Point. wrote:
Jebiga sad, opisujes stvari kakvih imas u bilo kojoj drzavi. Jesu li ti starci radili? Nikad nisi isao u skolu bosonog? Imo za ploca, stereo liniju, stripova? Kad dodju Azra, Dugme, Corba u Borik i za toga je bilo? Ti opisujes stvari od prije 30 godina i onda uporedjujes sa danasnjom Svedskom. Kad vec spominjes Svedsku, i ja a i mnogi drugi su nasljedjivali skolske knjige i u Svedskoj, to uopste nije strano.
Naslijedjivao knjige koje je skola nabavila - nisu ti ih starci morali kupovati. Ali u SFRJ su morali. Nije strasno naslijediti knjigu ali i tu knjigu je neciji roditelj kupio.
Ali hajde, to su sitnice.
I stari i stara su radili. U skolu nisam isao bosonog niti lose obucen.
Nisam imao za stereo-uredjaj - to je kod nas bilo skupo kao dragi kamen ako si bas htio nesto kvalitetno (Technics, Sony, Philips, Akai - Marantz je vec otisao daleko) a to se nabavljalo samo u Duty Free Shop gdje si morao pokazati pasos da to kupis. Ali sam skupljao pare makar za ono RIZ-ovo govno ili Gorenje GC (koji je bio opet klon Koertinga) ali kao sto vec negdje napisah - inflacija ih pojede. Ei-Nis je pravio neke uredjaje, klonovi Brauna (ili bi Grundig?) ali zastarjela tehnika.
Ploce - ako naletis na Jugotonovu licencu Deep Purple, Pink Floyd. Kvalitet istih nije kurcu valjao - imam "Machine Head" Jugotonovo i original izdanje i neces mi vjerovati ako ti kazem da sam i ja bio ubjedjen da je to mit dok nisam obje poslusao i uporedio. Uzmi u obzir da se do tada Jugotonova verzija poslusala samo jednom i to na kvalitetnom gramofonu. Tipa sam nagovarao mjesec i po dana da mi je proda. Slucajno dobijem polovnu original, takodjer odlicno ocuvanu - razlika.
Stripovi su valjali - sto jes´ jes´.