Quo Vadis, Aida?
Moderator: _BataZiv_0809
- johnnykola
#326 Re: Quo Vadis, Aida?
Tako je, a po meni ubada i širi kontekst, koji je u biti tada, sada, a i uvijek bio da je zabolilo svijet za genocid u Srebrenici.
Dakle, vrhunski film.
Dakle, vrhunski film.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#327 Re: Quo Vadis, Aida?
Nema Oskara Sindlera na konju koji sa brda gleda eliminaciju geta.ExNihilo wrote: ↑16/02/2021 08:04 Tu se opet vraćamo na Jasmilin sraz s Nuhanovićem. Film je genocid iz intimne perspektive - Aidine perspektive. Nema tu sveznajućeg pripovjedača koji lebdi nad Srebrenicom i vodi nas kroz užase jula '95, niti ga treba biti.
Mi vidimo Aidin užas, fragment cjeline, ali kao takav on govori sve što treba reći o cjelini. Ljudi koji su se zadesili u središtu te golgote i nisu Srebrenicu posmatrali onako kako je mi danas posmatramo, nego su se borili za goli život sebe i onih koje vole, njihovo iskustvo genocida bilo je lično, bilo je neposredno.
Zato autentičan film o Srebrenici i jeste jedino takav: intiman, fragmentiran, i neposredan.
Svaki je dobar na svoj nacin.
Ja sam citao neke stvari od Nuhanovica. Duboko sam potresen bio. Ali i ja mislim da je Jasmila uradila dobru stvar. Da je tako lako biti reziser svi bi mogli film snimiti. Jednostavno, svi smo imali neke zivotne situacija o kojima je snimljen neki film, pa nas to ne cini kompetentnim filmadzijama. Tako i glede Nuhanovica. On je svoj ogroman doprinos dao na vise nacina, a i glede ovog filma.
I to treba biti to.
Tako isto nije trebalo udruzenjima davati tapiju na zlocine i genocid. Zbog toga su se desile zloupotrebe, a genocid se koristi za dnevnopoliticke svrhe. Ali u svijesti naseg naroda jedino udruzivanje je ono cijacje vodilja finansijska korist. Principi, altruizam, visa drustvena korist su misaone imenice sa kojima se sprda.
- drag_gost
#328 Re: Quo Vadis, Aida?
Film udara na najintimnije, na kompozitnost same uze porodice i rasturanje iste. Intimniji i gori zlocin od toga ne postoji. Unistite porodicu i unisticete narod, drzavu i u konacnici identitet. Zato mi recimo Haneke uvijek izaziva poseban osjecaj strepnje, zna da hoda po toj tankoj liniji. Naravno, neuporedivo sa "Aidom" i onim sto ona predstavlja, ali osjecaj je taj. Vrlo intiman, pasivno-agresivan i negativan.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#329 Re: Quo Vadis, Aida?
Pogledavsi ovu emisiju jos vise cijenim Jasmilino postignuce da ne napravi neki autoviktimizirajuci nacionalisticki kič. A od toga ju je uvijek dijelio samo jedan pogresan korak.
Poslusajte vi ovog rezisera Dare iz Jasenovca (inace o Aidi se izjasnio vucicevski pohvalno) koji svaku kritiku filma positovjecuje sa omalovazavanjem stradanja u Jasenovcu.
Dakle klasicna zamjena teza po kojem je vazno ŠTA film tematizira a ne KAKO tematizira. Nesto sto smo davno ustanovili na temi o Andricu boreci se sa haznadarima, drvosjecama iz dejicica i kompanijom koji su Andrića otpisivali zbog onoga O ČEMU je pisao, a ne KAKO je pisao.
- Chmoljo
#330 Re: Quo Vadis, Aida?
Da, kaze "kazu mi da je jeftina patetika, a mi to platili rekama krvi"
Nista ni sa cim.
Nista ni sa cim.
- relativno84
#331 Re: Quo Vadis, Aida?
