Fildžan viška
-
Tisina
Mi smo još uvek zemljaci
Kada se noć i subota sretnu
Zakuva takav žur na Menhetnu
Da bele rade iskaču iz saksije
I startuju tada sumjive njuške
Protuve ženske, seke muške
Al' glavni provod ipak je lov na taksije
Majstor je stao ko da je znao
Sitna mu kiša farove tiho gasila
I učini mi se momenat pre tog
Da na visuljku prepoznah svetog Vasila
Svi su taksisti uglavnom isti
Stari kontraši nihilisti
Ili ćutljivci nemi od ružnih prizora
Na poznat govor samo se trže
Neko već trubi da tera brže
Provirnu mišić iz ugla retrovizora
Al' svaka psovka mišolovka
I on je jedva čekao da se ulovi
Odgurnu volan ko supu vrelu
Okrete nam se lupi po čelu
Zaglavljen metak i tišina
A srce bije sedam osmina
Mi smo još juče bili zemljaci
Poznam ja odma' naše oči iste
Šta se tu folirate da ste stranci
Kada niste
Mi smo još juče bili tim snova
I evo kako danas stoje stvari
Ne smeta ništa što je zemlja nova
Mi smo stari
Devedes' prve spakov'o kofer
Hortikultura, trenutno šofer
'Ajmo do njega, po ženicu i svastiku
Tri čaše kaže, rečicu prave
Četiri bome, Njujork poplave
Ote se suza i zamuti mastiku
I reče nam gorko ne d'o Bog nikom
Da 'leb zaradi politikom, greh je to
Vidiš, moji sinčići Vangel i Blaže
dohvate globus, Strumicu traže
I gde god prstić na Balkan stave
Pokriju barem tri države
I tako krene cuga za cugom
Proveja jutro kao sitno brašno
Javi se onaj stari žal za Jugom
Ništa strašno
O, čuvaj mi Bože bivše zemljake
Moje su pesme njinih reči pune
A tuge su nam tako podjednake
Da me zbune
Balasevic
Kada se noć i subota sretnu
Zakuva takav žur na Menhetnu
Da bele rade iskaču iz saksije
I startuju tada sumjive njuške
Protuve ženske, seke muške
Al' glavni provod ipak je lov na taksije
Majstor je stao ko da je znao
Sitna mu kiša farove tiho gasila
I učini mi se momenat pre tog
Da na visuljku prepoznah svetog Vasila
Svi su taksisti uglavnom isti
Stari kontraši nihilisti
Ili ćutljivci nemi od ružnih prizora
Na poznat govor samo se trže
Neko već trubi da tera brže
Provirnu mišić iz ugla retrovizora
Al' svaka psovka mišolovka
I on je jedva čekao da se ulovi
Odgurnu volan ko supu vrelu
Okrete nam se lupi po čelu
Zaglavljen metak i tišina
A srce bije sedam osmina
Mi smo još juče bili zemljaci
Poznam ja odma' naše oči iste
Šta se tu folirate da ste stranci
Kada niste
Mi smo stari
Devedes' prve spakov'o kofer
Hortikultura, trenutno šofer
'Ajmo do njega, po ženicu i svastiku
Tri čaše kaže, rečicu prave
Četiri bome, Njujork poplave
Ote se suza i zamuti mastiku
I reče nam gorko ne d'o Bog nikom
Da 'leb zaradi politikom, greh je to
Vidiš, moji sinčići Vangel i Blaže
dohvate globus, Strumicu traže
I gde god prstić na Balkan stave
Pokriju barem tri države
I tako krene cuga za cugom
Proveja jutro kao sitno brašno
Javi se onaj stari žal za Jugom
Ništa strašno
O, čuvaj mi Bože bivše zemljake
Moje su pesme njinih reči pune
A tuge su nam tako podjednake
Da me zbune
Balasevic
- valterbranisarajevo
ok ok vazi vazi !
nastavicu sa fildzanom viska ali samo u njegovom tehnickom dijelu. Na diskusijama vise necu ucestvovati.
nastavicu sa fildzanom viska ali samo u njegovom tehnickom dijelu. Na diskusijama vise necu ucestvovati.
-
delightful
Halo Valter
Tako brate, kakva je to malodusnost?!
Idemo dalje.....a valjda cemo jednom i naprije!!!!
Tako brate, kakva je to malodusnost?!
