Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Moderator: anex
-
Stednja
#1 Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Banke sve vise uvode fiksnu kamatnu stopu na stednju...Ne znam da li mi je bolja fiksna ili promjenjiva...Mada u sustini se mozes odluciti na jednu ili drugu..Kakvo je vase misljenje o tome?
Ja bih orocila neki novac..Pa mi treba mali savjet vas koji ste vise upuceni u to.
HVALAAAAAAAAAAAAAAAA
Ja bih orocila neki novac..Pa mi treba mali savjet vas koji ste vise upuceni u to.
HVALAAAAAAAAAAAAAAAA
- nineinchnails
#2 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Ja sam prije neki dan otvorio stedni racun u UniLopovBanci, ali mi "kulturni" sluzbenici uopste nisu spomenuli nekakve kamate na stednju
Znaci, moram ponovo otici i upitati ih sve od "A do G".
Znaci, moram ponovo otici i upitati ih sve od "A do G".
-
Stednja
#3 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Moraju ti reci kakava ti je klauzula o promjenjivosti..To ti je skoro isti fol kao sa kreditima..
Kod stednje ako je fiksna kamatna stopa, pretpostavljam da ti je zagarantovan iznos "dobiti", kod promjenjive je vec drugacije...
Kod stednje ako je fiksna kamatna stopa, pretpostavljam da ti je zagarantovan iznos "dobiti", kod promjenjive je vec drugacije...
-
Raz
#4 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Ja sam kontao otvoriti nesto na taj fazon djeci, sad kontam jel' bolje ici na neko zivotno osiguranje ili na neku stednju u bankama?
edit: il' treca varijanta, da u dusek naguram?
edit: il' treca varijanta, da u dusek naguram?
-
Stednja
#5 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Banka, na 13 mj, najbolja kamata + fiksna da je 
- dinaraaa
#6 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Promjenjljiva kamata to ti je max. koliko su obećali i po ugovoru koji je potpisan. Ako se nešto na višem nivou smanji oni ti samo pošalju obavijest da su smanjili , ali povećanja nema ako bi na višem nivou porasla kamata. Iz razloga što svako malo izađe neki novi paket štednje i praktično kupuješ paket taj što ga potpišeš...znači more manje od potisanog ali ne more više jer tada treba novi paket da uzmeš.
Ovo se odnosi na oročenu štednju, a na slobodnu može i rasti i padati samo je tu procenat sitan ispod 1%.
Fixna se ne mijenja , baš je raifeisen imala jesenas dobar paket oročena slobodna štednja na 3 god. sa fixnom kamatom...znači moguće povećanje uloga bez novog ugovora i poneka isplata ako ti zatreba bez raskida ugovora i gubitka kamate cca 4, nešto % je kamata na godišnjem nivou.I piše ako se ugovor ne raskine automatski se produžava ....što i nije loše za ubuduće
Ja se sjećam prije uvođenja eura oročio švicarce po ugovoru na 3 god imao kamatu 2,5 % i svako malo meno obavijest pala kamata ...dok nije došlo do 0,25% ..i lijepo ja dignem lovu...jer kako ste počeli još malo pa ću ja vama morati plaćati
Ovo se odnosi na oročenu štednju, a na slobodnu može i rasti i padati samo je tu procenat sitan ispod 1%.
Fixna se ne mijenja , baš je raifeisen imala jesenas dobar paket oročena slobodna štednja na 3 god. sa fixnom kamatom...znači moguće povećanje uloga bez novog ugovora i poneka isplata ako ti zatreba bez raskida ugovora i gubitka kamate cca 4, nešto % je kamata na godišnjem nivou.I piše ako se ugovor ne raskine automatski se produžava ....što i nije loše za ubuduće
Ja se sjećam prije uvođenja eura oročio švicarce po ugovoru na 3 god imao kamatu 2,5 % i svako malo meno obavijest pala kamata ...dok nije došlo do 0,25% ..i lijepo ja dignem lovu...jer kako ste počeli još malo pa ću ja vama morati plaćati
- starii
#7 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
prije godinu dana oročio neke pare u hypo bila fiksna kamata 4.85%..ove godine ta ista kamata na isti period je 4.20%..uglavnom sad ti padaju kamate na oročenje u svim bankama..mislim da su najnepovoljnije u raiffeisen...inace nije ti neka zarada na kamatama, bolje ih ulazi u nesto drugo..
