MOST
Moderator: _BataZiv_0809
-
Stara
#1 MOST
Baš sad sam odgledala film "Most". Za mene lično film je genijalan i vrlo rado ga gledam. Naravno naša vječita tema, i onda a i danas, je rat ali nekako sam mišljenja da takve filmove najbolje i radimo. Šta mislite da smo ostali svi u istoj zemlji da li bi i u 2010-oj pravili filmove o podvizima partizana protiv njemaca i domaćih izdajnika ili bi se i mi westernizirali?
- Jazz_Junkie
#2 Re: MOST
A tko kaze da su se u bivsoj Jugoslaviji snimali samo partizanski filmovi?Stara wrote:Baš sad sam odgledala film "Most". Za mene lično film je genijalan i vrlo rado ga gledam. Naravno naša vječita tema, i onda a i danas, je rat ali nekako sam mišljenja da takve filmove najbolje i radimo. Šta mislite da smo ostali svi u istoj zemlji da li bi i u 2010-oj pravili filmove o podvizima partizana protiv njemaca i domaćih izdajnika ili bi se i mi westernizirali?
- karanana
#3 Re: MOST
i ja ga pogledah. nisam od pocetka. gdje je onaj most?
ma u jugi sto se pravilo partizanskih filmova, napravljeno je dok je tito bio ziv. vec u ranim 80im su se poceli zajebavati sa partizanima i ne znam da je i jedan dobar partizanski film napravljen u 80im, tako da pitanje uopste nije na mjestu.
ma u jugi sto se pravilo partizanskih filmova, napravljeno je dok je tito bio ziv. vec u ranim 80im su se poceli zajebavati sa partizanima i ne znam da je i jedan dobar partizanski film napravljen u 80im, tako da pitanje uopste nije na mjestu.
-
Stara
#4 Re: MOST
Ma naravno da nisu samo partizanski ali nekako njih smo najviše gledali i njih nekako najviše i prikazuju. Evo npr: Valter brani Sarajevo ili Neretvu smo svi odgledali po minimalno 5 puta jer stalno se vrte po tv-u. Mislim da su u ona doba baš ti ratni filmovi bili više i potencirani vjerovatno radi tog nekog "časa historije", ako ga mogu tako nazvati. Mene samo interesuje šta ljudi misle da li bi i danas se snimali takvi filmovi, da smo svi ostali u Jugi, ili bi i mi imali svoju neku verziju Avatara?
-
Stara
#5 Re: MOST
karanana wrote:i ja ga pogledah. nisam od pocetka. gdje je onaj most?
Most je u Crnoj Gori.
- Jazz_Junkie
#6 Re: MOST
Partizanski filmovi su u Jugoslaviji bili nesto kao spaghetti westerni u Italiji. I Amerikanci su snimili na tone ratnih filmova sa vijetnamskom tematikom, antikomunistickih u doba Reagana (tj. 80ih) itd. Danas Hollywood snima remake-filmove za ovu internet generaciju i midlife crisis-zalutale i blockbustere tipa Avatar. I nakon rata na podrucju bivse Jugoslavije je snimljeno mnostvo ratnih filmova; dobrih, prosjecnih i zbilja losih. Za to dole ima valjda uvijek dovoljno publike. Evo sjetimo se Tanovicevog "No Man´s Landa": tema rat pomijesana sa dozom stereotipa i eto uspjeha. Svi ga gledali, svi ga slavili i o njemu tracali. Nakon sto je Danis snimio "Pakao" po scenariju Kieslowskog, nestade euforija, bez obzira na cinjenicu da je kvalitetniji od oscarovca. A ne prica se mnogo ni o ovom novom osim sto je posveceno malo paznje sada u sklopu SFF.
