Svaka cast ,majstore... mada sam vec vidjao nesto slicno na internetu...Samo sto su ti uredjaji izgledali ogromni... Da li se moze pokrenut kakva proizvodnja ovog uredjaja... Jesu li to ogromna ulaganja , da li postoji isplativost za ovakvo nesto??? Kako privuci ulagace???Bh. inovator opet briljirao
Nova nagrada za 'ionsku rashladnu jedinicu'
Nova nagrađena inovacija Fikreta Alića je ''Konvektivno ionska rashladna jedinica'' čija je uloga da hladi procesore i matične ploče računara, te na taj način rad elektroničkih uređaja učini boljim.
''Prednosti ovog proizvoda su što je lagan, nije bučan, ekstra brzo odvodi toplinu i boravak oko uređaja čini ugodnijim i zdravijim'', kazao je Fikret Alić, inovator.
''Konvektivno ionska rashladna jedinica'' još jedna je u nizu inovacija Fikreta Alića, koja zajedno sa ostalim može biti brend Bosne i Hercegovine. Ukoliko bi to prepoznali i domaći vlasnici kapitala, rektor Univerziteta u Tuzli, Džemo Tufekćić, mišljenja je da ove inovacije mogu biti generatori razvoja BiH.
''Ono o čemu ja govorim od kako radim je da želim integrirati naš intelektualni i finansijski kapital. Finansijski kapital nažalost nije u rukama školovanih ljudi. Intelektualni svakako jeste. Ukoliko bi postojala sretna simbioza i integracija ova dva kapitala to bi bio najbolji odgovor izlaska države iz krize'', navodi Tufekčić.
Ukoliko se navedena integracija intelektualnog i finansijskog kapitala u Bosni i Hercegovini ne dogodi, ideje Fikreta Alića, ali i drugih inovatora put do tržišta mogle bi potražiti u nekoj drugoj zemlji.
(FENA)
Fikret Alic - inovator (ionska rashladna jedinica)
- DobroJutroKolumbo
#1 Fikret Alic - inovator (ionska rashladna jedinica)
- Luke Perry
#2 Re: Fikret Alic - inovator (ionska rashladna jedinica)
A jel taj uredjaj vec napravljen? Kako izgleda?
-
eHost
#3 Re: Fikret Alic - inovator (ionska rashladna jedinica)
Hoces li mi reci gdje si to nasao na Internetu? Ja nazalost nista ne mogu naci ni o Fikretu, a ni o takvoj vrsti hladjenja...DobroJutroKolumbo wrote:Svaka cast ,majstore... mada sam vec vidjao nesto slicno na internetu...Samo sto su ti uredjaji izgledali ogromni... Da li se moze pokrenut kakva proizvodnja ovog uredjaja... Jesu li to ogromna ulaganja , da li postoji isplativost za ovakvo nesto??? Kako privuci ulagace???
Unaprijed zahvalan !
- ŠiŠ
#4 Re: Fikret Alic - inovator (ionska rashladna jedinica)
Cestitke g. Alicu.
Nadam se da mi pokretac nece zamjeriti sto cu iskoristiti ovu priliku da pridodam da je na istoj izlozbi zlatnu medalji za inovaciju dobio jos jedan nas zemljak Rusmir Mustajbegovic - Gajba iz Bugojna, za patent brave bez kljuca za unutrasnja vrata, o kome je ovaj portal pisao. g. Mustajbegovic je za ovaj patent dobio jos nekoliko zlatnih medalja (Moskva, Katar, Seul,)
Ono sto je jos znacajnije je da g. Mustajbegovic vec ima pokrenutu vlastitu prozvodnju na bazi svoga patenta. Zaposlio par radnika i napravio posao za jos jednu BiH firmu koja ce raditi neke tehnoloske operacije koje on ne moze raditi, te naso jednog finansijera iz inostranstva. Ovo je cinjenica po kojoj su BiH inovatori poznati u svijetu.
Nadam se da mi pokretac nece zamjeriti sto cu iskoristiti ovu priliku da pridodam da je na istoj izlozbi zlatnu medalji za inovaciju dobio jos jedan nas zemljak Rusmir Mustajbegovic - Gajba iz Bugojna, za patent brave bez kljuca za unutrasnja vrata, o kome je ovaj portal pisao. g. Mustajbegovic je za ovaj patent dobio jos nekoliko zlatnih medalja (Moskva, Katar, Seul,)
Ono sto je jos znacajnije je da g. Mustajbegovic vec ima pokrenutu vlastitu prozvodnju na bazi svoga patenta. Zaposlio par radnika i napravio posao za jos jednu BiH firmu koja ce raditi neke tehnoloske operacije koje on ne moze raditi, te naso jednog finansijera iz inostranstva. Ovo je cinjenica po kojoj su BiH inovatori poznati u svijetu.
Last edited by ŠiŠ on 21/09/2009 14:12, edited 1 time in total.
- baustelac
#5 Re: Fikret Alic - inovator (ionska rashladna jedinica)
Fikret je strasno inteligentan i strucan covjek koji eto svoje znanje zna i primijeniti.
Inace je docent na masinskom fakultetu u Tuzli
Inace je docent na masinskom fakultetu u Tuzli
- Luke Perry
#6 Re: Fikret Alic - inovator (ionska rashladna jedinica)
To sto Fikret kaze da je osmislio je mozda ovo http://www.scientificamerican.com/artic ... ch-cooling .