The Dark Knight Rises
Moderator: _BataZiv_0809
-
bull21
#201 Re: The Dark Knight Rises
Nolanov naredni projekat bi trebao biti Keys to the Street rađen prema istoimenoj knjizi Ruth Rendell. Proguglajte, ima i screenplay (od prije 12 godina doduše).
- ExNihilo
#202 Re: The Dark Knight Rises
Odličan stripovski film - Sin Citydarius_maximus wrote:U stripovskom žanru? "Iron Man" je solidan stripovski film. Nije "Blade" ili "Batman Begins", jer su to odlični stripovski filmovi, ali je solidan...Ellinor wrote:Za mene Iron Man nije prosječan film, nego karina. Al' svi imamo drugačije kriterije i ukuse![]()
Meni lično, Nolan suviše često brka kompleksno i konfuzno. Kao i publika. Nije sve što je konfuzno ujedno i kompleksno niti kompleksno mora biti konfuzno.
P.S. Samo da se razumije, inace volim stripove
p.p.s. Batman Begins mi je daleko bolji od dark knight-a
Koji je onda prosječan, solidan, stipovski film, da nije "Spawn" možda?
Što se kriterija i ukusa tiče, samo mi nemoj početi priču o filmskoj umjetnosti, alergičan sam na to... Samo da ne ispadne da ljudi koji vole TDK nisu nikad filma pogledali u životu, pa ih mora neko prosvijetliti, jer u tom slučaju brkaš lončiće opasno...
Šta je to kod Nolana kompleksno i konfuzno i gdje se to brka, hajd' mi, molim te, navedi... Evo barem u prva dva Batmana, ne treba u čitavoj filmografiji njegovoj...
P.S. Volim i ja, fino je to čuti...
P.P.S. Batman Begins ne bi bio ništa bez TDK-a, kao što ni TDK neće biti ništa bez TDKR-a, jer je to cjelina koja se mora zaokružiti; nastanak, zenit i pad, tj. preporod (ako je vjerovati ovom "rises")...
Solidan, prosječan - The Crow ili ako hoćeš nešto novije - Thor
Ne znam što zaključuješ unaprijed niti zašto mi stavljaš riječi u usta. Nisam rekao ništa pretenciozno da bi izvodio takve zaključke. Ali, generalno smatram da film treba imat neku poruku. I "stripovski film" ne mora biti nikakav izuzetak tome. Batman Begins je najbolji primjer toga. Fantastičan film sa fantastičnim porukama i emocijama. Međutim, i bez neke više poruke film može biti zanimljiv. Evo, primjer je upravo Thor. Meni lično The Dark Knight bio je na momente konfuzan i dosadan, težak za pratiti.
Kao što rekoh već, za mene je Batman Begins vrh, meni najbolji i najdraži Nolanov film. Ali, isto tako i jedini koji nije konfuzan. Pa se tu i nemam šta žaliti.
Memento - konfuzan je po definiciji. Ali zbog originalnosti to mu možemo oprostiti
Inception - svaki put kad pregledam ovaj film shvatim koliko je nepotrebno komplikovan, kako se sve moglo reći, ispričati i prikazati bez da gledaoce glava zaboli. Realno, to uopće nije pretjerano "dubok" film, samo je konfuzan na kvadrat. Neću u detalje ulaziti jer nije tema (osim ako budeš insistirao).
The Dark Knight - Kao što već rekoh, Nolanovi filmovi su bespotrebno teški za pratiti, jer previše događaja ugura odjednom, paralelno, što stvara konfuznost. I to je efekat koji on namjerno radi, valjda baš se stekne utisak kompleksnosti, meni se lično ne dopada. Jednostavno, taj hrkljuš scena nije u funkciji ničega osim da gledatelj mora 5x pogledat film da bi uopće shvatio radnju filma, odnosno da bi pohvatao sve konce. Ne poruku filma, već radnju. Ako ja moram pogledati film nekoliko puta da upratim šta se događa, to nije dobra režija. Problem je što većina raje to brka sa kompleksnošću i nekakvom dubinom. Kad konačno upratiš hronologiju priče, skontaš da je sve to moglo biti mnogo jednostavnije ispričano. To je ono što meni ide na živce kod njegovih filmova.
Prije nego pogledam TDKR popit ću tabletu protiv glavobolje.
- darius_maximus
#203 Re: The Dark Knight Rises
Hajd' sad napokon znam šta je to prosječan film po tvojim standardima, iako, ja licno, nikad ne bih stavio "Thora" rame uz rame sa "Vranom", ali ok, poštujem... Samo me čudi taj veliki jaz između "Iron Mana" i "Thora" , ali nejse, bitniji mi je drugi dio posta...Ellinor wrote: Odličan stripovski film - Sin City
Solidan, prosječan - The Crow ili ako hoćeš nešto novije - Thor
Ne znam što zaključuješ unaprijed niti zašto mi stavljaš riječi u usta. Nisam rekao ništa pretenciozno da bi izvodio takve zaključke. Ali, generalno smatram da film treba imat neku poruku. I "stripovski film" ne mora biti nikakav izuzetak tome. Batman Begins je najbolji primjer toga. Fantastičan film sa fantastičnim porukama i emocijama. Međutim, i bez neke više poruke film može biti zanimljiv. Evo, primjer je upravo Thor. Meni lično The Dark Knight bio je na momente konfuzan i dosadan, težak za pratiti.
