve. A buduci da je filantrop kao i njegov otac, dao je najvise sto je mogao. Majku mu, zasluzio je covjek malo mira i srece pod stare dane. :D

Sad se sjetih jos jedne scene koja mi se nije svidjela i kojoj sam se naglas smijao. Onaj poljubac na kraju filma, iako ostaje manje od 2 minute do eksplozije. Jos njih dvoje u onim kostimima... Ono je bas klise i izaziva get to fuck reakciju. :lol: To je sigurno nesto sto nisam ocekivao u ovom filmu.
duspi

#280 Re: The Dark Knight Rises

Post by duspi »

ma kažem šta bih ja više volio da kraj simbolizira, ne da je stvarno tako :(

jednostavno cijeli novi betmen ima odličan mračan ton koji je osnovna odrednica serijala, pravo mi je glupo da je na kraju ultimativni holiudski hepiend...to mi je baš nekako previše

cijeli kraj je pomalo apsurdan, od baneovog preuzimanja gothama sve kreće drastično nizbrdo. nigdje nikakve anarhije, svi se slobodno šetkaju, betmen za 3 mjeseca oporavi kičmu i bude u top formi...preko 'finalnog okršaja' šačice likova s jedne i s druge strane (umjesto epskog okršaja do zuba naoružane baneove armije vs nekoliko hiljada policajaca i ko zna koliko desetina hiljada civila), twista u kojem je bane, iako je dobio dodatnu dubinu i odličnu karakternu crtu kao lik, potpuno srozan kao negativac, način na koji pogine, kao da su ga samo 'mršnuli' iz kadra..

zatim ganjanje kamiona s bombom (koja je sama po sebi priča prepuna rupa), slušanje curinog umirućeg monologa dok vrijeme otkucava, zatim naravno taj poljubac minut prije eksplozije..batwing koji se u jednom trenutku pati da podigne bombu, kao nema dovoljno snage, a zatim je bez problema odnese dovoljno daleko na pučinu (brzina bi trebala biti oko 300 km/h btw) itd...na kraju oporuka, sirotište iznad batcavea, u kući prepunoj tajnih odjeljaka itd...i onda finalna scena u kafiću

jednostavno, cijeli buildup koji je bio odličan i s mjerom urađen, u trenutku kad je trebao da maksimalno eskalira je po meni ispuhao kao balon :( nisam fanboy, analiziram ga kao što bih i svaki drugi film i stvarno mi je više na vrh glave ultimativnih hepi endova u zadnjem trenutku. bar je nolan dosad bio drugačiji i imao više potencijala jbg
MADMalice

#281 Re: The Dark Knight Rises

Post by MADMalice »

SPOILER AHEAD----

Kraj definitivno znaci da nije mrtav ma koliko to nevjerojatno zvucalo...mozda Batman jete usao u Sismisa, ali je vrlo lako mogao iskociti negdje u onom dijelu gdje Sisimis (odnosno jezgro) udara u zgradu. Mogao je iskociti na krov ili nesto sl. U zadnjem kadru iza Batmana vidimo tamnu pozadinu kao u Sismisu, ali opet to moze biti neka mracna prostorija ili nesto sl. Ostale stvari koje upucuju na to da Alfred ipak nije umislio Brucea je i nestala ogrlica kada su popisivali Bruceove stvari i scena kada Foxu saopce da je Burce popravio autopilota. Vise puta je autopilot spomenut u filmu bez neke pretjerane potrebe sto ce reci da nije spominjan bez razloga. Pogotovo na samom kraju.
Plus, ako se sjetite da je Alfred ispricao Bruceu pricicu na pocetku o putovanjima i sjedenju u cafeu i bla bla bla...onda je rekao kako od njega ocekuje da odabere zivot i da se smiri negdje i bla bla bla i kraj onda ima savrsen smisao.
Prije nego sto sjedne u letjelicu Selina mu daje poljubac, ali prije toga mu govori kako bi bilo najbolje da negdje odu. Neko je ovdje napisao kako je poljubac totalni flick i bezveze. E pa taj poljubac koji se desio na pocetku je Brucea privukao Selini, a na kraju opet privukao Selini tj. njezinoj zelji da pobjegnu zajedno. Jasno kao dan.
Zadovoljio je Alfredovu zelju sto je pokazala zadnja scena.

Ali evo zamjerki!
Ne svidja mi se Baneov glas koji je kristav i na momente iritira. To je po meni seriozan propust jer je Bane glavni negativac i glas je njegov trademark. Tako da su definitivno mogli poraditi na tome da bude malo dublji i opakiji. Ne bih sada tacno znala kakv bi trebao biti, ali da cujem tu opciju Baneovog glasa sigurno bih dala zeleno svijetlo.
Zao mi je jednostavno sto su tim propustom unakazili lika koji je imao sansu da bude epski. Covjek je doista imao kvalitetne liije pune snage, ali sam i pored toga sam kolutala ocima i jedva cekala da zvrsi.

