Fikret Abdic - Zapadna Bosna
- dustaban
#1 Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Molim da se ovdje prebaci diskusija koja je skroz zalutala na temu o Ivanu Zilicu. Hvala.
-
biberko
#2 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Zaboravio si u naslovu teme dodati "Autonomna Pokrajina"

- dustaban
#3 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
E sad da ti odgovorim OVDJE gdje ova prica treba biti:ExNihilo wrote:Pa gdje je tu tačno njen grijeh što je kćerka ratnog zločinca? Kako to diskvalifikuje nju, njene sposobnosti, njen moral? Trebamo je izopćiti i linčovati jer joj je babo bio ratni zločinac. Treba nositi njegove grijehe? Ne može biti bolja od babe, je li? Po defaultu je četniškuša ili izdajnik ili šta već.johntra wrote:Pa šta je pogrešno rekao? Ćerka ratnog zločinca da nekome soli pamet i da određuje šta će i kako biti...Ako si nekada bio potomak četnika ili ustaše, nisi smio primirisati javnom životu, dok je sada normalno da, oni, koji su nas do juče klali, danas opet hoće da kroje sudbinu...e, neće moći...
što se tiče Ivana, pametan čovjek, koji se izborio sa zapadnim sistemom, koji ga je isto htio zajebati, jer su mu ukrali patent i govorili da je njihov...i onda mi neko kaže da je samo kod nas lopovluk...
Pazi "argumenta": nekada nisi smio primirisati javnom životu ako si potomak četnika. U tom vremenu, na kog referenciraš kao neki benchmark, valjda, nisi smio primirisati javnom životu ako pomisliš suprotnog od onog što ti kažu da smiješ misliti. Taj rezon bi nam sad trebao biti politički kompas? Pretpostavljam da dotičnu treba upisati u tekicu osoba na koje treba pripaziti?![]()
Ovaj papak Hamdija, umjesto da priča kao odgovorna javna osoba, svodi diskusiju isključivo na lični nivo. Kćerka Abdića ne valja, ne zato što je učinila "to i to", nego jer je politički protiv njega. Isto vrijedi i za ostalu nabrojanu plejadu od Komšića do Izetbegovića. Al pazi stepena logičke retardacije: "Šta ona meni ima pričati, njen babo je ratni zločinac"Pa djeca predškolskog uzrasta ne barataju argumentacijom na tom nivou.
Ali, ipak, najjače od svega je to što u ovoj državi likovi poput ovog Hamdije sjede i pregovaraju sa ratnim zločincima, politiku zemlje kroje zločinci iz zatvora, ali bitno je moralisati kćerki Fikreta Abdića. Koji papak, jebote.
slazem se s tobom @ExNihilo!
- It_is_a_Leclerc
#4 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Elvira Abdić - Jelenović je zla osoba. To nema veze s njenim ocem (koji je možda i još gori) već je ta osoba, kao političar i kao ličnost, vrlo maliciozna i pokvarena. Ta njena famozna izjava u skupštini je možda i bila dobra, dok nije krenula na njena usta jer je zvučala totalno neprilagođeno i bezobrazno, a zapravo se referirala na lažnog borca, skupštinsku prostitutku i "kuhara" u 505. bužimskoj, Veladžića iz S BiH kojem je glavni argument protiv rušenja njegovog političkog makroa, Hamdije Lipovače, bilo to što se još nisu našle kosti nestalih u ratu.
I ok je bilo da neko reaguje i spriječi da taj besprizorni manipulator i vlasnik više boračkih "udruženja" u Bužimu, kosti poginulih branitelja BiH svlači u kaljužu dnevne politike, ali onda se pojavila Abdićka i izjavila, citiram, "Neću ja da ovdje slušam 20 godina o nekim tamo kostima", što je bilo vrlo, vrlo ružno.
Što se tiče njenog oca, Fikreta Abdića, radi se o ratnom zločincu, čovjeku koji je izigrao povjerenje naroda u Krajini, čovjeku koji je mogao iz rata izaći kao heroj koji je hranio čitav Peti korpus i cijeli bihaćki okrug, a izišao je kao prezreni starac koji šepa po sudovima i vara naivnu bh. dijasporu u Americi pričama o ponovnom vraćanju Agrokomerca.
Njegov najveći fan je Hamdija Lipovača što je i potvrdio u nekoliko navrata, a koji svojim bolesno ambicioznim, patološki bahatim pristupom "Niko kao ja", podsjeća na Babu iz najgorih dana. Jednog smo se "Babe", hvala Bogu riješili. Još koji dan i ovaj drugi, "mali Babo Hamdija" putuje na smetlište političke zbilje u BiH.
I ok je bilo da neko reaguje i spriječi da taj besprizorni manipulator i vlasnik više boračkih "udruženja" u Bužimu, kosti poginulih branitelja BiH svlači u kaljužu dnevne politike, ali onda se pojavila Abdićka i izjavila, citiram, "Neću ja da ovdje slušam 20 godina o nekim tamo kostima", što je bilo vrlo, vrlo ružno.
Što se tiče njenog oca, Fikreta Abdića, radi se o ratnom zločincu, čovjeku koji je izigrao povjerenje naroda u Krajini, čovjeku koji je mogao iz rata izaći kao heroj koji je hranio čitav Peti korpus i cijeli bihaćki okrug, a izišao je kao prezreni starac koji šepa po sudovima i vara naivnu bh. dijasporu u Americi pričama o ponovnom vraćanju Agrokomerca.
