Fidel Castro RIP

Post Reply
dale cooper

#526 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

KatarinaKosaca wrote:Pa, zivjela,sam u Yu, pa mi se opet osporava sto napisem. Uostalom svi nasi forumski Ameri su pod takvom brain washing sistemom godinama da FAKAT niste kompetentni
Da, ali moraš priznati da su živjeli i drugi koji imaju sasvim drugačiji doživljaj od tebe. Ne slažu se svi sa tvojom ocjenom
Tita, čak bi rekao da ne postoji većina koja bi složila po ovom pitanju u potpunosti.
Ali nije poenta u tome, poenta je da ti Kastra i njegovu vladavinu ocjenjuješ drugačijim aršinima a nemaš
nikakve stvarne predstave i informacija šta se tamo sve dešavalo.
Fudo387

#527 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:
Fudo387 wrote:
Toffee karamela wrote:
Za većinu stanovništva je kapala. To je kardinalna razlika. Danas kaplje samo budžetlijama i krimosima.
Dobro, ako nije problem, gdje su ti starci radili, cime su se bavili?
Funkcioneri, sigurno. Poznato je da je samo njima kapalo, dok su ostali umirali u neimaštini.
Jok, garant su bili rudari, oni su najvise zaradjivali i svako malo odmarali u Spaniji.
insomnia78

#528 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by insomnia78 »

Hakiz wrote:
Ommadawn wrote:Pa sto onda ne nastavise tekovine revolucije, socijalisticki raj und so weiter und so weiter...?

Sta mislis sto su nasi ljudi islu Njemacku, Svicarsku, Austriju, Svedsku, Holandiju krajem 60-ih? Jer je nezaposlenost rasla, jer je trebao priliv strane cvrste valute.
Stvar je u tome da je kapalo dovoljno da kupiš odjeću, obuću, hranu, platiš račune, odeš malo na more, poneku ploču, knjigu, školuješ djecu itd.

Ako si htio više od toga, tada je nastajao problem. Neki su mogli graditi vikendice, kupovati skuplje HiFi linije itd, drugi nisu mogli.

Ali skoro niko se nije morao pitati hoće li imati hrane i da li će struja biti isklučena jer nisu platili račune.

Tako da zavisi kako gledaš. Danas manje ljudi ima osnovnu egzistenciju nego prije. A možda više ljudi može kupiti nešto skupje. Ali t oi nije velika sreća. Dakle, ako danas 100.000 ljudi može kupiti nešto što je u SFRJ moglo kupiti samo 20.000 ljudi ne znači da je standard bolji. Jer, u isto vrijeme, nekad je 20.000 ljudi imalo problem da kupi kruh svaki dan, danas 500.000 ljudi ima taj problem.

Tako da ti sve zavisi kako gledaš. Jeste da danas više ljudi može kupiti više stvari nego u SFRJ. Ali, u isto vrijeme, mnogo više ljudi je brutalno siromašno nego što je bilo u SFRJ.
Pa je l' mislis da na Kubi kapa vecini?
Toffee karamela

#529 Re: Fidel Castro RIP

Post by Toffee karamela »

Banksy wrote:
Fudo387 wrote:
Toffee karamela wrote:
Za većinu stanovništva je kapala. To je kardinalna razlika. Danas kaplje samo budžetlijama i krimosima.
Funkcioneri, sigurno. Poznato je da je samo njima kapalo, dok su ostali umirali u neimaštini.
Jedna plata - radnička.

Jedna penzija - boračka.

Meni ipak kapalo. :-D

Možda sam ja bila taj funkcioner :lol:
Fudo387

#530 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

Toffee karamela wrote:Jedna penzija - boračka.

Ma jasno...

8)
Banksy

#531 Re: Fidel Castro RIP

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
Banksy wrote:
Fudo387 wrote:
Jok, garant su bili rudari, oni su najvise zaradjivali i svako malo odmarali u Spaniji.
Nisu u Španiji, ali jesu u Orebiću, Podgori, Gradcu, Trogiru. Isto k'o danas.
Toffee karamela

#532 Re: Fidel Castro RIP

Fudo387 wrote:
Toffee karamela wrote:Jedna penzija - boračka.

Ma jasno...

