Fiksni troskovi otvaranja firme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

modem33

#26 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by modem33 »

Programer28 wrote:Pozdrav,

Imam u planu da otvorim svoju doo firmu za usluge iz informaticke djelatnosti, veoma sam dobar sa izradom software-a, grafickim dizajnom, fotografijom i slicno. Ja bi bio direktor preduzeca. E sad pored obavezne jedne place meni, troskova kirije za poslovni prostor, poreza na dobit sta jos moram placat.

Dali je knjigovodja obavezan, koliko ce me on kostat mjesecno, mogu li sam voditi svoje knjige?
Dali je firmu moguce imat samo sa jednim radnikom tj ja sam da budem kao direktor

Koje troskove mogu ocekivat?

Postoje li ikakve benificije ili podsticaji ukoliko otvaram prvi put svoj biznis, i plus mlad sam, tek mi je 27 godina.

Ako zaposlim osobe sa biroa ima li kakvih povlastica?

Hvala

Okruzi se dobrim knjigovodjom i pravnicima...... Kazne za firme su od 1000 KM - 10.000 KM .. zavisi kakav je prekrsaj .... zavisi od tumacenje raznih inspektora .... zavisi od hljadu razlicitih zakona i kontrakditornosti. Ne bih da te plasim .... al vodjenje firma ti je poput voznje bicikla. Padnes u pocetku na lijevu il desnu stranu .... sve dok se uhodas i da odrzis na "ravnotezi". :wink:

Jedan poslovni savjet koji sam dobio prije 2 godine od jednog stranog investitora je: "placaj dobro svoje knjigovodje i pravnike" ...
Nisam covjek razumio tada sta je htio ovim reci, al nakon par mjeseci ... uvidio sam "mudrost" sta je time htio reci.
Sto ljude vise placas .... vise rade za "tebe". Medjutim treba znati razlikovati "levate" od ovih sto "rade vise za tebe".

8-)
SpecialOffer

#27 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by SpecialOffer »

SpecialOffer wrote:Je li i dalje za d.o.o da pored direktora mora imati i jos jednog dodatnog radnika?
Radi se o trgovini na malo.
Saka

#28 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by Saka »

SpecialOffer wrote:
SpecialOffer wrote:Je li i dalje za d.o.o da pored direktora mora imati i jos jednog dodatnog radnika?
Radi se o trgovini na malo.
Ma trebalo bi po nekoj uredbi vlade FBiH iz 90-ih godina. Ta uredba je još na snazi al u praksi je niko ne benda i ima koliko hoćeš d.o.o. sa samo direktorom i niko ne kažnjava. Drugim riječima toleriše se, a dalje je do tebe.
huxley

#29 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by huxley »

Jesi li siguran da ti treba doo?

Moj savjet je da odeš do nekog iole iskusnijeg knjigovođe, kažeš šta ti treba, a on/ona će ti objasniti koje su ti opcije (uklj. I to da će ti trebati njihova usluga, ali to može biti i 100 km mjesečno, ako nema previše posla).

Ove koji prde o kaznama, nabrajaju takse i sl. zanemari, takvi nikada neće otvoriti firmu, obično im je san uvala negdje gdje se živi od budžetske sise.

Također, razmišljaj više o tome kako i kome ćeš prodati tu svoju uslugu/proizvod, a ove administrativne stvari prepusti ljudima kojima je to primarna djelatnost.
SpecialOffer

#30 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by SpecialOffer »

huxley wrote:Jesi li siguran da ti treba doo?

Moj savjet je da odeš do nekog iole iskusnijeg knjigovođe, kažeš šta ti treba, a on/ona će ti objasniti koje su ti opcije (uklj. I to da će ti trebati njihova usluga, ali to može biti i 100 km mjesečno, ako nema previše posla).

Ove koji prde o kaznama, nabrajaju takse i sl. zanemari, takvi nikada neće otvoriti firmu, obično im je san uvala negdje gdje se živi od budžetske sise.

Također, razmišljaj više o tome kako i kome ćeš prodati tu svoju uslugu/proizvod, a ove administrativne stvari prepusti ljudima kojima je to primarna djelatnost.
Ako na mene mislis treba mi d.o.o zato sto moram da uvezem to sto mislim da prodajem. Znam da mi treba sjediste firme eh, sad valjda bih to mogao drzati tu kao skladiste jer su predmeti koje cu prodavati mali pa ne zauzimaju dosta prostora. Gledajuci obim posla 1 radnik je vise nego dovoljan pa bih ja kao direktor obavljao sav posao.
huxley

#31 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by huxley »

SpecialOffer wrote:

Ako na mene mislis treba mi d.o.o zato sto moram da uvezem to sto mislim da prodajem. Znam da mi treba sjediste firme eh, sad valjda bih to mogao drzati tu kao skladiste jer su predmeti koje cu prodavati mali pa ne zauzimaju dosta prostora. Gledajuci obim posla 1 radnik je vise nego dovoljan pa bih ja kao direktor obavljao sav posao.
Yep, na tebe. Opet isto važi, idi do nekog knjigovođe, ili još bolje, 2 ili 3. Ako si u Sarajevu, mogu ti poslati i kontakt na pp, nazovi pa se raspitaj.
modem33

#32 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by modem33 »

LeKo wrote:S troškovima s dobro skontao (tj. nihov minimum za radnike). Naveo sam 300 KM za knjigovođu kao minimum, bolji knjigovođa veće pare traži, po meni nema dobrog knjigovođe bez 500 KM mjesečno. Knjigovođa nije uposlenik tvoje firme, tvoja firma i njegova zaključuju ugovor o pružanju usluga, svaki mjesec ti ispostavi fakturu koju ti platiš. U tvojoj firmi boravi onoliko koliko je potrebno da bi te posavjetovao i završio posao za koji ga plaćaš, a to ti obično bude 1x sedmično.

Svaki ulazak u posao sa sobom nosi rizike i potencijalne gubitke, ne možeš računat da odmah počinješ zarađivati, obično prvih 3-6 mj konstantno gubiš, 6-18 mj si na granici, tek nakon 18 mjeseci možeš očekivati da nešto zarađuješ. Zato sam ti napisao da budeš sretan ako budeš imao porez na dobit :)

Pitanje kako ću onda preživjeti kad gubim, ti ćeš isplaćivati platu i tim se moraš zadovoljiti, a kasnije kada počeš zarađivati polako češ pokrivati gubitak.

Nije jednostavno, naoružaj se kapitalom (lovom), živcima, strpljenjem i vjerom u ono što radiš, kao i "mukotrpnim" radom dok ne uspiješ. I najvažnije - nikome ne vjeruješ 100%, uvijek gledaj da se dobro ogradiš od moguće malverzacije.
Nema poreza na dobit za 1 godinu poslovanja. 8-)
modem33

#33 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by modem33 »

Programer28 wrote:Sad mi sve to izgleda smjesno jer ja bih volio u pocetku da sam radim bez ikoga, i dok se firma ne uhoda sam mogu da stignem sav posao. Citajuci komentare imam osjecaj da je jednostavno preskupo otvarat firmu i bavit se recimo samo izradom software-a jer ja tu nemogu puno ocekivati. Ako ja budem prijavio sebe kao direktora i moju suprugu kao drugog radnika na minimalan broj sati sa minimalnim primanjima koja potrazivanja mogu ocekivat. Trebam placati zdravstveno i penziono, plus porez na platu.

Ja gledam kako da otvorim doo, da ja sam radim iz svog stana, a u kancelariji provodim tek odredjeno vrijeme za razgovore sa klijenitima i eventualno prodaju.

Otvori kao obrt prvo ...... kasnije je lako se prebact na d.o.o. Ako hoce ino poslove .... mora d.o.o.
:roll:
Last edited by modem33 on 01/05/2016 21:40, edited 1 time in total.
modem33

#34 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by modem33 »

db wrote:Prijatelju, ni u ludilo ne otvaraj d.o.o. (osim ako ne planiras raditi sa inostranstvom ili uvoziti sta).
Imas fino u opstini stanovanja odsjek za privrednu djelatnost odes popricas fino i uzmes obrazac.
Najbolje bi ti bilo registrovati S.O.D, samostalnu obrtnu djelatnost imas sifrarnik djelatnosti pa izaberes sta ti se svidja. Komplet procedura osnivanja te kosta 200-300 KM. Za d.o.o. inace knjigovodstvene kuce naplacuju vise nego od S.O.D.
A kad ti inspekcije udju nikad te ne mogu 'oderat' kao kad imas d.o.o. i to je najbolja stvar u svemu!
Samo sto kod d.o.o. ne odgovaras svom svojom imovinom, ako obrta odgovara imovinom.

8-)

Al ima jedna finta sto sam skontao ..... al to je da radi na crno .... u najgorem slucaju ce platiti 10% poreza na dohodak bez prava na odbitka troskova.
SpecialOffer

#35 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by SpecialOffer »

huxley wrote:
SpecialOffer wrote:

Yep, na tebe. Opet isto važi, idi do nekog knjigovođe, ili još bolje, 2 ili 3. Ako si u Sarajevu, mogu ti poslati i kontakt na pp, nazovi pa se raspitaj.
Ne, nisam iz Sarajeva.
Ricken

#36 Re: Fiksni troskovi otvaranja firme

Post by Ricken »

Ta famozna uredba propisuje minimalan broj radnika pored direktora u zavisnosti od djelatnosti. Međutim, jedan dio uredbe je derogiran novim zakonom o radu, koji kaže da direktor nemora više biti u radnom odnosu. FMF dao privremenu uputu, a već postoje i firme koje imaju samo direktora, bez prijavljenih radnika. :D
Post Reply