Otprilike to je to. Film je inace pun stereotipa i mogu reci da mi se ne svidjasudnjidan wrote:Film ima politicku poruku jer je jasna aluzija na glavne aktere i raspad bivse drzave.
Na pocetku se prvi buni Slovenac "sto ostaje bez dopusta zbog vanrednog stanja", a onda glavne uloge u prici preuzimaju Bosanac, Srbijanac i Hrvat. Naivni Bosanac u cijeloj prici najvise nahebe i to uglavnom od Srbijanca, ali mu nenadano noz u ledja zabije i Hrvat, istina u puno manjoj mjeri. (aluzija na rat u BiH)
Rasplet: Bosanac je zbog poludjelog Srbijanca otishao u MP3 i nema mu spasa (postdejtonska BiH), Hrvat se iz cijele tarpane izvlaci manje vise neokrznut, sa manjim emotivnim problemima (Hrvatska na putu u EU), a sudbinu Srbijanca ne znamo ali mozemo naslutiti da ga ceka neka vrsta kazne (sankcije Srbiji)
Film "KARAULA"
Moderator: _BataZiv_0809
-
zzzzz
-
Longplay
Karaula je potpuni promasaj. Nije mi jasno zbog cega se Kenovic bruka i obilazi sarajevske pijace da skrene paznju na autorska prava. Umjesto da se borimo za domacu produkciju nasi filmski radnici se bore za tudje filmove. Pih. Nije ni cudo sto reziseri poput Jasmile Zbanic ne zele biti clanovi udruzenja filmskih radnika BiH.
PS: A sto se Kusturice tice, on je prolupo skroz i ne znam zasto ga iko ovdje spominje. Cuo sam da snima reklame sa ciganima.
PS: A sto se Kusturice tice, on je prolupo skroz i ne znam zasto ga iko ovdje spominje. Cuo sam da snima reklame sa ciganima.
- kekec
Mlad si i ne znas kako je bilo.Santos wrote:Film je paglu do bola.Koje sitne zajebancije i lafo neki humor.Radnja lafo raja u vojsci psovanje i na kraju toliko uvreda na racun Albanaca.Sranje.
Ono sto je na filmu, priblizno bi i u stvarnosti.
- pirmin
Srbin lukav,agresivan i militantno nastrojen,Dalmosh jebac gistro
,Bosanac naivni dobricina-glupan
,Hrvat-ostrvo za sebe
...jesam li dobro povezao stereotipe?
Jedino sto valja su fantasticni prizori prirode u punom sjaju
i sekvence sa El.Orgazmom kao muzickom pozadinom.

Jedino sto valja su fantasticni prizori prirode u punom sjaju
- femme
jao drug doktor je pravi galeb...hehehehTandzika wrote:Konacno dobih i ja film..i odgledah..i 'bem ti sunce zaljubila se u glavnog glumcaDrug doktor!
"svih mojih tristo ovaca doslo u posjetu..."
Laganini film...sega ...
ja sam tek sinoc gledala film i meni je fakat dobar......
-
mrak
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku,
starim parobrodom koji vozi sol.
I da nosim jednu davnu, nikad prežaljenu ljubav,
tanku dugačku cigaru i par mamuza od zlata.
Da sam Šejn...
Život uz granicu je opasan i tvrd,
nek` moje ime ovdje od sad znači pravda.
Vec čujem priču kako za mnom jaše smrt,
dok jašem crven pored vatri na rubu grada.
To je Šejn...
starim parobrodom koji vozi skitnice na zapad.
Tanku dugačku cigaru i par mamuza od zlata.
Da sam Šejn...
Dok živim život koji nisam birao sam,
o suhom vjetru s juga moja duša sanja.
Ja čujem buku stada, vidim u daljini grad,
a tanka slika jave postaje sve tanja.
Ja znam da život na granici je opasan i tvrd,
al` moje ime ovdje od sad znači pravda.
Na mome sivom konju sada, sa mnom jaše smrt,
vodi me tamo gdje me čeka moja davna draga.
Izađi i bori se,
u ovom gradu nema mjesta za jednog od nas.