- karanana
#7 Re: MOST
ma problem je sto o ovom ratu mi bas i nemamo niti jedan dobar ratni film. eto mozda nicija zemlja, remake i savrseni krug. ali oni bas i nisu ratni filmovi u stilu partizanskih ili vijetnamskih filmova.
mozda je do budzeta i love, mozda do ekonomskih razloga individualaca koji ne zele da se zamjere drugoj ili trecoj strani zbog nekog takvog filma i tako izgube trziste za svoje druge filmove.
mozda je do budzeta i love, mozda do ekonomskih razloga individualaca koji ne zele da se zamjere drugoj ili trecoj strani zbog nekog takvog filma i tako izgube trziste za svoje druge filmove.
-
Stara
#8 Re: MOST
U pravu si. Meni se čini da sve što je ratna tematika ostvari uspjeh dok ostalo nekako se izgubi usput i ono što je definitivno hit u našim filmovima jesu psovke kojih ima na izvoz. Za mene lično najgori naš film, novijeg doba, je "Ljeto u zlatnoj dolini". Jednostavno ne vidim tu nikakvu poruku osim: psovka, psovka i opet psovka.
- Better Man
#9 Re: MOST
Sto se ti ce ratne tematike daleko najbolji poslijeratni BiH film, a mozda i najbolji ukupno BiH film snimljen nakon rata je Remake!
-
Stara
#10 Re: MOST
Better Man wrote:Sto se ti ce ratne tematike daleko najbolji poslijeratni BiH film, a mozda i najbolji ukupno BiH film snimljen nakon rata je Remake!
100% dijelim tvoje mišljenje
- Jazz_Junkie
#11 Re: MOST
Da, da, obavezno filmove puniti psovkama da se vidi kako su smijesni ti Jugoslaveni, samo sto jedino oni i misle da ispadaju cool.
Kada smo vec kod ratnih filmova, "Savrseni krug" se moze smatrati jednim od najboljih. Mislim da je Kenovic donekle na malo surealan nacin prikazati svakodnevnicu usamljenog covjeka u ratnom Sarajevu, jos sa "pravim" kulisama" posto je snimljen odmah poslije rata. Film se, istina, ne moze svrstati u ratni genre, ili pak moze koliko i npr. "The Deer Hunter". No ljudi hoce da gledaju i slusaju psovke, stereotipe, jasno prikazivanje "nasih" i "njihovih", pucnjavi i eksplozija, zapravo trash u stilu "Lepa sela, lepo gore". Kada se vec snima film sa ratnom tematikom, interesantniji je kada se pozabavi uzrocima, odnosima ljudi na mikro-nivou, posljedicama po pojedince, njihov okolis ili drustvo generalno. Recimo snimiti jedan film o grupi prijatelja uoci rata, njihovom odnosu prema tada aktualnim problemima i slutnjama, odnosima medju njima, rastancima i slicnim temama koje se ticu obicnog covjeka. Takav jedan pokusaj vec postoji. Film se zove "Shot Through The Heart", samo sto je previse povrsan, a i jeste u TV produkciji.
-
mirash
#12 Re: MOST
taj remake je stvarno trecerazredna patetika. prica je trivijalna, gluma je ocajna, utjecaj rezima vidljiv iz aviona.
nicija zemlja se najbolje moze predstaviti jednacinom: nicija zemlja - branko djuric = kurac od ovce
nas najbolji ratni film je go west. jedina slaba tacka filma je moj zemo i drug tarik filipovic.
nicija zemlja se najbolje moze predstaviti jednacinom: nicija zemlja - branko djuric = kurac od ovce
nas najbolji ratni film je go west. jedina slaba tacka filma je moj zemo i drug tarik filipovic.
-
michio
#13 Re: MOST
Partizanski filmovi su super za djecu, tj djecake
Meni je nevjerovatno da su odrasli ljudi stvarno isli to gledati 
-
Stara
#14 Re: MOST
Zašto? Činjenica je da skoro u svakoj familiji postoji neko ko će posvjedočiti da su se partizani zaista branili i napdali njemce. Nećemo o detaljima ali ti filmovi pokazuju stanje onog sistema koji je barem ulagao u filmove.
