Fidel Castro RIP

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#626 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo ba, jel te prate sigurnosne sluzbe sta pises :D
Fudo387

#627 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Fudo ba, jel te prate sigurnosne sluzbe sta pises :D
Cini mi se da sam negdje procitao, neko je i tu teoriju izbacio, 'em sto su nam isprali mozak, 'em nas i prate. :lol:
Nemaju pametnija posla do snimati Fudu i njegove egzibicije na nekom sesta liga forumu.
Mada mi je jez sumnjiv. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#628 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Cini mi se da sam negdje procitao, neko je i tu teoriju izbacio, 'em sto su nam isprali mozak, 'em nas i prate. :lol:
Nemaju pametnija posla do snimati Fudu i njegove egzibicije na nekom sesta liga forumu.
Ne interesuju me teorije, interesuje me sto svi kolektivno serete ko foke cim se prica dotakne Amerike?
Fudo387

#629 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Ne interesuju me teorije, interesuje me sto svi kolektivno serete ko foke cim se prica dotakne Amerike?
Sta seremo?
Edin H.

#630 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

Reakcija, utjerala OZNA strah u kosti. :oops:
aratet

#631 Re: Fidel Castro RIP

Post by aratet »

Od ovih sto ovdje bezrezervno daju podrsku Americi, da li tako isto podrzavate i njezinu olitiku na bliskom istoku ili tamo ima ali?
Ne vidjam vas na temama o Izraelu da dadnete podrsku.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#632 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

aratet wrote:Od ovih sto ovdje bezrezervno daju podrsku Americi, da li tako isto podrzavate i njezinu olitiku na bliskom istoku ili tamo ima ali?
Castrom im je posebno ispran mozak tamo. Ja ih razumijem donekle
Fudo387

#633 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

KatarinaKosaca wrote:
aratet wrote:Od ovih sto ovdje bezrezervno daju podrsku Americi, da li tako isto podrzavate i njezinu olitiku na bliskom istoku ili tamo ima ali?
Castrom im je posebno ispran mozak tamo. Ja ih razumijem donekle
:lol:

Hvala ti na razumijevanju.
:D
insomnia78

#634 Re: Fidel Castro RIP

Post by insomnia78 »

Vidim Maradonu pravo pogodila smrt "drugog oca"
[emoji1]
Image
Acid25

#635 Re: Fidel Castro RIP

Post by Acid25 »

Njega samo može pogoditi kad šmrkne sa obe nozdrve istovremeno linije od 20 cm.
Point.

#636 Re: Fidel Castro RIP

Post by Point. »

"On je poseban Don Kihot našeg vremena, nositelj programa nade, lucidni intelektualac koji me istinski inspirira i plus naš dalji rođak. To sam saznala proučavajući sve velike knjige i intervjue stranih autora sa Castrom. Castrov otac je Kelt iz španjolske Galicije, malog mjesta Lugo. Svi profesionalno ozbiljni i neucjenjeni povjesničari znaju da su Kelti Srbi. Castrov otac je Angel Castro. Nisam našla nijedan dokaz da Angel Castro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović", pojasnila je Dragoslava Koprivica.

Imajući u vidu da Fidelovo ime vuče korijen iz riječi "fidelidad", što znači vjernost, njegovo srpsko ime, piše Alo, moglo bi biti Verko ili Veroljub.
jeza u ledja

#637 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

rajv0sa wrote:
jeza u ledja wrote:Ne mogu da vjerujem da neko konstatira da kubanska dijaspora nije bitna? :shock: Kako nije bitna? :? Pa oni su haman najbitniji dio price. :lol:
Kaze ko njih pita za misljenje. :-)

Ja mislim da je Castro uradio odlicnu stvar sa revolucijom, ali poslije kad je konsolidirao vlast i imao potpunu kontrolu, imao je sasvim dovoljno vremena da od Kube napravi drzavu koja ce iskoristiti svoju poziciju na pravi, a ne na pogresan nacin, te stvoriti sistem u kome ce se glas prave opozicije moci cuti, iz Kube, ne iz Majamija.
Slicnu gresku je napravio Ajatolah u Iranu.

Apsolutna vlast je ogromna odgovornost. Napravi par pogresnih koraka i milioni ljudi odose u kurac za par generacija. Nijedan covjek na vlasti ne smije biti nedodirljiv, jer vlast ocigledno neminovno utice na razum i covjeka i njegov osjecaj za realnost.

Diktatura ne valja. I Titova se drzava raspala nakon sto je on otisao. Svim tim pricama skoro uvijek dodje nesretan kraj.
Dijasporska solidarnost hahahahaha. A nevezano za ovaj post fascinira me ovo amerikofilsko poimaimanje situacije u nekom mjestu, naime svi bolje znaju osim samih ljudi koji se tamo nalaze. I da bolje živjeti u 60' nego 90' .Poyy.
Ne znas uopste o cemu pricam, jel tako?

Kubanska dijaspora je glavni uzrok, lobi grupa u Americi za odrzavanje sankcija prema Kubi - bila DECENIJAMA. Ovo sto se danas desava sa Kubom, vjerovatno bi se desilo u 90im da nije njih, cim se raspao SSSR, a Kubi pomoc od njih. Stoga - da, oni su itekako bitan faktor zasto je Kuba u stanju danas u kakvom jeste.
hatemondays

#638 Re: Fidel Castro RIP

Post by hatemondays »

.
Last edited by hatemondays on 28/11/2016 05:17, edited 2 times in total.
hatemondays

#639 Re: Fidel Castro RIP

Post by hatemondays »

Ode jos jedan efendija, dugo je nervirao Amere, opasan cim je pozivio ovako dugo.Ovi koji komentarisu zivot u Jugi a koji nisu zapamtili variolu, bugojansku grupu,bugojanska lovista, frku sa rudarima u Trepci, bonove, inflaciju, kad je Dzemica zagino itd.bilo bi lijepo da smanje dozivljaj jer ono sto nisu dozivjeli nije fer komentarisati...
Mudonjama koji nisu odsluzili JNA ( bas bi volio ove danasnje decke na jedno 15 mjeseci u Pirot ili Bitolu) i odradili barem jednu ORA-e (i ovo bi bilo dobro iskustvo za danasnju omladinu) ista poruka.Bili je fino ali da je bio raj nije.....Ja sve ovo gore navedeno dozivio i pamtim nije mi stari prico a bogme nit dajdza u mene.Islo se bogami i u dzamiju a dedo na hadz dvaput 69 i 74...
drugi put za komsiju invalida...Fino je bilo ali treba biti realan niko nije migrirao u Jugu u tom periodu a otislo je bruku raje iz raznih razloga.
Bas mi je drago da Fidel nije gotivio Titu vidim nije mu bas prijao stil naseg voljenog vodje......a volio je omladinke, dobru cugu i cigare znao je stari smeker ugoditi guzovima svojim...
R.I.P. Fidel umro si al kleknuo nisi, sta su samo para na tebe potrosili...
KB9

#640 Re: Fidel Castro RIP

Post by KB9 »

Alfons Kauders wrote:
KB9 wrote:to se zal za diktatorom prebacila i na danasnji dan?
Eno lijepe osmrtnice Titovom :D
bilo bi fino da se vilsonovo preimenuje u kastrovo 8)
Gojeni H

#641 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

KatarinaKosaca wrote:
Fudo387 wrote:
Ma jos gore...doduse, i kod njih turisticke agencije rade k'o lude.
Napuse mu slauf i otisne ga na krstarenje do Floride.

Edit: Besplatno krstarenje.
neke 1999 i 2000 godine je tada trogodisnji djecak Elian stavljen bez xnanja i pitanja na takav slauf sa majkom i ocuhom. Jedini je prezivio i prihvacen od strane neke lude familije na Floridi kod kojih je majka i krenula. Otac ga je trazio. Floridski fasisti su oca predstavili kao crvenog vraga sa rogovima koji jede malu djecu. Svijetla tacka je bio SAD profesionalizam, gdje je djeciji psiholog zakljucila da Elijan ima dobar i zdrav odnos sa ocem. Otac sa Kube odlazi po dijete na Floridu. Odbija sve «nemoralne»ponude od fasista koji mu daju lovu i posao preko novinara i kladionica da da pricu o «Kubanskom paklu». Sve to odbija i vraca se na Kubu. Toliko o ju es end eji generalizaciji. Pitajte vase floridske fasiste brine li ih nepismenost u Brazilu, prostitucija u Kostariki, kriminal u Panami. Nedostatak zdravstvenog sistema u Dominikani itd. Vi niste svjesni da ljudi koji su cak antikomunisti vase sunarodnjake sa Kube na Floridi vide i dozivljavaju kao opasne ludake. Sto se viza tice, imala ih je i Kanada o USA pasosu da ne pricam....
Fudo samo voli Lice s oziljkom.
uglavnomja

#642 Re: Fidel Castro RIP

Post by uglavnomja »

Point. wrote:
"On je poseban Don Kihot našeg vremena, nositelj programa nade, lucidni intelektualac koji me istinski inspirira i plus naš dalji rođak. To sam saznala proučavajući sve velike knjige i intervjue stranih autora sa Castrom. Castrov otac je Kelt iz španjolske Galicije, malog mjesta Lugo. Svi profesionalno ozbiljni i neucjenjeni povjesničari znaju da su Kelti Srbi. Castrov otac je Angel Castro. Nisam našla nijedan dokaz da Angel Castro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović", pojasnila je Dragoslava Koprivica.

Imajući u vidu da Fidelovo ime vuče korijen iz riječi "fidelidad", što znači vjernost, njegovo srpsko ime, piše Alo, moglo bi biti Verko ili Veroljub.

:lol: :lol: :lol:

a juce u oslobodjenju pomen da mu alah podari dzennet :D

cekamo da se i 'rvati oglase ... mozda mu cukundedo vuce korijene iz perzije :oops:
piupiu

#643 Re: Fidel Castro RIP

Post by piupiu »

Vrijedi pogledati.

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#644 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

hatemondays wrote:
R.I.P. Fidel umro si al kleknuo nisi, sta su samo para na tebe potrosili...
piupiu

#645 Re: Fidel Castro RIP

Post by piupiu »

hatemondays wrote:R.I.P. Fidel umro si al kleknuo nisi, sta su samo para na tebe potrosili...
Suština, kontekst, istorijski značaj ... sve je u ovoj rečnici. :thumbup:
KatarinaKosaca wrote:...
Kato, La Pasionaria, daj da te jednom poljubim - ti kad u nešto vjeruješ i Svevišnjem bi na crtu stala - nema ti ravne! :kiss:

A na temi se opet zaratilo po starom receptu. :lol:

Mi, kao i uvijek. Ubismo se od beskonačnih rasprava o završenom vremenu. Možda se treba podsjetiti na jednu vrlo običnu činjenicu - ni jedan jedini sistem nije Bogom dat, svi su od ljudi izabrani, a ljudi su vrlo nesavršena bića. Živjeti isključivo kao zaludjeni ekonomski subjekt - hiperkonzument - ne mora biti izbor svakog društva na planeti. Nekome za sreću treba više, a nekome manje. Najsrećniji su oni koji žive u solidarnim društvima, pa zaradjivali 20 dolara mječno ili 20,000. Neki su Kubanci bili sretni i s ono malo, a neki su, eto, nesretni i u Majamiju, toliko nesretni da plešu kad neko umre. Sreća nije lijek da se prepiše na recept. Svakom njegovo.

A Fidelu poštovanje zato što je bio spreman boriti se za ideju o pravednijem društvu i nije pogazio osnovne principe te ideje, pa kakvi god rezultati. O njemu može suditi samo njegov narod, onaj koji je uz njega živio. Njih treba pitati šta misle o Fidelu. To su ljudi čija izuzetna erudicija, široko obrazovanje i znanje o svijetu (bez obzira na izolaciju) stoji nasuprot ideji o zaglupljenom, zaludjenom, izmanipulisanom narodu kojeg je neki svemoćni Fidel podjarmio u neznanju. O svom životu i o Fidelu imaju pravo govoriti samo oni.
BHCluster

#646 Re: Fidel Castro RIP

Post by BHCluster »

:lol:
Ommadawn

#647 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

Point. wrote: Ti sad pricas najgori scenario, koji se mogao desiti a i nije. Ja bi bio sretan da sam zavrsio u firmi od starog, koji je od plate kupio kucu, srusio, napravio novu, isli redovno na Jadran, ne u kampinge od firmi, nego onako gdje nam se cefne Pula, Trogir, Omis, Crkvenica itd, solidno auto, imalo se i za vikendice , stara radila, imalo se za skole, hoces trenirati karate, fudbal, boks, basket. I nikad nisu sastavljali kraj sa krajem, osim u ratu ali to je sasvim druga prica. Zasto nije moj stari zavrsio u firmu u kojoj je njegov stari radio, ili mama gdje je njena mama radila nego su se skolovali za ono sto su htjeli i sami nasli posao? Evo, konkretno, sta je tebi falilo u Jugoslaviji?
Ne, najgori scenario se zapravo i desio. A to je rat. Mada se moglo i bez njega.
Pazi nigdje nisam naveo da je 80% ljudi bilo nezaposleno nego sam naveo da 80% ljudi nije moglo sebi priustiti Ford Taunusa, Grundig televizor, Hi-Fi, Panasonic telefon sa sekretaricom itd.
Potrazi kolika je prosjecna placa radnika Jugoslavije bila u stabilnoj valuti - DEM ili USD. Pa onda uzmi u obzir koliko se na Forda Taunusa placao porez na uvoz, carina i sta vec ne.
Nisu ni moji starci zavrsili u firmama gdje su im roditelji prethodno radili - zaposlili su se pocetkom 70-ih ali ja tebe pitam sta je nas cekalo pocetkom ili sredinom devedesetih s obzirom da je ekonomija SFRJ bila na izdisaju i da je radilo vise ljudi nego sto je to bilo rentabilno.

Nisu ljudi htjeli promjene jer im je bilo bas dobro. Nego im je postalo losije nego sto su navikli. A sad sto su izabrali goru varijantu....
Ja sam na prethodnom poslu htio promjene, htio sam napredovati ali mogucnosti nije bilo - promijenim posao. Da mi je bilo dobro, ostao bih.

Tvoj otac je kupio kucu, srusio te napravio novu od svoje plate - a cinjenica je da se od njegove plate i od plate tvoje mame izdvajalo u tzv "Solidarni fond" od kojeg su se gradili stanovi i ako cemo pravo onda su i tvoj otac i tvoja majka imali pravo na stan, zar ne? Ali vraga, oni su izdvajali, odvajali da bi napravili kucu (svojom voljom) a opet im se odvajalo od plate (necijom voljom) da bi se pravili stanovi na koje oni ne bi imali pravo jer su ipak izabrali da prave kucu.

Ne kazem da smo mi jedva sastavljali kraj s krajem ali vjeruj mi da je bilo ljudi koji jesu. U Banjaluci si imao takvih familija koliko hoces a za Sarajevo da ti ne pricam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#648 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: Tvoj otac je kupio kucu, srusio te napravio novu od svoje plate - a cinjenica je da se od njegove plate i od plate tvoje mame izdvajalo u tzv "Solidarni fond" od kojeg su se gradili stanovi i ako cemo pravo onda su i tvoj otac i tvoja majka imali pravo na stan, zar ne? Ali vraga, oni su izdvajali, odvajali da bi napravili kucu (svojom voljom) a opet im se odvajalo od plate (necijom voljom) da bi se pravili stanovi na koje oni ne bi imali pravo jer su ipak izabrali da prave kucu. .
Pitaju li tebe u Svedskoj na sta ce trositi pare koje im uplatis kroz goleme poreze?

Ti digao kredit da kupis stan, placas racune, placas poreze, jel tako? Jest.

A opet neko dodje u Svedsku i drzava mu da smjestaj i hranu, nekome socijalu, a sve od para koje si ti uplatio da bi sebi obezbjedio sve to sto oni dobiju dzaba.
Ommadawn

#649 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Pitaju li tebe u Svedskoj na sta ce trositi pare koje im uplatis kroz goleme poreze?

Ti digao kredit da kupis stan, placas racune, placas poreze, jel tako? Jest.

A opet neko dodje u Svedsku i drzava mu da smjestaj i hranu, nekome socijalu, a sve od para koje si ti uplatio da bi sebi obezbjedio sve to sto oni dobiju dzaba.
Ne pitaju ali me informisu na sta se pare iz poreza trose - nije toliko golem 32%. Za razliku od SFRJ gdje se nije znalo koliko ti je od plate odbijeno. Tokom svojih predizbornih kampanja govore na sto ce trositi budzet a na meni je da odlucim za koga cu glasati svake 4 godine. Pa ako mi se ne svide jedni, svoj glas mogu dati onima za koje smatram da imaju dobar program. Za razliku od SFRJ gdje ti je jedna partija odlucivala sta ces i kako ces. I jos imam pravo da kritikujem politicare i ministre koji nesto zabrljaju.

Nisam digao kredit da kupim stan - ja ga najmim, placam redovno racune i ostale poreze. Nisam bas za dizanje kredita, ako ne moram. Dug nije drug. Ali mogu ako hocu - stan, kucu ili bilo sta. No to je moj licni izbor. Ne moram ako necu. A ako rijesim da dignem kredit za kupovinu stana ne moram uplacivati nista da bi neko drugi zivio tamo.

Ukoliko ja (nedaj Boze) ostanem bez posla, bez ikakvih primanja i osiguranja - zadnje rjesenje je socijala za koju sam ja takodjer izdvajao pare bas kao i svi oni koji su u radnom odnosu.
A ako si u SFRJ imao kucu koju si svojim novcem izgradio ili stan koji si svojim novcem kupio - opet ti se od plate odbijalo za solidarni fond za izgradnju stanova koje ti vise nemas pravo dobiti jer si vec kupio svoje stanovanje.

Takodjer, i ja sam jedan od onih koji su dosli u Svedsku, drzava nam dala smjestaj, hranu, socijalu i za to je neko takodjer izdvojio novac, zar ne?
A socijala takodjer trazi od tebe da se angazujes po pitanju trazenja posla, prakse, daljnjeg skolovanja i tako dalje. Eh sad sto se neki uspijevaju izvuci od toga pa zivjeti tako cijeli zivot - drugi je par cipela, na drzavnim institucijama je da to istrazuju i stanu im na put. Ja sam odradio ono sta se od mene ocekivalo i zivim pravo dobro. Ne zalim se.

Od poreza se takodjer grade putevi, skole, skola nabavlja literaturu... Za crkvu ne moram izdvajati jer nisam clan crkve niti bilo koje druge vjerske zajednice. To je zanemariv porez od 1-2%.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#650 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:
Ne pitaju ali me informisu na sta se pare iz poreza trose - nije toliko golem 32%. Za razliku od SFRJ gdje se nije znalo koliko ti je od plate odbijeno. Tokom svojih predizbornih kampanja govore na sto ce trositi budzet a na meni je da odlucim za koga cu glasati svake 4 godine. Pa ako mi se ne svide jedni, svoj glas mogu dati onima za koje smatram da imaju dobar program. Za razliku od SFRJ gdje ti je jedna partija odlucivala sta ces i kako ces. I jos imam pravo da kritikujem politicare i ministre koji nesto zabrljaju.

Nisam digao kredit da kupim stan - ja ga najmim, placam redovno racune i ostale poreze. Nisam bas za dizanje kredita, ako ne moram. Dug nije drug. Ali mogu ako hocu - stan, kucu ili bilo sta. No to je moj licni izbor. Ne moram ako necu. A ako rijesim da dignem kredit za kupovinu stana ne moram uplacivati nista da bi neko drugi zivio tamo.

Ukoliko ja (nedaj Boze) ostanem bez posla, bez ikakvih primanja i osiguranja - zadnje rjesenje je socijala za koju sam ja takodjer izdvajao pare bas kao i svi oni koji su u radnom odnosu.
A ako si u SFRJ imao kucu koju si svojim novcem izgradio ili stan koji si svojim novcem kupio - opet ti se od plate odbijalo za solidarni fond za izgradnju stanova koje ti vise nemas pravo dobiti jer si vec kupio svoje stanovanje.

Takodjer, i ja sam jedan od onih koji su dosli u Svedsku, drzava nam dala smjestaj, hranu, socijalu i za to je neko takodjer izdvojio novac, zar ne?
A socijala takodjer trazi od tebe da se angazujes po pitanju trazenja posla, prakse, daljnjeg skolovanja i tako dalje. Eh sad sto se neki uspijevaju izvuci od toga pa zivjeti tako cijeli zivot - drugi je par cipela, na drzavnim institucijama je da to istrazuju i stanu im na put. Ja sam odradio ono sta se od mene ocekivalo i zivim pravo dobro. Ne zalim se.

Od poreza se takodjer grade putevi, skole, skola nabavlja literaturu... Za crkvu ne moram izdvajati jer nisam clan crkve niti bilo koje druge vjerske zajednice. To je zanemariv porez od 1-2%.
Poenta je na izgradnji solidarnog sistema. Izdvajanja su se prikazivala na platnim listama.

Svi izdvajaju jer ce njima nekad mozda zatrebati, to je sustina. Samo sto u slucaju Svedske ti to predstavljas kao normalnu i uobicajenu stvar, a SFRJ zamjeras.

Naravno, vjerujem da u praksi svedski sistem bolje radi od naseg koji nikad nije bio imun na korupciju ili prevare.
Post Reply