Fikhski maskulinizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kwaheri

#1 Fikhski maskulinizam

Post by Kwaheri »

:D

Fikhski maskulinizam
Većina knjiga o položaju, statusu i pravima žene u islamu, pored mnogih drugih različitih slabosti ima jednu zajedničku slabost: autori tih knjiga su muškarci. Ta činjenica, taj naš fikhski maskulinizam, u stanovitom smislu, govori, nažalost, više i uvjerljivije o ženi u islamu, nego sve što u tim „muškim“ knjigama piše. Preciznije, ta činjenica govori više i uvjerljivije o stvarnom položaju muslimanske žene u muslimanskom društvu i povijesti. Jer, islam i muslimanska stvarnost često ne korespondiraju. Općenito uzevši, položaj žene bolji je u Kur’anu nego u muslimanskoj pravnoj nauci - fiqhu, a u muslimanskoj pravnoj nauci njen je položaj bolji nego u društvenom i povijesnom životu muslimana. U svim našim razmatranjima ovog kao i mnogih drugih pitanja presudno je važno da razlikujemo najmanje ove tri razine. Kažem najmanje, jer i na razini kur’anskog teksta valja razlikovati dva osnovna kur’anska plana: metapovijesni, u kojem se islam koncipira kao idealitet, i povijesni, u kojem se islam koncipira u historijski aplikativnim formulama. U prvom je riječ o univerzalnom, apsolutnom, primarnom; u drugom o partikularnom, relativnom, sekundarnom.
Vrativši se našoj temi, mogli bismo kazati: u idealitetu islama, u njegovoj univerzalnoj i apsolutnoj poruci, u primarnom značenju islama, položaj, status i prava žene su određena u onim kur’anskim stavcima u kojima se kaže da nema drugog boga osim Allaha, odnosno da je Bog Jedan. Iz tog temeljnog stava proizlazi sve dalje: sloboda, dostojanstvo, vrijednosti, prava, jednakost, dužnosti. U povijesnom, sekundarnom značenju kur’anske poruke, na onoj razini čije značenje konstituira povijest (asbab an-nuzul) položaj, status i prava žene određena su u onim kur’anskim stavcima u kojima se, naprimjer, kaže kako su „muškarci zaštitnici žena“ (ar-rijalu qawwamuna ‘ala n-nisa’i – An-Nisa 34) ili kako „muškarci imaju prednost nad njima“ ( wa-lir-rijali alaihinna darajatun – Al-Baqara, 228). Ali, ako se imaju u vidu povijesni ekonomsko-socijalni uvjeti u kojima su objavljeni ovi kur’anski stavci ali i muslimasnka tumačenja (tafsir) u kojima se naglašava da muškarci (u to vrijeme) ekonomski izdržavaju žene, onda je jasno da se, za naše bosanskohercegovačke društvene prilike, radi o povijesno nadiđenim, društveno-ekonomski ‘derogiranim’ (mansuh) porukama i kategorijama. Ako i u mjeri u kojoj kod nas danas u BiH nije tako da muškarci izdržavaju žene, onda spomenuti kur’anski stavci, konsekventno muslimanskom tumačenju onoga što je raison d’être ovih kur’anskih poruka, u našim kao i mnogim drugim prilikama u svijetu, imaju važnost samo u tome što opisuju određeno vrijeme.
Naše razumijevanje kur’anske poruke određeno je nerazlikovanjem njegova dva osnovna plana. Tako se naše razumijevanje islama, zalijepljeno za ono prošlo i predstavljajući puko oponašanje, i u pitanju položaja, statusa i prava žene ispostavlja kao potpuno ahistorijsko. Mi koji radimo u Islamskoj zajednici, na različitim i značajnim pozicijama, svoje kćeri školujemo za sva društvena zanimanja i za najviše društvene pozicije, ali im u Islamskoj zajednici ne dopuštamo angažman ni na jednoj važnijoj poziciji. Mi imamo muški Rijaset IZ-e, apsolutno većinski muški Sabor IZ-e, apsolutno većinske muške medžlise IZ-e, apsolutno većinsku mušku strukturu nastavnika i profesora na svim vjerskim predmetima u našim obrazovnim institucijama. Sasvim bjelodano, riječ je o nekoj specifičnoj vrsti licemjerstva i patološke podvojenosti svijesti. Takva svijest može u hutbi navesti primjer muhe koja upadne u lonac hrane koja se potom mora baciti jer je prljava što bi trebala biti metafora za (ne)prisustvovanje muslimanskih žena na jednom od naših dovišta.
U našem društvu naše su žene, sestre i majke liječnici, sudije, advokati, profesorice. U našim ‘islamskim glavama’ one to ne mogu biti i nisu. Naša žena, sestra ili majka može biti sudija Ustavnog ili Vrhovnog suda države. Zašto ne može biti, naprimjer, muftija? Ne može, jer mi islam ne mislimo, ne osjećamo i ne živimo u ovom našem vremenu i u ovom našem svijetu.

dz.hodzic
orbit

Post by orbit »

a sta znaci fikhski, jel to svedska rijec :D ?
pitt

Post by pitt »

