Ouuu, svaka čast za temu. Anime sam smatrao idiotarijom dok sam kao mlađi gledao neke sinhronizovane crtiće, ali prije par godina sam otkrio Hayao Miyazakija i svijet mi se okrenuo za 180 stepeni.
Ukratko, od dugometražnih anime filmova izdvajam cijelu masu iz produkcije studija Ghibli (odlična alternativa Disney-u) plus Ghost in the machine naravno, oba filma, iako je drugi filozofski jako izazovan. Od anime serijala sam gledao Macross Plus iz '94. godine - ideja briljantna, muzika također, animacija ne baš po mom ukusu, previše mangastična.
Ali Cowboy Bebop... pa to je genijalna serija. Odlično animirana, puna sarkazma, emocija i sjećanja, ponekad bizarna, vrlo često jako surova, ali povrh svega elegantna.

Karakterizacija ne može biti bolja, a kao šlag na tortu dođe jazz muzika koja se "provlači" kroz 95 posto soundtracka. Fantazija, odgledao sam tih 26 epizoda i film mislim tri puta kroz mjesec dana i ne bi mi bilo mrsko još jednom sve zavrtiti.
Raja hvale i Ghost in the machine serijale btw, nisam još bacio oko na to, ali čini se podjednako uzbudljivim kao i filmovi.
Ma anime je divota živa, svako za sebe može pronaći ponešto.