Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Smrcak15

#1 Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by Smrcak15 »

Junak umire jednom:
Premijera filma o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Image
cedomir domuz

Image
beaogradjanin MIhajlo Petrovic poginuo u sastavu armije BiH

U filmu su opisane ratne sudbine i herojski putevi Čede Domuza, majora Mihajla Petrovića, Radenka Abazovića, Gorana Stošića, Sretena Lojanice, Aleksandra Ace Stankovića, Nenada Milojevića, Vlajke Bandića, Dragana Čurka… Neki od njih su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjima kao heroji bosanske vojske.

Premijera dokumentarnog filma “Junak umire jednom” autora Avde Huseinovića bit će upriličena u srijedu, 9. januara u multimedijalnoj sali Spomen-obilježja Kovači.

Film govori o bosanskim Srbima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

– U filmu su opisane ratne sudbine i herojski putevi Čede Domuza, majora Mihajla Petrovića, Radenka Abazovića, Gorana Stošića, Sretena Lojanice, Aleksandra Ace Stankovića, Nenada Milojevića, Vlajke Bandića, Dragana Čurka… Neki od njih su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjima kao heroji bosanske vojske – kazao je Feni Avdo Huseinović.

Dodao je da će također u filmu o svom ratnom putu govoriti neki od bosanskih Srba, danas veterana Armije RBiH.

Huseinović kaže da je film rađen dvije godine te da je “urađen iz želje da se u video formi dokumentuje uloga tih ljudi, koji su izabrali stranu na kojoj su branili svoju jedinu državu, iako su mnogi članovi njihovih porodica bili na suprotnoj strani”.

-I tokom te borbe u kojoj su se ‘zakleli Bogu i Bosni’, kako reče heroj sa Žuči Rade Zoranović, pokazali su neviđenu hrabrost i požrtvovanje. Sam naslov filma je izvučen iz govora pokojnog majora Mihajla Petrovića, kada je u aprilu 1992. u Travniku, ispred stroja prvih branilaca grada rekao: ‘Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta. Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja nek otima od neprijatelja ili nek uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radio veza, nema motorola… I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog sveta i njih naoružanih, najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi’ – kazao je Huseinović.

Ističe da je film dramatičan, možda najdramatičniji koji je dosad uradio, jer se u njemu prepliću nevjerovatne ljudske sudbine.

– Zasigurno, film će biti hvaljen i osporavan, ali je i neosporan historijski dokument. U njemu profesor Mirko Pejanović govori o Platformi za djelovanje u ratnim uslovima, od 26. juna 1992. godine Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, saborci pokojnog Čede Domuza se sjećaju da je pored partizanskog spomenika na Brezovači (Igman) rekao ‘da će nakon 98 sahranjenih partizana na tom mjestu, on biti 99-ti’ i bio je, film kazuje i o tome kako su se mostarski Srbi u snagama bosanske vojske prvo u proljeće 1992. suprostavili snagama Vojske Jugoslavije pod komandom generala Momčila Perišića, a od 1993. i snagama Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske – naveo je Huseinović.

Premijera filma zakazana je s početkom u 19.00 sati.

mali jomu

#2 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by mali jomu »

Ja zajedno bio u rovu i sa Srbima i sa Hrvatima protiv zlocinaca, cuvali i branili jedan drugog do kraja, i sad se cuvamo i branimo.....

Image
SaraFina

#3 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by SaraFina »

Svaka čast ljudima i istinskim patriotama. Takodjer i njihovim porodicama, koje su zajedno sa nama dijelile sudbinu prilikom opsade.
Billy The Pljuc

#4 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by Billy The Pljuc »

Smrcak15 wrote:Junak umire jednom:
Premijera filma o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Image
cedomir domuz

Image
beaogradjanin MIhajlo Petrovic poginuo u sastavu armije BiH

U filmu su opisane ratne sudbine i herojski putevi Čede Domuza, majora Mihajla Petrovića, Radenka Abazovića, Gorana Stošića, Sretena Lojanice, Aleksandra Ace Stankovića, Nenada Milojevića, Vlajke Bandića, Dragana Čurka… Neki od njih su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjima kao heroji bosanske vojske.

Premijera dokumentarnog filma “Junak umire jednom” autora Avde Huseinovića bit će upriličena u srijedu, 9. januara u multimedijalnoj sali Spomen-obilježja Kovači.