Njegov najveći fan je Hamdija Lipovača što je i potvrdio u nekoliko navrata, a koji svojim bolesno ambicioznim, patološki bahatim pristupom "Niko kao ja", podsjeća na Babu iz najgorih dana. Jednog smo se "Babe", hvala Bogu riješili. Još koji dan i ovaj drugi, "mali Babo Hamdija" putuje na smetlište političke zbilje u BiH.
- dustaban
#5 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Leclerche,
ti si ocito iz tih tamo krajeva i bolje znas situaciju od mene. Ali ja ti moram priznati da, gledajuci sa ove prostorne i vremenske distance, meni su rusitelji Babe sve manje uvjerljivi i nesto mi govori da se vi Abdica necete lako kotarisati.
Zapravo, tu uopce nije bitan Babo vec oni kojima je Babo... babo, a njih nije malo.
Ovdje cu citirati izjavu Dezulovica (mislim de je on to rekao) a u vezi Simunicevog nacistickog ispada: nije problem Simunic vec onih tries hiljada na tribinama koji su mu klicali!
Danas negdje procitah da se 2/3 Kladuse odbilo izjasniti kao Bosnjaci!
ti si ocito iz tih tamo krajeva i bolje znas situaciju od mene. Ali ja ti moram priznati da, gledajuci sa ove prostorne i vremenske distance, meni su rusitelji Babe sve manje uvjerljivi i nesto mi govori da se vi Abdica necete lako kotarisati.
Zapravo, tu uopce nije bitan Babo vec oni kojima je Babo... babo, a njih nije malo.
Ovdje cu citirati izjavu Dezulovica (mislim de je on to rekao) a u vezi Simunicevog nacistickog ispada: nije problem Simunic vec onih tries hiljada na tribinama koji su mu klicali!
- It_is_a_Leclerc
#6 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Fikret Abdić je, po izlasku iz zatvora, demaskirao sve iluzije o svojoj velikoj političkoj ulozi, i potvrdio da se radi o kokošaru koji je bez srbijanske obavještajne mašinerije, na nivou pogonskog radnika za obradu pilećeg mesa.dustaban wrote:Leclerche,
Naime, dotični je po izlasku potpuno izgubio kompas, i dalje vjerujući kako je 1993. i kako njega svi slušaju i poštuju, pa je naredio DNZ-u da njegova kćerka bude kandidat za načelnika općine Velika Kladuša. Kako je DNZ to odbio, on je bukvalno okupio grupu svakojakog šljama i nesretnika i napravio bog zna koji puč u svom životu, i podijelio DNZ na Dolićev (ja mu tepam sa - čestiti dio, jer tu zaista ima normalnih ljudi) i "babin" (dio sastavljen od notornih budala, cirkusanata itd. )
Tim činom Abdić je izgubio još jedan dio ljudi koji su ga smatrali za neku priliku i veličinu. Sada veći dio DNZ-a lupa glavom od zid kad vide kakvog su tokmaka cijelo vrijeme podržavali. On više nema instrumenata kojim može varati narod i ja sam uvjeren da je tu negdje i njegov kraj.
Dakle, ostatak BiH previše mistificira Fikreta Abdića. Njega u Krajini malo ko doživljava za ozbiljnu osobu, a kamoli političara. Doduše, postoji dio, uglavnom starijeg i nepismenog stanovništva, u kladuškim selima koje je spremno da mu pjeva za rođendan i jede njegove bikove koje peče u znak zahvalnosti. Ostali dio do njega drži koliko i do lanjskog snijega.
Pogotovo se mistificira i nepravedno generalizuje Velika Kladuše. Vjerujte, a popis će pokazati, da će tamo biti makar 80 % Bošnjaka. I tamo se prakticira Islam kao i svugdje drugo u BiH. Od tamo dolaze normalni ljudi koje niko u ostatku kantona ne diskriminira i koji nastoje funkcionisati i mimo podjela, na najbolji mogući način.
Pravu snagu Fikret Abdić crpi od bh. dijaspore iz SAD-a, koja mu je povjerovala da ponovo uspostavlja Agrokomerc i koja je prije godinu dana poslala na desetine hiljada dolara. Naravno, od dolara, a ni od Agrokomerca nema ništa.
