smijesni_ste wrote: ↑17/02/2021 17:51
Kad smo kod Remake-a, meni ovo i dalje nevjerovatno zvuči, stvarno svaka čast
"Grossed $41.9 million in the United States and $168.7 million worldwide against a production budget of $20 million."
Teško da će neki film sa ovih prostora ponoviti nešto slično
Vise pricate o finansijama Remakea nego o samom filmu koji je remek-djelo, jasno je da ga neko ili voli ili mrzi jer nije napravljen da ugadja bilo kome pa ni "bosnjackoj strani" (Zijah Sokolovic glumi klasicnog ratnog profitera).
A ovo za zaradu i budzet Remakea sam ja procitao sigurno na 5-6 razlicitih stranica (a i sjecam se kad se film tek snimao nekad 2001-2002. da su se spominjale neke velike cifre za budzet), znaci osim imdb i wikipedije koji definitivno nisu uvijek pouzdani (cak su cifre na tim sajtovima bile prikazane tacno u dolar ali se sad ne mogu sjetiti koliko je bilo para u bobu). Mene ovo uopste ne cudi, budzet od 20 miliona nije dosao iz Bosne nego su ga finansirali Francuzi (i naravno najveci dio zarade su oni i pokupili ne budite naivni) i to producentica koja ima Oskara cini mi se ili nominaciju, plus Turska drzavna televizija, a pola filma snimano u Parizu sa masovnim scenama jos francuski glumac Francois Berleand koji glumi i u Holivudu ima ulogu u filmu, to i ne moze biti nikako jeftinije, koji je to nas film sniman po Parizu ili negdje vani gdje jedino holivudske produkcije snimaju s ozbirom na troskove, a film je imao i jaku americku distribuciju (neko ovdje rece da nije ni prikazivan tamo ili nesto tako sto je stvarno smijesno), ima negdje i tacna kompanija koja je otkupila prava za distribuciju tako da sve to stoji, ali da ce to neko ponoviti, objektivno skoro nemoguce, iako se nadam da ce se Aida sada probiti do Oskara, nije sve u zaradi filma ko sto se ovdje potencira