Prvi dio filma je rlativno spor i uzima mnogo filmskog vremena. Imala sam dojam da je Nolan lijepo krenuo i onda u pola frke u montazi skontao kako film vec traje 2 i pol sata i onda poceo rezati sve zivo i nezivo. I to, na zalost iz drugog i da se razumijemo, mnogo vaznijeg dijela. Cak mi ni Bruceovo relativno brzo ozdravljenje u zatvoru nije toliko smetalo koliko cinjenica da se odjednom pojavio pred Selinom bez jasnog objasnjenja kako?! Kako je dosao ako je grad izoliran? Kako je bio upoznat sa svim detaljima oko jezgra (kao npr. za koliko sati ce eksplodirati)? To nije mogao saznati putem tv-a kojeg su mu u celiju stavili jer je tv prikazivao ono sto se govorilo javnosti, a javnost je malo znala o jezgru. Mozda sam neskromna, ali barem neki insert koji pokazuje brucea kako pliva kroz ledenu vodu ili nesto sl. ne bi bio na odmet. Mislim, kada je izasao iz Baneovog zatvora bilo je jasno da ce na ovaj ili onaj nacin doci do Gothama jer ipak je on Batman, ali meni je tej detalj zasmetao. Kao sto mi je zasmetalo kompletno odvijanje radnje u drugom dijelu. Sve je dobilo iznenada jednu sasvim novu mega fast dimenziju. Ok, kraj treba biti dinamican, ali ne tako slampavo realiziran kao da je svaka scena u necemu nedorecena.

Scena izmedju Batmana, Mirande i Banea je takodjer propatila zbog gore navedenog jer mi je jednostavno za takav trenutak trebalo vise vremena. Takva scena zahtijeva vecu posvecenost jer je prekretnica filma. Nisam osjetila nikakve pretjerane emocije tu. Miranda prica kao da bifla neki tekst napamet, Batman ne zna sta ce od sebe, a Bane je bacen u drugi plan. Prvo malo place, pa kada pomislimo da ga je Batman dobro sredio i da ce svakog trena umrijeti on se digne na noge, priveze Batmana i onda mu sad vec utvrdjena Thalia kaze zbogom. A kao voli ga. Nikakvih emocija nisam primijetila izmedju njih dvoje.

Stvar s Robinom, novim Batmanom ili Robinom totalno bespotrebna, samo uzela dragocijeno vrijme koje se moglo iskoristiti u vaznije scene koje su zbrzane.

----SPOILER END

Sve ostalo mi je bilo sasvim fer odradjeno. Film je spektakularan kako sam i ocekivala. Muzika je odlicna. Savrseno prati radnju. Momenti kad se Bane pojavi bi bez njegove teme u pozadini bili neuvjerljivi. Film je mracan. Cak su i trenuci humora izmedju Seline i Brucea (Batmana) mracni. Film po meni nema niti jedan klasicni action movie flick kao ni neku scenu koja je tako karakteristicna za filmove o strip herojima. S te strane Nolan se potpuno ogradio i uspio u svom naumu.

A nicija me gluma nije impresionirala sem dobrog starog Michaela Cainea. Bio je na ekranu kratko ali ga je gledati bilo slatko. :D
Last edited by MADMalice on 28/07/2012 00:22, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#282 Re: The Dark Knight Rises

Post by Velkoski »

Ja sam fanboy i meni je film odličan :D

Anne Hathaway :dance: :dance: :dance:
LSD

#283 Re: The Dark Knight Rises

Post by LSD »

Pregledah i ja novog Betmena i meni je film sasvim dobar, muzika pogotovu :thumbup: pa jedno 4/5 ili 8/10, onako kako sam i ocekivao od ovog filma....procitah neke komentare ispred gdje se raja žali na kraj filma...pa svi Nolanovi filmovi (ne samo Betmenovi) imaju nekako cudne završetke, tako da ni ovaj nije iznimka....njemu kao da je furka uvijek ostaviti neki mali upitnik na kraju :-) ...uglavnom dobro je završio trilogiju....jbg da bi se sve ispricalo i razradilo, svi ti likovi (pa i Talia) trebalo bi još jedno 3 filma, onako kako Nolan pripovjeda film nekim svojim tempom....a za to treba vremena, godina, živaca i para.
Ne može bolje, izvukao je maximum.
darius_maximus

#284 Re: The Dark Knight Rises

Post by darius_maximus »

Ne bi bilo zgoreg u nekoliko prijasnjih postova opaliti spolier alerte, pocne covjek citati post i dok se snadje vec je procitao nesto sto mu nije trebalo, ali nejse... :D

Ja mislim stvarno da ovaj film moze drzati vodu oba prethodna, samo je ocekivanje raje malo iskrivilo percepciju... Mislili su da ce Nolan u ovom filmu krenuti skroz drugim putem...

SPOILERI

Niko nije ocekivao da ce usporiti radnju kao u BB, vec da ce dodatno ubrzati tempo... Iskreno, svidjelo mi se kako je izvukao Batmana iz penzije, postepeno i tek kad je za to bilo stvarno potrebe...

Selina Kyle, sta reci... Odlicna uloga, super predstavljanje od kradljivice do negativca, do pozitivnog lika i prekretnice u njegovom zivotu...

Alfred standardno dobar, on je zivotni kompas koji usmjerava Brucea u svim bitnijim odlukama... Ne moze se nista dodati ni oduzeti ovoj ulozi...

