dr_Evil wrote: ↑25/11/2020 08:42Trebao bi biti, samo ne znam ko ce ga smijeniti. Njihova policija, tuzilastvo, odbrana, SIPA, OSA, OS-BiH.Better Man wrote: ↑24/11/2020 22:33Sudija koji bi eventualno odgovorne oslobodio krivice, taj bi trebao biti po kratkom postupku smijenjen s položaja i smješten u zatvor na višegodišnju robiju uz doživotnu zabranu javnog rada. Isto sve ovo i za tužioce ako im padne optužnica.
Obezbjedili su svoju pra pra pra unucad kradjom, i oprali pare 1000x puta da se ne moze uci u kraj. Placaju joe_blacka i ostale slicne njemu da nam vaze ovuda kako ne moze biti promijena, pa da i ono malo volje ubiju u narodu. I na kraju dana, jedini nacin borbe protiv njih preostaje bombica kad se okupe negdje. Sad ce Osmica da me trazi ko sam sta sam

Izvini što se smijem, ima Osmica prečih briga od nas forumaša.
Sasvim realno razmišljanje je da ovi i ovakvi pravdu mogu doživjeti samo da ih se "linčuje" što je po meni lično sasvim prihvatljivo. Iskustvo nam govori da nijedan tužilac, sudija ili bilo ko u hijerarhiji a koji su do sada odbacivali optužnice, oslobađali od krivice, opstruisali na sve moguće načine predmete na kojima su radili i na taj način obezvrjeđivali institucije koje predstavljaju nije odgovarao niti "platio" za to, eventualno su samo odlazili na druge pozicije i na tome se završavalo uglavnom.
Kao što napisah mi smo duboko bolesno i korumpirano društvo, nema načina da se riješimo ovakvih "kadrova" osim da se izađe pred institucije i zahtjeva njihovo ultimativno povlačenje sa funkcija i zabrana djelovanja. Neki će reći da je to rušenje institucija ali nije, nezadovoljstvo radom istih se može korigovati protestima i agitovanjem za povlačenjem i smjenom. Ono što je možda i veći problem jeste da oni koji su instalirali ove podobnike uvijek nađu načina da svoje kadrove izguraju na bitne pozicije u tužilaštvu i sudstvu jer im to "demokratski izbori" omogućavaju. Da bi se ta sprega razbila "demokratskim" putem potrebno je mnogo, ja bih rekao isuviše mnogo, vremena da prođe i da se isti potiskuju na izborima gubeći glasove i funkcije nakon istih. Rezultati prošlih izbora u KS daju neku nadu da bi se moglo nešto promijeniti vremenom ali sve je to na dugu štapu dok recimo na druge dvije strane imamo apsolutne pobjednike koji još dugo vremena neće sići sa scene jer kod njih ne postoji opozicija, nemojmo samo da nas zavarava Draškova pobjeda u BL, na kraju će biti onako kako Bajatolah (što mi se sviđa ovaj izraz

SDA je ključna u prodaji države i institucija, ruku na srce mora im se priznati da su još uvijek dovoljno jaki da čine značajan faktor u BiH zahvaljujući prije svega armiji uhljeba pozapošljavanih u institucijama na svim nivoima vlasti i velikom broju firmi koje kontrolišu plus masi neobrazovanih glasača koji uredno puše njihove fore evo već decenijama. Hipotetički govoreći, kada bi se isti uspjeli poraziti do mjere da ne predstavljaju više značajan faktor tj. da im se ne omogući više krađa i instaliranje podobnika na funkcije onda bi postojala šansa da se na državnom nivou potisnu elementi kočenja razvoja države i društva.
Uzmimo samo za primjer pomoć SDA kadrova u slučajevima procesa protiv Čovića ili Čauševića i bulumente njegovih pobočnika koji uredno sjede još uvijek po institucijama, nestaju dokazi ili se ništa ne čini na postojeće. O nepokrenutim procesima protiv Dodika zbog kriminala pa i antiustavnih djelovanja i njegovih "drugara" da se i ne piše. Realno da SDA nije antidržavni element ovi pobrojani plus još mnogi koji nisu imenovani bi odavno bili iza brave. Braneći njih i pomažući im dolazimo do suštinskog problema jer da nisu branili mi danas ne bi imali jednog Novalića kao premijera, jednog Solaka na mjestu šefa FUCZ ili jednog smrdu iz Sućeske kao uspješnog bizMismena u biznisu sa malinama a koji uvozi sofisticiranu medicinsku opremu tj. trebalo bi da bude takva ali nije jer smrad ni ne zna ništa drugo osim živjeti na račun drugih kroz poticaje, sumnjive nabavke ili bestidno pokušavajući zaraditi na genocidu u Srebrenici.