Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
valter.ba

#1 Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by valter.ba »

Moze li mi neko ukratko pojasniti ove pojmove? Banke su u ofanzivi sa agresivnom ponudom kredita ali cini mi se ukoliko nisi educiran u bankarstvu i ekonomiji povalice te svaka na svoj nacin. Fiksna, efektivna stopa, troskovi obrade kredita, osiguranje... Sve je to prilicno nerazumljivo i u magli. Nikako ne mozes sracunati koliko konkretno kosta novac koji kupujes od njih! Jedni ti daju popust na obradu kredita ali te oderu na toj EKS, kod drugih shatro niza EKS ali te oderu na obradi, svi odmah odbijaju trosak obrade od trazene sume...i to sve na "akciji". Podijelite vasa iskustva sa ovim legalnim lihvarima kako bi svi imali barem malo jasniju sliku o forama na kojima nas uzimaju. :bih:
mmemo

#2 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by mmemo »

Tesko cemo se mi boriti protiv lihvara bez obzira na educiranost. Banke koriste razne nazive za svoj nacin obracuna kamatnih stopa koji vaze samo za tu banku. Ja se iz teorije sjecam samo "anticipativne" i "dekurzivne" kamatne stope. Ovi razni novi nazivi i nemaju neko uporiste u teoriji nego vise vaze samo za tu banku. Tako da razne banke pod istim nazivom imaju potpuno drugaciji nacin obracuna kamata.

Ja kada sam dizao kredit, sve ponude kredita iz raznih banaka sam poredao u jednu tabelu u excellu sa svim poznatim troskovima koje kredit nosi i izracunao jednu svoju kamatnu stopu te tako odabrao najpovoljniju opciju.
drndalo

#3 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by drndalo »

EKS je pojam na koji ih cini mi se tjera zakon, tj. Agencija... EKS po pravilima u sebi mora sadrzavati sve vezane troskove kredita, preracunate u % kredita, radi lakse usporedbe uslova razlicitih ponuda... Da ne bude da je 5.99% kamatnog kredita u stvari nepovoljnije od 7.5% u drugoj banci...

Kako su fiksni troskovi jednokratni, onda EKS na krace kredite strelovito raste u odnosu na dugorocne... Pa 5.99% kamate na 12 mjeseci lako skoci na 9.99% ili cak i vise EKS...

Jedina konkretna moguca usporedba je tabela svih troskova + zbir rata iz otplatnog plana, pa usporedba sa drugim takvim...
modem33

#4 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by modem33 »

valter.ba wrote:Moze li mi neko ukratko pojasniti ove pojmove? Banke su u ofanzivi sa agresivnom ponudom kredita ali cini mi se ukoliko nisi educiran u bankarstvu i ekonomiji povalice te svaka na svoj nacin. Fiksna, efektivna stopa, troskovi obrade kredita, osiguranje... Sve je to prilicno nerazumljivo i u magli. Nikako ne mozes sracunati koliko konkretno kosta novac koji kupujes od njih! Jedni ti daju popust na obradu kredita ali te oderu na toj EKS, kod drugih shatro niza EKS ali te oderu na obradi, svi odmah odbijaju trosak obrade od trazene sume...i to sve na "akciji". Podijelite vasa iskustva sa ovim legalnim lihvarima kako bi svi imali barem malo jasniju sliku o forama na kojima nas uzimaju. :bih:
pa cilj i jest da vas sjebu ..... ja kad sam bio mali bila je samo jedna kamata .... varijabila i fiksna .... a sad 300 naziva ....

efektivna = fiksna + razni skriveni troskovi obrade banke .....

:thumbup:
perfect_guy

#5 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by perfect_guy »

modem33 wrote:
pa cilj i jest da vas sjebu ..... ja kad sam bio mali bila je samo jedna kamata .... varijabila i fiksna .... a sad 300 naziva ....

efektivna = fiksna + razni skriveni troskovi obrade banke .....

:thumbup:
ispravak, nije fiksna, već nominalna (ona koju reklamiraju), a ona može biti fiksna i varijabilna, što opet zavisi od konkretnog kredita i uslova banke
valter.ba

#6 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by valter.ba »

Zahvaljujem se na odgovorima koji postepeno pojasnjavaju samu sustinu nacina na koji nas varaju. Tesko je napraviti cini se tu uporednu tabelu svih troskova + zbir rata iz otplatnog plana za svaku banku. Izgleda da se takmice u tome kako iskomplikovati komparaciju uslova koji se nude. U svakom slucaju u startu smo shebani :lol: .
channel10

#7 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by channel10 »

Zasto je tesko? Odes u jednu banku i pitas za usputne troskove i kolika bi ti bila rata za taj i taj kredit na toliko godina. Saberes i dobijes cifru. Odes u sljedecu banku, opet isto. Nakon druge banke ce ti dosta toga biti jasno i onda zaredas po njihovim internet stranicama i vidis koja je najpovoljnija za tebe.
Dobrinja80