Moja greska, jer sam uletio u film razmisljajuci o svim strahotama koje su se dogadjale, ali me to odvuklo van baze gdje nije bilo kocnica i zadrske sto se ubijanja i tortuta tice. I pored hiljada ljudi koji disu na pola bez previse buke, kada se duboko u noci prolome krici i urlici koji su dolazili iz obliznje klaonice gdje satima bracu rastavljaju od zivota, dok oni zovu oca morali su poremetiti mir i njima u bazi. Pa i Ćamila koju vidimo na pregovorima, ima nekog fokusa na njoj ali izostalo je to gdje je dva ili tri puta skidaju s vjesala u pokusaju da pobjegne od svega toga. Tako da film dobije skroz drugi smisao ako blokiras sve ostalo osim Aidine licne patnje i tu se lijepo uklapa sve ono sto sam u prvom trenu gledao kao manu.ExNihilo wrote: ↑16/02/2021 08:04 Tu se opet vraćamo na Jasmilin sraz s Nuhanovićem. Film je genocid iz intimne perspektive - Aidine perspektive. Nema tu sveznajućeg pripovjedača koji lebdi nad Srebrenicom i vodi nas kroz užase jula '95, niti ga treba biti.
Mi vidimo Aidin užas, fragment cjeline, ali kao takav on govori sve što treba reći o cjelini. Ljudi koji su se zadesili u središtu te golgote i nisu Srebrenicu posmatrali onako kako je mi danas posmatramo, nego su se borili za goli život sebe i onih koje vole, njihovo iskustvo genocida bilo je lično, bilo je neposredno.
Zato autentičan film o Srebrenici i jeste jedino takav: intiman, fragmentiran, i neposredan.
Nadam se samo da ce nekad neko skupiti hrabrosti i mogucnosti, da prebaciti na platno put preko sume, jer to je poseban dio koji zasluzuje da se vidi.
-
Marvelfan2005
#332 Re: Quo Vadis, Aida?
ExNihilo wrote: ↑14/02/2021 12:10Čuj 2005.Marvelfan2005 wrote: ↑14/02/2021 11:592005. sam godište. Nisu mi jasne starije generacije, rat je bio i prošao...promjenite temujohnnykola wrote: ↑14/02/2021 11:06 @Marvelfan2005 Odličan film je odličan film. Milijune ih ima na svijetu, ne gleda ti se, ne zanima te, produži dalje, gledaj šta god hoćeš. Preozbiljna je tema da bi ovdje sad kenjdaro i razvodnjavo. Za sve ostalo tu je admin.Gledaj u budućnost, boli te briga za ono što je bilo
![]()
Ja još kontam da vi niste naučili pričati.
![]()
Jarane, kakav je osjećaj imati 15 godina?![]()
-
Marvelfan2005
#333 Re: Quo Vadis, Aida?
Tako je. Dosadio rat i Bogu i ljudimaugly duckling wrote: ↑14/02/2021 12:09a inace marvelovi jel dobijajuMarvelfan2005 wrote: ↑14/02/2021 09:41Može li i jedan naš film dobiti Oscara, a da nije ratni?johnnykola wrote: ↑12/02/2021 03:11 Odličan film, zbilja odličan. Kakvi god drugi bili, sve i jedan od njih unio milijardu inovacija u kinematografiju po najrazličitijim osnovama, Quo vadis, Aida? je zaslužio Oscara.![]()
![]()
mislim nisam gledo nijedan
neki leteci ljudi jel
supermoci i to
- drag_gost
#334 Re: Quo Vadis, Aida?
Dosadio si ti, razligu odavde.
- Chmoljo
#335 Re: Quo Vadis, Aida?
Marvelfan2005 wrote: ↑16/02/2021 22:46Tako je. Dosadio rat i Bogu i ljudimaugly duckling wrote: ↑14/02/2021 12:09a inace marvelovi jel dobijaju
neki leteci ljudi jel
supermoci i to![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#336 Re: Quo Vadis, Aida?
Vozi frajer do Trga Austrije
- johnnykola
#337 Re: Quo Vadis, Aida?
Neka momka, šta sad. Ovo ostalo je pričing tu konvrted. Bilo bi zanimljivo da pogleda film i da svoj osvrt. Zamolio bih ga da to i uradi.
- Chmoljo
#338 Re: Quo Vadis, Aida?