- luckylaka
#8 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
,,dustaban,,djelimicno si u pravu jer malo teze je srusiti mit o babi tj.ratnom zlocincu.Zasto.Po mome .Ratni zlocinac,,babo,,i danas i u vrijeme agresije na BiH i u vrijeme rata izmedju ABiH i tzv.ApZB ima najveci broj nepismenih ili polupismenih kretena koje je babo u to vrijeme mogao vrlo lako kupiti takoreci za ,,tops,,Pozicija su se docepali oni malo malo pismeniji i poceli da zavode i muzu ove dole polupismene.I danas kad pogledas pristalice tog zlocinca vidis da su to vecinom bar u dijaspori oni koji su ,,uskocili iz opanka u cipele,,Sam R.Dolic unazad desetak godina bio je pljunuta slika i prilika svoga vodze tiranina fikreta ali izgleda da je Rifet ili Rifat(ni sam jadan ne zna kako se zove)dosao tobe kada je vidio sta smjera ratni zlocinac po izlasku iz zatvora.Prvo ponovo staviti sve pod svoju kapu uz pomoc ,,male cetnikuse,,Elvire sto Rifetu nije odgovaralo jer se docepao pozicije a i realno poceo je to neko pomirenje izmedju zaracenih strana sto fikretu i elviri nikako nije odgovaralo tako da se Rifet okrenuo na drugu stranu i koliko danas istinski radi na pomirenju ili je to jos samo jedna u nizu politickih igara dnz-a koli ce ga znati.Kao po obicaju i u ovom slucaju najvecu gresku napravilo je tuzilastvo BiH sto ono nije otvorilo ,,slucaj babo,,nego to preustilo Hrvatskom pravosudju kojeg boli qrac za fikretom .Samo sudjenje u H,je bilo vise farsa nego objektivno sudjenje i realno BiH tuzilastvo da je preuzelo slucaj firrer bi dobio dozivotno ,dnz bi bio trajno zabranjen,a zadnjim istupom elvire abdic na skupstini USK elvira je zbog svojih izjava kao i sve dokazane vjestice zasluzie lomacu.Ali u USK kao i BiH svaka afera traje od danas do sutra tako da ce novinari vec sutradan velicati i elviru i lipovacu i to zbog neke sitnice koju ce udijeliti ovom napacenom Krajiskom narodu.Ufffdustaban wrote:Leclerche,
-
VCorp
#9 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Meni je zanimljivo kako kada su god neke političke pizdarije u Krajini onda se javljaju ovi sarajevski mediji i napaljuju situaciju kod nas. Ja sam dijete kojem su poginuli mnogi od strane autonomaša, cijela familija mi je bila od prvog do zadnjeg dana u Armiji BiH a posljedice agresije autonomaša i četnika ja vidim u svojoj porodici svaki dan. Ja imam pravo da pričam o tome pa ću vam reći par stvari.
Sarajevo diže tenzije kod nas uvijek i skuplja političke poene. Da, Abić je izdajnik za nas i u to nema sumnje. Sve je tu vec rečeno. Ali za nas je izdajnik i Sarajevo. Kada su izbori onda nas se sjetite jer znate dobro da mi najviše volimo Bosnu i ne stidimo se nje nikad i nigdje pa onda dolazite po glasove za nacionalističke stranke, prvenstveno SDA koja je zakletva kod nas. Obasipate nas rijecima hvale a šta je nama zapravo Bosna dala zauzvrat iz tog našeg glavnog grada ? Nije Sarajevo marke u Krajinu ulozilo već smo mi ulozili u Sarajevo. Mi smo vaša krava muzara jer imamo najviše para, drugi smo kanton poslije Sarajevskog po novčanoj moći a zadnji po novcu koji se izdvaja iz budzeta za nas. Mi smo najviše prisiljeni da se odseljavamo iz Bosne. Godisnje dijaspora donese BiH 4,9 milijardi a od toga mi donesemo gotovo pola. Koje kod nas u Krajini imaju velike firme ? Nema nijedne, jer su nama uvijek išle mrvice.
Reprezentacija igra sa Portugalom a Sarajevo nam pošalje pedeset ulaznica u regiju od trista hiljada ljudi.
Organizujete ceremonije o obrani BiH, dižete u nebesa ratne profitere i kriminalce a nijedan političar nije nikad ni spomenuo da su Krajisnici zaustavili rat kad su dosli pred Banjaluku i tako spasili guzice hiljadama svojih sunarodnjaka.
Primjetite li da je na komemoraciji u Srebrenici najviše Krajišnika a koji su najudaljeniji od nje ?
Što ne spomenete kako su Krajisnici protestovali kada su rekli da stanu pred Banjalukom i za cijenu da bombarduju Bihać samo u cilju da imamo slobodnu državu ?
Da je centar politike u Krajini kurac bi se moj kurčio Dodik dok trokutistansko-bošnjački političari nemaju muda reći ništa.
Nervira me me što vi pričate o izdaji i nama mažete oči, oni su nas ubijali ali vi nas izgladnjivate i tjerate iz naših domova po cijelom svijetu. I onda se vi kao čudite odakle toliki otpor prema Sarajevu. Nismo mi za cijepanje Bosne ali nećete nas zajebavati dokle vi hoćete jer nije krajiški ćutati, nismo vam mi budale kao što mislite. Zapamtite da vam je veća Bosna od Bascarsije do Cengić Vile i ako je iko u ovoj drzavi ponosan Bosanac i ne krije to nikad i nigdje to je onda Krajisnik. Pa sljedeći put kada počnete pričati o izdajnicima bosanskog naroda zapitajte se da se isti taj izdajnik ne nalazi u Sarajevu.
Sada kad gledam iz ove pozicije, autonomija Krajine u granicama BiH bez ikakvog ucesca autonomasa i četnika i bilo kakve veze sa Fikretovim idejama o autonomiji već u smislu ekonomske opravdanosti i preživljavanja je dobar način da malo zamjenimo pozicije pa da malo mi jebemo vas za promjenu.