#8 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by Dobrinja80 »

Meni nikad nije bila jasna ona stavka obrada kredita. Ni u jednoj banci mi nisu mogli objasniti zašto obradu kredita naplaćuju u procentima.
oni kredit obrade za isto vrijeme ili bio 20000 ili 10000 , isto i papira potroše ali naplate duplo.
zašto se to uopšte naplaćuje, zar to nije već uračunato u troškove plata kreditnih službenika.
Zašto tu obradu kredita nenaplate i onima koji podnesu zahtjev za kredit a budu odbijeni?
modem33

#9 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by modem33 »

Dobrinja80 wrote:Meni nikad nije bila jasna ona stavka obrada kredita. Ni u jednoj banci mi nisu mogli objasniti zašto obradu kredita naplaćuju u procentima.
oni kredit obrade za isto vrijeme ili bio 20000 ili 10000 , isto i papira potroše ali naplate duplo.
zašto se to uopšte naplaćuje, zar to nije već uračunato u troškove plata kreditnih službenika.
Zašto tu obradu kredita nenaplate i onima koji podnesu zahtjev za kredit a budu odbijeni?

fiksna + razni skriveni troskovi obrade banke
Dobrinja80

#10 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by Dobrinja80 »

To nije odgovor na konkretna pitanja ?
drndalo

#11 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by drndalo »

Mozda je objasnjenje = veca zarada, a ne pravda ?
modem33

#12 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by modem33 »

Dobrinja80 wrote:To nije odgovor na konkretna pitanja ?

Odgovor je na konkretno pitanje samo ti to ne razumijes ..... efektivna stopa ti je PRAVI TROSAK kredita ...... nominalna stopa + skriveni troskovi (obrada kredita, provizija dodatna + svaceg jos sto izmisle i dadnu naziv) = jednak je trosku efektivne stope ...

u prijevodu zamaskiranje troskova da izgleda "kao da si dobio ## jeftiniji kredit ## a zapravo nije jeftin nego ima "jos necega"" .... pa zato su izmislili naziv "obrade kredita". Tako eto ti odgovor zasto naplate onima kojima je odobren kredit, a nenaplate onima koji ne dignu. Ima li sad logike :?: ;-)
gilla

#13 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by gilla »

Dobrinja80 wrote:To nije odgovor na konkretna pitanja ?
Naplaćuje se jednim a ne drugim zato što se ovim koji budu odbijeni u suštini se i ne radi potpuna obrada.
Pokupe se osnovni podaci, primanja, firma, crk info dobiju mailom o zaduženjima za 10 min. i sl. Ode eventualno na kreditni odbor i bude odbijen.
Ovim drugim koji imaju ok uslove se radi malo detaljnija analiza, pravi anuitetni plan itd i s obzirom da ćemo dati pare daj da još šta zaradimo mimo kamata. Ko će im platiti troškove obrade ako je odbijen?

No sve je to mazanje očiju i prilika da banka ubere dodatna sredstva.
Lihvarenje, isto kao sa kam.stopama, pa se reklamiraju 7% fiksno a vamo efektivna 10,11%, ili oni keš krediti 18% kamata :-) .
Znalci se brane političkom rizikom zadnjih 20 godina iako bih volio da to detaljno objasne. Krediti stanovništvu na 10,20k su bezbeli sl. kapitalnim investicijama od stotina miliona.
Koliko su pogođeni rizicima u našoj divnoj zemlji, ne bi unicredit, raif...ostvarivale neto dobit 40 miliona svake godine. Nađe se tu i 13 plata za zaposlene. Banaka na svakom ćošku.
colt

#15 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by colt »

taki sam kaki sam wrote:Ni fiksna ni eks meni ne znace nista. Ako mi nude kredit 10000 km na 5 gdina po ks 6% plus za obradu kredita i osiguranje mi uzmu cca 400 km .... to znaci da sam na ruke dobio 9600 km a vracam oko 11400 km .... to nije 6% ,,, to je 20%. Pa nek prica ko sta hoce ... racunica je jednostavnije nego to banke pokusavaju prikazati.

Odes u banku i kazes treba mi toliko a koliko su vratii .... podijelis to dvoje i dobijes najrealniju kamatnu stopu.
E ovo je EKS!!!Uvijek treba gledati taj EKS koji je inače prikazan malim brojevima a ne ono što je prikazano velikim brojevima. Jednom je kod nas jedna banka koja je tek ušla u naše tržište davala kredite sa KS 0 %, a EKS "boli glava". Ljudi poletili jer su mislili da će dobiti kredit sa O % a onda su skontali da su trebali dosta toga platiti da bi dobili taj kredit.
purgatorio

#16 Re: Fiksna/Efektivna kamatna stopa???

Post by purgatorio »

https://www.dropbox.com/s/8bm546e7x1ldh ... i.pdf?dl=0

Radio sam neku analizu troškova kredita, pa evo kako to izgleda ako kome zatreba.
Post Reply