Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Rasprave o vjerskim temama.
prenosnik

#101 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

ODNOS IZMEĐU ČOVJEKA I DŽINNA, BIVA NA ČETIRI NAČINA:

1) Poluciranjem (izbacivanjem sjemena kod čovjeka ili žene) u snu. I ovo se dešava samo u snu, a nakon toga je obavezno kupanje.
2) Naslađivanje, i ono se dešava takođe u snu.. a dešava se da se džinn naslađuje čovjekovim tijelom, a da to čovjek ne osječa, a na koji način to samo Allah zna! Poslije ovoga nije potrebno se kupati.
3) Blagi polni odnos koji se dešava između sna i jave, a to je da je čovjek napola budan i da osječa neki pritisak na sebi i da osječa polni odnos, ali se ne može oduprijeti nit pomaknuti.
4) Da se džinn oblikuje u lik čovjeka i desi se stvarni polni odnos sa čovjekom, ali ovo je veoma opasno i veoma rijetko.
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:41, edited 1 time in total.
Towelie

#102 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:prica je o IZVORNOM, peskirko, a ti vidi kad su tih 7,10,12,14 i po cijoj pameti i iz kojih motiva "priznati"...cak i enes karic koga si sam citirao suptilno nagovjestava da razlicita citanja "ne daju cesto suprotna znacenja". tih 7,10,12,14 nikako ne daju suprotna znacenja, karic o njima ne govori. ona su iz politickih razloga samo predstava za masu ispunjenja predjasnje izgubljene rijeci o sedam (mnostvo) citanja gdje svako cita kako mu je najlakse i gdje je svako citanje objavljeno. tih 7,10,12,14 su u biti samo jedan nacin citanja, jer je osman sva citanja i sve pisane verzije kur'ana htio svesti na jedno CITANJE (pod prijetnjom smrti), tj. jednoumlje, jer tako teokratska drzava moze funkcionisati. ali, to je sve vec izneseno...
Prvi hafiz tog izvornog Kur'ana, Muhammed saws je dozvolio odredjeni broj citanja, a to svakako nije mnostvo jer nije preneseno mutevatir predajama. Imaju konkretne brojke, ali da je mnostvo (7) u pitanju, onda bi imao citanja koliko i ljudi. To medjutim nije tako. Jedan banalan primer. Ako imamo suglasnicku osnovu l-r-s, a u verodsotojnim kiraetima ima da se ona moze citati lerise i leresi, mi ne mozemo citati ovu suglasnicku osnovu lerse ili leris, niti bilo kako drugacije osim od onoga kako su ashabi izgovarali. Prilikom izgovaranja oni su morali da vokalizuju, hteli ne hteli, a cim su vokalizovali onda su i konkretizovali i znacenja.

Razlozi Usmanove teznje ka samo jednom citanju leze u strahu od zbunjivanja ljudi jer je su se primerci Kur'ana trebali raspodeliti po hilafetu i zatim prepisivati, i uciti u namazu i van njega. Kako je carstvo u to vreme bilo vec znatnih gabarita, nije za ocekivati da su svi znali kurejsijski dijalekat.
prenosnik

#103 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

Seksualno napastvovanje džinna

Džinni bilo muslimani ili nevjernici, stanuju sa nama ili u našoj blizini: na pijacama, u kućama, školama, kupatilima, štalama itd.. Džinni nas vide, a mi njih ne vidimo. Uzvišeni Allah kaže:“.....on vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite. Mi smo učinili šejtane zaštitinicima onih koji ne vjeruju“. (Al-A'raf, 27)

Allah dž.š. je stvarajuči čovjeka, stvorio ga u najljepšem obliku, podario mu lijepu i nježnu kožu, pa zbog toga džinni veoma često se dive i zadivljuju našoj ljepoti, našim izgledima, našoj nježnoj koži, ponekad se ne dive ne samo našoj ljepoti izgleda, nego i zbog naše ljubaznosti i toplih osječaja. Pa upravo zbog toga džinn se može zaljubiti u čovjeka, džinn u ženu, a džinnkinja u čovjeka, zaljubi se u njega ili nju, kao što se desi zaljubljenost između ljudi. Pa ako se čovjek zaljubi u ženu zbog njenih očiju, šta treba očekivati od džinna kada se pred njima npr. u WC-u sređiva djevojka, oblačeći izazovnu odjeću i diveći se recimo svojim grudima.
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:41, edited 1 time in total.
Towelie

