Filip II makedonski
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Ibrisimovic
#1 Filip II makedonski
ko zna o Filipu II makedonskom?
- AleksoMKD
#2 Re: Filip II makedonski
Hronican alkoholicar, zenkaros koji je volio metati u sve sto imalo lici na zenu, oko izbijeno strelom, jedna ruka polu-funkionalna zbog udara sekirom i jedna noga copava jer je u jednoj bitci kopljem kroz nogu "zakovan" za konja i jedva ga je garda spasila.
Normalno sve ove povrede su rezultat hrlenja napred u bitku skroz pijanog kralja.
I mislim da je ubio/otrovao/prognao preko 50-ljudi koji si imali makar i najmalje pravo na prestol od bebe do starca) kako bi on mogao biti kralj bez brige.
Sta je, treba za kolokvijum a?
Normalno sve ove povrede su rezultat hrlenja napred u bitku skroz pijanog kralja.
I mislim da je ubio/otrovao/prognao preko 50-ljudi koji si imali makar i najmalje pravo na prestol od bebe do starca) kako bi on mogao biti kralj bez brige.
-
Tacticus
#3 Re: Filip II makedonski
a male cinjenice da je pokorio savez grckih gradova drzava i da je stvorio vojsku sa kojom je aleksandar pokorio persiju zanemarti cemoAleksoMKD wrote:Hronican alkoholicar, zenkaros koji je volio metati u sve sto imalo lici na zenu, oko izbijeno strelom, jedna ruka polu-funkionalna zbog udara sekirom i jedna noga copava jer je u jednoj bitci kopljem kroz nogu "zakovan" za konja i jedva ga je garda spasila.
- AleksoMKD
#4 Re: Filip II makedonski
Nikako dragi kolega, ali to je opstepoznato i moze se lako naci na netu kao i raznim dokumantarcima (koga je mrsko listat knjigeTacticus wrote: a male cinjenice da je pokorio savez grckih gradova drzava i da je stvorio vojsku sa kojom je aleksandar pokorio persiju zanemarti cemo
Inace mislim da je njegova zamisao i taj rat protiv perzije, samo ne bi se islo do indije vec bi uzeo teritorije koje su u dansanjoj Turskoj, Palestinu i Egipat i to bi bila imperija koja kontrolise Mediteran.
Mali Aco se zaneo..........
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Filip II makedonski
Neki pisci/naučnici tvrde da se radilo o psihički bolesnom čovjeku, pa navode primjer ubistva cijelog sela ''polugrka'' koji su govorili jezikom nalik na grčki. Sve potomci Grka koji su nekada ranije trgovačkim poslom naselili se negdje na granici Kine.
-
Tacticus
#6 Re: Filip II makedonski
u ona doba kako se zivjelo normalni su bili manjina, a vrlo brzo bi se poludiloPipiDugaDevetka wrote:Neki pisci/naučnici tvrde da se radilo o psihički bolesnom čovjeku, pa navode primjer ubistva cijelog sela ''polugrka'' koji su govorili jezikom nalik na grčki. Sve potomci Grka koji su nekada ranije trgovačkim poslom naselili se negdje na granici Kine.
- Pisistratus
#7 Re: Filip II makedonski
PipiDugaDevetka wrote:Neki pisci/naučnici tvrde da se radilo o psihički bolesnom čovjeku, pa navode primjer ubistva cijelog sela ''polugrka'' koji su govorili jezikom nalik na grčki. Sve potomci Grka koji su nekada ranije trgovačkim poslom naselili se negdje na granici Kine.
koji pisci?
-
Ibrisimovic
#8 Re: Filip II makedonski
ima nekih autora kao sto su Struve Kalistov, Fanula Papazoglu... Kalistov je najbolje opisao Grcku po mom misljenju, a Papazoglu, je pisao o HELENIZMU, i naveo je neke djelove zivota kao i Kalistov o Filipu. Ali mene interesuje, njegov licni zivot porodica, imao zenu Olimpijadu, sina aleksandra... Itd. nesto sire o tome da se napise.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#9 Re: Filip II makedonski
Bitan je i kontext jer Grci u to vrijeme su Makedonce smatrali varvarima i izuzetno tesko im je palo pokoravanje Filipu. Jedinu utijehu su pronalazili u tome sto im je cak i takav Filip ipak bio blizi od Perzijanaca koji su bili velika prijetnja.
Meni je Istorija Starog Svijeta od Rostovceva odlicna knjiga koja obradjuje i ovaj period.
Meni je Istorija Starog Svijeta od Rostovceva odlicna knjiga koja obradjuje i ovaj period.