Sarajevo diže tenzije kod nas uvijek i skuplja političke poene. Da, Abić je izdajnik za nas i u to nema sumnje. Sve je tu vec rečeno. Ali za nas je izdajnik i Sarajevo. Kada su izbori onda nas se sjetite jer znate dobro da mi najviše volimo Bosnu i ne stidimo se nje nikad i nigdje pa onda dolazite po glasove za nacionalističke stranke, prvenstveno SDA koja je zakletva kod nas. Obasipate nas rijecima hvale a šta je nama zapravo Bosna dala zauzvrat iz tog našeg glavnog grada ? Nije Sarajevo marke u Krajinu ulozilo već smo mi ulozili u Sarajevo. Mi smo vaša krava muzara jer imamo najviše para, drugi smo kanton poslije Sarajevskog po novčanoj moći a zadnji po novcu koji se izdvaja iz budzeta za nas. Mi smo najviše prisiljeni da se odseljavamo iz Bosne. Godisnje dijaspora donese BiH 4,9 milijardi a od toga mi donesemo gotovo pola. Koje kod nas u Krajini imaju velike firme ? Nema nijedne, jer su nama uvijek išle mrvice.
Reprezentacija igra sa Portugalom a Sarajevo nam pošalje pedeset ulaznica u regiju od trista hiljada ljudi.
Organizujete ceremonije o obrani BiH, dižete u nebesa ratne profitere i kriminalce a nijedan političar nije nikad ni spomenuo da su Krajisnici zaustavili rat kad su dosli pred Banjaluku i tako spasili guzice hiljadama svojih sunarodnjaka.
Primjetite li da je na komemoraciji u Srebrenici najviše Krajišnika a koji su najudaljeniji od nje ?
Što ne spomenete kako su Krajisnici protestovali kada su rekli da stanu pred Banjalukom i za cijenu da bombarduju Bihać samo u cilju da imamo slobodnu državu ?
Da je centar politike u Krajini kurac bi se moj kurčio Dodik dok trokutistansko-bošnjački političari nemaju muda reći ništa.
Nervira me me što vi pričate o izdaji i nama mažete oči, oni su nas ubijali ali vi nas izgladnjivate i tjerate iz naših domova po cijelom svijetu. I onda se vi kao čudite odakle toliki otpor prema Sarajevu. Nismo mi za cijepanje Bosne ali nećete nas zajebavati dokle vi hoćete jer nije krajiški ćutati, nismo vam mi budale kao što mislite. Zapamtite da vam je veća Bosna od Bascarsije do Cengić Vile i ako je iko u ovoj drzavi ponosan Bosanac i ne krije to nikad i nigdje to je onda Krajisnik. Pa sljedeći put kada počnete pričati o izdajnicima bosanskog naroda zapitajte se da se isti taj izdajnik ne nalazi u Sarajevu.
Sada kad gledam iz ove pozicije, autonomija Krajine u granicama BiH bez ikakvog ucesca autonomasa i četnika i bilo kakve veze sa Fikretovim idejama o autonomiji već u smislu ekonomske opravdanosti i preživljavanja je dobar način da malo zamjenimo pozicije pa da malo mi jebemo vas za promjenu.
- dustaban
#10 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Zahvaljujem na ovih nekoliko postova koji su nam malo pojasnili situaciju u Krajini.
Pogotovo se slazem sa @Vcorpom stvarno je dobro opisao arogantno ponasanje sarajeva spram ostatka BH svijeta.
A sto se tice Babe... moj prvi komentar, kad je izasao iz zatvora i ponovo okupio pristalice, je bio - ko nije uspio napraviti nista sa Agrokomercom za ovih petnaest godina, nije nista bolje ni zasluzio nego da se ponovo yebe sa Babom!
Zaista je nevjerovatno kako su ovi "sto nisu Babini" propustili sansu za vrijeme njegovog tamnovanja da dokazu da su oni bolji od njega. Naprotiv, po onome sto se desavalo u peridou "Babe na sluzbenom putu" ispada da gore stvarno nema sposobnijeg privrednika od njega.
Imate doduse sposobnih vojskovodja, ali rat je stao i sad se ponovo traze mirnodopske vodje.
Velagici, Lipovace, Tigrovi, Bahtici... imate li bogavam ikoga normalnog gore ?!
Pogotovo se slazem sa @Vcorpom stvarno je dobro opisao arogantno ponasanje sarajeva spram ostatka BH svijeta.
A sto se tice Babe... moj prvi komentar, kad je izasao iz zatvora i ponovo okupio pristalice, je bio - ko nije uspio napraviti nista sa Agrokomercom za ovih petnaest godina, nije nista bolje ni zasluzio nego da se ponovo yebe sa Babom!
Zaista je nevjerovatno kako su ovi "sto nisu Babini" propustili sansu za vrijeme njegovog tamnovanja da dokazu da su oni bolji od njega. Naprotiv, po onome sto se desavalo u peridou "Babe na sluzbenom putu" ispada da gore stvarno nema sposobnijeg privrednika od njega.
Imate doduse sposobnih vojskovodja, ali rat je stao i sad se ponovo traze mirnodopske vodje.
Velagici, Lipovace, Tigrovi, Bahtici... imate li bogavam ikoga normalnog gore ?!
- Opetja033
#11 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
@VCorp zasigurno ima dosta dobrih poenti u ovome sto je napisao (ovo pisem kao Sarajlija). U nekim stvarima pretjeruje ali razumijem njegove frustracije koje su itekako izazvane drugim dijelom njegovog komentara - onim dijelom u kojima je naveo cinjenice koje se ne mogu osporiti.