Mali Blake je odlicno predstavljen... Sazrijeva kroz citav film i super je odglumio svoje, svaka cast...

Bane... Meni je glas predobar, dikcija savrsena... Savrseni monstrum, covjek koji ubija bez emocija... Scena u kojoj se vidi da je i on vodjen svojim demonima i u kojoj samo na trenutak popusti njegov oklop je zlata vrijedan...

Talia mi je najslabiji lik, ali on i nije mogao biti vise razradjen a da svi odmah ne skontaju ko je i sta je... Ona je morala biti "iznenadjenje" koje je doduse vecina ocekivala, ali ipak... Losa scena u kojoj umire u transporteru, trenutno jedina mana koju mogu izdvojiti...

Oldman i Freeman su na nivou, Batmanova potpora u svakom pogledu...

Sam Batman je odlicno ispao i ovo je bila najveca Nolanova kocka... U filmu koji se zove The Dark Knight Rises dati onako malo vremena na ekranu Batmanu u odijelu je bilo ravno ludilu i samoubistvu, da se razumijemo... Skoro da je vise vremena bio u punoj spremi u BB, nego u ovom filmu, i treba cestitati na hrabroj odluci... Isplatilo se posvetiti vise vremena Baneu, Blakeu i atmosferi opcenito...

Ono sto je ovaj film "ukopalo" kod raje je sigurno to sto je Nolan radio upoznavanje s likovima, kao u prvom dijelu... Isto tako, veliki dio filma se odvija po danu, pa je atmosfera malo drugacija... Vise lici na postapokalipticni film, nego na film o superjunaku, sto je opet uradjeno zbog Banea...

Scene sa avionom na pocetku, sa stadionom, sa tucom bez muzike u kanalizaciji, sa Batmanovim signalom na mostu su definitivno vrijedni pamcenja...

Iskreno, ne mogu naci puno zamjerki, u smislu price... Likovi su dobro predstavljeni, objasnjeno je njihovo porijeklo, kao i motivacija za ono sto rade... U ovo ne ubrajam pitanja kao kako je Bruce dosao u opkoljeni Gotham... Ne moze se ipak bas sve nacrtati, a ako moze par specijalaca doci da pomogne Gordonu, moze i Batman... :D

Kazem, meni je lijepo zaokruzena prica i nije tipicno holivudska, iako ima happy end... Sto se Banea tice, on je morao onako "umrijeti" iako ni to nije potvrdjeno, jer ga Batman nikada ne bi ubio... A i u stripovima ga ubije Azrael, a Batman samo preuzme ogrtac od Azraela nakon sto se vrati u Gotham...

KRAJ SPOILERA

Uglavnom, ja sam sasvim zadovoljan filmom... Sto duze o njemu razmisljam, to sam zadovoljniji, jer ne mogu da mu nadjem mane koje bi me ponukale da kazem da je Nolan omasio sa trilogijom... Jak zavrsetak sa nekoliko odlicnih likova, dobrom pricom, sjajnom muzikom i dobrim efektima, plus nekoliko veoma pamtljivih scena... :D
MADMalice

#285 Re: The Dark Knight Rises

Post by MADMalice »

Evo, popravih svoj post. Slazem se da ne treba spoilirati onima koji nisu gledali! :)
bull21

#286 Re: The Dark Knight Rises

Post by bull21 »

Za ove što se pitaju kako Bruce prođe preko leda, pa zar ga nije sam Ra's Al-Ghul podučio u prvom dijelu pravilnom hodanju preko leda? Kad se bore na ledu? Ha ya, zato i nema objašnjenja jer je ovaj već u prvom dijelu naučio kako pravilno hodati preko leda. (Ako se ko ne sjeća, to je dio sa mačevanjem i kad mu Ghul kaže dok je na podu, "you have sacrificed safe footing for killing blow') A kako je došao iz zatvora? Pa i u prvom dijelu je putovao svijetom i izgradio veze koje je sada mogao povući...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#287 Re: The Dark Knight Rises

Post by Velkoski »

bull21 wrote:Za ove što se pitaju kako Bruce prođe preko leda, pa zar ga nije sam Ra's Al-Ghul podučio u prvom dijelu pravilnom hodanju preko leda? Kad se bore na ledu? Ha ya, zato i nema objašnjenja jer je ovaj već u prvom dijelu naučio kako pravilno hodati preko leda. (Ako se ko ne sjeća, to je dio sa mačevanjem i kad mu Ghul kaže dok je na podu, "you have sacrificed safe footing for killing blow') A kako je došao iz zatvora? Pa i u prvom dijelu je putovao svijetom i izgradio veze koje je sada mogao povući...
Ma kake ljudi, traži se svaka mana.. :mrgreen:

Mislim na one razne imdb kritičare.. fuj :roll:
LSD

#288 Re: The Dark Knight Rises

Post by LSD »

leet wrote:
bull21 wrote:Za ove što se pitaju kako Bruce prođe preko leda, pa zar ga nije sam Ra's Al-Ghul podučio u prvom dijelu pravilnom hodanju preko leda? Kad se bore na ledu? Ha ya, zato i nema objašnjenja jer je ovaj već u prvom dijelu naučio kako pravilno hodati preko leda. (Ako se ko ne sjeća, to je dio sa mačevanjem i kad mu Ghul kaže dok je na podu, "you have sacrificed safe footing for killing blow') A kako je došao iz zatvora? Pa i u prvom dijelu je putovao svijetom i izgradio veze koje je sada mogao povući...