-
mirash
#15 Re: MOST
jel ti nevjerovatno da su ozbiljni ljudi isli gledati tacno u podne ili rio bravo?michio wrote:Partizanski filmovi su super za djecu, tj djecakeMeni je nevjerovatno da su odrasli ljudi stvarno isli to gledati
film nije prikaz istorije niti izvjestaj o nekom dogadjaju (osim ako nije dokumentarni ili dokumetaristicki).
-
mirash
#16 Re: MOST
Stara wrote:Zašto? Činjenica je da skoro u svakoj familiji postoji neko ko će posvjedočiti da su se partizani zaista branili i napdali njemce. Nećemo o detaljima ali ti filmovi pokazuju stanje onog sistema koji je barem ulagao u filmove.
normalno.
-
michio
#17 Re: MOST
To su dobri filmovi.mirash wrote:jel ti nevjerovatno da su ozbiljni ljudi isli gledati tacno u podne ili rio bravo?michio wrote:Partizanski filmovi su super za djecu, tj djecakeMeni je nevjerovatno da su odrasli ljudi stvarno isli to gledati
- karanana
#18 Re: MOST
hahha, cuj go west najbolji ratni film.
moja poenta je da bh kinematografija nikada nije ni snimila ratni film tipa nekog partizanskog filma i po mom misljenju ni nicija zemlja, ni remake ni savrseni krug nisu ratni filmovi u tom smislu.
moja poenta je da bh kinematografija nikada nije ni snimila ratni film tipa nekog partizanskog filma i po mom misljenju ni nicija zemlja, ni remake ni savrseni krug nisu ratni filmovi u tom smislu.
-
mirash
#19 Re: MOST
most i walter su isto dobri filmovi.michio wrote:To su dobri filmovi.mirash wrote:jel ti nevjerovatno da su ozbiljni ljudi isli gledati tacno u podne ili rio bravo?michio wrote:Partizanski filmovi su super za djecu, tj djecakeMeni je nevjerovatno da su odrasli ljudi stvarno isli to gledati
-
mirash
#20 Re: MOST
bh kinematografija je klosarska kinematografija, a i trendovi su se promjenili. kako politicki tako i estetski.karanana wrote:hahha, cuj go west najbolji ratni film.
tesko da ces ikad vidjeti 5000 statista i macu marinkovica u ulozi atifa dudakovica kako jurisaju prema banja luci u ekranizaciji povjesnog romana "da nas nato nije zaustavio, usli bi u sofiju"
jos je teze da ces za 20 godina vidjeti film u kojem se reziser kriticki osvrce na odbrambeno-oslobodilacki rat i lucidnom montazom paralelne radnje prikazuje kako deseta brdska oslobadja grabovicu, 7 muslimaska u sadejstvu sa odredom el mudzahid stupni do, a el prezidente sa pokeraskim izrazom lica hoda po zenevi sa sinom, cerkom i unukom.
Last edited by mirash on 08/08/2010 00:43, edited 1 time in total.
-
Stara
#21 Re: MOST
Klošarska? Baš me interesuje u kom smislu je klošarska?
-
mirash
#22 Re: MOST
klosarska u smislu da nema para, sto je i normalno u nepotistickoj i korumpiranoj drzavi pred ekonomskim kolapsom.Stara wrote:Klošarska? Baš me interesuje u kom smislu je klošarska?
-
Stara
#23 Re: MOST
E stvarno mislim da postoji 1000 boljih izraza od klošarska jer tako vrijeđaš i sve oni koji su učinili nešto za našu kinematografiju
.
-
mirash
#24 Re: MOST
niko nista nije ucinio za nasu kinematografiju. danis i jasmila su sve sami uradili, kao i imamovic. u ovoj zemlji ima talanata, cak i genija, ali su prepusteni sami sebi.Stara wrote:E stvarno mislim da postoji 1000 boljih izraza od klošarska jer tako vrijeđaš i sve oni koji su učinili nešto za našu kinematografiju.
-
Stara
#25 Re: MOST
Pa i Danis i Jasmila dolaze iz BiH i kad kažem za našu kinematografiju mislim na njih jer koliko me pamćenje služi susjedi i pored silnih filmova i "talenta" još nisu digli oskara i rekli ovo je za ....