Kao što rekoh već, za mene je Batman Begins vrh, meni najbolji i najdraži Nolanov film. Ali, isto tako i jedini koji nije konfuzan. Pa se tu i nemam šta žaliti.
Memento - konfuzan je po definiciji. Ali zbog originalnosti to mu možemo oprostiti![]()
Inception - svaki put kad pregledam ovaj film shvatim koliko je nepotrebno komplikovan, kako se sve moglo reći, ispričati i prikazati bez da gledaoce glava zaboli. Realno, to uopće nije pretjerano "dubok" film, samo je konfuzan na kvadrat. Neću u detalje ulaziti jer nije tema (osim ako budeš insistirao).
The Dark Knight - Kao što već rekoh, Nolanovi filmovi su bespotrebno teški za pratiti, jer previše događaja ugura odjednom, paralelno, što stvara konfuznost. I to je efekat koji on namjerno radi, valjda baš se stekne utisak kompleksnosti, meni se lično ne dopada. Jednostavno, taj hrkljuš scena nije u funkciji ničega osim da gledatelj mora 5x pogledat film da bi uopće shvatio radnju filma, odnosno da bi pohvatao sve konce. Ne poruku filma, već radnju. Ako ja moram pogledati film nekoliko puta da upratim šta se događa, to nije dobra režija. Problem je što većina raje to brka sa kompleksnošću i nekakvom dubinom. Kad konačno upratiš hronologiju priče, skontaš da je sve to moglo biti mnogo jednostavnije ispričano. To je ono što meni ide na živce kod njegovih filmova.
Prije nego pogledam TDKR popit ću tabletu protiv glavobolje.
Zaključujem malo unaprijed, jer nisam jednom čuo ovakav početak razgovora... Obično kad ljudi hoće nešto da popljuju, onda počnu o kriterijima i kako su njihovi viši, tj. bolji, jer ljudi kao ja nismo još dostigli taj nivo da možemo pričati o "pravim" filovima... Izvini ako sam u tvom slučaju pogriješio, iskustvo me onda navelo na pogrešan zaključak...
Naravno da bi film trebao nositi neku poruku, s tim da se mora napraviti razlika između filmova koji koriste samo vizuelnu snagu medija da bi zabavili čovjeka i natjerali ga da zaboravi na trenutak na svakodnevnicu i filmova koji ujedno nose neku poruku pa ga podsjete nekad na svakodnevnicu... Iskreno, s obzirom na stanje u svijetu danas, ne čudi me da ljudi vole nekad gledati samo šarene slike koje ne nose nikakvo dublje značenje, valja i to postići na pravi način...
Stripovski filmovi su po pravilu bili izuzetak ovome, dok Singer nije uradio svoje "X-Mene" i Raimi svog "Spider-Mana", kada je stripovski film krenuo u blago drugačijem smjeru.
Onda se pojavio Nolan, koji kroz svoju karijeru ima jasnu ideju vodilju, recimo, i njemu je Batman postao savršeni medij za njegova istraživanja te ideje. Batman Begins je odličan film, ali je jasno da na kraju filma nedostaje nešto... Ako je Bruce Wayne htio da postane simbol, da postane više od čovjeka od krvi i mesa kojeg možeš ušutkati ili ubiti, onda to na kraju prvog dijela nije postignuto... Zato je TDK logičan nastavak. Iskreno, meni nijedan Nolanov film nije konfuzan, samo se mora gledati i pratiti, tako da ja ne mogu razumjeti taj argument, osim ako mi se ne da neki primjer...
Pošto si opisao svoj doživljaj haman čitave njegove filmografije, da vidim i ja šta je tu bauk...
Memento - Nije konfuzan, nego je način pripovjedanja izmijenjen, jer sama priča nikad ne bi bila toliko zanimljiva da je pričana hronološki i pravolinijski. Postmodernistički pristup u kojem je forma skoro bitnija od sadržaja... Gubitak pamćenja kao sila koja utiče na percepciju protagoniste... Film koji ga je proslavio.
Insomnia - Simpatičan film koji će meni uvijek ostati "samo" solidan. Nisam ga odavno gledao, možda bi sada bio bolji, ali super uloga za Pacina. Nesanica kao sila koja utiče na percepciju protagoniste.
Batman Begins - Sjajan ulazak u stripovski žanr. Batman/Bruce postaje savršen medij za njegovo istraživanje mračnih strana ljudske psihe. Uopšte nije konfuzan, sjajno pripovjedanje. Strah kao sila koja utiče na percepciju protagoniste.
The Prestige - Kada Nolan nađe glumca koji mu se sviđa, njega se i drži. U ovim "svojim" filmovima, za razliku od Batmana u kojem to ne može raditi na taj način, se opet više fokusira na način pričanja priče. Najbitnije u filmu je ono što ne vidimo, taj Prestige, iluzija koja nam je nedostižna do samog kraja filma. Lijepo pripovjedanje i film po mjeri za Nolana.