imdb je veliko zlo....ljudi nekad nece ni da pogledaj film, ako ocjena na IMDB nije adekvatna :shock: a ne znaju da tu svaka budala može dati svoj glas i da se tako kreira ocjena....ta raja, useri, mogu ocrniti film do bola ili obratno, nahvaliti ga preko svake mjere

Zato, ako se raj vec fura na kritiku, onda neka gleda ocjenu prave kritike, a ne samo User Rating....toga nema na IBDM

http://www.allmovie.com/movie/v516322
http://www.metacritic.com/movie/the-dark-knight-rises
http://www.rottentomatoes.com/m/the_dark_knight_rises/

Kao što vidimo film je ocjenjen kao vrlo dobar, na ovim ozbiljnijim stranicama....s tim, što kritika uvijek daje manje ocjene nego raja koja glasa.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#289 Re: The Dark Knight Rises

Post by Velkoski »

Ma mislim na one imdb topiĆe, šta se sve zamjera, nevjerovatno.. Ocjena na IMDB-u je trenutno dobra, 9,1.

~2000 ljudi je dalo ocjenu 1..... :lol: :mrgreen:
horion_bosona

#290 Re: The Dark Knight Rises

Post by horion_bosona »

LSD wrote:
leet wrote:

imdb je veliko zlo....ljudi nekad nece ni da pogledaj film, ako ocjena na IMDB nije adekvatna :shock: a ne znaju da tu svaka budala može dati svoj glas i da se tako kreira ocjena....ta raja, useri, mogu ocrniti film do bola ili obratno, nahvaliti ga preko svake mjere

Zato, ako se raj vec fura na kritiku, onda neka gleda ocjenu prave kritike, a ne samo User Rating....toga nema na IBDM

http://www.allmovie.com/movie/v516322
http://www.metacritic.com/movie/the-dark-knight-rises
http://www.rottentomatoes.com/m/the_dark_knight_rises/

Kao što vidimo film je ocjenjen kao vrlo dobar, na ovim ozbiljnijim stranicama....s tim, što kritika uvijek daje manje ocjene nego raja koja glasa.
IMDB je odlican orijentir... vidis o cemu se radi, sta, ko, autori, eventualni festivalski background filma, ali i najbitnije - gomila linkova s recenzijama filmskih kriticara (Reviews: -> critic), te upravo ono sto i spominjes Metascore (tj. Metacritic, kao srednju vrijednost ocjena iz etabliranih casopisa i portala, sa linkovima naravno)... sto meni i jeste jedini moguci eliminatorni faktor kod odluke da li vrijedi pogledati neki film ili ne, a User Rating je za macku o rep...

eto Roger Ebert mu je dao 75/100, vjerovatno neka maksimalna ocjena (po meni tesko i 7, ali who cares)... svoja sam ocekivanja spram filma temeljio na mahom odlicnim recenzijama kritike, samo na Indiewire-u moze se naci 5-6 afirmativni tekstova, a oni barem nisu "njezni" sa mainstream filmovima... jbni Polimac u Jutarnjem je napisao "Najbolji Batman do sada. Ozbiljan, kao da je scenarij napisao Tolstoj", WTF!?

na stranu odredjene poruke koje se suptilno plasiraju kroz film (mada bilo bi interesantno cuti komentar Alana Moora o na tu temu - Batman na kojem je radio nema veze sa ovom filmskom adaptacijom, pa bas zato), ali u filmu je i previse tipicnih holivudskih supljina, povrsnosti i nekonzistentosti u prici, sto je neocekivano za Nolana... na ovom linku, od svega navedenog barem je dio onog sto je problematicno 12 Questions We Had After Watching 'The Dark Knight Rises'
MADMalice

#291 Re: The Dark Knight Rises

Post by MADMalice »