Film govori o bosanskim Srbima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

– U filmu su opisane ratne sudbine i herojski putevi Čede Domuza, majora Mihajla Petrovića, Radenka Abazovića, Gorana Stošića, Sretena Lojanice, Aleksandra Ace Stankovića, Nenada Milojevića, Vlajke Bandića, Dragana Čurka… Neki od njih su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjima kao heroji bosanske vojske – kazao je Feni Avdo Huseinović.

Dodao je da će također u filmu o svom ratnom putu govoriti neki od bosanskih Srba, danas veterana Armije RBiH.

Huseinović kaže da je film rađen dvije godine te da je “urađen iz želje da se u video formi dokumentuje uloga tih ljudi, koji su izabrali stranu na kojoj su branili svoju jedinu državu, iako su mnogi članovi njihovih porodica bili na suprotnoj strani”.

-I tokom te borbe u kojoj su se ‘zakleli Bogu i Bosni’, kako reče heroj sa Žuči Rade Zoranović, pokazali su neviđenu hrabrost i požrtvovanje. Sam naslov filma je izvučen iz govora pokojnog majora Mihajla Petrovića, kada je u aprilu 1992. u Travniku, ispred stroja prvih branilaca grada rekao: ‘Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta. Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja nek otima od neprijatelja ili nek uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radio veza, nema motorola… I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog sveta i njih naoružanih, najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi’ – kazao je Huseinović.

Ističe da je film dramatičan, možda najdramatičniji koji je dosad uradio, jer se u njemu prepliću nevjerovatne ljudske sudbine.

– Zasigurno, film će biti hvaljen i osporavan, ali je i neosporan historijski dokument. U njemu profesor Mirko Pejanović govori o Platformi za djelovanje u ratnim uslovima, od 26. juna 1992. godine Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, saborci pokojnog Čede Domuza se sjećaju da je pored partizanskog spomenika na Brezovači (Igman) rekao ‘da će nakon 98 sahranjenih partizana na tom mjestu, on biti 99-ti’ i bio je, film kazuje i o tome kako su se mostarski Srbi u snagama bosanske vojske prvo u proljeće 1992. suprostavili snagama Vojske Jugoslavije pod komandom generala Momčila Perišića, a od 1993. i snagama Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske – naveo je Huseinović.

Premijera filma zakazana je s početkom u 19.00 sati.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Vjecna slava i hvala herojima i hvala Huseinovicu u smislu sto se neko konacno sjetio da obradi mozda najsvjetliji primjer odbrane Republike BiH i objasni karakter rata koji je vodjen na podrucju iste.
cyprus

#5 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by cyprus »

Dobro, jel vama jasno da su ovi ljudi krmojedi, i to najvjerovatnije FGR? :oops: Jel ih Avdo možda pito šta misle o ploči na Vijećnici? :oops:
nepoznati988

#6 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by nepoznati988 »

cyprus wrote:Dobro, jel vama jasno da su ovi ljudi krmojedi, i to najvjerovatnije FGR? :oops: Jel ih Avdo možda pito šta misle o ploči na Vijećnici? :oops:
haj ne truni
Rampage

#7 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by Rampage »

cyprus wrote:Dobro, jel vama jasno da su ovi ljudi krmojedi, i to najvjerovatnije FGR? :oops: Jel ih Avdo možda pito šta misle o ploči na Vijećnici? :oops:
Kako glup, plitak i jadan komentar
BHCluster

#8 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by BHCluster »

Ovo su ipak Alijni Srbi koji rade za muslmansku BiH. :oops:
cyprus

#9 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
Ma jok, vidiš da su komunjare, multietničari i Jugoslaveni :oops:
Maraschino

#10 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by Maraschino »

To tebi zao sto su branili BiH?

Image

Ova tema upravo pobija tvoju tezu da su svi Srbi isti. Nisu i mislim da nikada nece biti. Vidis da ima i zita u kukolju.
Samo izrod iz srpskog naroda mogao je spaliti vijecnicu.
Bodkin

#11 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by Bodkin »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:
:lol:

Zajebanciju na stranu, tema ima cijelih 10 postova dok 3-4 teme o rsu gore iznad. Toliko o tome :D
cyprus

#12 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by cyprus »

Maraschino wrote:
To tebi zao sto su branili BiH?