8)
Ne znam šta je tebi jasno, nije boračka generalska, raspitaj se malo prije stavljanja smajlija s crnim cvikama...
insomnia78

#533 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by insomnia78 »

Banksy wrote:
Fudo387 wrote:
Banksy wrote: Funkcioneri, sigurno. Poznato je da je samo njima kapalo, dok su ostali umirali u neimaštini.
Pa to postoji i na trulom zapadu. Firma u kojoj zena radi ima svoja odmaralista sirom Francuske. Ho's na more ili na planinu. U Bretanju ili Azurnu obalu, Alpe ili Pirineje, hotel ili bungalove, mozda kamping. Cjena bagatela
E sad da l' nesto tako postoji na Kubi...
Fudo387

#534 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:Nisu u Španiji, ali jesu u Orebiću, Podgori, Gradcu, Trogiru. Isto k'o danas.
Ona je napisala da je vecini kapalo, da su turisticke agencije radile k'o lude, i da smo ljetovali u Spaniji...

Ja u zivotu u Spaniji nisam bio, ustvari, kad malo bolje prokontam, niko se nikad nije vratio sa raspusta i pricama o Spaniji.
To sto si ti nabrojala da, Tucepi plafon. :D

Toffee karamela wrote:Ne znam šta je tebi jasno, nije boračka generalska, raspitaj se malo prije stavljanja smajlija s crnim cvikama...
A sta je prije penzije bilo, ili mi hoces reci da su vec primali boracku penziju kad su te dobili?
8)
LBVIEW

#535 Re: Fidel Castro RIP

Post by LBVIEW »

Toffee karamela wrote:
Za BMW ne znam ali su turističke agencije radile ko lude u to vrijeme...
Koje crne turusticke agencije? Da nisu one za sverc farmerki iz Trsta,kafe i deterdzenta iz Austrije,vajkrema iz Madarske ili mozda zlata i koznih jakni iz Turske? :D Ili mozda one sindikalne?Vrhunac godisnjeg odmora je vecini bio odlazak u radnicko odmaraliste u nekoj pripizdini na Jadranu,a kad vas covjek slusa stice utisak da je prosjecni Jugo birao ljetovaliste,od Italije,preko Nice do Spanije. :-)
insomnia78

#536 Re: Fidel Castro RIP

Post by insomnia78 »

Ljudi Kuba, Kastro nije tema Juga
Fudo387

#537 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Ljudi Kuba, Kastro nije tema Juga
Ma jos gore...doduse, i kod njih turisticke agencije rade k'o lude.
Napuse mu slauf i otisne ga na krstarenje do Floride.

Edit: Besplatno krstarenje.
Last edited by Fudo387 on 27/11/2016 19:48, edited 1 time in total.
stakasa

#538 Re: Fidel Castro RIP

Post by stakasa »

LBVIEW wrote:
Toffee karamela wrote:
Koje crne turusticke agencije? Da nisu one za sverc farmerki iz Trsta,kafe i deterdzenta iz Austrije,vajkrema iz Madarske ili mozda zlata i koznih jakni iz Turske? :D Ili mozda one sindikalne?Vrhunac godisnjeg odmora je vecini bio odlazak u radnicko odmaraliste u nekoj pripizdini na Jadranu,a kad vas covjek slusa stice utisak da je prosjecni Jugo birao ljetovaliste,od Italije,preko Nice do Spanije. :-)
Nemoj zajebavat, skoro svi su isli na more. Ali je ipak bolje da se covjeka uredno plati pa da sam odluci sta ce s parama. Jer i te radnicke odmore je neko platio. Postoji i alternativna cjena, mogla su se odmaralista izdat nekome drugom pa pare korisnije iskoristit. Itd. U Yu se je vodila briga o radniku. Ali se je sistem pokazao kao neodrziv i puko.
P.S.
Nije Fidela niko spomeno ima deset strana :D
Toffee karamela

#539 Re: Fidel Castro RIP

Fudo387 wrote:
A sta je prije penzije bilo, ili mi hoces reci da su vec primali boracku penziju kad su te dobili?
8)
Sweet Jesus pa nisu primali boračku ti koji su me dobili nego neko ko je dobio njih... :lol:

Jedna plata, dakle mama nije ni radila...

Ujedno da odgovorim ovom koji pominje farmerice iz Trsta, hajde neka radnici Alme Ras ili Hilmine Pivare odu danas na ekskurziju i u takvom aranžmanu, javite da odmah zovemo Al Jazeeru da ih snimi...
Banksy