Idemo dalje.....a valjda cemo jednom i naprije!!!!
-
breskva
Imam jedan prijedlog.
Hajde da svako ko ovdje ucestvuje u Fildzanu viska napise ime grada u kojem zivi.
Ko ne zeli ne mora i dalje je dobrodosao !
Evo:
Sarajevo
Beograd
Zene ima li jos jedna za mene
-
delightful
Sarajevo
Pa je li fildzan viska, ili nije?! Naravno da ima.... Haj' svrati na kafu
Pa je li fildzan viska, ili nije?! Naravno da ima.... Haj' svrati na kafu
-
delightful
Kajmak, mislis?!
. Podrazumijeva se!
Ne smeta sto je cyber, isto nam je slatka
Ne smeta sto je cyber, isto nam je slatka
- valterbranisarajevo
Ol rajt !
Evo sada sam prebrojao. U fildzan viska je ukljuceno 100 foruma.
Evo sada sam prebrojao. U fildzan viska je ukljuceno 100 foruma.
-
delightful
Sad valja malo prosetati po tim drugim forumima
- luksica
...cuj jos pitasvesela wrote:stanislava wrote: Je li netko rekao da je kahva bre na stolu?
evo je na stolu, vruca, prva jutarnja, rado cu je popiti s tobom, iako sam u Svedskoj...ova daljina nas ne sprijecava da popijemo "jednu sa dva fildzana" i malo procakulamo, zar ne?
u pravu si za nacionalne klubove van BiH, ali grijesis ako mislis da se ne pije Fildzan viska zajedno, bez obzira na ime i porijeklo...nacionalni klubovi su "skloniste" za ljude koji nisu dozivjeli rat i ljude koji se nisu uklopili u novu sredinu...oni zive u proslosti i melju jednu te istu pricu...sa takvima ne bih pila kafu ni u Sarajevu, a ne pijem ni ovdje...samo iz jednog razloga: dosadni su, brate "dozlaboga"!...upravo kao ovi sto iznapadase valtera...ali sam sigurna da je vecina jako dobro shvatila valterove dobre namjere sa otvaranjem ove teme!
hocemo li, stanislava, pristaviti jos jednu?...ovu smo nesto brzo popili
- valterbranisarajevo
Pozdrav
na prvoj strani ovoga topica imas sve linkove.
na prvoj strani ovoga topica imas sve linkove.
- valterbranisarajevo
Kad se Bošnjak Romeo zaljubi u Hrvaticu Juliju...
Učenici iz deset mostarskih srednjih škola premijerno će izvesti Shakespearovu dramu "Romeo i Julija". Ovaj neobičan projekt zakazan je za 2. kolovoza 2006. u 20h u staroj, razrušenoj Sveučilišnoj knjižnici nadomak Stare gimnazije.
Predstava će također biti izvedena i 4., 5. i 6. kolovoza, također s počecima u 20 sati na istome mjestu, a učenici se nadaju kako će ovo biti izvanredan kulturni događaj za cijeli grad Mostar i okolinu. Ulaz je besplatan i otvoren za javnost.
Andrew Garrod, redatelj predstave, je profesor pedagogije na sveučilištu Dartmouth, SAD, i brat sir-a Martina Garroda, bivšeg šefa EU administracije u Mostaru.
Uloga Romea je pripala Dženanu Durakoviću, šesnaestogodišnjem učeniku trećeg razreda Gimnazije Mostar, dok ulogu Julije tumači Klara Markić, osamnaestogodišnja maturantica gimnazije Fra Grga Martić.
''U našem gradu nailazimo na dodir različitih kultura. Međutim, meni je drago da je Romeo Bošnjak, a da sam ja Hrvatica. Dobro je da možemo pokazati Mostaru da ljudi različitog porijekla mogu raditi skupa na ovom projektu'', kazala je Klara Markić.
Organizatori najavljuju kako će ovaj događaj pružiti medijima mogućnost da razgovaraju sa sudionicima predstave, javnim osobama grada koje se očekuju na premjeri kao i sa predstavnicima diplomatskog zbora Bosne i Hercegovine.
1.8.2006.
Pincom.info
Učenici iz deset mostarskih srednjih škola premijerno će izvesti Shakespearovu dramu "Romeo i Julija". Ovaj neobičan projekt zakazan je za 2. kolovoza 2006. u 20h u staroj, razrušenoj Sveučilišnoj knjižnici nadomak Stare gimnazije.