The Dark Knight - Pravi nastavak prvog Batmana. Ako je u prvom htio postati simbol, u drugom to napokon uspijeva. Unutrašnja borba između onoga što Batman želi biti i onoga što mora postati. Pošto na kraju gubi sposobnost da inspiriše druge da čine dobro, TDK je očito stepenica prema trećem dijelu i završetku...
Inception - Nikad mi nije bilo jasno zašto ljudi smatraju da je ovaj film komplikovan. Prvi dio filma Nolan koristi da bi objasnio sve što će se dešavati u filmu, pa se drugi dio samo mora pratiti bez prekida... Kada sam izašao iz kina, nije me bolila glava od zapleta i sličnog, jer je ovdje opet bitan način pričanja priče, sam zaplet je sasvim jednostavan, sem završetka... Snovi kao sila koja utiče na percepciju protagoniste...
The Dark Knight Rises - Trebao bi biti film koji će zaokružiti Batmana kao lika, pokazati nam njegov konačni razvoj i završiti priču...
Dakle, filmovi o Batmanu - razna pitanja, od kojih su neka navedena ispod...
Ostali filmovi - igranje s formom i načinom pripovjedanja te obično glavni protagonisti opsjednuti nečim ili oštećeni psihički...
To je to...
Nolanovi filmovi, meni lično, nisu uopšte teški za pratiti. On je čovjek opsjednut unutrašnjim svijetom ljudi, psihom, strahovima, mozgom... Svaki od njegovih filmova se bavi osobama koje imaju problema sa psihom ili je pogled na svijet iskrivljen strahovima, snovima, iluzijama, itd. U filmovima koji se ne bave Batmanom, Nolan eksperimentiše sa načinom pripovjedanja priča (Memento, Prestige, Inception), dok je Batman plodno tlo za sadržaj priča, tj. istraživanje psihe antiheroja...
Ne znam koje to on brojne događaje trpa odjednom? U sklopu TDK-a, a i prvog Batmana, postoje brojna pitanja, od psiholoških do društvenih, koja se javljaju, neka više, neka manje, ali se mogu sasvim normalno pratiti...
Pitanje pravde vs. osvete, pitanje društvenog morala, pitanje značaja pojedinca vs. značaja društva, pitanje naše percepcije svijeta (tj. nije sve crno ili bijelo), pitanje tehnološkog nadzora, itd. su sastavni dijelovi koji njegovu priču čine vrijednom gledanja... Šta to ti nisi shvatio u TDK iz prvog gledanja? Ne napadam, samo pitam, ali fakat, jer me zanima...
Što se dubine i kompleksnosti tiče, za samu činjenicu što se mi, ovdje mislim na sve ljude, raspravljamo da li je Batman dovoljno dubok, ja moram Nolanu skinuti kapu... Čovjek zna svoj posao i po meni je među najboljim pripovjedačima trenutno u Hollywoodu. Ima čovjek svoj plan i drži ga se. Istražuje svoje teme u svakom filmu, snima na setovima koje većina režisera ne može ni da osmisli, izvlači maksimum iz glumaca koji i ne moraju biti svjetske zvijezde, bavi se pitanjima čovjeka, njegovim postojanjem, percepcijom svijeta i psihom, a ne praznim eksplozijama i zato mi se njegovi filmovi sviđaju... Ne mora značiti da je svaki primjer toga savršen u svakom pogledu, ali je vjeran tome i to treba poštovati...
- ExNihilo
#204 Re: The Dark Knight Rises
@darius_maximus
Ne razumijem zašto pokušavaš prikazati THOR-a kao ispodprosječan film, radi se o vjerovatno najboljem Marvel filmu dosad koji je u najmanju ruku rame uz rame sa Vranom i koji je, uz to, skoro univerzalno kritički priznat i hvaljen. Mislim, obziljno, jesi li uopće pogledao film? Da nije opet u pitanju zaključivanje "unaprijed" ?
Primjera konfzunosti u Nolanovim filmovima ima brdo. Odgovori ti meni, na primjer, kako se Joker oslobodio nakon što je visio sa nebodera u TDK? Visi frajer s nebodera, iduća scena lik pobjegao. Kako ba? Gdje? Nolan misli da ne mora publici odgovarati na takva pitanja, koja su esencijalna za logičan slijed priče. Jednostavno ti ostavlja dojam da nešto nisi skontao, da si nešto propustio, da ima neku rupa. Kad pogledaš opet film shvatiš da nije do tebe. Nemoj mi samo počet s onom tipičnom pričom "iskoristi svoju maštu, ne mora ti se sve servirat" u cilju popunjavanja nelogičnih rupa jednostavno loše režije. Ili scena, koja je već previše puta spomenuta ali svejedno predstavlja dobar primjer, gdje Joker upada na zabavu, baca trebu kroz prozor, Batman skače za njom. I film ide dalje, Nolan nema potrebu da se dalje osvrne na Jokera, na sobu punu potencijalnih žrtava. Totalno nedovršena scena, besmislena. Kako je Joker pobjegao, što se Batman nije vratio gore da mu ispraši tur
Radnja jednostavno nastavlja dalje. Nije problem navesti još primjera, kako iz TDK, tako i iz drugih filmova (naročito Inception). Znači, nije problem u shvatanju radnje (koja je sasvim jednostavna, što bi ameri rekli - straightforward, nego u nelogičnom prezentovanju te radnje, preskakanju i sl.) Možda ima publike kojoj ovo ne smeta, koja zanemaruje ovakve stvari, ali ja nisam među njima. Kada su poruke filma u pitanju, bilo kojeg, film ne treba da ih servira publici. Ali, kada je tok radnje u pitanju - ništa se ne podrazumijeva. Ono što nema u kadru, nije se dogodilo.