IMDb ima ok podatke i databazu filmova. Kao site je ok, ali naravno da taj forumaski dio prevrsava svaku granicu i uvijek se nadje netko kome nesto smeta sto je naravno ok jer svatko ima pravo iznijeti svoje misljenje jer ako netko moze doci i naspisati kako mu je sve u filmu super, onda isto tako netko ima pravo napisati kako mu se nista ne svidja jer naravno imamo razlicite ukuse. Ali IMDb je prepun trolova, tzv. hetjera koji ama bas bez ikakvog razlog i s malo ili nimalo argumenata napadaju filmove i glumce. Ja posto sam veliki fan Nolana i Balea posjetim tamo i njihove stranice i nevjerojatno je kako npr. Christianu Baleu traze dlaku u jajetu. Kolika se samo prasina digla oko onog njegovo renta na setu Terminatora. Od tada je pod stalnom kritikom kao da je to nesto special. O tome je svoj sud najbolje dao u jednom intervju Michael Caine. Covjek je sve rekao, ali hejteri vjecito nadju nesto da ga osudjuju i ljudska glupost nema granica...samo pomislim kako nekim ljudima mora da je vrlo dosadno u zivotu ako nmaju pametnijeg posla nego po IMDb se raspravljati oko gluposti. :roll:
horion_bosona wrote:
na stranu odredjene poruke koje se suptilno plasiraju kroz film (mada bilo bi interesantno cuti komentar Alana Moora o na tu temu - Batman na kojem je radio nema veze sa ovom filmskom adaptacijom, pa bas zato), ali u filmu je i previse tipicnih holivudskih supljina, povrsnosti i nekonzistentosti u prici, sto je neocekivano za Nolana... na ovom linku, od svega navedenog barem je dio onog sto je problematicno 12 Questions We Had After Watching 'The Dark Knight Rises'
Neka od ovih pitanja doista stoje ne nisu trebala nuzno biti objasnjena. Ok i mene je zasmetalo zasto bi netko stavio tracking device u ogrlicu, ali zasto odgovor: "Zato sto mu je cejf!" ne bi bio dovoljan. Ono lik je bogat, zna da ga danas, sutra netko moze opljackati. Nema bas mnogo povjerenja u policiju, a ta ogrlica mu je vazna. Kao vjerojatno i sve ostalo sto drzi u sefu.
Ili kako Bane jede? Nikako, ako ima na ustima tu napravu od koje umire ako se unisti onda je logicno da je i ziv jer je ima na ustima. Pomalo glupo pitanje!

A sto se tice objasnjena (gore je netko naveo) Bruceovog dolaska u Gotham ja se slazem. To sve stoji, ali jedna mala scena koja pokazuje Brucea kako maestralno prelazi led bez ikakvih poteskoca ne bi bila na odmet...ono nekoliko sec.
Ja se ne zalim mnogo...trudim se da ne trazim dlaku u jajetu jer tesko je svima udovoljiti ili perfekcija ja imaginarna stvar, ali generalno mi je taj drugi dio filma djelovao nedoreceno. Ono bilo je super kako se radnja odvijala sasvim npredvidivim smjerovima, ali neke kljucne scene kao vec spomenuta sa Baneom Thaliom i Batmanom je trebala biti malo razradjenija i sam kraj posljednjih nekoliko scena su bukvalno u minuti odradjene. Smrt Thalie je gotovo smijesna. Tesko je povjerovati da netko moze umrijeti jer je kamion pao s neke vsine. Mozda i moze, ali na licu mjesta da ostane mrtva od udara ili neceg slicnog, ali ne da malo pametuje pa onda samo obori glavu i rikne. Malo sve pre pre brzo za onako spor i detaljan uvodni dio. Recimo sjetite se samo koliko je vremena uzela scena potjere na motociklima. To je trajalo cijelu vjecnost, a ne vidim razloga zasto. Ok, zeljeli su da naglase Batmanov povratak na velika vrata. Da naglase kako on nije dobrodosao na ulicama Gothama i kako ga gone kao kriminalca dok prave kriminalce zanemaruju (tipicna policijska glupost), ali manja minutaza tu mogla se pretociti u vecu minutazu negdje drugo. To je sve sto me smeta, ali ne bih film generalno ocijenila kao los zbog toga. To je neki detalj koji me je licno zasmetako kao i baneov glas koji se mojim prijateljima, a i mnogima ovdje dopada, ali meni ne. Ja ga zamisljam drugacije, ali ono jbg opet neko osobno misljenje nista strasno. Bitno je da film nema nekih kriticnih tacaka u smislu plot holes i slicno (kao npr. u Inceptionu...odlican film, ali raja nije dobar dio shvatila i bilo je milion pitanja) Na kraju ti je sve svima jasno. Kraj je kao malo neodredjen iako je kristalno jasan...jer je Nolan ipak zelio da bude jasan, ali ne preocit. :)

Ali scene koje su mi se izuzetno dopale su:

HUGE SPOILER AHEAD--->

- Na samom pocetku kada pricaju svasta o Bruceu i kada on promatra zabavu s terase u mraku...ono samo kao sjena...vrlo simbolicno kao netko tko je zapravo i postao sjena.
Scena upoznvanja sa Selinom...bilo mi je pomalo slatko kako se prestrasila i sasvim zbunila vidjevsi ga.

- Scena sa Selinom, prijateljicom i onim majorom/ministrom kime vec u pubu bila je dobro osmisljena. Selinin odglumljeni vrisak gotovo uvjerljiv. :D

- Scena kada Bruce iskoristi neki od svojih gadgeta da onesposobi bliceve novinara. Cool! :)

- Scena skoka s prozora bolnice i razgovor sa Gordonom jako efektno odradjeno.

- Scene u zatvoru su po meni dobro uradjene. Mnogi se zale ono kao kako je cudom ozdravio tako brzo. Nije bilo to brzo. Radi se o duzem vremenskom periodu, a nije mi ni djelovalo tako brzo. Poprilicna minutaza je ostvarena dok je Bane razarao Gotham, a Bruce lezao u zatvoru. Ja tu nemam nikakvih zamjerki. A najefektniji, svakako, dio je bilo Bruceovo penjanje i padanje, koje je vrlo simbolicno i naravno penjanje i skok bez uzeta. Chant zatvorenika u pozadin i njihova zelja da uspije je podigla trenutak na nivo ala "najezio sam se" :)

- Razlaz Bruce - Alfred stvarno tuzno!