Predstava će također biti izvedena i 4., 5. i 6. kolovoza, također s počecima u 20 sati na istome mjestu, a učenici se nadaju kako će ovo biti izvanredan kulturni događaj za cijeli grad Mostar i okolinu. Ulaz je besplatan i otvoren za javnost.
Andrew Garrod, redatelj predstave, je profesor pedagogije na sveučilištu Dartmouth, SAD, i brat sir-a Martina Garroda, bivšeg šefa EU administracije u Mostaru.
Uloga Romea je pripala Dženanu Durakoviću, šesnaestogodišnjem učeniku trećeg razreda Gimnazije Mostar, dok ulogu Julije tumači Klara Markić, osamnaestogodišnja maturantica gimnazije Fra Grga Martić.
''U našem gradu nailazimo na dodir različitih kultura. Međutim, meni je drago da je Romeo Bošnjak, a da sam ja Hrvatica. Dobro je da možemo pokazati Mostaru da ljudi različitog porijekla mogu raditi skupa na ovom projektu'', kazala je Klara Markić.
Organizatori najavljuju kako će ovaj događaj pružiti medijima mogućnost da razgovaraju sa sudionicima predstave, javnim osobama grada koje se očekuju na premjeri kao i sa predstavnicima diplomatskog zbora Bosne i Hercegovine.
1.8.2006.
Pincom.info
-
cernica
stanislava wrote: (…) uglavnom su to ljudi koji zive u inostranstvu i gdje se okupljaju u jednonacionalnom klubu gdje je glavna tema mrznja....... to ce tako biti i narednih 20 god...ali sreca oni ostaju tamo ...a mi se kao i uvoijek druzimo.......dragi moji mislim da dijelite isto miseljenje samnom......
vesela wrote: u pravu si za nacionalne klubove van BiH…. bez obzira na ime i porijeklo...nacionalni klubovi su "skloniste" za ljude koji nisu dozivjeli rat…. oni zive u proslosti i melju jednu te istu pricu...sa takvima ne bih pila kafu ni u Sarajevu…
@ breskva; @ valter, @Anka, @ shoshana…Tisina wrote:
Mi smo stari
Dobar naziv teme, FILDZAN VISKA. Posto ocito ne prepoznajete znacenje, zabavno mi je bilo prelistati vase komentare. Ispadate totalno smijesni, a i to pogotovo sto ste ozbiljni.
“Visak” u svakom slucaju oznacava nesto sto (vise) nije potrebno. VISAK znaci samo VISAK, ne moze nista drugo (npr. tri su fildzana, jedan je visak, znaci, treci je nepotreban). FILDZAN VISKA stvarno neljubazno zvuci, ko da sikterisete one koji hoce da vam se pridruze (ha, ha).
Kod nasih starih deda bio je obicaj da se kaze FILDZAN VISE, ili FILDZAN ZA NENADANA GOSTA (sto je moj rahmetli tetak govorio), I "bolje" bi vam bilo da ste tako prozvali vasu temu.
Ali, drago mi je sto niste jer su vasa moralna nacela… tamo daleko… dole na samom dnu smetljista (iako obrnuto vi mislite da ste iznad svih ostalih!).
Ne pada mi na pamet da odgovaram na ovakva idiotska pitanja, koja ponizavaju, jer hiljade je, na desetine hiljada primjera gdje su komsije poklale svoje komsije, silovale njihove zene I djevojcice, djecu kasapile…. pitanja koja sugerisu i kandisu na oprastanje, zaborav, pomirenje… izjednacavanje! pitanja, koja ni najmanje ne dolikuju u ovo vrijeme dok jos uvjek postoji genocidna RS I Aparthejska Hrvatska tvorevina u Bosni, dok se na “slobodnoj teritoriji” Bosancima sve vise steze omca oko vrata, I ne samo da “jos” postoji, nego je mrznja ista kao I 92’. Sram vas I stid bilo!Vjerujete li u suživot komšija i braće različitih vjera i nacija u BiH ?
OSTAJTE TAMO,
(Santa Aleksic)
Ostajte tamo, sunce ovog neba
Nece vas grijat ko sto tudje grije
Gorki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje doma nema i gdje posla nije.
Od svoje majke ko ce naci bolju?
A majka vasa zemlja vam je nova.
Bacite pogled po minskome polju
Svuda su kuce bez vrata i krova.