#104 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:sve je to vec izdiskutovano...
Znam, generalno je o temi manje-vise sve receno.
RNG_25

#105 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:ne znam jesi li razumio, viseznacnost teksta koju sam opisao vodi odsustvu dogme. nema ko sta zloupotrijebiti tamo gdje nema dogme. sve je stvar licnog shvatanja, a ne nametanja izvana.
Hvala na hadisima, možda ih proanaliziram. Ali ne znam jesi li ti razumio... višeznačnost nekog teksta *upravo* vodi povećanju vjerovatnoće zloupotrebe. Da je dato samo jedno - i to sigurno samo jedno - značenje za svaki ajet, e onda ne bi moglo biti zloupotrebe. Jer, tada bi sve bilo jasno i niko ne bi mogao ništa drugačije tvrditi. Ali, kako to nije slučaj, onda se javlja potencijal da neko to shvati kako hoće, pa ako ima mogućnost (sredstva) da to nametne drugima, to će možda i učiniti. Upravo zato, odnosno to je jedan od razloga, zašto neko ko smatra da je on samo ili sigurno u pravu neće prihvatiti drugačije tumačenje.

A velika većina (skoro svi) propisa, naredbi i zabrana - koje jesu osnov zloupotrebe (mada nisu jedine) - su sa izuzecima, različitim tumačenjima, ovim, onim.

U teoriji, sve to relativno sjajno zvuči. Pluralizam, "život", "protočnost"... Ali u praksi, upravo to je ono što otvara vrata zloupotrebi. Drugačije rečeno, sama mogućnost da se nešto tumači na "milion" načina - kako ti postuliraš - znači i da se to nešto može protumačiti tako da se upotrijebi protiv drugog. A ako ti računaš na razumijevanje, "toleranciju" i široke vidike ljudi kao uslov da ne dođe do zloupotrebe... onda se i te kako obmanjuješ. Šta ti misliš, koga je najviše briga za toleranciju, pluralizam, široke vidike? Ja mislim da su to oni koji su najslabiji, odnosno, a oni koje se i najmanje pita i koji najmanje mogu šta da i učine. Ko ti garantuje da među tim "desecima hiljada" načina čitanja neće neko pročitati nešto totalno suprotno nekom drugom, u mjeri da je čak i konflikt neizbježan? To je možda upravo ono što se zadnjih par desetljeća i događa.

Stavio sam nastranu činjenicu da ti je već neko rekao - što u biti je i moj stav - kako je u Islamu svakako prisutna širina i td. Ali isto tako su prisutne i stvari koje neizbježno otvaraju vrata zloupotrebi.
Tyke

#106 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by Tyke »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:
prenosnik wrote: u cemu se onda konkretno sastoji tvoj prigovor isil-u? i koja je teoloska razlika izmedju njih kojima i prigovaras i al-nusra fronta koje si rekao da podrzavas?
Al-Nusra nije osnovala tzv. hilafet po neislamskim kriterijumima, oni ne ubijaju druge sunite, niti tekfire druge muslimane za sitnice. A vecina isilovaca je haridzijske akide, i izasli su iz okvira ehli-sunneta.
e, moj sunijo...

imam utisak da se strasite siita zato sto im je veca...akida :P

koje to kriterije bagdadi ne ispunjava? nisu problem njegove sunnetske silovateljska i robovlasnicke i genocidne metode, nego samo sto ga ne podrzava dovoljan broj alima koje ti smatras autoritetom..ali, daj mu vremena...i poslanik je u pocetku imao samo malo grupu iskrenih oko sebe...
I Jehovi svjedoci su imali, pa sta...?

A to za vecu akidu, ili me sjecanje ne sluzi dobro ili ne postoji sedmi imanski sart :p

Nego, mene cude pojedina braca koja se trude objasnjavati i poducavati smutljivca koji se nije udostojio cak Allahovo ime pisati velikim slovom, kao ni Poslanikovo ime, ili svakog drugog ashaba, insana... zar takvi zasluzuju paznju i dijalog, a cilj im je jasan k'o dan?
Post Reply