Mora se raditi na pomirenju naseg naroda gore a to politicko Sarajevo ne radi. @It_is_a_Leclerc (de sviju ti promjeni nick
) je iznio odlican presjek stanja. Velika Kladusa nije toliko zaludjena Fikretom koliko se to ovdje nama cini. Te price o tome kako se 2/3 stanovnistva V. Kladuse nisu izjasnili kao Bosnjaci su samo propaganda. I ja sam siguran da cifra Bosnjaka gore sigurno prelazi 80%, vidjecemo kada rezultati dodju. Po meni treba DNZ aktivno ukljuciti u vlast, ovu struju koju predvodi Dolic jer su se okrenuli protiv Fikreta. Ne treba zaboraviti da su svojim glasovima podrzali Platformu, sto bi prije 7-8 godina bilo nezamislivo - da se okrenu protiv HDZ-ova. Tu je prvobitno i puklo unutar te stranke.
U ovom trenutku vise je fanatican jedan IDS u Istri nego Dolicev DNZ.
Mora se raditi na pomirenju naseg naroda gore a to politicko Sarajevo ne radi. @It_is_a_Leclerc (de sviju ti promjeni nick
U ovom trenutku vise je fanatican jedan IDS u Istri nego Dolicev DNZ.
- dustaban
#12 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Ja cu sad reci nesto jos smjelije, nesto sto se mnogima nece svidjeti, al' yebajiga taki sam
Dakle, par rijeci o "izdajnicima" generalno.
Historija/povijest nas nazalost uci da je izdajstvo cesto... NAJMUDRIJI POTEZ! Mnogi mali, ali hrabri narodi su nestali zato sto ih je poveo odvazni vodja, prethodno ne razmotrivsi situaciju i realne sanse. A mnogi su opet prezivjeli zahvaljujuci mudroj politici sa jacima, sto je u tom momentu mozda nazvano izdajom, ali na dugu stazu se pokazalo pravim potezom.
Meni je u tom smislu najbolji primjer Dubrovacka republika. Njih ne bi bilo da su se kurchili!
Dakle, CINJENICA JESTE da je Zapadna Krajina bila postedjena od agresora na pocetku rata, zahvaljujuci Babinoj izdaji. A cinjenica isto tako jeste da se u Srebrenici desilo sta se desilo, zahvaljujuci Oricevoj lojalnosti.
I generalno kad pogledate, ko je najvise najebao u ovim nasim ratovima - oni koji su bili okruzeni i vjerovali u pomoc svoje matice... koja je tamo nedze daleko.
Mi generalno cinimo strasnu gresku kad ljudskom opredjeljenju dajemu iskljucivo karakter ideologije a ne i prezivljavanja.
Jeste li se ikad zapitali da li su Babini autonomasi bili to sto su bili zato sto vole Babu ili zato sto vole sebe?!
Valja vam se izmiriti, nema druge.
Historija/povijest nas nazalost uci da je izdajstvo cesto... NAJMUDRIJI POTEZ! Mnogi mali, ali hrabri narodi su nestali zato sto ih je poveo odvazni vodja, prethodno ne razmotrivsi situaciju i realne sanse. A mnogi su opet prezivjeli zahvaljujuci mudroj politici sa jacima, sto je u tom momentu mozda nazvano izdajom, ali na dugu stazu se pokazalo pravim potezom.
Meni je u tom smislu najbolji primjer Dubrovacka republika. Njih ne bi bilo da su se kurchili!
Dakle, CINJENICA JESTE da je Zapadna Krajina bila postedjena od agresora na pocetku rata, zahvaljujuci Babinoj izdaji. A cinjenica isto tako jeste da se u Srebrenici desilo sta se desilo, zahvaljujuci Oricevoj lojalnosti.
I generalno kad pogledate, ko je najvise najebao u ovim nasim ratovima - oni koji su bili okruzeni i vjerovali u pomoc svoje matice... koja je tamo nedze daleko.
Mi generalno cinimo strasnu gresku kad ljudskom opredjeljenju dajemu iskljucivo karakter ideologije a ne i prezivljavanja.
Jeste li se ikad zapitali da li su Babini autonomasi bili to sto su bili zato sto vole Babu ili zato sto vole sebe?!
- Opetja033
#13 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Tvoja bi argumentacija mozda donekle i vrijedila da se uzme u razmatranje da se ne radi o par bitnih stvari:dustaban wrote:Ja cu sad reci nesto jos smjelije, nesto sto se mnogima nece svidjeti, al' yebajiga taki sam![]()
Mi generalno cinimo strasnu gresku kad ljudskom opredjeljenju dajemu karakter ideologije a ne prezivljavanja.
1) I pored autonomaske izdaje, Bihacka krajina nije dozivjela sudbinu Srebrenice zahvaljujuci 5. korpusu. Dakle i UPRKOS izdaji Bihacka krajina je opstala. Izdaja je dovela do unutarbosnjackog sukoba.
2) Pravno gledajuci radilo se o cistoj izdaji. O moralnoj strani ne treba ni govoriti. I u mnogim demokratskim drzavama ovakve se stvari u ratno vrijeme kaznjavaju smrcu.
3) Fikret Abdic je osudjeni ratni zlocinac. Pokojni Mazowiecki je rekao da u svom zivotu nije mogao zamisliti da pripadnici jednog naroda mogu raditi tolika zvjerstva drugim pripadnicima istog tog naroda sve dok nije postao upoznat sa Fikretovim nedjelima.
Jedno je raditi na pomirenju a nesto sasvim drugo je opravdavati Fikreta Abdica, njegovu izdaju i njegove nebrojene zlocine.