Za zemlju ovu vi ste bili “krivi”
Uzori svijetli sto u zivotu ostati znase.
U novoj zemlji ostanite i vi
Ne dajte da vas povratkom plase.
Ko cvijetnu granu kad proljetna krila
Okite je listom i ukrase medom
Bez vas bi maceha domovina bila
A maceha ne place za izbjeglim cedom.
Ne dajte tuzi da vam dusu pati
Ostanite tamo u narucju svijeta.
Zivite zato da mozete slati
Rodbini vasoj para i paketa.
Ovdje bi svako da vam pamet soli
A tamo niko bendati vas nece.
Bolji su tudji i zidovi goli
Nego rodne kuce kud se tudjin sece.
Tamo vam izbjeglica bratski ruku steze
U vasem kraju za vas pelin cvjeta.
Za tudju zemlju sve vas, sve vas veze
Povratnik svaki ovdje samo smeta.
Ostajte tamo, sunce ovog neba
Nece vas grijat ko sto tudje grije.
Gorki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje PRAVDE nema i gdje SLOBODE nije.
-
pesak
Pazi pazi kako dobra pesmica...
Ne slazem se sa tvojim misljenjem sto se tice suzivota. Mozda si i u pravu. Mozda ja ne vidim problem zato sto su oko mene uglavnom ljudi nacije kojoj i ja kao pripadam rodjenjem...pojma nemam. Mozda bih sasvim drugacije gledala na stvari da zivim u nekom malom mestu ili cak selu. Ja verujem u suzivot...medjutim, da budem iskrena, pre rata, negde devedesetih ,osecala sam intenzivan strah u malom mestu na moru ,u sada drugoj drzavi, u kojoj je moja porodica imala plac i kucicu. Poslednji puta sam tamo isla 1990 i jedva sam cekala da se vratim u svoj grad. U tom mestu sam odrasla...svake godine po 2, 3 meseca...znala sam mestane, mada su se uvek drzali malo po strani od nas...devedesetih opasnost i netrpeljivost su se osecali u vazduhu ...da sam ostala tamo za vreme rata, verovatno ne bih vise bila ziva. Plac smo prodali po bagatelnoj ceni, a kucica nam je srusena , zapaljena i sve stvari pokradene. Kad smo javljali nasim prijateljima da uzmu bar stvari- frizider, sporet i td...oni su odgovorili da ne smeju, jer ce i njih posle maltretirati. Nije vazno sto nam je sve to propalo, vec mi je zao sto ja vise nikad necu ici tamo. Kako bih tek razmisljala da sam bila zrtva silovanja, maltretiranja, mucenja, ili svedok ubistva , a sve zbog idiotskog razloga - druge nacije ili veroispovesti...
Ne slazem se sa tvojim misljenjem sto se tice suzivota. Mozda si i u pravu. Mozda ja ne vidim problem zato sto su oko mene uglavnom ljudi nacije kojoj i ja kao pripadam rodjenjem...pojma nemam. Mozda bih sasvim drugacije gledala na stvari da zivim u nekom malom mestu ili cak selu. Ja verujem u suzivot...medjutim, da budem iskrena, pre rata, negde devedesetih ,osecala sam intenzivan strah u malom mestu na moru ,u sada drugoj drzavi, u kojoj je moja porodica imala plac i kucicu. Poslednji puta sam tamo isla 1990 i jedva sam cekala da se vratim u svoj grad. U tom mestu sam odrasla...svake godine po 2, 3 meseca...znala sam mestane, mada su se uvek drzali malo po strani od nas...devedesetih opasnost i netrpeljivost su se osecali u vazduhu ...da sam ostala tamo za vreme rata, verovatno ne bih vise bila ziva. Plac smo prodali po bagatelnoj ceni, a kucica nam je srusena , zapaljena i sve stvari pokradene. Kad smo javljali nasim prijateljima da uzmu bar stvari- frizider, sporet i td...oni su odgovorili da ne smeju, jer ce i njih posle maltretirati. Nije vazno sto nam je sve to propalo, vec mi je zao sto ja vise nikad necu ici tamo. Kako bih tek razmisljala da sam bila zrtva silovanja, maltretiranja, mucenja, ili svedok ubistva , a sve zbog idiotskog razloga - druge nacije ili veroispovesti...