Kako kome.......zena treba da ima sva prava kao i muskarac sto se svega tiche. Sto se mene tiche, moze i predvodit dzumu.
hananah

Post by hananah »

danas cuh ovo sto je zena napisala, imaju neka feministicka predavanja i prijateljica mi isprica upravo to :D
zeno jesi to feminista :roll:
stella_k

Post by stella_k »

hananah wrote:danas cuh ovo sto je zena napisala, imaju neka feministicka predavanja i prijateljica mi isprica upravo to :D
zeno jesi to feminista :roll:
:? :shock:
hananah

Post by hananah »

Da da moja Stela, mozda zena i cici idu zajedno na ta predavanja :D
bas lijepo zar ne :)
stella_k

Post by stella_k »

hananah wrote:Da da moja Stela, mozda zena i cici idu zajedno na ta predavanja :D
bas lijepo zar ne :)
I kako vec neko prije mene napisa na nekom postu:
LOV IZ IN DI ER.... :-D
hananah

Post by hananah »

Feminizam je u zraku :)
rehaktor

Post by rehaktor »

definitivno tema vrijedna razmisljanja i promisljanja... odlican tekst

komentari koji su uslijedili nisi vrijedni komentara (cak ni mojih :) )
danas

Post by danas »

hvala na tekstu, vrlo interesantno. mogu li da postavim jedno pitanje, ako je ko voljan da mi malo bolje pojasni odredjene navode iz ovoga teksta?
avicena

Post by avicena »

Slušao sam i čitao Dževada Hodžića, trenutno kandidata za naibu - reisa, uz M.Spahića najvećeg kritičara rada IZ u BiH.
U tekstu ima zanimljivih prijedloga za razmišljanje i djelovanje.....važno je da se o tome ne šuti upravo u IZ.
pitt

Post by pitt »

avicena wrote:Slušao sam i čitao Dževada Hodžića, trenutno kandidata za naibu - reisa, uz M.Spahića najvećeg kritičara rada IZ u BiH.
U tekstu ima zanimljivih prijedloga za razmišljanje i djelovanje.....važno je da se o tome ne šuti upravo u IZ.
I ne treba da se suti. Pogotovo ako su konstruktivne kritike. :roll:
pitt

Post by pitt »

A wrote:Moze li me neko uputiti na neki izvor (po mogucnosti online) gdje mogu naci jos tekstova g. Dževada Hodžića?

I - sta je naibu - reis?

Hvala!
Zamjenik valjda....second in command. :roll:
avicena

Post by avicena »

pitt wrote:
A wrote:Moze li me neko uputiti na neki izvor (po mogucnosti online) gdje mogu naci jos tekstova g. Dževada Hodžića?

I - sta je naibu - reis?

Hvala!
Zamjenik valjda....second in command. :roll:
Jeste zamjenik!
avicena

#15 ISLAMSKA SAMOKRITIKA

Post by avicena »

Mnogo prije Dževada Hodžića, a na fonu......

ISLAMSKA SAMOKRITIKA

Murad Hofman

Na jednom "seminaru o islamskom misljenju" ( Seminaire sur la Pensee islamique ), koji je odrzan u Alzirskoj Tebessi septembra 1989. godine, egipatski sejh Muhammed el-Gazali dao je nekoliko izjava kojima je postao meta ostre kritike saudijske stampe. Gazali, koji potice iz Muslimanske brace , autor mnogih knjiga je, izmedu ostalog, izjavio: "Da sam danas Amerikanac ili Englez ne bih nikada postao musliman". Krivci za to bili su muslimani iz islamskog svijeta i njihov nacin zivljenja islama. "Islam lici jednom karavanu koji se vec stoljecima izgubio jer ga slijepci vode". Takve izjave mogu da sokiraju i njemacke muslimane koji, razumljivo, ceznu za daru-l-islamom i tako nehoticno idealiziraju islamski svijet. Granica izmedu daru-l-islama i daru-l-harba je, u stvari, u danasnje vrijeme postala nejasna. Danas je u nekim zapadnim zemljama lakse (i bezopasnije) islamski zivjeti, nego u nekim takozvanim islamskim zemljama.

U jednom izlaganju u Beni Izguen (Wilaya Ghardaia) u alzirskoj M'Zab regiji pred ibadijskom publikom sam iznio svoju kritiku u sljedecih deset tacaka:

• Upotreba sile

• Stil propovijedanja

• Oponasenje

• Regionalizacija

• Despotizam

• Tehnofobija

• Pobozne novotarije

• Opsjednutost marginalnim

• Trajni rascjep

• Marginaliziranje zene

opširnije o ovih deset tačaka
Kwaheri

Post by Kwaheri »

...nazalost avicena...moram ti reci...nije kandidat za naibu reisa...mozda si zamijenio ljude...ovaj nije kandidat definitivno :D ali da je kriticar IZ-e , jeste...
btw...ovaj tekst je objavljen prosle godine u Ljiljanu, a izasla je i knjiga zbirka tekstova pod nazivom POSTE RESTANTE - KUDA IDE ISLAMSKA ZAJEDNICA? od istog autora odakle sam ja postirala ovaj tekst i onaj OD KICA DO VJECNOSTI na temi o dzamijama...zanimljiv lik :)
Post Reply