- Paranoid
#14 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Izdajstvo - mudar potezdustaban wrote:Ja cu sad reci nesto jos smjelije, nesto sto se mnogima nece svidjeti, al' yebajiga taki sam![]()
Orićeva lojalnost
Za ovo prvo bi u krajini dobio šamar...a za ovo drugo bi ti Mrčo guzicu izrešetao..
- dustaban
#15 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Vidi nesta... to sto je mazowiecki rekao, ako je tako rekao... to je strasno!Opetja033 wrote:Tvoja bi argumentacija mozda donekle i vrijedila da se uzme u razmatranje da se ne radi o par bitnih stvari:dustaban wrote:...
1) I pored autonomaske izdaje, Bihacka krajina nije dozivjela sudbinu Srebrenice zahvaljujuci 5. korpusu. Dakle i UPRKOS izdaji Bihacka krajina je opstala. Izdaja je dovela do unutarbosnjackog sukoba.
2) Pravno gledajuci radilo se o cistoj izdaji. O moralnoj strani ne treba ni govoriti. I u mnogim demokratskim drzavama ovakve se stvari u ratno vrijeme kaznjavaju smrcu.
3) Fikret Abdic je osudjeni ratni zlocinac. Pokojni Mazowiecki je rekao da u svom zivotu nije mogao zamisliti da pripadnici jednog naroda mogu raditi tolika zvjerstva drugim pripadnicima istog tog naroda sve dok nije postao upoznat sa Fikretovim nedjelima.
Jedno je raditi na pomirenju a nesto sasvim drugo je opravdavati Fikreta Abdica, njegovu izdaju i njegove nebrojene zlocine.
Ali ja u tome ne mogu naci iskljucivu odgovornost Fikreta Abdica (nimalo ga ne branim), to, ako je cinjenica da su se tako ubijali pripadnici NE JEDNOG NARODA nego ISTIH FAMILIJA... to je strasno. To nazalost govori vise o narodu nego o vodji.
E sad, sto se tice 5 korpusa i njegovih uspjeha, te famoznog zaustavljanja pred Banjalukom... tu ne znam sta bih ti rekao, tu bi trebao dobar I OBJEKTIVAN vojni analiticar da kaze koliko je tu do snage 5K a koliko do regionalnih desavanja u to doba, pa ako hoces i "globalnih", nevjerovatno je koliko se u svim nasim pricama manipulise sa medjunarodnim faktorom. Kad govorimo o Srebrenici okrivljujemo UNPROFOR, a kada govorimo o Dudakovicevim uspjesima zanemarujemo Oluju i NATO udare!
I tako dalje, sta bi bilo da je bilo... dzaba nam je sad o tome raspravljati cinjenica jeste da smo mi, generalno kao balkanci, sasvim opravdano dobili epitet zvjerskog naroda. To sto je neko ispao fin ili finiji od onog drugog, to je samo zato sto nije imao priliku da bude zvjer!
Trebamo se pogledati u oci, pomiriti (bolje reci - napraviti primirje) i ovu zvjersku energiju usmjeriti u nesto drugo. Poznata je cinjenica da ko dobro barata nozem moze biti i... dobar graditelj!
- Paranoid
#16 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Zna se jako dobro ko i kako je pokazao "zvjerstvo"...staviti sve narode na balkanu u isti koš ne ide.
- dustaban
#17 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Demantuj me ?!Paranoid wrote:Zna se jako dobro ko i kako je pokazao "zvjerstvo"...staviti sve narode na balkanu u isti koš ne ide.
(al' da ne kvarimo ovu temu)
- Paranoid
#18 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Nema potrebe da pišem o nečemu što je već argumentovano napisano na hiljade stranica ovog foruma..dustaban wrote:Demantuj me ?!Paranoid wrote:Zna se jako dobro ko i kako je pokazao "zvjerstvo"...staviti sve narode na balkanu u isti koš ne ide.
(al' da ne kvarimo ovu temu)
PS: slažem se da ne treba kvariti temu..
-
VCorp
#19 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Opetja033 wrote:@VCorp zasigurno ima dosta dobrih poenti u ovome sto je napisao (ovo pisem kao Sarajlija). U nekim stvarima pretjeruje ali razumijem njegove frustracije koje su itekako izazvane drugim dijelom njegovog komentara - onim dijelom u kojima je naveo cinjenice koje se ne mogu osporiti.
Ja sam vam samo htio pokazati kako mi na to gledamo gore i zasto nas otpor. Šta god da je i koliko god Sarajevo ovdje dizalo tenzije trebaju se sjetiti i oni i mi da nama valja svima skupa zivjeti. Red je na nama da im pokazemo da su grijesili i da nije u bilo uredu kretati na nas a kako cemo kad svako malo neko dodaje ulje na vatru. Lako je zavaditi pa vladati 350 kilometara dalje i doći svake četiri godine da kažeš par rečenica. To nije vladanje narodom već meni izgleda kao nužno zlo zbog glasova.
I prestanite govoriti Bihaćka krajina, kakva Bihaćka krajina ? Ja u zivotu nisam cuo osim ovih sa drzavne televizije da kazu Bihacka krajina. Otkad se zna za nju je bila Cazinska krajina ili samo Krajina. Kao sto rekoh, da se navrati kad znalo bi se.