Zaspace lik u po filma. Dosadno je to njemu.
- Magarece_godine
#339 Re: Quo Vadis, Aida?
Upravo tako. U istoj toj bazi su četnici hodali u uniformama UN-a. Bilo je čudno čuti "unprofrce" kako odjednom pričaju naš jezik. Druga stvar, u istoj toj bazi pravio se spisak muškarca. Film je dobar ako se gleda kao lična tragedija Aide, širi kontekst je podbacio. Puno toga nedostaje da bi se dobio osjećaj užasa u velikoj masi ljudi.relativno84 wrote: ↑16/02/2021 15:15Moja greska, jer sam uletio u film razmisljajuci o svim strahotama koje su se dogadjale, ali me to odvuklo van baze gdje nije bilo kocnica i zadrske sto se ubijanja i tortuta tice. I pored hiljada ljudi koji disu na pola bez previse buke, kada se duboko u noci prolome krici i urlici koji su dolazili iz obliznje klaonice gdje satima bracu rastavljaju od zivota, dok oni zovu oca morali su poremetiti mir i njima u bazi. Pa i Ćamila koju vidimo na pregovorima, ima nekog fokusa na njoj ali izostalo je to gdje je dva ili tri puta skidaju s vjesala u pokusaju da pobjegne od svega toga. Tako da film dobije skroz drugi smisao ako blokiras sve ostalo osim Aidine licne patnje i tu se lijepo uklapa sve ono sto sam u prvom trenu gledao kao manu.ExNihilo wrote: ↑16/02/2021 08:04 Tu se opet vraćamo na Jasmilin sraz s Nuhanovićem. Film je genocid iz intimne perspektive - Aidine perspektive. Nema tu sveznajućeg pripovjedača koji lebdi nad Srebrenicom i vodi nas kroz užase jula '95, niti ga treba biti.
Nadam se samo da ce nekad neko skupiti hrabrosti i mogucnosti, da prebaciti na platno put preko sume, jer to je poseban dio koji zasluzuje da se vidi.
-
Marvelfan2005
#340 Re: Quo Vadis, Aida?
Na kraju priče, ja sam kao nezreo. Neka djeca od 16 godina (tu svrstavam i sebe) imaju više znanja nego što ga neki imaju sa 50...tako da, da se o tome razmišljatiChmoljo wrote: ↑16/02/2021 23:24Marvelfan2005 wrote: ↑16/02/2021 22:46Tako je. Dosadio rat i Bogu i ljudimaugly duckling wrote: ↑14/02/2021 12:09
a inace marvelovi jel dobijaju
neki leteci ljudi jel
supermoci i to![]()
![]()
- Chmoljo
#341 Re: Quo Vadis, Aida?
Moguce. Moguce i da si pametniji i bistriji od mene i ostalih komentatora ovdje. Nacitaniji. Ali imas ono znanje koje si procitao, pogledao ili ti je neko pricao.Marvelfan2005 wrote: ↑17/02/2021 08:42
Na kraju priče, ja sam kao nezreo. Neka djeca od 16 godina (tu svrstavam i sebe) imaju više znanja nego što ga neki imaju sa 50...tako da, da se o tome razmišljati![]()
![]()
Nemas zivotno iskustvo. Ono se ne uci nego dobija s godinama. Nego ga iskoristi, neko ne.
Nikad neces imati zivotno iskustvo steceno u ratu (nadam se). Zbog toga ovakvi filmovi postoje. Tu je bitno da se prenese utisak, dojam, tjeskoba, strahovi, ta kombinacija emocija koju, kako rekoh, neces nikada morati prozivljavati iz prve ruke, nego samo ovako, posredno.
To sve da se ne bi doveo u situaciju da dodjes na temu o filmu sa ovakvom tematikom i kazes: jebo te rat.
Slazem se da to treba govoriti tamo gdje nas nigdje ne vodi: u predizbornim kampanjama, dnevnoj politici, pravdanju ukredenih miliona. Ali ovdje ne mozes. Ne smijes.
Bolan, zamisli kakav je osjecaj kad imas 7 godina, i malo stariji djecak, srbin, ti kaze u igri: sagni glavu dok je imas.