Kritika često zamjera Nolanu činjenicu da se s njegovim likovima publika ne može povezati na emocionalnoj razini. Potpuno se slažem. Gledajući njegove filmove, nisam osjećao istinsku brigu za njegove protagoniste, za njihove ciljeve, motive i sl. Njegovi filmovi me apsolutno dosada nisu emocionalno dotaknuli, osim u slučaju BB koji me oraspoloži, motivira, "digne" kad god ga pogledam. Ta dimenzija emocionalne odvojenosti dobiva na značaju tim više što on, kako ti kažeš (i što si upravu), nastoji proučavati unutrašnji svijet pojedinca. Baviti se duboko ličnim pitanjima i motivima kao što su snovi ili porodica (Inception), psiha (Memento), strahovi (BB), a rezultirati hladnim karakterima je katastrofalno. Sad ti meni možeš reći da ti na svaki njegov film oplačeš (kao što si rekao da ti nije teško pratiti logiku radnje), ali to ne pobija gore rečenu činjenicu oko koje postoji praktično konsenzus.
Memento jeste konfuzan film (stvarno ne možeš tvrditi da nije, de malo realnosti i objektivnosti pokaži, imam nekad osjećaj da te Nolan plaća
), ali se u ovom filmu radi o namjernom efektu, igranju s pamćenjem publike (u cilji bolje identifikacije s protagonistom), pa ta konfuznost ima svoj cilj i svrhu. Zato sam i rekao da je ona ovdje "oproštena".
Inception je pseudo-intelektualni film, koji uspijeva tek da zagrebe površinu teških tema, ali ne nudi nikakvu konkretnu poruku. To sam shvatio nakon nekoliko gledanja, hrpe nelogičnosti i ambivalentnosti, sve u cilju stvaranja neke lažne kompleksnosti. U pravu si ti, film je krajnje jednostavan, samo loše režiran. Ne zaboli glava od kompleksnosti, već od konfuznosti.
Zaključak - meni je on kao režiser debelo precijenjen, njegovi filmovi su uber-mega-giga precijenjeni (osim BB i možda Mementa) i već vidim masovno svršavanje kad izađe TDKR praćeno pričama "najbolji film svih vremena". Nolan je među najpopularnijim režiserima današnjice i reći bilo šta protiv njega obično biva dočekano na nož od strane armije njegovih netolerantnih fan-boysa koji ne trpe kritiku. Nekad ne mogu da vjerujem da on stoji iza BB jer meni taj film predstavlja istinsko remek djelo, za razliku od ostalih. Upravo u tom filmu se bavi pitanjem pravde i osvete, strahova kao motivacije, trauma, djetinjstva, djelovanja vs nijjeta
i skoro svega ostalog što navodiš. U drugim njegovim filmovima, jednostavno ne vidim značajnu vrijednost. A, uz to su često dosadni, otegnuti i nelogičnog slijeda. Ali, eto, vrijeme će dati najbolji sud o njegovim filmovima.
TDK je tipični akcijski film. Osim u psihotičnoj ulozi Jokera, ja dubinu u likovima nisam vidio. I valjda bi se svaka umjetnost trebala baviti "pitanjima čovjeka, postojanjem i percepcijom svijeta". Nije to Nolan izmislio niti je to nešto što postoji samo u njegovim filmova (ako postoji). Kao što rekoh, u BB jasno vidim te teme i divim se, u TDK ne vidim. U Inception ne vidim.
Ne razumijem zašto pokušavaš prikazati THOR-a kao ispodprosječan film, radi se o vjerovatno najboljem Marvel filmu dosad koji je u najmanju ruku rame uz rame sa Vranom i koji je, uz to, skoro univerzalno kritički priznat i hvaljen. Mislim, obziljno, jesi li uopće pogledao film? Da nije opet u pitanju zaključivanje "unaprijed" ?