- Opetja033
#20 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
U pravu si i za ovo.VCorp wrote: I prestanite govoriti Bihaćka krajina, kakva Bihaćka krajina ? Ja u zivotu nisam cuo osim ovih sa drzavne televizije da kazu Bihacka krajina. Otkad se zna za nju je bila Cazinska krajina ili samo Krajina. Kao sto rekoh, da se navrati kad znalo bi se.
-
VCorp
#21 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Zanemarujete vi operaciju Tigar, operaciju Sana. Zanemarujete 2000 poginulih iz buzimske 505 brigade kada uzmete u obzir da Buzim ima oko 19 hiljada stanovnika. Zanemarujete 503 Slavnu iz Cazina. Zanemarujete Bišćane. Zanemarujes cinjenicu da Dudaković predaje po svjetskim vojnim skolama upravo na osnovu akcija V. Korpusa. Zanemarujes okruzenu Krajinu koju niko nije mogao napustiti kad su pocele pizdarije a nasi su borci dolazili pjesice preko Hrvatske i pucano je na njih od strane Hrvata samo da se ne bore. Znas li da je Mladic pobjegao iz Krajine ko zadnja picka poslije akcije Breza jer su ga ranili, cak je ostavio svoj dzip, beretku i jaknu za slikanje nasim borcima.dustaban wrote: E sad, sto se tice 5 korpusa i njegovih uspjeha, te famoznog zaustavljanja pred Banjalukom... tu ne znam sta bih ti rekao, tu bi trebao dobar I OBJEKTIVAN vojni analiticar da kaze koliko je tu do snage 5K a koliko do regionalnih desavanja u to doba, pa ako hoces i "globalnih", nevjerovatno je koliko se u svim nasim pricama manipulise sa medjunarodnim faktorom. Kad govorimo o Srebrenici okrivljujemo UNPROFOR, a kada govorimo o Dudakovicevim uspjesima zanemarujemo Oluju i NATO udare!
Sto se tice Oluje, nama su Hrvati pomogli samo zato sto znaju da nije V. Korpusa najebali bi oni kad bi se spojili autonomaši, 1. krajiski korpus VRS -a i SAO Krajina. Tu smo mi jedni drugima izvukli guzice a ne kao sto oni to vole predstavljati da su oni spasioci.
Htjeli vi to priznati ili ne, rat je završen kad je V. Korpus došao pred Banjaluku. Ljudi sa našeg područja su napadali Franke, upadali u rimsko carstvo kad je bilo najjače, napadali Turke čak i sa ženama i djecom pa su slali generale da ugase pet ustanaka, Cazinjani su jedini digli bunu protiv komunista i njihovih nameta pa je bio pokolj i raseljavanje. Neću da glorifikujem Krajisnike niti da se kurcim hrabroscu već kažu da se historija ponavlja pa ti vidi.
-
flexibila
#22 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
VCorp wrote:Zanemarujete vi operaciju Tigar, operaciju Sana. Zanemarujete 2000 poginulih iz buzimske 505 brigade kada uzmete u obzir da Buzim ima oko 19 hiljada stanovnika. Zanemarujete 503 Slavnu iz Cazina. Zanemarujete Bišćane. Zanemarujes cinjenicu da Dudaković predaje po svjetskim vojnim skolama upravo na osnovu akcija V. Korpusa. Zanemarujes okruzenu Krajinu koju niko nije mogao napustiti kad su pocele pizdarije a nasi su borci dolazili pjesice preko Hrvatske i pucano je na njih od strane Hrvata samo da se ne bore. Znas li da je Mladic pobjegao iz Krajine ko zadnja picka poslije akcije Breza jer su ga ranili, cak je ostavio svoj dzip, beretku i jaknu za slikanje nasim borcima.dustaban wrote: E sad, sto se tice 5 korpusa i njegovih uspjeha, te famoznog zaustavljanja pred Banjalukom... tu ne znam sta bih ti rekao, tu bi trebao dobar I OBJEKTIVAN vojni analiticar da kaze koliko je tu do snage 5K a koliko do regionalnih desavanja u to doba, pa ako hoces i "globalnih", nevjerovatno je koliko se u svim nasim pricama manipulise sa medjunarodnim faktorom. Kad govorimo o Srebrenici okrivljujemo UNPROFOR, a kada govorimo o Dudakovicevim uspjesima zanemarujemo Oluju i NATO udare!
Sto se tice Oluje, nama su Hrvati pomogli samo zato sto znaju da nije V. Korpusa najebali bi oni kad bi se spojili autonomaši, 1. krajiski korpus VRS -a i SAO Krajina. Tu smo mi jedni drugima izvukli guzice a ne kao sto oni to vole predstavljati da su oni spasioci.
Htjeli vi to priznati ili ne, rat je završen kad je V. Korpus došao pred Banjaluku. Ljudi sa našeg područja su napadali Franke, upadali u rimsko carstvo kad je bilo najjače, napadali Turke čak i sa ženama i djecom pa su slali generale da ugase pet ustanaka, Cazinjani su jedini digli bunu protiv komunista i njihovih nameta pa je bio pokolj i raseljavanje. Neću da glorifikujem Krajisnike niti da se kurcim hrabroscu već kažu da se historija ponavlja pa ti vidi.