-
akcija007
#8 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Koliko se sjecam iz finansijke matematike bi trebalo biti : glavnica X procenat X br.mjesecoi orocenja i to sve podijeliti sa 12.Italo wrote:Jel mi neko moze objasniti kako se konkretno moze izracunati profit na orocenu stednju??
Trenutno najbolje kamate fiksne daje Hypo. Imaju fazon da kad orocis pare taj dan ti obracunuju cijelu kamatu i nju isto oroce sa glavnicom. Fiksna na 12mj je 5,25% na 6mj fiksna je 4,25%
Da se kamata ne oroci, vec isplati na ruke je fiksna na 6mj 3,75%, na 12mj je 4,75%
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
baš se čudim što hypo daje najpovoljnije

- Libyano
#10 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Bas se cudim sto je Hypo u krizi...

- ellmichak
#11 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
ma dobra je ova slobodna stednja sto nude, prije sam imala racun u reiff, bila kamata 3.66, fiksna, trazilo se da na racunu ima uvvijek min 500km, pa se onda to promijenilo, treba na racunu biti uvijek minimalno 1000km, a sa svim preko mozes uvijek raspolagat. Ima i u unicredit, samo kod njih je dobra stvar sto samo 50km treba biti uvijek na racunu, ali lovu mozes dizati svako tri mjeseca, a stalno mozes uplacivat. Tu sam prebacila lovu iz reiff jer je kamata bila 4,2, odnosno kamate su im iste i za orocenu i slobodnu stednju. Tako su bile, al vidjeh neki dan da su pale, samo se ne sjecam koliko. Nije zgoreg raspitati se, sad sve banke prate trend ove slobodne stednje... bolje tako da stoji, nego u duseku, moje skromno misljenje 
- CherryLips
#12 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
uh i ja mislila otvoriti avista stedni racun,ima neko negativnih/pozitivnih iskustava sa nekom bankom??
- drndalo
#13 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Na avistu mozes zaboraviti odmah , osim ako ti jedini cilj nije izbaciti pare iz kuce, da ti neko ne provali u stan dok si na poslu... Tu je kamata nesto tipa 0.2% ili tako nesto... Kod sviju... Samo je mislim na tekucim racunima niza, 0.1%... Godisnje naravno...
Toliko o nedogovaranju na trzistu... "Tjeraju" ljude kamatom da orocavaju pare... Iskustva ti ne bi trebala biti bitna, avista ti je svuda ista, a dok god ti je suma niza od Osiguranog depozita, ne bi trebalo da imas problema ni ako banka "cucne"...
Toliko o nedogovaranju na trzistu... "Tjeraju" ljude kamatom da orocavaju pare... Iskustva ti ne bi trebala biti bitna, avista ti je svuda ista, a dok god ti je suma niza od Osiguranog depozita, ne bi trebalo da imas problema ni ako banka "cucne"...
-
bumboo
#14 Re: Fiksna kamatna stopa na stednju u bankama
Kod oročenja treba pripaziti na klauzule u ugovoru koje vam bankarski službenik ponekad neće ni napomenuti, a vi ih sami nećete ni pročitati. Npr. odredite želite li automatsko produženje po isteku ili ne. Imala sam iskustvo da mi je ugovor o oročenju istekao i niko me nije obavijestio pa su mi sredstva neko vrijeme bila neoročena dok se sama nisam sjetila. Također možete zahtijevati isplatu kamate po isteku, mjesečno, tromjesečno, ili unaprijed za cijeli period oročenja.
Fiksna kamatna stopa je po meni sigurnija opcija iako je promjenjiva u startu "veća", pa zvuči primamljivije, ali nikad ne znate koliko može pasti tokom perioda oročenja.
U Pro Credit banci je 4.5% fiksna na 13 mjeseci, bez obzira na iznos oročenja, i godinama se ne mijenja.
Fiksna kamatna stopa je po meni sigurnija opcija iako je promjenjiva u startu "veća", pa zvuči primamljivije, ali nikad ne znate koliko može pasti tokom perioda oročenja.
U Pro Credit banci je 4.5% fiksna na 13 mjeseci, bez obzira na iznos oročenja, i godinama se ne mijenja.