Izađi i bori se,
ulica je prazna, ali s prozora motre na nas.
Izađi i bori se
uzet ću ti život ako ostaneš - uzimam čast.
To je Šejn...
Da sam Šejn...
Da sam Šejn...
Život uz granicu je opasan i tvrd,
nek` moje ime ovdje od sad znači pravda.
Vec čujem priču kako za mnom jaše smrt,
dok jašem crven pored vatri na rubu grada.
To je Šejn...
starim parobrodom koji vozi skitnice na zapad.
Tanku dugačku cigaru i par mamuza od zlata.
Da sam Šejn...
Dok živim život koji nisam birao sam,
o suhom vjetru s juga moja duša sanja.
Ja čujem buku stada, vidim u daljini grad,
a tanka slika jave postaje sve tanja.
Ja znam da život na granici je opasan i tvrd,
al` moje ime ovdje od sad znači pravda.
Na mome sivom konju sada, sa mnom jaše smrt,
vodi me tamo gdje me čeka moja davna draga.
Izađi i bori se,
u ovom gradu nema mjesta za jednog od nas.
Izađi i bori se,
ulica je prazna, ali s prozora motre na nas.
Izađi i bori se
uzet ću ti život ako ostaneš - uzimam čast.
To je Šejn...
Da sam Šejn...
-
mrak
Ja iskreno zalim sve ljude koji ne razumiju senzibilitete koje ovaj film opisuje, neki od nas su vjerovatno rodjeni prekasno...
Ovo je jedan od najboljih filmova (rame uz rame sa Pre Kise, ali to je vec ipak neka druga kategorija) sa ovih prostora, fotografija je savrsena, gluma je odlicna, na momente savrsena, soundtrack je savrsen, ne postoji niti jedna scena, rijec ili pokret koji je suvisan. A kao sto bi moj profesor knjizevnosti govorio, vrhunac stila je kada nemas sta oduzeti.
Ljude koji u ovom filmu vide samo nasilje, psovke i stereotipe, rekoh, zalim, ali evo ne mogu da se sudrzim i da ne zajebem ovaj pokusaj miroljubive diskusije i kazem da im se serem ja u njihov komentar, ukus i poglede na svijet. Zbog vas smo se i raspali, zohari.
No pasaran!
Ovo je jedan od najboljih filmova (rame uz rame sa Pre Kise, ali to je vec ipak neka druga kategorija) sa ovih prostora, fotografija je savrsena, gluma je odlicna, na momente savrsena, soundtrack je savrsen, ne postoji niti jedna scena, rijec ili pokret koji je suvisan. A kao sto bi moj profesor knjizevnosti govorio, vrhunac stila je kada nemas sta oduzeti.
Ljude koji u ovom filmu vide samo nasilje, psovke i stereotipe, rekoh, zalim, ali evo ne mogu da se sudrzim i da ne zajebem ovaj pokusaj miroljubive diskusije i kazem da im se serem ja u njihov komentar, ukus i poglede na svijet. Zbog vas smo se i raspali, zohari.
No pasaran!
-
Semiramida
Karaula - fantastičan film.
Zaista, jedan od ponajboljih filmova nakon '92.
Zaista, jedan od ponajboljih filmova nakon '92.
-
Klesar Tadija Tegoba
Ma vadikalno da i ja odgovovim. Ma sevem se i ja u tvoj senzibilitet.mrak wrote:Ja iskreno zalim sve ljude koji ne razumiju senzibilitete koje ovaj film opisuje, neki od nas su vjerovatno rodjeni prekasno...
No pasaran!
Film jeste pun stereotipa koji su taman tako naštimani da ex-yu narodima (bez Albanaca) odgovaraju. Jedino sto pozitivno nosi film je pokusaj nudjenja filma koji ce biti gledljiv i za Hrvate, Srbe, Bosnjake, Makedonce i Slovence. A Albance k'o sljivi, oni svakako i ne idu u kino.