- valterbranisarajevo
Statistika
Prema rezultatima glasanja
Portal Ukupno Da Ne
sarajevo-x 84 64 20
zamislisrbiju 54 47 7
moforaja 46 33 13
tuzlarije 39 32 7
inforbar 29 24 5
Prema broju diskusija
Portal Diskusije
sarajlije 203
banjaluka.com 159
sarajevo-x 127
irmin 116
kreševo 98
Statistika na dan 26.07.2006
Prema rezultatima glasanja
Portal Ukupno Da Ne
sarajevo-x 84 64 20
zamislisrbiju 54 47 7
moforaja 46 33 13
tuzlarije 39 32 7
inforbar 29 24 5
Prema broju diskusija
Portal Diskusije
sarajlije 203
banjaluka.com 159
sarajevo-x 127
irmin 116
kreševo 98
Statistika na dan 26.07.2006
-
njonjica
Evo, malo cu da vam ispricam nesto sto mi je jucer ispricala jedna zena koja je (jedva) pobjegla iz XY grada:
Parafraziram:
Kad je rat poceo imala sam 25 godina.
Obijali su mi kucu nekih 5-6 puta. Ulaze onako masni, polupijani. Jedan mi govori: a sto si se ti bre, uplasila? Oni razbacuju po stanu, unistavaju namjestaj, traze nam pare, zlato. Nemam, sve su nam vec uzeli. Otvaram prozor da iskocim kroz njega, kad vidim dole stoji jedan i ceka. Zatvaram prozor i hodam bez smisla; kuhinja, kupatilo, jedna soba, druga soba, hodnik...a brade im dovde (i rukom pokazuje na stomak). Ne mozes ni zamisliti taj strah.
Nakon nekoliko dana dolaze i odvode mi brata i oca. Nikad ih vise nisam vidjela, niti saznala nesto o njima.....
......dolaze opet i odvode mene. Ne pitaj me sta su mi uradili....
.....gledam, zena ima bebu, siluju je ali jednom od njih smeta bebin plac. Uzima dijete i hoce ga baciti kroz prozor...ona vristi, moli, sve ce uciniti, bit ce dobra, samo da joj dijete ne ubiju....gledam i umirem sva, dio po dio mene se raspada.....to vise nije ni strah...uopste ne znam kako se to zove....
Gledala sam kako na mostu ubijaju. Onaj koji je u redu za streljanje mora baciti u rijeku onog koji je prije njega ubijen, zatim ubijaju njega, pa onda onaj poslije baca njega u rijeku i tako redom.....(jeca, grci se od placa).
Uspjeli smo doci do jednog sela...Dolazi pokretna bolnica, ginekolozi...
Ni sama ne znam koliko su pobacaja uradili, sve silovane zene.....
Prije bilo kakve odluke, sjetite se ovog. Ne zelim da probudim u vama mrznju, samo da budete 100% sigurni da zelite fildzan viska. Jer mozda taj fildzan je namijenjen bas onom ko je pucao na vasu zgradu, kucu....
Ne ponovilo se!!
Parafraziram:
Obijali su mi kucu nekih 5-6 puta. Ulaze onako masni, polupijani. Jedan mi govori: a sto si se ti bre, uplasila? Oni razbacuju po stanu, unistavaju namjestaj, traze nam pare, zlato. Nemam, sve su nam vec uzeli. Otvaram prozor da iskocim kroz njega, kad vidim dole stoji jedan i ceka. Zatvaram prozor i hodam bez smisla; kuhinja, kupatilo, jedna soba, druga soba, hodnik...a brade im dovde (i rukom pokazuje na stomak). Ne mozes ni zamisliti taj strah.
Nakon nekoliko dana dolaze i odvode mi brata i oca. Nikad ih vise nisam vidjela, niti saznala nesto o njima.....
.....gledam, zena ima bebu, siluju je ali jednom od njih smeta bebin plac. Uzima dijete i hoce ga baciti kroz prozor...ona vristi, moli, sve ce uciniti, bit ce dobra, samo da joj dijete ne ubiju....gledam i umirem sva, dio po dio mene se raspada.....to vise nije ni strah...uopste ne znam kako se to zove....
Gledala sam kako na mostu ubijaju. Onaj koji je u redu za streljanje mora baciti u rijeku onog koji je prije njega ubijen, zatim ubijaju njega, pa onda onaj poslije baca njega u rijeku i tako redom.....(jeca, grci se od placa).