Poslije saznas sta je bilo u foci, bijeljini, brckom, visegradu, zvorniku, prijedoru. Pa te jeza prodje. I drzi te narednih trideset godina, i tesko da ce te popustiti ikada. Pa onda ti na oci izadju teski ocaj oca koji je mislio da si medju djecom koju je granata izmasakrirala. Pa majka koja pod eksplozijama ujutro utrcava u kucu da te nosi u podrum. Pa brat koji dolazi kuci nakon sto je vidio komade svojih kolega... Pa iscekivanje gdje ce pasti, pa miris baruta nakon granatiranja, pa slike uzasa, daleko cijelih kilometar, dva.
Pa ti neko konstantno govori, to ste umislili, to tako nije bilo.
Pa ti dodjes, pa kazes, joj jeste dosadni.
Jesi mozda citao. Mozda znas i napamet. Ali izrecitovati. I to je sve.
Ali ne znas i ne mozes saosjecati. Nisi bio tu. A nisi ni dovoljno inteligentan (jos uvijek, i ne znam da ijedan sesnaestogodisnjak jeste zato ne smatraj ovo uvredom, molim te) da se mozes dovesti u situaciju da sve ovo stavis u kontekst i pokusas razumjeti one koji jesu.
Napominjem te da su moja ratna iskustva smijesna kakvih je mnogo ljudi prezivjelo.
Zato trebas gledati film. Zato trebas imati toleranciju da presutis i pokusas razumjeti. Sa godinama svakako hoces, vjeruj mi.
- johnnykola
#342 Re: Quo Vadis, Aida?
Kakav kraj, ovo je tek početak. Pogledaj film i daj svoj osvrt. Najlakše je kakati.Marvelfan2005 wrote: ↑17/02/2021 08:42 Na kraju priče, ja sam kao nezreo. Neka djeca od 16 godina (tu svrstavam i sebe) imaju više znanja nego što ga neki imaju sa 50...tako da, da se o tome razmišljati![]()
![]()
-
Marvelfan2005
#343 Re: Quo Vadis, Aida?
Poštovanje,Chmoljo wrote: ↑17/02/2021 09:21Moguce. Moguce i da si pametniji i bistriji od mene i ostalih komentatora ovdje. Nacitaniji. Ali imas ono znanje koje si procitao, pogledao ili ti je neko pricao.Marvelfan2005 wrote: ↑17/02/2021 08:42
Na kraju priče, ja sam kao nezreo. Neka djeca od 16 godina (tu svrstavam i sebe) imaju više znanja nego što ga neki imaju sa 50...tako da, da se o tome razmišljati![]()
![]()
Nemas zivotno iskustvo. Ono se ne uci nego dobija s godinama. Nego ga iskoristi, neko ne.
Nikad neces imati zivotno iskustvo steceno u ratu (nadam se). Zbog toga ovakvi filmovi postoje. Tu je bitno da se prenese utisak, dojam, tjeskoba, strahovi, ta kombinacija emocija koju, kako rekoh, neces nikada morati prozivljavati iz prve ruke, nego samo ovako, posredno.
To sve da se ne bi doveo u situaciju da dodjes na temu o filmu sa ovakvom tematikom i kazes: jebo te rat.
Slazem se da to treba govoriti tamo gdje nas nigdje ne vodi: u predizbornim kampanjama, dnevnoj politici, pravdanju ukredenih miliona. Ali ovdje ne mozes. Ne smijes.
Bolan, zamisli kakav je osjecaj kad imas 7 godina, i malo stariji djecak, srbin, ti kaze u igri: sagni glavu dok je imas.
Poslije saznas sta je bilo u foci, bijeljini, brckom, visegradu, zvorniku, prijedoru. Pa te jeza prodje. I drzi te narednih trideset godina, i tesko da ce te popustiti ikada. Pa onda ti na oci izadju teski ocaj oca koji je mislio da si medju djecom koju je granata izmasakrirala. Pa majka koja pod eksplozijama ujutro utrcava u kucu da te nosi u podrum. Pa brat koji dolazi kuci nakon sto je vidio komade svojih kolega... Pa iscekivanje gdje ce pasti, pa miris baruta nakon granatiranja, pa slike uzasa, daleko cijelih kilometar, dva.