Film jeste pun besmislenog seksa i psovki. Atmosfera straha od napada je tako slabo rezirana, da se ni izvidjaci ne bi mogli tako prepasti, kako su se k'o biva prepali vojnici na karauli. Eto toliko da su se nabrzinu i neubjedljivo pobili na samom kraju. Sto se fotografija tice, mogu ti poslati bruku dobrih, sto mi nece pomoci da napravim dobar film.
Sve u svemu, jedan plitak, komercijalni i neubjedljivi film. Jedina emocija koja te ostavi poslije gledanja je, "Ja glupa filma".
Probaj okrenuti scenarij, pa da skupa povracamo. Albanski i srpski vojnici u karauli u Malom Zvorniku, panice i pricaju kako ce Balije i glupi Bosanci, uz socne psovke mater im je*** napasti Srbiju. Ne vjerujem da bi se puno smijao, a pošto nije bio SF film, ne bi ni povjerovao u takvu plitkoumnu konstrukciju.
Ili mozda bi?
-
mrak
Kako mi se cini, ti bi i za Le grand bleu rekao da je dosadan, a to je film cija se tri sata sastoje od senzibiliteta i fotografije.Klesar Tadija Tegoba wrote: Ili mozda bi?
Kao prvo, zasto je scena seksa besmislena? Jesi i ti jedan od onih kojima je seks nesto neprirodno sto se mora raditi u mraku, ili sta?
To sto se tice obrnute price, ja sam otvoren za sve, ali albanska kinematografija mi nazalost nije dostupna. Bas bi me zanimalo kakve oni to stereotipe imaju o "nama"
A pazi ovo, evo npr. ja zivim u Becu, i tamo vecina domacih ima otpor prema Jugoslovenima, i moram priznati da su u pravu. Gdje god neko baca smece na ulicu ili vozi auto 200 kroz grad, cuje se neki jugo folk. Stereotipi su sasvim ljudska stvar, inace ne bi ni postojali. Samo sto inteligentni ljudi mogu pojedince gledati izvan stereotipa.
-
Klesar Tadija Tegoba
Ovo mi je malo bogohulno poredjenje. Ako se ne varam mislis na film Veliko Plavetnilo Luc Besona. Taj film je zaista pun senzibiliteta, a prica koju nosi je sve samo nije povrsna. Karaula je pokusaj blagog politicko-humoristickog filma koji bi trebao svima da se dopadne. Krajnji rezultat je da ga niko nece pamtiti za 10 godina. Veliko plavetnilo, kao i svaki Beson-ov film je u drugoj grupi filmova. Na srecu Besona.Kako mi se cini, ti bi i za Le grand bleu rekao da je dosadan, a to je film cija se tri sata sastoje od senzibiliteta i fotografije.
Boze sacuvaj i sakloni. Samo bih volio da mi objasnis sta je trebalo da opise scena seksa u tom filmu. Površnu emocionalnu vezu? Stihiju dolazecih godina i događaja? Ili samo guzove jebaca i sise jebacice?Kao prvo, zasto je scena seksa besmislena? Jesi i ti jedan od onih kojima je seks nesto neprirodno sto se mora raditi u mraku, ili sta?
Ja mislim da je ovo treće i zbog toga je besmislena. Vise smisla ima Pirellijev kalendar nego scene koje bi k'o biva trebale biti u funkciji citave price. Nigdje veze.
Uzgred, cura izgleda super - kao sto i boljoj polovini (barem prema sax-u) jebac izgleda mrak. To ne cini ovaj film dobrim, niti scenu ukomponovanu u rastimanu i do kraja neispricanu pricu.