- Svaki kontakt izmedju Brucea/Batmana i Seline bio je vrlo efektan bez kliseidnih momenata. Cak i poljupci nisu bili bez veze...jednostavno su bili diijelom Selinine vrckave predstave. Prvim je pokazala da joj se dopada Bruce, drugim Batman i to je to.

- Flashbacks o Ra's Al Ghulu su bili efektni i razotkrivanje identiteta djeteta se desilo u pravom trenutku. Moram priznati da je i mene iznenadilo da je to dijete zapravo bila Thalia. Samo da se Marion malo vise unijela u ulogu mogla je tu i koja suza pasti, ali sta je tu je.

- Scena na stadionu- DRAMA! :D Mnogima je djecak koji pjeva bio smijesan (cujes oko sebe hihotanje) , ali meni se njegovo pjevanje savrseno ukopilo u nekoliko scena prije dizanja terena u zrak. Ono kao zatisje pred buru.

- Avion isto DRAMA!

<----SPOLIER END

Eto...to je ono cega mogu da se sjetim. Kada utvrdim gradivo bit ce vjerojatno jos toga. :D
Tako da pored svega gore nvedenog ja ne znam kako netko moze reci da je film katastrofalan. Ili neki ljudi imaju nevidjene kriterije i do sada jos nisu odgledali film za kojeg su mogli reci barem ok je ili bas mrze taj zanr i pricu o Batmanu koji po meni od svih superjunaka (s kojima sam upoznata) ima najzanimljiviju, najmracniju i najljudskiju pricu.

Moja ocjena bi bila 9/10!
Last edited by MADMalice on 28/07/2012 15:00, edited 1 time in total.
Gandalf

#292 Re: The Dark Knight Rises

Post by Gandalf »

Film je urađen k'o da ga je radio Robert Rodriguez a ne Nolan - kliše na kliše, nju nja face glavne junakinje filma ( Batman je sporedan lik u odnosu na zajebanost žene mačke ) praćene sa 100 drskih odgovora u sekundi + 100 šupljina u priči :roll: - kakve veze uopće ima zatvor u nekoj vukojebini od zemlje, kojom upravljaju nekakvi warlordovi sa GothamCityem, magični bjegovi 5-godišnjeg djeteta iz tog pakla :-) mislim wtf, pa nekakva lična želja za osvetom Banea prema Gothamu i Batmanu kojeg nije nikada ni vidio ni sreo, Batmanov čudesni oporavak loma kičme uz pomoć par konopaca u zatvoru, još nevjerovatniji povratak u Gotham sat prije eksplozije, ma niđe veze, film je šablončina, koju izgleda je radio neki Nolanov dvojnik s B liste režisera - dijalozi i pojedini akcijski elementi k'o da su copy/paste iz Walkera Teksaškog Rendžera - gluma pojedinaca poput onog Gordonovog jarana/zamjenika nije ni za Neš Bridžisa - strahovlada koju je zaveo Bane je smiješna, jer za 5 mjeseci te strahovlade poginula su čitava tri čovjeka, kap krvi se nije prolila u čitavom filmu a gradom upravlja najopasniji kriminalac na svijetu s mandatom do po' godine - još da su samo Justin Biebera ubacili ;-) film bi baš bio beton :D film me nekvalitetom uzdrm'o k'o onaj zermljotres od sinoć - i onda ljudi kažu za Hary Putera da je dječiji film - za ovog Batmana, Puter je Kum Iskupljenja u Shawshanku
Industrialyzer

#293 Re: The Dark Knight Rises

Post by Industrialyzer »

Gandalf wrote:Film je urađen k'o da ga je radio Robert Rodriguez a ne Nolan - kliše na kliše, nju nja face glavne junakinje filma ( Batman je sporedan lik u odnosu na zajebanost žene mačke ) praćene sa 100 drskih odgovora u sekundi + 100 šupljina u priči :roll: - kakve veze uopće ima zatvor u nekoj vukojebini od zemlje, kojom upravljaju nekakvi warlordovi sa GothamCityem, magični bjegovi 5-godišnjeg djeteta iz tog pakla :-) mislim wtf, pa nekakva lična želja za osvetom Banea prema Gothamu i Batmanu kojeg nije nikada ni vidio ni sreo, Batmanov čudesni oporavak loma kičme uz pomoć par konopaca u zatvoru, još nevjerovatniji povratak u Gotham sat prije eksplozije, ma niđe veze, film je šablončina, koju izgleda je radio neki Nolanov dvojnik s B liste režisera - dijalozi i pojedini akcijski elementi k'o da su copy/paste iz Walkera Teksaškog Rendžera - gluma pojedinaca poput onog Gordonovog jarana/zamjenika nije ni za Neš Bridžisa - strahovlada koju je zaveo Bane je smiješna, jer za 5 mjeseci te strahovlade poginula su čitava tri čovjeka, kap krvi se nije prolila u čitavom filmu a gradom upravlja najopasniji kriminalac na svijetu s mandatom do po' godine - još da su samo Justin Biebera ubacili ;-) film bi baš bio beton :D film me nekvalitetom uzdrm'o k'o onaj zermljotres od sinoć - i onda ljudi kažu za Hary Putera da je dječiji film - za ovog Batmana, Puter je Kum Iskupljenja u Shawshanku