Image

Ova tema upravo pobija tvoju tezu da su svi Srbi isti. Nisu i mislim da nikada nece biti. Vidis da ima i zita u kukolju.
Samo izrod iz srpskog naroda mogao je spaliti vijecnicu.
To nije moja teza... To je poruka ovih koji su postavili tu ploču i tako se figurativno popišali na grobove Čede Domuza, Radenka Abazovića, Mihajla Petrovića... To je teza onih mladomuslimanskih i M92 moralnih nakaza koji se u zadnje vrijeme sve češće i sve bestidnije obrušavaju na multietničnost, zajedništvo i antifašističko naslijeđe kao osnovne stubove državnosti i državnog identiteta Bosne i Hercegovine...

I nema meni šta biti žao ovdje... Imam ja u porodici, te među poznanicima i komšijama koliko hoćeš ljudi iz ove kategorije o kojoj se ovdje priča... Zapravo, žao mi je samo sljedeće - to za šta su se oni borili i u šta su vjerovali, nema veze sa ovim što su dobili...
Maraschino

#13 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by Maraschino »

Ovdje se prica o srpskim herojima a ne srpskim zlocincima.

Dok pocnes nabrajati normalne Srbe ti ih sam guras u gore pomenute zlocince sto oni ne zasluzuju.

Zar ne postoje bosnjacki zlocinci i heroji, hrvatski zlocinci i heroji...?
BHCluster

#15 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:
Kakav da su takvi bili bi na pravoj strani a ne muslimanskoj.
BHCluster

#16 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
To nije moja teza... To je poruka ovih koji su postavili tu ploču i tako se figurativno popišali na grobove Čede Domuza, Radenka Abazovića, Mihajla Petrovića... To je teza onih mladomuslimanskih i M92 moralnih nakaza koji se u zadnje vrijeme sve češće i sve bestidnije obrušavaju na multietničnost, zajedništvo i antifašističko naslijeđe kao osnovne stubove državnosti i državnog identiteta Bosne i Hercegovine...

I nema meni šta biti žao ovdje... Imam ja u porodici, te među poznanicima i komšijama koliko hoćeš ljudi iz ove kategorije o kojoj se ovdje priča... Zapravo, žao mi je samo sljedeće - to za šta su se oni borili i u šta su vjerovali, nema veze sa ovim što su dobili...

Tako vam je kad doviteu sa muslimanima avaj Turcima.
Bodkin

#17 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by Bodkin »

Maraschino wrote:Ovdje se prica o srpskim herojima a ne srpskim zlocincima.

Dok pocnes nabrajati normalne Srbe ti ih sam guras u gore pomenute zlocince sto oni ne zasluzuju.

Sudeci po plocama, ne postoje
The 51st State

#18 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by The 51st State »

Sta se fatate tih casnih ljudi, sami bi je zakucali na zid isto. Kakvi proljevi samo ne bi li se islo na onu svi smo isti.
BHCluster

#19 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by BHCluster »

The 51st State wrote:Sta se fatate tih casnih ljudi, sami bi je zakucali na zid isto. Kakvi proljevi samo ne bi li se islo na onu svi smo isti.
Upravo to, hvale se tuđim casnim zaslugama i zrtvi. Fuj!
BHCluster

#20 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by BHCluster »

Bodkin wrote:

Pa sta cekas kaci ploce.
LBVIEW

#21 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by LBVIEW »

high_volume wrote:I ovo su heroji odbrane...

https://faktor.ba/vijest/ljubica-berak- ... bih-292134
:thumbup:
LBVIEW

#22 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:

Kako ne postoje, zar se u Sarajevu ne odrzava parastos srpskim braniteljima?
I sta su oni sto ubise onog djecaka u Konjicu do bosnjacki zlocinci?
Bodkin

#23 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by Bodkin »

BHCluster wrote:
Bodkin wrote:

Pa sta cekas kaci ploce.
Ja nisam vlast. Mozda kad izguraju onu za kazane nesto nabace. Vidjecemo za 20ak godina kad je postave
BHCluster

#24 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by BHCluster »

Bodkin wrote:
Ja nisam vlast. Mozda kad izguraju onu za kazane nesto nabace. Vidjecemo za 20ak godina kad je postave
Samo morate se potruditi oko formulacije sta stavi ima toga dosta od bosnjacki do pretače današnjeg ISIL-a. :thumbup:
SaraFina

#25 Re: Film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH, 9. januara

Post by SaraFina »

Što dozvoljavate da trolanjem pokvare temu?

Hvala svakom onom ko se bez obzira na naciju i vjeru u odbrani BiH stavio na pravu stranu!
Post Reply