Primjera konfzunosti u Nolanovim filmovima ima brdo. Odgovori ti meni, na primjer, kako se Joker oslobodio nakon što je visio sa nebodera u TDK? Visi frajer s nebodera, iduća scena lik pobjegao. Kako ba? Gdje? Nolan misli da ne mora publici odgovarati na takva pitanja, koja su esencijalna za logičan slijed priče. Jednostavno ti ostavlja dojam da nešto nisi skontao, da si nešto propustio, da ima neku rupa. Kad pogledaš opet film shvatiš da nije do tebe. Nemoj mi samo počet s onom tipičnom pričom "iskoristi svoju maštu, ne mora ti se sve servirat" u cilju popunjavanja nelogičnih rupa jednostavno loše režije. Ili scena, koja je već previše puta spomenuta ali svejedno predstavlja dobar primjer, gdje Joker upada na zabavu, baca trebu kroz prozor, Batman skače za njom. I film ide dalje, Nolan nema potrebu da se dalje osvrne na Jokera, na sobu punu potencijalnih žrtava. Totalno nedovršena scena, besmislena. Kako je Joker pobjegao, što se Batman nije vratio gore da mu ispraši tur
Kritika često zamjera Nolanu činjenicu da se s njegovim likovima publika ne može povezati na emocionalnoj razini. Potpuno se slažem. Gledajući njegove filmove, nisam osjećao istinsku brigu za njegove protagoniste, za njihove ciljeve, motive i sl. Njegovi filmovi me apsolutno dosada nisu emocionalno dotaknuli, osim u slučaju BB koji me oraspoloži, motivira, "digne" kad god ga pogledam. Ta dimenzija emocionalne odvojenosti dobiva na značaju tim više što on, kako ti kažeš (i što si upravu), nastoji proučavati unutrašnji svijet pojedinca. Baviti se duboko ličnim pitanjima i motivima kao što su snovi ili porodica (Inception), psiha (Memento), strahovi (BB), a rezultirati hladnim karakterima je katastrofalno. Sad ti meni možeš reći da ti na svaki njegov film oplačeš (kao što si rekao da ti nije teško pratiti logiku radnje), ali to ne pobija gore rečenu činjenicu oko koje postoji praktično konsenzus.
Memento jeste konfuzan film (stvarno ne možeš tvrditi da nije, de malo realnosti i objektivnosti pokaži, imam nekad osjećaj da te Nolan plaća
Inception je pseudo-intelektualni film, koji uspijeva tek da zagrebe površinu teških tema, ali ne nudi nikakvu konkretnu poruku. To sam shvatio nakon nekoliko gledanja, hrpe nelogičnosti i ambivalentnosti, sve u cilju stvaranja neke lažne kompleksnosti. U pravu si ti, film je krajnje jednostavan, samo loše režiran. Ne zaboli glava od kompleksnosti, već od konfuznosti.
Zaključak - meni je on kao režiser debelo precijenjen, njegovi filmovi su uber-mega-giga precijenjeni (osim BB i možda Mementa) i već vidim masovno svršavanje kad izađe TDKR praćeno pričama "najbolji film svih vremena". Nolan je među najpopularnijim režiserima današnjice i reći bilo šta protiv njega obično biva dočekano na nož od strane armije njegovih netolerantnih fan-boysa koji ne trpe kritiku. Nekad ne mogu da vjerujem da on stoji iza BB jer meni taj film predstavlja istinsko remek djelo, za razliku od ostalih. Upravo u tom filmu se bavi pitanjem pravde i osvete, strahova kao motivacije, trauma, djetinjstva, djelovanja vs nijjeta
TDK je tipični akcijski film. Osim u psihotičnoj ulozi Jokera, ja dubinu u likovima nisam vidio. I valjda bi se svaka umjetnost trebala baviti "pitanjima čovjeka, postojanjem i percepcijom svijeta". Nije to Nolan izmislio niti je to nešto što postoji samo u njegovim filmova (ako postoji). Kao što rekoh, u BB jasno vidim te teme i divim se, u TDK ne vidim. U Inception ne vidim.
- KPNCTNJAH
#205 Re: The Dark Knight Rises
Al' ste vi opsirni
bez ikakve potrebe... bez uvrede, ali procitao sam samo prvi i zadnji pasus... meni je Thor bezveze, gledao sam ga do kraja samo zbog Natalie, nista drugo u tom filmu mi nije bilo vrijedno gledanja s nekom posebnom paznjom... 5/10 max. meni je recimo Hulk (s Edwardom) puno bolji... a i sto se tice glume ne bih mogao porediti TDK i Thor, ovaj drugi mi nekako dodje k'o Transformersi... film za djecu...
Edit: posto se i Iron Man spominjao, gledao sam prvi dio i bolji mi je od Thora, ali i on je prosjek po mom misljenju... 6/10, drugi dio sam gledao uz konstantno ubrzavanje scena... truba...
Edit: posto se i Iron Man spominjao, gledao sam prvi dio i bolji mi je od Thora, ali i on je prosjek po mom misljenju... 6/10, drugi dio sam gledao uz konstantno ubrzavanje scena... truba...
- ExNihilo
#206 Re: The Dark Knight Rises
KPNCTNJAH wrote:Al' ste vi opsirnibez ikakve potrebe... bez uvrede, ali procitao sam samo prvi i zadnji pasus... meni je Thor bezveze, gledao sam ga do kraja samo zbog Natalie, nista drugo u tom filmu mi nije bilo vrijedno gledanja s nekom posebnom paznjom... 5/10 max. meni je recimo Hulk (s Edwardom) puno bolji... a i sto se tice glume ne bih mogao porediti TDK i Thor, ovaj drugi mi nekako dodje k'o Transformersi... film za djecu...
Edit: posto se i Iron Man spominjao gledao sam prvi dio i bolji mi je od Thora, ali i on je prosjek po mom misljenju... 6/10, drugi dio sam gledao uz konstantno ubrzavanje scena... truba...
Stvarno ne mogu da vjerujem da porediš Thor i Transofrmerse (koji su mi, kao i Hulk, šljam
EDIT: Eto, ako su nam već ukusi različiti (a haman da jesu, pa ne vrijedi uspoređivati), pročitaj kritike za thor, za transformerse i za hulka.
-
Mr. Brightside
#207 Re: The Dark Knight Rises
momci jestel' vi pili šta danas

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#208 Re: The Dark Knight Rises
Jebo kritike za Transformerse, meni je i dalje dobar film.
Ona 3 spider-mana sa onim geJom u glavnoj ulozi su smor npr.
- KPNCTNJAH
#209 Re: The Dark Knight Rises
Ellinor wrote:![]()
Stvarno ne mogu da vjerujem da porediš Thor i Transofrmerse (koji su mi, kao i Hulk, šljam)
EDIT: Eto, ako su nam već ukusi različiti (a haman da jesu, pa ne vrijedi uspoređivati), pročitaj kritike za thor, za transformerse i za hulka.
Norton i Bale su glumci koje najvise gotivim (od ovih 'mladjih') pa mozda zbog njih nekad nisam objektivan kad poredim neke filmove, desi se da su oni ti koji mi donose prevagu u odluci kojoj kategoriji ce pripasti film koji sam pregledao i koju cu ocjenu dati...
meni licno skoro svi ti filmovi s junacima iz stripova su tu negdje, prosjek... nekoliko ih je iznad prosjeka, ali vecinu ne bih mogao gledati dva puta (neke sam cak jedva i prvi put do kraja odgledao)
Sto se tice kritika bas rijetko ih citam, ja nekako volim imati svoje misljenje o filmovima, doneseno na osnovu onog sto sam sam vidio... po meni je to subjektivna stvar i ne volim da mi neko drugi namece svoje misljenje... to sto ce neki kriticar reci da je bezveze film za koji ja mislim da je odlican meni nista ne mijenja, a i obrnuto kad mi je film truba moze dobiti i 50 oskara, on je meni
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#210 Re: The Dark Knight Rises
ja ću samo u jednoj rečenici: i meni je bilo lakše upratiti Batman Begins od TDK... i upratiti, i "povezati se" sa protagonistima.
u TDK me također nervirao tok radnje i nisam bio siguran je li do mene (je li nešto propuštam) ili je do načina gledanja (monitor umjesto TV-a). poslije sam pregledao BanD of Brothers i ustanovio da je ipak do samog filma. ne kažem da je loš, ali meni je Batman Begins bio draži
ispade malo više od jedne rečenice
u TDK me također nervirao tok radnje i nisam bio siguran je li do mene (je li nešto propuštam) ili je do načina gledanja (monitor umjesto TV-a). poslije sam pregledao BanD of Brothers i ustanovio da je ipak do samog filma. ne kažem da je loš, ali meni je Batman Begins bio draži
ispade malo više od jedne rečenice
- ExNihilo
#211 Re: The Dark Knight Rises
slažem se.KPNCTNJAH wrote: meni licno skoro svi ti filmovi s junacima iz stripova su tu negdje, prosjek... nekoliko ih je iznad prosjeka, ali vecinu ne bih mogao gledati dva puta (neke sam cak jedva i prvi put do kraja odgledao)
i ovo se slažem, ali ako već upoređujemo kritika je najobjektivniji (iako ne sasvim objektivan) faktor kojeg možemo uzeti za sudcaKPNCTNJAH wrote:Sto se tice kritika bas rijetko ih citam, ja nekako volim imati svoje misljenje o filmovima, doneseno na osnovu onog sto sam sam vidio... po meni je to subjektivna stvar i ne volim da mi neko drugi namece svoje misljenje... to sto ce neki kriticar reci da je bezveze film za koji ja mislim da je odlican meni nista ne mijenja, a i obrnuto kad mi je film truba moze dobiti i 50 oskara, on je meni
- darius_maximus
#212 Re: The Dark Knight Rises
Moram ti reći da ovo postaje upravo ono što sam i mislio da će postati, tako da se i nisam zeznuo kada sam pomislio da ćeš krenuti ovim smjerom...Ellinor wrote:@darius_maximus
...
Pošto to mene zamara i nervira, skratit ću ovo drastično i prestati uništavati svoju temu naduravanjem...
1. "Thor" (bio na premijeri, ako je to bitno) nikad ne moze biti najbolji Marvelov film, dok god postoje X-Men 1 i 2, barem, a tu su i Spiderman 2, itd... Samo me zanima kako si se ti povezao emocionalno sa nordijskim bogom gromova i njegovim mukama nepoznavanja, jel' ono bi, kafe... Dobra scena, by the way, iskreno me nasmijala...