- dustaban
#23 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Haj dobro. Lijepo si ovo srocio pa ti ne bih oponirao.VCorp wrote:Zanemarujete vi operaciju Tigar, operaciju Sana. Zanemarujete 2000 poginulih iz buzimske 505 brigade kada uzmete u obzir da Buzim ima oko 19 hiljada stanovnika. Zanemarujete 503 Slavnu iz Cazina. Zanemarujete Bišćane. Zanemarujes cinjenicu da Dudaković predaje po svjetskim vojnim skolama upravo na osnovu akcija V. Korpusa. Zanemarujes okruzenu Krajinu koju niko nije mogao napustiti kad su pocele pizdarije a nasi su borci dolazili pjesice preko Hrvatske i pucano je na njih od strane Hrvata samo da se ne bore. Znas li da je Mladic pobjegao iz Krajine ko zadnja picka poslije akcije Breza jer su ga ranili, cak je ostavio svoj dzip, beretku i jaknu za slikanje nasim borcima.dustaban wrote: E sad, sto se tice 5 korpusa i njegovih uspjeha, te famoznog zaustavljanja pred Banjalukom... tu ne znam sta bih ti rekao, tu bi trebao dobar I OBJEKTIVAN vojni analiticar da kaze koliko je tu do snage 5K a koliko do regionalnih desavanja u to doba, pa ako hoces i "globalnih", nevjerovatno je koliko se u svim nasim pricama manipulise sa medjunarodnim faktorom. Kad govorimo o Srebrenici okrivljujemo UNPROFOR, a kada govorimo o Dudakovicevim uspjesima zanemarujemo Oluju i NATO udare!
A i sto bih, kad ste vako zayebani
-
udrch
#24 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
sve što se Krajišnici dogovore podržavam..tu se niko ne treba miješati, osim ako neće raditi u svrhu pomirenja..
najsmješnije je što se Helez miješa u ovo pitanje..njegova stranka zagovara pomirenje i saradnju sa onim čija je vojska počinila genocid, a silu mi htio da provodi nad zavedenim Krajišnicima..
odjebite ga kad sljedeći put dođe..
najsmješnije je što se Helez miješa u ovo pitanje..njegova stranka zagovara pomirenje i saradnju sa onim čija je vojska počinila genocid, a silu mi htio da provodi nad zavedenim Krajišnicima..
odjebite ga kad sljedeći put dođe..
-
VCorp
#25 Re: Fikret Abdic - Zapadna Bosna
Nismo mi zajebani, isti smo kao i svi drugi ljudi a tu svoju aroganciju prosipaj negdje dalje. Ti tu umanjujes u nasim ocima naše žrtve za ovu našu državu a to neće proći kod nas i zato sam se ja osjecao duznim da odgovorim na tvoje pizdarije. Najlakše je na svoje napadati, eto kolege iznad šta piše o Helezu a kad će Sarajevo skupiti muda pa reći da je RS genocidna tvorevina, kad će istupiti pa reći da oni najviše koče našu zemlju, kad će istupiti i tražiti reviziju Dejtona, kad će odjebati Dodika i reći mu ono što svi znamo šta će biti ako bude proglasio referendum, kad će ponovno pokrenuti tužbu protiv Srbije pa da dokaže kako su i oni agresori na BiH pored Hrvatske, kad će prestati davati penzije iz budzeta onima koji su pokušavali izbrisati ovu zemlju? Kad ćemo dočekati tu čvrstu ruku iz našeg glavnog grada da već jednom kaže dosta je, kad će tamo prestati srati o multietničnosti i izaći na proteste pa da srušimo ove lopove ? Uvijek su protesti u glavnom gradu, vidite šta nam rade 20 godina pa se pitam ima li u tom gradu muda i za šta osim za kriminal, krađe novcanika po tramvajima i napadanje slabijih.dustaban wrote:Haj dobro. Lijepo si ovo srocio pa ti ne bih oponirao.VCorp wrote:Zanemarujete vi operaciju Tigar, operaciju Sana. Zanemarujete 2000 poginulih iz buzimske 505 brigade kada uzmete u obzir da Buzim ima oko 19 hiljada stanovnika. Zanemarujete 503 Slavnu iz Cazina. Zanemarujete Bišćane. Zanemarujes cinjenicu da Dudaković predaje po svjetskim vojnim skolama upravo na osnovu akcija V. Korpusa. Zanemarujes okruzenu Krajinu koju niko nije mogao napustiti kad su pocele pizdarije a nasi su borci dolazili pjesice preko Hrvatske i pucano je na njih od strane Hrvata samo da se ne bore. Znas li da je Mladic pobjegao iz Krajine ko zadnja picka poslije akcije Breza jer su ga ranili, cak je ostavio svoj dzip, beretku i jaknu za slikanje nasim borcima.dustaban wrote: E sad, sto se tice 5 korpusa i njegovih uspjeha, te famoznog zaustavljanja pred Banjalukom... tu ne znam sta bih ti rekao, tu bi trebao dobar I OBJEKTIVAN vojni analiticar da kaze koliko je tu do snage 5K a koliko do regionalnih desavanja u to doba, pa ako hoces i "globalnih", nevjerovatno je koliko se u svim nasim pricama manipulise sa medjunarodnim faktorom. Kad govorimo o Srebrenici okrivljujemo UNPROFOR, a kada govorimo o Dudakovicevim uspjesima zanemarujemo Oluju i NATO udare!
A i sto bih, kad ste vako zayebani
To ne može biti slika moga glavnog grada koji se odupreo onako herojski četničkoj agresiji!