Blue room wrote:Dragi veliki i mali poznavaoci istorije i teorije filma mnogo toga ste rekli al malo sta pametno .
Sami pocetak posta ti je glup. Da to odmah razjasnimo! Mozda si se, iz ko zna kojeg razloga, nasao uvrijedjen komentarima na film, ali to ne znaci da imas pravo vrijedjati ljude jer se njihova misljenja i preference razlikuju od tvojih. Uostalom, po cemu mjeris sta je pametno a sta glupo? O ukusima se ne raspravlja, a ti upravo to pokusavas.
Blue room wrote:1. Rat i nasa stvarnost su u nasem iskustvu koje ne mozemo negirati i to jedini proizvod koji mozemo "prodati "svijetu tako da ocekivati od svakog BIH filma pregrst "dobrih provala" ili neku sega pricu je mozda realno od napacenog gledateljstva ali je neozbiljno od akademski obrazovanih mladih autora.
Ako mislis ovo sto si napisao, posebno boldirano, onda moram reci da je to jadno i pateticno.

Ja mislim da ova drzava ima PUNO VISE od tuge, jada i cemera da ponudi svijetu. The51st_state je vec kazao da je to jahanje mrtvog konja, i upravu je. I upravu je kad kaze da se svijet nagledao vece tragedije od nase. A sto se tice provala - to je tvoja pretpostavka da ljudi to traze. Ako pogledas komentare, to nije receno. Ali jeste receno, vise puta, da filmu nedostaje radnja koja ce zainteresirati gledatelje.
Blue room wrote:2. Nadam ste da ste imali vidjeli priliku vidjeti ostale filmove regionalnog programa (ako niste toplo preporucujem ) jer bi se u tom slucaju uvjerili da slicna tematika i atmosfera vlada i kod ostalih autora sto je sasvim normalno jer umjetnik je moralno odgovoran da reaguje na aktuelne dogadjaje.
Nisam gledao ostale regionalne filmove. Nisam ih gledao bas iz razloga sto SVI imaju istu turobnu i depresivnu tematiku. Ne mogu vise, dosta mi je toga....gledam to svaki dan oko sebe u stvarnom zivotu i nije mi do toga da to i na ekranima gledam....
Blue room wrote:3. Ako je dosadno -pravac videoteka , ima sore-bore, razbijenih vozila, jeftinog seksa, silikonskih guzica, trivijalnih zapleta , apsurdnih dijaloga ... a ima i serija na TV-u ali onda ne komentarisite ono sto ne razumijete.
Ovdje se slazemo. Zato nisam isao na regionalne filmove. I zato mislim da jednom filmu, kao sto je Snijeg, nije mjesto u Metalcu gdje bi trebali biti blockbusteri. Mada je cjelokupna ovogodisnja ponuda u Metalcu bila ocajna.
Blue room wrote:4. DRAGI VELIKI MUSLIMANI I NEMUSLIMANI- u umjetnosti nema prostora za primitivna prepucavanja na nivou koliko je ko Musliman i sta je muslimansko a sta kjafirsko. Film se ne dotice tih pitanja a privatni stil zivota autora je samo njegov privatni zivot!
Jeste. Ali, ako imalo poznajes filmsku umjetnost, jasno ti je da privatni stil zivota NEMINOVNO utice na njegov nacin obradjivanja odredjene teme. Snijeg je jedan od boljih primjera.
Blue room wrote:5. To kad neko "iskace iz Argete " se zove mediska kampanja koja predhodi svakoj premijeri u svijetu kada su autori filmova prisutni u svim medijima.
Kaze ze mediJska. I kaze se preThodi.
Blue room wrote:6. Rediteljka itekako zna govoriti , mozda bolje od svih nas registrovanih korisnika foruma. Asistentica je na Akademiji i iznimno elokventna i obrazovana mlada zena.To sto je rekla neku rijec pogresno je lapsuz koji se zna desiti uslijed umora.
Slazem se sa svim sto si rekao. Lapsuzi se svima desavaju i to nije nista strasno. Nadam se, takodjer, da je ovo gore kod tebe lapsuz...
Blue room wrote:7.Film je realiziran jednim malo drugacijim potskim jezikom nego sto je to do sada bilo prisutno u ex yu kinematografiji i tacno je da podsjeca na sjajne turske i iranske filmove koji vec deceniju oduzimaju dah zapadnjackoj publici. Gluma svih protogonista je izuzetna, minimalisticka, svedena na unutrasnji zivot lika. Filmska fotografija savrsena.
Dzaba, opet mi se ne svidja. Meni, kao nekome kome je tuge, jada i cemera preko glave, se to ne svidja. Taman 200 puta podsjecao na turske i iranske filmove. I da, sta ce nam "podsjecanje"? Sta imamo od toga da budemo necija blijeda kopija? Blijeda k'o snijeg....
Blue room wrote:8. Rast kose djecaka je nadrealni plan koji funkcionise sam za sebe i svako ima pravo ispricati sebi pricu o tome.
Ovo je bas glupa izjava - cuj funkcionise sam za sebe. I puna mi je kapa filmadzija koji, ako im nesto ne uspije, to predstave kao "nadrealno" i nesto sto "ima svoju pricu" ili nesto sto "je cjelina za sebe" ili neko slicno debilno objasnjenje. Daj molim te, taj dio filma je suvisan, nije uspio, stagod da mu je bila namjena, i sad se izvlace na umjetnicku spiku.
Blue room wrote:9. Stotinu puta sam vec rekao na ovom forumu pa cu opet:kada nesto zestoko kritikujemo ne znaci da smo jako pametni.
Koliko god puta si to rekao, ocigledno je da to nisi shvatio.
Blue room wrote:10. Ako Sarajevo nije spremno za ovakav film - kako bi tek onda docekalo neku izlozbu savremenog likovnog umetnika , performans, festival video rada ... dakle, sva umjetnicka djela za koja treba angazovati mastu i mozak.
Vidjeti moju reakciju na tacku 8.