Prije bilo kakve odluke, sjetite se ovog. Ne zelim da probudim u vama mrznju, samo da budete 100% sigurni da zelite fildzan viska. Jer mozda taj fildzan je namijenjen bas onom ko je pucao na vasu zgradu, kucu....
Ne ponovilo se!!
-
mr__bosnjak
O tome ja govorim!njonjica wrote:Evo, malo cu da vam ispricam nesto sto mi je jucer ispricala jedna zena koja je (jedva) pobjegla iz XY grada:
Parafraziram:
Ne ponovilo se!!
-
pesak
mozes da je upoznas dok pijete kafu..
.nemoj da mislis da normalni srbi bolje prolaze od tebe sa cetnicima...ili normalni hrvati sa ustasama.
sve je to isto. cak mozda i gore. cetnici vise mrze svoje sopstvene izdajnike srpske nego strance, uslovno receno...tako je i sa ustasama sa hrvatima...
ljudi se dele na ljude i neljude. sve ostale podele su lazne. tog sam i ja shvatanja...
sve je to isto. cak mozda i gore. cetnici vise mrze svoje sopstvene izdajnike srpske nego strance, uslovno receno...tako je i sa ustasama sa hrvatima...
ljudi se dele na ljude i neljude. sve ostale podele su lazne. tog sam i ja shvatanja...
-
mr__bosnjak
Eh pa to je to. Nemam ja nista protiv da pijem kahvu s normalnim Srbinom i Hrvatom al´ me uvijek zadesi nesreca da naletim na cetnika il´ ustasu. A takodje ne bih nikad ispiao kahvu s Bosnjakom nekih takvih ideja... Samo sto su u vecini naroda ljudi normalni i ima pojedinaca olosa, u Srba i Hrvata je to obratno...
Oprostite za ovo "olosa" ali sta je drugo negiranje ili velicanje agresije i genocida?
-
mr__bosnjak
Ne zelim sijati mrznju, sto se moze vidjet i u tekstu ali procitajte pa ce te vidjet zasto malo "kocim"...
http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... =historija

http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... =historija
-
pesak
>>>>>Prijedorčani - Bošnjaci su shvatili da ih samo sjećanje i istina, čiji je krajnji ishod kažnjavanje svih zločinaca, ukidanje genocidne tvorevine Republike Srpske i presuda Srbiji i Crnoj Gori za agresiju na Bosnu i Hercegovinu, mogu održati i da im zaborav može donijeti samo ponavljanje historije i ponovnog genocida. To je dug i trnovit put, ali nije neizvjestan i nemoguć. Potrebno je da se svi uključimo u ovu borbu, kako ko može, intelektualno, literarno, finansijski, pravno, medijski i da konačno, uz Božiju pomoć, istina i pravda izađu na vidjelo. Jer prokletstvo zaborava čini novu tragediju i novi zločin protiv čovjeka.<<<<
>>>>>U Evropi je došlo do pomirenja kada su ključni fašistički zločinci osuđeni, kad su fašisti pognuli glavu, poklonili se žrtvama i zamolili ih da im oproste, na način kako je to uradio čovjek, Vili Brant. I u BiH treba to da se desi. Zločinci moraju pred sud pravde. Istina se mora reči i zapisati. U ime prijedorčana niko ne smije da prašta zločincima, niti da se miri sa njima.<<<<<
>>>>>>Srbi treba da se stide što se kao društvo nisu opredjelili da osude zločine i optužene izvedu pred lice pravde. Oni nemaju hrabrosti ni volje reći: Jesmo, napravili smo agresiju i genocid u BiH, sad žalimo i molimo oprost. Od promjene vlasti u Srbiji (oktobra 2000.) vrlo malo je učinjeno na tome da se građani Srbije upoznaju sa onim što se u BiH desilo. Propuštena je prilika da se odmah, u prvoj godini nakon smjene Miloševićevog režima Srbi suoče sa istinom, koja je poražavajuća po njih. Danas je to teže nego što bi bilo onda, a sutra će biti još teže. U ovom slučaju vrijeme ne lijeći rane, nego ih produbljuje. Srbi bi trebali da podigu muzej ratnih zločina u Beogradu (po uzoru na Njemce), gde bi najviše mjesta bilo posvećeno žrtvama agresije i genocida u BiH. Da se ne zaboravi i ne ponovi vrijeme zla i ludila. Umjesto toga Srbi prave spomenik "Đeneralu" Draži Mihajloviću u prirodnoj veličini. Srbi, vi tragično kasnite. Srbi, vi se na najbolji način možete suočiti sa istinom, ako spoznate istinu o sebi, istinu o zločinu, koga ste pretvorili u nacionalni zanat, kao posljedicu nacionalne strategije po kojoj vi ne umijete raditi, već ratovati. Muzej ratnih zločina treba takođe podignuti u svim centrima svijetske političke moći, da podsjeti te svijetske sile da su one prpustile reagovati i spriječiti zločin protiv čovjeka.<<<<
Sta da ti kazem osim da se slazem s ovim clankom ciji si link dao. .