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#294 Re: The Dark Knight Rises

Post by Velkoski »

Gandalf wrote:Film je urađen k'o da ga je radio Robert Rodriguez a ne Nolan - kliše na kliše, nju nja face glavne junakinje filma ( Batman je sporedan lik u odnosu na zajebanost žene mačke ) praćene sa 100 drskih odgovora u sekundi + 100 šupljina u priči :roll: - kakve veze uopće ima zatvor u nekoj vukojebini od zemlje, kojom upravljaju nekakvi warlordovi sa GothamCityem, magični bjegovi 5-godišnjeg djeteta iz tog pakla :-) mislim wtf, pa nekakva lična želja za osvetom Banea prema Gothamu i Batmanu kojeg nije nikada ni vidio ni sreo, Batmanov čudesni oporavak loma kičme uz pomoć par konopaca u zatvoru, još nevjerovatniji povratak u Gotham sat prije eksplozije, ma niđe veze, film je šablončina, koju izgleda je radio neki Nolanov dvojnik s B liste režisera - dijalozi i pojedini akcijski elementi k'o da su copy/paste iz Walkera Teksaškog Rendžera - gluma pojedinaca poput onog Gordonovog jarana/zamjenika nije ni za Neš Bridžisa - strahovlada koju je zaveo Bane je smiješna, jer za 5 mjeseci te strahovlade poginula su čitava tri čovjeka, kap krvi se nije prolila u čitavom filmu a gradom upravlja najopasniji kriminalac na svijetu s mandatom do po' godine - još da su samo Justin Biebera ubacili ;-) film bi baš bio beton :D film me nekvalitetom uzdrm'o k'o onaj zermljotres od sinoć - i onda ljudi kažu za Hary Putera da je dječiji film - za ovog Batmana, Puter je Kum Iskupljenja u Shawshanku
Za zatvor, magične bijegove i slično ćeš morati da napadneš kreatore stripa. :(

Meni je krivo što sam gledao trailer pa sam znao šta će se desiti na stadionu :roll:
Bodkin

#295 Re: The Dark Knight Rises

Post by Bodkin »

ja ne znam je li do mene ali mi je film vise bio los nego dobar :) sto je rekao kolega iznad, batman nije glavna uloga. pa valjda je on superjunak, a on kroz 85% filma zesca pii***. ne znam, dosta nelogicnosti i hladno je mogao biti pola sata kraci
Gandalf

#296 Re: The Dark Knight Rises

Post by Gandalf »

Bodkin wrote:ja ne znam je li do mene ali mi je film vise bio los nego dobar :) sto je rekao kolega iznad, batman nije glavna uloga. pa valjda je on superjunak, a on kroz 85% filma zesca pii***. ne znam, dosta nelogicnosti i hladno je mogao biti pola sata kraci
komotno su film mogli nazvati Catman - dva najiščekivanija filma u ovoj godini su mi Hobbit i Dark Knigt Rises - ovaj drugi me razočarao - recimo Gren Hornett je film sa sličnom tematikom - film ima neku pozitivnu neozbiljnost a opet dosta akcije koja nije upropaštena klišeima i otrcanim frazama + radnja je uglavnom kompaktna bez većih propusta - The Dark Knight Rises, da je ostao na sukobu Banea i Batmana bi bio zaista mnogo bolji film - jedino pozitivno u filmu mi je glavni negativac :mrgreen: jest malo paradoxalno ali Bane mi je jedini lik u filmu koji je prva liga, gotovo u rangu Ledgerovog Jokera - a to su oni i trebali napucavati; karizmu Banea i mračnost Batmana, i to bio filmčina, bolji od prethodnika - ovo je ujedno i prvi film Balea u kojem mi je on lično bio zaista loš - od novije generacije glumaca Bale mi je ponajdraži i ponajbolji - u ovom filmu prvi put mi je Bale izgledao prilično loše - svaki njegov film mi je bio prilično dobar, odnosno on je uvijek bio na nivou, u ovom filmu tanko skroz - valjda zato ovoliko ocrnjavam ovaj film, što sam dugo čekao da pogledam kvalitetno režiranu akciju, a na kraju sve što ne volim u BlokBusterima i zbog čega pola njih preskočim je bilo upakovano u ovaj film - od silnih MENOVA, jedino sam Batmana i cijenio i kao strip junaka i kao crtani film a i kao film, ali samo prva dva Nolanova uratka - ovaj treći je otišao nekim drugim putem.
Riddle

#297 Re: The Dark Knight Rises

Post by Riddle »

Slicne reakcije su bile i za Inception. Ako bi ljudima kojima se nije svidio film slucajno rekao da je film dobar, rekli bi ti da nemas pojma ili da se pravis pametan. Ono eki njega, on kobajagi skont'o film. :lol:

Ovo treba da se slegne malo, da oluja prođe i da raja pogleda film nekoliko puta. Drugacije ce se na sve gledati.