Pa ti neko konstantno govori, to ste umislili, to tako nije bilo.
Pa ti dodjes, pa kazes, joj jeste dosadni.
Jesi mozda citao. Mozda znas i napamet. Ali izrecitovati. I to je sve.
Ali ne znas i ne mozes saosjecati. Nisi bio tu. A nisi ni dovoljno inteligentan (jos uvijek, i ne znam da ijedan sesnaestogodisnjak jeste zato ne smatraj ovo uvredom, molim te) da se mozes dovesti u situaciju da sve ovo stavis u kontekst i pokusas razumjeti one koji jesu.
Napominjem te da su moja ratna iskustva smijesna kakvih je mnogo ljudi prezivjelo.
Zato trebas gledati film. Zato trebas imati toleranciju da presutis i pokusas razumjeti. Sa godinama svakako hoces, vjeruj mi.
Znate kako. U proteklih par godina imao sam priliku vidjeti svijet onakav kakav zaista jeste, koji ranije tako nisam zamišljao (međusobna mržnja oko nezazlenih stvari (religija, nacija, različitosti), ratom uništene zemlje, blud na sve strane i brojne druge nagativne apsekte svijeta koji nas okružuje).
Ranije sam na svijet gledao očia djeteta i nisam primjećivao pomenute stvari.
„Ja sam star u duši“ ovu tvrdnju povlačim iz činjenice da me, za razliku od mojih vršnjaka, interesuju brojne stvari koje bi ostalima bile dosadne. Uživam u stvarima iz 20 vijeka (muzika, film, historija, kultura uopšteno), a kudim i bježim od stvari koje zanimljive su današnjoj omladini.
Većinu svog života sam invalid i vjerujem da je ta činjenica, naučila toleranciji prema drugome i drugačijem. Vremenom sve dolazi tako i zrelost i životno iskustvo.
Hvala Vam na izdvojenom vremenu
- Chmoljo
#344 Re: Quo Vadis, Aida?
Ne persiraj me ziv bio
Eto, ne trebam onda tebi govoriti sta je zivotna muka i sta je nerazumijevanje okoline. Ostalo ce doci sa vremenom.

Eto, ne trebam onda tebi govoriti sta je zivotna muka i sta je nerazumijevanje okoline. Ostalo ce doci sa vremenom.
- johnnykola
-
90minut
#346 Re: Quo Vadis, Aida?
Nije morala zato i jeste film tako dobar da je prikazala film ne bi bio to što jeste i sigurno ne bi bio u užem krugu da osvoji oskara.
- drag_gost
#347 Re: Quo Vadis, Aida?
Na kvalitet.
- ultima_palabra
#348 Re: Quo Vadis, Aida?
Remake je mene sjebao kao malo koji film kad je tek izasao. Neki dan ga opet gledao i bio mi onako, bezveze. Jeftina produkcija, jeftine fore. Neki filmovi ne stare dobro.
Sto se tice Jasmile, ona je strahote dobro prikazala u Grbavici. Nije umjetnikova duznost da isprica kompletnu pricu, ne pravi dokumentarac. Prica je iz ugla jedne zene i jedne porodice.
Sto se tice Jasmile, ona je strahote dobro prikazala u Grbavici. Nije umjetnikova duznost da isprica kompletnu pricu, ne pravi dokumentarac. Prica je iz ugla jedne zene i jedne porodice.
- johnnykola
#349 Re: Quo Vadis, Aida?
Isto za Remake, ne kontam što ga toliko hvale, ali hajde. Dobre su scene na Grbavici i kad Mario plače.
-
smijesni_ste
#350 Re: Quo Vadis, Aida?
Kad smo kod Remake-a, meni ovo i dalje nevjerovatno zvuči, stvarno svaka čast
"Grossed $41.9 million in the United States and $168.7 million worldwide against a production budget of $20 million."
Teško da će neki film sa ovih prostora ponoviti nešto slično
"Grossed $41.9 million in the United States and $168.7 million worldwide against a production budget of $20 million."
Teško da će neki film sa ovih prostora ponoviti nešto slično