Pošto je ovo zadnja igrica za koju EA ima FIFA licencu, osjećam potrebu da ocjenim njihovo ukupno djelovanje za sve ovo vrijeme dok sam bio konzument njihovog produkta, a to je bogami od 1997.
Važan dio mog djetinjstva, a bogami i poslije.

Dvadeset pet godina.

Ko bi rek'o? Ja sam ih kupovao kada su debelo zaostajali za Konamijem po svemu. I dugo su se borili da razbiju to prokletstvo.
Sveukupno, EA produkt kroz dvije i po decenije zaslužuje jedva prolaznu ocjenu. Konami fudbalske igrice kroz isti period ne mogu ocjenjivati jer ih nisam igrao dovoljno.
Ovo govorim kao fudbalski fanatik, više nego fanatik za video igrice. Jednostavno, stiče se dojam da EA nikad u potpunosti nisu razumjeli šta fudbal kao igru čini "compelling", zbog čega milijarde ljudi širom svijeta gledaju fudbal i žive fudbal. I kako treba da izgleda, a pogotovo kako treba da se "osjeća" jedna fudbalska igrica. Nisu nikad spoznali why the game is beautiful.
Previše je primjera kroz godine da ovdje navedem koji podupiru moju tvrdnju. Uglavnom, većina godišnjih izdanja je bila proizvod lijenih ljudi koji su samo gledali da zgrnu ogromne pare svake godine, a da to njihov rad na godišnjem nivou nije opravdavao. Razuman i pošten način da se pristupi radu na ovakvoj jednoj igrici bi bio da svakih tri - četiri godine izdaju novu verziju igrice sa značajnim poboljšanjima, a da u međuvremenu izdaju samo update u timovima i igračima za neku nominalnu cijenu.
Oni su se odlučili na lako kupljenje para, mada, iskreno, pare su mogli svejedno kupiti i na FUT, bez nekih problema. Bez obzira koliko je FUT zapravo besmislen.
Kao što rekoh, ja igricu kupujem svake godine, jer, eto, to je tako. Nekad ih i nisam igrao po nekoliko mjeseci nakon kupovine, jer nisam imao vremena, nisam bio raspoložen za igrice or whatever. Eto ovu 22 sam otvorio tek šest mjeseci nakon kupovine. I nije uopšte čudo zašto je proglašena jednom od najgorih EA FIFA izdanja.
Postoji kod mene ritual. Otvori igricu i stavi neku utakmicu da se igra sama bez tvog učešća. Tada ćete vidjeti šta EA namjerava da nam utrpa kao novi proizvod. Za mene je to skoro uvijek Tottenham - Arsenal. I hajde što je Tottenham pobjedio 4:0

, ali, kad gledate to smeće od igre (gameplay) tačno čovjek počinje preispitivati zašto voli fudbal kao igru i ko su ovi ljudi (iz Kanade, dakle moji, pa ih još manje štedim) koji ovo osmisle kao dostojnu prezentaciju najdramatičnije igre na svijetu. I tako iz godine u godinu.
Naravno, nikada nisu uspjeli riješiti problem brzine igrice, mada, to je jedan od manjih problema. Igra je uvijek bila prebrza čak i na najsporijoj opciji. Ali, tek kad odigraš utakmicu ili dvije shvatiš da je 22 i katastrofalan nastavak jednog davno započetog koncepta koji se zove "tactical defending". Inače, oni tako svake godine smisle neko fancy ime za neki nazovi novi koncept i bazirano na tome opravdavaju punu cijenu potpuno iste igrice od prošle godine
Svejedno, ono što sam primjetio zadnje dvije godine je da su ljudi shvatili da i ne moraju sami da rade ništa na odbrani, nego da puste friendly AI da odradi taj posao za njih. Drugim riječima, najbolje se braniš kad odbranu prepustiš algoritmu. Ove godine, ja bih čak rekao da su besmislenost igrača sredine terena doveli do "savršenstva" kada je u pitanju odbrana. Ja bih čak argumentovao da igrači sredine terena uopšte nisu toliko potrebni, ako odbranu skoro isključivo prepustiš algoritmu. Najbolja formacija koju možeš odigrati je 5-1-4. Takva formacija ne postoji u pravom fudbalu.
Dakle, ono što pokušavam reći da vješti igrači mogu efektivno da se brane odlično bez skoro ikakvog truda. "Manual switching" igrača i to je to. Primićeš možda gol, jer glupavi EA je zamislio da ne postoji (skoro) utakmica u kojoj oba tima ne daju barem po jedan gol. Daćeš dva-tri. Naravno, onda dođe vrijeme kad algoritam odluči da ćeš izgubiti jer je vrijeme za to.

Tada i Salford City ode u God mode, i igra kao Barcelona u Pepovo doba i ubiju te tri razlike a tvoji igrači ne mogu ni potrčati u nekoj kup utakmici, mada si zvanični prvak i Engleske i Evrope.

We have all been there.
Anyway, ovo je samo mali primjer gdje je EA već odavno skrenuo u pogrešnom pravcu, a ima ih milion.
Naravno, kupiću i ovu zadnju njihovu igricu sa FIFA licencom, jer, kao što napisah, to radim već 25 godina. Tako konzumersko društvo fukcionira.
Kasniji DLC bi trebao i da pokrije Svjetsko Prvenstvo u Kataru.
FIFA predsjednik Infantino je rekao da će organizacija izabrati novu kompaniju za licencu pod njihovim imenom. Prva igrica se očekuje 2024 godine i biće zanimljivo hoće li svježi umovi donijeti nešto bolje na tržište. Može i mora bolje od EA.
EA će nastaviti izdavati njihovu igricu pod novim imenom, ali, mislim da će vremenom ljudi izgubiti interes. Ovo gubljenje licence od FIFA je vjerovatno početak kraja. Ne mogu reći da mi je žao.