Ne znam zasto sve ove postove stavljate u spoilere. Svako ko nije vidio film zna o cemu se prica i normalno da nece otvarati topik. A i da ga sad otvori, sta ima procitati osim praznih stranica? :-)
Bodkin

#298 Re: The Dark Knight Rises

Post by Bodkin »

Gandalf wrote:
Bodkin wrote:ja ne znam je li do mene ali mi je film vise bio los nego dobar :) sto je rekao kolega iznad, batman nije glavna uloga. pa valjda je on superjunak, a on kroz 85% filma zesca pii***. ne znam, dosta nelogicnosti i hladno je mogao biti pola sata kraci
komotno su film mogli nazvati Catman - dva najiščekivanija filma u ovoj godini su mi Hobbit i Dark Knigt Rises - ovaj drugi me razočarao - recimo Gren Hornett je film sa sličnom tematikom - film ima neku pozitivnu neozbiljnost a opet dosta akcije koja nije upropaštena klišeima i otrcanim frazama + radnja je uglavnom kompaktna bez većih propusta - The Dark Knight Rises, da je ostao na sukobu Banea i Batmana bi bio zaista mnogo bolji film - jedino pozitivno u filmu mi je glavni negativac :mrgreen: jest malo paradoxalno ali Bane mi je jedini lik u filmu koji je prva liga, gotovo u rangu Ledgerovog Jokera - a to su oni i trebali napucavati; karizmu Banea i mračnost Batmana, i to bio filmčina, bolji od prethodnika - ovo je ujedno i prvi film Balea u kojem mi je on lično bio zaista loš - od novije generacije glumaca Bale mi je ponajdraži i ponajbolji - u ovom filmu prvi put mi je Bale izgledao prilično loše - svaki njegov film mi je bio prilično dobar, odnosno on je uvijek bio na nivou, u ovom filmu tanko skroz - valjda zato ovoliko ocrnjavam ovaj film, što sam dugo čekao da pogledam kvalitetno režiranu akciju, a na kraju sve što ne volim u BlokBusterima i zbog čega pola njih preskočim je bilo upakovano u ovaj film - od silnih MENOVA, jedino sam Batmana i cijenio i kao strip junaka i kao crtani film a i kao film, ali samo prva dva Nolanova uratka - ovaj treći je otišao nekim drugim putem.
slazem se skoro u potpunosti :) jedino sto je dobro oko zene macke su scene kad ona vozi onaj njegov motor, a kamera je iza nje 8) bane je odlican lik, onaj glas njegov je strasno uradjen i pravi je pogodak. glupo mi je samo sto ubacuju neke stvari za koje ljudi koji su citali stripove znaju kao sto je league of shadows i onaj zatvor.

i da, i meni je bale u top3 glumca novije generacije ali se ne bih slozio da je on kriv za ovakav dojam. imam osjecaj da je reziser malo usrao stvar. recimo bale nije davao ovakav dojam u proslom dark knight-u

p.s. ja samo hobita cekam i odbrojavam dane :thumbup:
harač

#299 Re: The Dark Knight Rises

Post by harač »

The Dark Knight Rises 5.9/10

iznenadilo me je to koliko su mi smetale hollywoodske debilnosti; dosta toga je imao i dark knight, ali mi nije smetalo (općenito tome ne pridajem pažnje u filmovima, naročito ne ovim stipovskog karaktera). ovdje su takve stvari bile previše uočljive da bi se mogle u potpunosti ignorisati, počevši od prve scene, pa na dalje. klišej nakon klišeja - pa jel ovo pisao Nolan?!
Madrid

#300 Re: The Dark Knight Rises

Post by Madrid »

Riddle wrote:Slicne reakcije su bile i za Inception. Ako bi ljudima kojima se nije svidio film slucajno rekao da je film dobar, rekli bi ti da nemas pojma ili da se pravis pametan. Ono eki njega, on kobajagi skont'o film. :lol:

Ovo treba da se slegne malo, da oluja prođe i da raja pogleda film nekoliko puta. Drugacije ce se na sve gledati.

Ne znam zasto sve ove postove stavljate u spoilere. Svako ko nije vidio film zna o cemu se prica i normalno da nece otvarati topik. A i da ga sad otvori, sta ima procitati osim praznih stranica? :-)
Iskreno ne shvatam ljude koji gledaju neki film vise puta, samo da bi se uvjerili dal je dobar ili nije :|
kome se nije svidio film neka ga ne gleda i to je to, ali ne, vecina koji su ga popljuvali jedva cekaju 720p kvalitetu da ga skinu i gledaju jos 2-3 puta bar...
Recimo meni se nije svidio Memento, samo sam jednom gledao i vjerovatno necu vise, ostala djela Nolana mi se sviđaju,The Prestige mi je recimo jedan od boljih filmova...

I glupo se je zalit na duzinu filma, jednostavno ima toliko stvari koje je trebalo ubaciti, a da ga je djelio na 2 dijela kao sto to cine sa Sumrakom i Poterom, onda bi bilo price da hoce sam zgrnut pare...
Post Reply