evo tebi link jednog naseg odlicnog sajta, da vidis da nisu svi Srbi idioti i da vidis da mozes samnom i sa takvima ipak piti kafu. Imam puno prijatelja u Bosni ...imala i pre rata i sad, posle rata.
http://www.zamislisrbiju.org
>>>>>U Evropi je došlo do pomirenja kada su ključni fašistički zločinci osuđeni, kad su fašisti pognuli glavu, poklonili se žrtvama i zamolili ih da im oproste, na način kako je to uradio čovjek, Vili Brant. I u BiH treba to da se desi. Zločinci moraju pred sud pravde. Istina se mora reči i zapisati. U ime prijedorčana niko ne smije da prašta zločincima, niti da se miri sa njima.<<<<<
>>>>>>Srbi treba da se stide što se kao društvo nisu opredjelili da osude zločine i optužene izvedu pred lice pravde. Oni nemaju hrabrosti ni volje reći: Jesmo, napravili smo agresiju i genocid u BiH, sad žalimo i molimo oprost. Od promjene vlasti u Srbiji (oktobra 2000.) vrlo malo je učinjeno na tome da se građani Srbije upoznaju sa onim što se u BiH desilo. Propuštena je prilika da se odmah, u prvoj godini nakon smjene Miloševićevog režima Srbi suoče sa istinom, koja je poražavajuća po njih. Danas je to teže nego što bi bilo onda, a sutra će biti još teže. U ovom slučaju vrijeme ne lijeći rane, nego ih produbljuje. Srbi bi trebali da podigu muzej ratnih zločina u Beogradu (po uzoru na Njemce), gde bi najviše mjesta bilo posvećeno žrtvama agresije i genocida u BiH. Da se ne zaboravi i ne ponovi vrijeme zla i ludila. Umjesto toga Srbi prave spomenik "Đeneralu" Draži Mihajloviću u prirodnoj veličini. Srbi, vi tragično kasnite. Srbi, vi se na najbolji način možete suočiti sa istinom, ako spoznate istinu o sebi, istinu o zločinu, koga ste pretvorili u nacionalni zanat, kao posljedicu nacionalne strategije po kojoj vi ne umijete raditi, već ratovati. Muzej ratnih zločina treba takođe podignuti u svim centrima svijetske političke moći, da podsjeti te svijetske sile da su one prpustile reagovati i spriječiti zločin protiv čovjeka.<<<<
Sta da ti kazem osim da se slazem s ovim clankom ciji si link dao. .
evo tebi link jednog naseg odlicnog sajta, da vidis da nisu svi Srbi idioti i da vidis da mozes samnom i sa takvima ipak piti kafu. Imam puno prijatelja u Bosni ...imala i pre rata i sad, posle rata.
http://www.zamislisrbiju.org
-
mr__bosnjak
Znam za zamisli Srbiju od prije i uvijek sam govorio da je to super stranica i da ti ljudi okupljeni oko nje su kao anti-Hitlerovci u Njemackoj 30-ih. Nemam nikakvog problema s njima ispijat kahvu i znam da postoji drugih normalnih Srba s kojima takodje nemam nikakvog problema ali opet vecina su kakvi jesu pa zato mislim da taj proces se ne moze vratit na staro bratsvo i jedinstvo tek tako brzo jer znamo ko ce najebat, ali polahko i mozda ovi s ove navedene stranice prevladaju insh-Allah medju Srbima ali do tad osim njih i njihovih istomisljenika idem polahko s ispijanjem kahce. Ali naravno necu nikoga unaprijed osudit i zbog imena rec "eh on je takav bezbeli", znaci svima dajem sansu pa kako Bog odredi...
- valterbranisarajevo