Ma kakve sad ima veze albanska kinematografija. Nemam namjeru da poredim kinematografije po kolicini stereotipa. Ovdje sam komentarisao jedan 'nas' film. I on je i politički i estetski i kakogod hoćeš fula. E eto, ima dobru fotografiju dok se izvodi "Sejn". Opet, kakve to ima veze sa citavim filmom, koga simbolizra Sejn uopste u citavoj prici. Vodnika
To sto se tice obrnute price, ja sam otvoren za sve, ali albanska kinematografija mi nazalost nije dostupna. Bas bi me zanimalo kakve oni to stereotipe imaju o "nama"
Jesu stereotipi zive u nama i u ljudima oko nas, ali je od stereotipa prema drugim nacijama do nacionalizma i fasizma jedan vrlo mali korak. E ja necu da predjem, unatoc svim drugim ljudima. A pogotovu ne zelim proglasavati dobrim nesto sto stereotipom pokusava opisati 5 godina rata i terora. Eto za sve nam je bio kriv Tito, pukovnik sto sadi ruze i Slobodan Milosevic. Prica o nasoj nesreci ima puno vise slojeva. Ovaj film nije otkrio nista i ne govori nista. Ne znam sta ocekujes od jednog filma? Samo zabavu? Onda je film ok i mozes se zabavljati, imas od mene kokice. Ako trazis nesto vise, ovaj film je po meni cista fula.A pazi ovo, evo npr. ja zivim u Becu, i tamo vecina domacih ima otpor prema Jugoslovenima, i moram priznati da su u pravu. Gdje god neko baca smece na ulicu ili vozi auto 200 kroz grad, cuje se neki jugo folk. Stereotipi su sasvim ljudska stvar, inace ne bi ni postojali. Samo sto inteligentni ljudi mogu pojedince gledati izvan stereotipa.
Opet da se vratim na Veliko plavetnilo. Slicnost izmedju Karaule i Ralja je puno veca, nego izmedju Ralja i Velikog plavetnila. Iako oba filma (Ralje i Plavetnilo) se doticu mora i morskih stvorova. I Karaule i Ralje su dva poprilicno senzacionalisticka, plitka i jednokratna filma.
Sa tom razlikom da se nikada nece snimiti Karaula II. Ziv ti meni bio i puno vise boljih filmova gledali.
-
SilentWhisper
Ovaj film je napravit cisto da zabavi ljudi, malo je tu bilo i pretenzija ka nekakvoj umjetnosti, ali je prije svega snimljen da se ljudi zabave. Ja sam ga gledao u kinu sa drushtvom i bili smo prezadovoljni. ne mogu ni nabrojati sta sam filmova hollywoodske A produkcije pogledao, a da nakon toga mi je zao marke sto sam je dao da ga iznajmim toliko da mi se plache..... Da ne govorim o stereotipima u njihovoj kinematografiji.....Fujjjj
Onaj ko je ovaj film gledao a nije rekao barem "OK film" je covjek kome je humor u qrcu, da prostish
Pogledao sam dosta filmova nakon Karaule, jos nijedan me nije nasmijao toliko. I jos jedno, sta je loshe sa tim nepotrebnim psovkama???? Onoliko psovke cujes dok razbacish fudbala sa rajom u pola sata, psovka je odavno u svakoj sferi našeg zivota (lichno ne psujem previshe).....
P.S. jebiga i sranje, nisu psovke, right???
Onaj ko je ovaj film gledao a nije rekao barem "OK film" je covjek kome je humor u qrcu, da prostish
Pogledao sam dosta filmova nakon Karaule, jos nijedan me nije nasmijao toliko. I jos jedno, sta je loshe sa tim nepotrebnim psovkama???? Onoliko psovke cujes dok razbacish fudbala sa rajom u pola sata, psovka je odavno u svakoj sferi našeg zivota (lichno ne psujem previshe).....
P.S. jebiga i sranje, nisu psovke, right???
- Meho Kodro
U knjizi Ante Tomica "Nista nas ne smije iznenaditi" po kojoj je snimljen film lik kojeg igra Emir nije bosanac nego Madjar, reziser Rajko Grlic je poslije tog Madjara pretvorio u Bosanca...hamza1 wrote: U tom filmu svi krkani dolaze ko biva iz bosne!! Hrvat fin, obrazovan, naguzio zenu glupog bosanca. Srbin inteligentan, zajebant i agresivni mangup.
Bosanac je ispao GLUP!!
Pa dokle ce to vise.
Sama cinjenica da ovdje to niko ne vidi potvrdjuje tu glupost!!
-
hatorio_hanzo
jebo taj film u kojem hrvat bosnjaku guzi zenu i na kraju dodje srbin i ubije ga