#540 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by Banksy »

insomnia78 wrote:
Banksy wrote:
Fudo387 wrote:
Pa to postoji i na trulom zapadu. Firma u kojoj zena radi ima svoja odmaralista sirom Francuske. Ho's na more ili na planinu. U Bretanju ili Azurnu obalu, Alpe ili Pirineje, hotel ili bungalove, mozda kamping. Cjena bagatela
Neuspjelom ironijom, Fudo je pokušao da insinuira bijedan položaj rudara u bivšoj Jugoslaviji, a ja ga podsjetila na njihov relativno kvalitetan život - čak i u usporedbi sa svojim evroskim kolegama tog vremena - koji je podrazumijevao redovne plate, besplatno zdravstveno osiguranje, počesto i stambeno zbrinjavanje, besplatno školstvo djeci koja su se mogla iškolovati i odmaći od tog crnog kruha (koji je svuda na svijetu težak, potcijenjen i slabo plaćen), a kako vidimo imali su i svoja brojna odmarališta na Jadranu (iznad su pobrojana tek neka od njih brojnih) gdje su uredno ljetovali sa svojim porodicama.
Pokušao ih je ismijati, a pogodio prstom u ... Nije prvi put.
Last edited by Banksy on 27/11/2016 19:50, edited 1 time in total.
Fudo387

#541 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

Toffee karamela wrote:
Fudo387 wrote:
8)
Sweet Jesus pa nisu primali boračku ti koji su me dobili nego neko ko je dobio njih... :lol:

Jedna plata, dakle mama nije ni radila...

Ujedno da odgovorim ovom koji pominje farmerice iz Trsta, hajde neka radnici Alme Ras ili Hilmine Pivare odu danas na ekskurziju i u takvom aranžmanu, javite da odmah zovemo Al Jazeeru da ih snimi...
Auuuu, dedo finansirao.
Sve bolje od boljeg. :lol:
Ommadawn

#542 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

insomnia78 wrote: Pa to postoji i na trulom zapadu. Firma u kojoj zena radi ima svoja odmaralista sirom Francuske. Ho's na more ili na planinu. U Bretanju ili Azurnu obalu, Alpe ili Pirineje, hotel ili bungalove, mozda kamping. Cjena bagatela
Bilo je prije, citao sam jedan clanak o tome (kao jedna od pozitivnih stvari Castrove Kube) da su imali svoja odmaralista i da su bila besplatna. No i to je bilo jedno vrijeme.
Hakiz

#543 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:
Hakiz wrote:
Ommadawn wrote:Pa sto onda ne nastavise tekovine revolucije, socijalisticki raj und so weiter und so weiter...?

Sta mislis sto su nasi ljudi islu Njemacku, Svicarsku, Austriju, Svedsku, Holandiju krajem 60-ih? Jer je nezaposlenost rasla, jer je trebao priliv strane cvrste valute.
Stvar je u tome da je kapalo dovoljno da kupiš odjeću, obuću, hranu, platiš račune, odeš malo na more, poneku ploču, knjigu, školuješ djecu itd.

Ako si htio više od toga, tada je nastajao problem. Neki su mogli graditi vikendice, kupovati skuplje HiFi linije itd, drugi nisu mogli.

Ali skoro niko se nije morao pitati hoće li imati hrane i da li će struja biti isklučena jer nisu platili račune.

Tako da zavisi kako gledaš. Danas manje ljudi ima osnovnu egzistenciju nego prije. A možda više ljudi može kupiti nešto skupje. Ali t oi nije velika sreća. Dakle, ako danas 100.000 ljudi može kupiti nešto što je u SFRJ moglo kupiti samo 20.000 ljudi ne znači da je standard bolji. Jer, u isto vrijeme, nekad je 20.000 ljudi imalo problem da kupi kruh svaki dan, danas 500.000 ljudi ima taj problem.

Tako da ti sve zavisi kako gledaš. Jeste da danas više ljudi može kupiti više stvari nego u SFRJ. Ali, u isto vrijeme, mnogo više ljudi je brutalno siromašno nego što je bilo u SFRJ.
Pa je l' mislis da na Kubi kapa vecini?
Konkretan odgovor je bio na konkretnu priču o SFRJ.

Na Kubi ne kapa većini. Tamo je sirotinja. Stvar je u tome da će ostati sirotinja i u slobodi.

Vratiće se bogati Amerikanci na Kubu da se kockaju, uživaju na suncu, jebu mlade egzotične Kubanke, sve ono šta su radili u vrijeme Batiste. A Kubanci će da ih služe i opslužuju za male pare.

Tako da im je možda bolje da ne odu u slobodu i demokratiju koju će im donijeti Amerikanci. Svakako su siromašni, i nastaviće biti siromašni, ali sada ih barem bogati Amerijanci ne jašu.

A usput će im i školstvo i zdravstvo i sve šta sada država obezbjeđuje postati nedostupno. Dolaskom slobode i demokratije sve to, šta im je sada besplatno, moraće plaćati. A neće imati čime.