2. Primjeri konfuznosti su ti Joker na sajli i Joker na zabavi, really? Čuj, što nije u kadru nije se dogodilo? Ta se fraza izgleda koristi po potrebi... Možeš tako i nahvaliti film i nakuditi ga, sve već prežvakano... Da li bi isto tako pitao kako se Batman oslobodio sajle, pošto su njih dvojica jednaki u potpunosti, ili ti tu ne bi trebao snimak da prihvatiš? Ako je baš bitno šta ja mislim, mislim da je kraj promijenjen u post-produkciji zbog Ledgerove smrti, te nemogućnosti da se možda pojavi u nastavku, pa je zato "pobjegao"...
Što se zabave tiče, Joker je došao po Harveya Denta, kada njega nije našao, tražio je "njegove voljene", sve s ciljem da Batmana izvuče iz rupe... Uspio je sve, poigrao se sa "trebom", bacio je kroz prozor, zajebavao se s Batmanom, šta se još u toj sceni trebalo desiti, još jedan okršaj, malo li ih je...
3. I dolazimo do raspada razgovora... Kritičari... Ti ćeš naći 100 koji će popljuvati film, ja ću naći 1.000 koji će ga ukovati u zvijezde, svaki od ovih koje si naveo... Ne trebaju nam oni, vjeruj mi...
Nolan nema emocionalnu dubinu? Nisu bezbel' dovoljno razrađeni likovi Batmana i Jokera u TDK, svega sat i po... Suvišna rasprava, da ne povlači svako svog kritičara... Samo jedna stvar, oko ovog pitanja koncenzus postoji samo medju Nolan-hejterima, to nije nikakva opšteprihvaćena stvar, kao što ti govoriš...
4. Da ne ulazim u ostale filmove, držat ću se Batmana, otvori drugu temu za Nolanovu filmografiju...
5. U pravu si, pustimo vremenu da kaže svoje o Nolanu, ti i ja se vrtimo u krug, a meni to nije zanimljivo... Samo da kažem da ja nisam fan-boy Nolanov, nego sam hejter hejtera svega što je popularno i koji će druge pokušati ubijediti da nešto što posjeduje kvalitet, a o tome postoji manje-više koncenzus, ne vrijedi ni pišljiva boba... Borba s vjetrenjačama od koje čovjek samo ispadne zadrt...
Uživaj u ljetu, ne zaboravi tablete protiv glavobolje i budi pozdravljen, s tobom je ovo šupljiranje, barem s moje strane, gotovo...
- ExNihilo
#213 Re: The Dark Knight Rises
Jest nam se neko naljutio

- darius_maximus
#214 Re: The Dark Knight Rises
Navodno posljedni trailer, da malo zaokruzi pricu... 
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 0Y6Xx7K6oE
A za one koje ovakve stvari zanimaju, izasao citav soundtrack, moze se poslusati online...
http://www.flickeringmyth.com/2012/07/d ... track.html
Gotham's Reckoning...
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 0Y6Xx7K6oE
A za one koje ovakve stvari zanimaju, izasao citav soundtrack, moze se poslusati online...
http://www.flickeringmyth.com/2012/07/d ... track.html
Gotham's Reckoning...
-
MADMalice
#215 Re: The Dark Knight Rises
http://www.facebook.com/thedarkknightrises
evo, ovdje, pri vrhu jos jedan interesantan tv spot...neki novi inserti...jos jedan kiss kiss...ovaj put selina i bruce...
i sve mi se realnijom cini mogucnost da njih dvoje ostanu skupa na kraju.
ranije sam cula soundtrack snipets i meni je sasvim odlican iako mi se cini da je malo usporeniji od prethodnih i malo vise vezan za same scene tj. tesko bez njih slusljiv. ali sam negdje citala da su neke od kljucnih scena bez muzicke podloge sto je odlican efekat mislim.
jos da nam je iskusiti sta od te impresivne imax tehnologije.
vec razmisljam da idem u cinestar!
evo, ovdje, pri vrhu jos jedan interesantan tv spot...neki novi inserti...jos jedan kiss kiss...ovaj put selina i bruce...
i sve mi se realnijom cini mogucnost da njih dvoje ostanu skupa na kraju.
ranije sam cula soundtrack snipets i meni je sasvim odlican iako mi se cini da je malo usporeniji od prethodnih i malo vise vezan za same scene tj. tesko bez njih slusljiv. ali sam negdje citala da su neke od kljucnih scena bez muzicke podloge sto je odlican efekat mislim.
jos da nam je iskusiti sta od te impresivne imax tehnologije.
vec razmisljam da idem u cinestar!
- duplanula
#216 Re: The Dark Knight Rises
T-15 days
A soundtrack, da li je ovo oficijelni ili? BETON!
A soundtrack, da li je ovo oficijelni ili? BETON!
-
bull21
#217 Re: The Dark Knight Rises
Oficijelni. Imaš i na Empire, 20 dana i dvadeset različitih članaka posvećenih TDKR. Predobra stvar.
Clicky
Btw, je li iko čuo da se otvara Cinestar u Mostaru? Hoće biti u Rajvosa?
Clicky
Btw, je li iko čuo da se otvara Cinestar u Mostaru? Hoće biti u Rajvosa?
-
MADMalice
#218 Re: The Dark Knight Rises
planiran je bas za 26. juli i trebao je zapoceti sa premijerom TDKR ali cini se da mozda i nece stici do tada.bull21 wrote: Btw, je li iko čuo da se otvara Cinestar u Mostaru? Hoće biti u Rajvosa?
imat ce 5 kino dvorana, ali ne znam da li ce biti opskrbljeni imax i vrhunskom 3D dvoranom kao u cinestar areni u zg.
a sarajevo...ah nista od toga...tuzna smo mi prica svakako!
i cini se da je tzv. cafe ending ipak istinit jer je tipicno za nolana "otvoren" (jbg nisam mogla odoljeti
-
Rob_Atl
#219 Re: The Dark Knight Rises
Na ebay i ostalim stranicama raja vec sverca karte za premijeru filma koji ce biti pusten u cetvrtak u 12 navece po americkom vremenu, karte se krecu od 100-150 dolara
, a inace su 11-15 dolara zavisi... Ovakva euforija pred neki film jos nije vidjena u americi, bar ja nisam vidio, koga sam god pitao hoce li gledati film svi su rekli normalno od male djece do starijih ljudi, vidjet cemo koliko ce zaradit ali ocekujem da ce oboriti sve moguce rekorde koji su ikad postojali 
- duplanula
#220 Re: The Dark Knight Rises
mozda glupo pitanje, ali cafe ending?MADMalice wrote:planiran je bas za 26. juli i trebao je zapoceti sa premijerom TDKR ali cini se da mozda i nece stici do tada.bull21 wrote: Btw, je li iko čuo da se otvara Cinestar u Mostaru? Hoće biti u Rajvosa?
imat ce 5 kino dvorana, ali ne znam da li ce biti opskrbljeni imax i vrhunskom 3D dvoranom kao u cinestar areni u zg.
a sarajevo...ah nista od toga...tuzna smo mi prica svakako!
i cini se da je tzv. cafe ending ipak istinit jer je tipicno za nolana "otvoren" (jbg nisam mogla odoljeti) ali i pored toga mislim da ce biti spekatakularano...
-
MADMalice
#221 Re: The Dark Knight Rises
hahaha ja vec sad znam da cu najmanje 3 puta gledati.Rob_Atl wrote:Na ebay i ostalim stranicama raja vec sverca karte za premijeru filma koji ce biti pusten u cetvrtak u 12 navece po americkom vremenu, karte se krecu od 100-150 dolara, a inace su 11-15 dolara zavisi... Ovakva euforija pred neki film jos nije vidjena u americi, bar ja nisam vidio, koga sam god pitao hoce li gledati film svi su rekli normalno od male djece do starijih ljudi, vidjet cemo koliko ce zaradit ali ocekujem da ce oboriti sve moguce rekorde koji su ikad postojali
a na neke projekcije sam isla sama!
kod mene euforija oko nekog filma nikada nije bila kao sada.
ni sa prva dva dijela nije bilo ovako...sta se desilo u medjuvremenu ne znam!
mah kruzi vec nekoliko dana na netu spoiler o kraju filma (zadnja scena). i za sada se tvrdi da je ta info 90 % provjerena = tacna! radnja se odvija u jednom cafeu pa zato.duplanula wrote: mozda glupo pitanje, ali cafe ending?
ima mnogo recenzija na internetu koje, malo je reci, da hvale film.
mozda je to i razlog sve prisutnoj euforiji!
- Riddle
#222 Re: The Dark Knight Rises
Maximus i Ellinor
Previse sam saznao pogledavsi trailere, preview, prolog i razna predviđanja. Mozda sam se trebao malo bolje kloniti svega. Ali zaista ovo sjajno izgleda i ne mogu iscekati da krene projekcija. Jos samo da nagovorim nekog da ide u kino.
Previse sam saznao pogledavsi trailere, preview, prolog i razna predviđanja. Mozda sam se trebao malo bolje kloniti svega. Ali zaista ovo sjajno izgleda i ne mogu iscekati da krene projekcija. Jos samo da nagovorim nekog da ide u kino.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#223 Re: The Dark Knight Rises
Ja sam u izolaciji do 26. 
- mixone1995
#224 Re: The Dark Knight Rises
I ja mislim da ce film biti prejak
Mogao bi veoma lako uletiti u top3 filma po zaradi ikada
Ima li neko informaciju kada ce se moci kupiti karte za prvi dan prikazivanja ? 
- darius_maximus
#225 Re: The Dark Knight Rises
Ja sam se već posuo pepelom zbog iskazane gluposti, postovi su tu da me podsjećaju na to...Riddle wrote:Maximus i Ellinor![]()
Jeste svašta došlo do raje kroz raznorazne trailere, ali kod Nolana sam zaključio da u trailere obično ubaci ono što već svi manje-više znaju, ali bit će tu još materijala kojeg se niko još nije dotakao. Ja se klonim svih priča na međunarodnim stranicama da ne naletim na nekoga ko je gledao i ko će mi se, khm, u ćeif...
Joj, da hoće ovaj Cinestar otvoriti do 26. jula, maksuz bih sletio do dole...
P.S. Neko pita za karte... Koliko sam ja čuo karte će biti u predprodaji od 19.06. Koliko je tačna informacija, ni sam ne mogu potvrditi, ali pratim razvoj situacije...