Tek će nagrabusiti Kubanci. Siromaštvo koje su imali i ovo koje sada imaju je ništa kako će im tek biti.
Last edited by Hakiz on 27/11/2016 19:52, edited 2 times in total.
MikroBelaj

#544 Re: Fidel Castro RIP

Post by MikroBelaj »

kakva kuba ,kakvi bakraci ...(Hajmo zacatat do balcaka)...,ja ljetujem na Panonskim jezerima u tuzli,i bas mi je lijepo,unesem 2,3 bambuche tuzlaka u rucnom frizideru,pakovanje sudzuke,udjem preko stele,ja miline :D
Image
Fudo387

#545 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:Neuspjelom ironijom, Fudo je pokušao da insinuira bijedan položaj rudara u bivšoj Jugoslaviji, a ja ga podsjetila na njihov relativno kvalitetan život - čak i u usporedbi sa svojim evroskim kolegama tog vremena - koji je podrazumijevao redovne plate, besplatno zdravstveno osiguranje, počesto i stambeno zbrinjavanje, besplatno školstvo djeci koja su se mogla iškolovati i odmaći od tog crnog kruha (koji je svuda na svijetu težak, potcijenjen i slabo plaćen), a kako vidimo imali su i svoja brojna odmarališta na Jadranu (iznad su pobrojana tek neka od njih brojnih) gdje su uredno ljetovali sa svojim porodicama. Pokušao ih je ismijati, a pogodio prstom u ... Nije prvi put.
Nisam ja njih pokusao ismijati, ti i karamela se sprdate sa njima kad im dijelite te beneficije koje oni ni na televizoru nisu vidjeli.
A ti si po obicaju opet promasila bogaoca, i nije ti prvi put. :P
Ommadawn

#546 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

Banksy wrote: Neuspjelom ironijom, Fudo je pokušao da insinuira bijedan položaj rudara u bivšoj Jugoslaviji, a ja ga podsjetila na njihov relativno kvalitetan život - čak i u usporedbi sa svojim evroskim kolegama tog vremena - koji je podrazumijevao redovne plate, besplatno zdravstveno osiguranje, počesto i stambeno zbrinjavanje, besplatno školstvo djeci koja su se mogla iškolovati i odmaći od tog crnog kruha (koji je svuda na svijetu težak, potcijenjen i slabo plaćen), a kako vidimo imali su i svoja brojna odmarališta na Jadranu (iznad su pobrojana tek neka od njih brojnih) gdje su uredno ljetovali sa svojim porodicama.
S tim da se taj boravak morao platiti kao i transport do istog.
stakasa

#547 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:
Banksy wrote: Neuspjelom ironijom, Fudo je pokušao da insinuira bijedan položaj rudara u bivšoj Jugoslaviji, a ja ga podsjetila na njihov relativno kvalitetan život - čak i u usporedbi sa svojim evroskim kolegama tog vremena - koji je podrazumijevao redovne plate, besplatno zdravstveno osiguranje, počesto i stambeno zbrinjavanje, besplatno školstvo djeci koja su se mogla iškolovati i odmaći od tog crnog kruha (koji je svuda na svijetu težak, potcijenjen i slabo plaćen), a kako vidimo imali su i svoja brojna odmarališta na Jadranu (iznad su pobrojana tek neka od njih brojnih) gdje su uredno ljetovali sa svojim porodicama.
Mizerne su to pare bile
LBVIEW

#548 Re: Fidel Castro RIP

Post by LBVIEW »

stakasa wrote:
LBVIEW wrote:
Toffee karamela wrote:
Nemoj zajebavat, skoro svi su isli na more. Ali je ipak bolje da se covjeka uredno plati pa da sam odluci sta ce s parama. Jer i te radnicke odmore je neko platio. Postoji i alternativna cjena, mogla su se odmaralista izdat nekome drugom pa pare korisnije iskoristit. Itd. U Yu se je vodila briga o radniku. Ali se je sistem pokazao kao neodrziv i puko.
P.S.
Nije Fidela niko spomeno ima deset strana :D
Jedno je ici na more preko sindkata,znas ono budi zadovoljan bilo kakvih smjestajom,doruckom iz rezervi JNA,marendom s pekmezom od sipka i cajem iz kesice,a nesto sasvim drugo kad covjek ima mogucnost izbora, sto doticna tvrdi spominjuci nekakve turusticke agencije,za ljetovanje na Azurnoj obali valjda.Ovo naravno nije vrijedilo za partijase,oficircine i njihove potomke,fino je to Sejo Saxon nekoc objasnio. :D
MikroBelaj

#549 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by MikroBelaj »

Ommadawn wrote:
Tad je rudaru bilo lakse otic na more,nego danas tom istom rudaru kupit zeni kozne cizme !
Fudo387

#550 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

MikroBelaj wrote:
Ommadawn wrote:
Tad je rudaru bilo lakse otic na more,nego danas tom istom rudaru kupit zeni kozne cizme !
:lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply