Fidel Castro RIP
- insomnia78
#476 Re: Fidel Castro RIP
Ljudi ba ondasnja Jugoslavija i Kuba se ne mogu porediti
-
Fudo387
#477 Re: Fidel Castro RIP
Skupljala omote od svake cokolade koju je pojela... 
- uglavnomja
#478 Re: Fidel Castro RIP
jelena
mond od kokosa
mond od kokosa
-
Fudo387
#479 Re: Fidel Castro RIP
Ommadawn wrote:Mohamad Sissoko wrote:Rentabilnost i dugorocna odrzivost su ocigledno jugonostalgicarima stran pojam.
-
Mohamad Sissoko
#480 Re: Fidel Castro RIP
Rentati i rentabilnost su potpuno dva razlicita ekonomska pojma.Toffee karamela wrote:Da, nakon 40-50 godina pokazao se nerentabilnim i neodrživim.Mohamad Sissoko wrote:
Tvrdnja, zasnovana na hvaljenju ekonomskog sistema koji je u praksi pokazao svoju nerentabilnost i neodrzivost dakle i pored prakticne demonstracije isti ljudi to ne mogu da skontaju.Ne znam da li su glupi ili samo neupuceni a geografska sirina i duzina sa koje se pise tvrdnja nije nikakav argument makar bila losa ironija u pokusaju
Ali dok se rentao i održavao milioni ljudi su stabilno živjeli u njemu.
Šta tebi nije jasno u toj matematičkoj formuli?
Evo 20 godina nakon ovog rata ovi nisu izmislili nikakav sistem od kojeg bi ljudi bar privremeno mogli živjeti.
Sistemi koje vi hvalite dugorocno nisu bili odrzivi jer se nisu zasnivali na zdravoj i efikasnoj ekonomiji.
Jednostavno se trziste pokazalo u praksi kao efikasniji mehanizam alokacije kapitala u odnosu na ljudsko (drzavno)planiranje.
I kod nas vidimo sve blagodeti drzavnih firmi i kako su one "efikasne" i dan danas a zapravo su ekonomske rupe bez dna.
Nije cudo sto su sve drzave sa tom vrstom ekonomskog uredjenja bile siromasne ili zavrsile u ogromnom siromastvu.
Last edited by Mohamad Sissoko on 27/11/2016 18:22, edited 2 times in total.
-
Drvenija87
#481 Re: Fidel Castro RIP
“Nekako nostalgično izvještavaju mediji o smrti jednog od posljednjih diktatora na svijetu, Fidela Castra. Iz ove perspektive čini se egzotičnim, zabavnim, karizmatičnim, barem su ga tako prikazivali posljednjih 20-tak godina. Većina ima krivu predodžbu o Kubi, zahvaljujući medijima, kojima su komunističke ostavštine obećane zemlje i jedini ispravan sustav za sve nas. Dakako, te sjetne tekstove pišu iz udobnosti svoga doma, na toplome, uz bežićni wi-fi i sve blagodati kapitalizma. Slično sam i sama mislila dok Kubu nisam posjetila prvi puta. Nekako te ponesu te priče, sunce, more, cigare i gomila ruma.
Stvarnost je, nažalost, potpuno drugačija. Svaki puta kada sam putovala na taj karipski otok, brojnim sam prijateljima nosila šampone, uloške, aspirine – koji gore vrijede pravo bogatstvo. Za tabletu antibiotika možete kupiti djevojčicu kao osobnog roba. S teglicom Nutelle se cjenkate za sve što želite, a za polovni grudnjak dobijete i do 25 Monte Cristo cigara. Kuba je postala Tajland Kariba, s avionima punim bauštelaca iz Europe i ocvalih srednjevječnih gospođa koji žive drugu mladost na tom otoku. Koliko je to degutantno promatrati – ne moram objašnjavati.
Taj mit o Kubi i Castru i bonvivanskom životu kojeg je prakticirao i Tito na ovim prostorima s pozicije tih istih u Brioni odjelima i skupocjenim cigarama u ustima ima sasvim drugačiji smisao kada čekate u redu za prašak, kavu ili hranu. Castro je uništio Kubu, uništio narod kojeg kupiš za šaku dolara, a skoro nema obitelji koja nema svog člana negdje u svijetu, zahvaljujući kojem se prehranjuju. Kako sam radila s glazbenicima od tamo, vidjela sam da su gladni kada bi bili na europskim turnejama (sva zarada od koncerata naime, ide državi, oni imaju samo pravo na dnevnicu od 7 dolara na dan). Castro im je promijenio genetski kod, pa su postali škrti, tmurni, proračunati. Sada kad je Castro umro možemo očekivati rasprodaju kubanskih nekretnina i još preostalih dobara koje nije uništio svojom dugogodišnjom vladavinom. Amerikanizacija kojoj se toliko dugo opirao zavladala je otokom još prije 15 godina, kada su američki dolari postali jedino ozbiljno sredstvo plaćanja, ne samo za strance nego i za lokalno stanovništvo”, kaže TV novinarka i urednica HRT-a Helena Krmpotić.
Stvarnost je, nažalost, potpuno drugačija. Svaki puta kada sam putovala na taj karipski otok, brojnim sam prijateljima nosila šampone, uloške, aspirine – koji gore vrijede pravo bogatstvo. Za tabletu antibiotika možete kupiti djevojčicu kao osobnog roba. S teglicom Nutelle se cjenkate za sve što želite, a za polovni grudnjak dobijete i do 25 Monte Cristo cigara. Kuba je postala Tajland Kariba, s avionima punim bauštelaca iz Europe i ocvalih srednjevječnih gospođa koji žive drugu mladost na tom otoku. Koliko je to degutantno promatrati – ne moram objašnjavati.
Taj mit o Kubi i Castru i bonvivanskom životu kojeg je prakticirao i Tito na ovim prostorima s pozicije tih istih u Brioni odjelima i skupocjenim cigarama u ustima ima sasvim drugačiji smisao kada čekate u redu za prašak, kavu ili hranu. Castro je uništio Kubu, uništio narod kojeg kupiš za šaku dolara, a skoro nema obitelji koja nema svog člana negdje u svijetu, zahvaljujući kojem se prehranjuju. Kako sam radila s glazbenicima od tamo, vidjela sam da su gladni kada bi bili na europskim turnejama (sva zarada od koncerata naime, ide državi, oni imaju samo pravo na dnevnicu od 7 dolara na dan). Castro im je promijenio genetski kod, pa su postali škrti, tmurni, proračunati. Sada kad je Castro umro možemo očekivati rasprodaju kubanskih nekretnina i još preostalih dobara koje nije uništio svojom dugogodišnjom vladavinom. Amerikanizacija kojoj se toliko dugo opirao zavladala je otokom još prije 15 godina, kada su američki dolari postali jedino ozbiljno sredstvo plaćanja, ne samo za strance nego i za lokalno stanovništvo”, kaže TV novinarka i urednica HRT-a Helena Krmpotić.
- Toffee karamela
#482 Re: Fidel Castro RIP
Pričaj nam još malo o tome, zapravo prepiši nam još štagod iz knjige o razlikama između kapitalizma i socijalizma...Mohamad Sissoko wrote:Rentati i rentabilnost su potpuno dva razlicita ekonomska pojma.Toffee karamela wrote:Da, nakon 40-50 godina pokazao se nerentabilnim i neodrživim.Mohamad Sissoko wrote:
Tvrdnja, zasnovana na hvaljenju ekonomskog sistema koji je u praksi pokazao svoju nerentabilnost i neodrzivost dakle i pored prakticne demonstracije isti ljudi to ne mogu da skontaju.Ne znam da li su glupi ili samo neupuceni a geografska sirina i duzina sa koje se pise tvrdnja nije nikakav argument makar bila losa ironija u pokusaju
Evo 20 godina nakon ovog rata ovi nisu izmislili nikakav sistem od kojeg bi ljudi bar privremeno mogli živjeti.
Sistemi koje vi hvalite dugorocno nisu bili odrzivi jer se nisu zasnivali na zdravoj i efikasnoj ekonomiji.
Jednostavno se trziste pokazalo u praksi kao efikasniji mehanizam alokacije kapitala u odnosu na ljudsko planiranje.
Nije cudo sto su sve drzave sa tom vrstom ekonomskog uredjenja bile siromasne ili zavrsile u ogromnom siromastvu.
Mislim svima su sad jasni uzroci, trebalo je biti general prije bitke...
I znam da rentati i rentabilnost nisu sinonimi, samo mi se isplativost nije rimovala...
- dale cooper
#483 Re: Fidel Castro RIP
Zamalo da se na temi ne desi epski politički catfight između Karlinovce i Katarine.
I kad je ovo Kata postala fan komunjara i diktatora?

I kad je ovo Kata postala fan komunjara i diktatora?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#484 Re: Fidel Castro RIP
nije tacno da sportisti masovno bjeze.....potpuna Miami dezinformacija. Da, ulaganje u sport....posebna tema.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#485 Re: Fidel Castro RIP
komunjare su napravili vile u Neumu, Vodicama, Dubrovniku. Komunisti su umrli u uniformi iz revolucije bez privatnog racuna. I nemoj olako zakljucivati, ja ipak malo biram i sa kim se upustam u diskusiju.dale cooper wrote:Zamalo da se na temi ne desi epski politički catfight između Karlinovce i Katarine.![]()
I kad je ovo Kata postala fan komunjara i diktatora?![]()
-
Mohamad Sissoko
#486 Re: Fidel Castro RIP
Pa mogla si i ti neku knjigu iz ekonomije procitat za promjenu.Toffee karamela wrote:Pričaj nam još malo o tome, zapravo prepiši nam još štagod iz knjige o razlikama između kapitalizma i socijalizma...Mohamad Sissoko wrote:Rentati i rentabilnost su potpuno dva razlicita ekonomska pojma.Toffee karamela wrote: Da, nakon 40-50 godina pokazao se nerentabilnim i neodrživim.
Jednostavno se trziste pokazalo u praksi kao efikasniji mehanizam alokacije kapitala u odnosu na ljudsko planiranje.
Mislim svima su sad jasni uzroci, trebalo je biti general prije bitke...
I znam da rentati i rentabilnost nisu sinonimi, samo mi se isplativost nije rimovala...
Meni zapravo ne treba knjiga nego cisto pogledas u praksi, pogotovo 20-o stoljece i vidis pod kojim sistemima su se ostvarili koji rezultati.
Mnogi ljudi su bili ekonomski generali prije bitke ali kako biva u socijalistickim uredjenjima takvi su zatvarani i ubijani jer su bili protiv tekovina revolucije.
-
Fudo387
#487 Re: Fidel Castro RIP
Sudeci po ovim snimcima gore, pa ovi budalasi nista nisu napravili od 1950?
Iste zgrade, iste ulice...ista auta.
Sto bi ovi nasi proleteri rekli, Fidel nije mogao okreciti sta su mu mrski kapitalisti ostavili.
Iste zgrade, iste ulice...ista auta.
Sto bi ovi nasi proleteri rekli, Fidel nije mogao okreciti sta su mu mrski kapitalisti ostavili.
-
aratet
#488 Re: Fidel Castro RIP
Danas nema stadiona u citavoj Ex-yu da je pun, Zvezdin i Hajdukov stadion su solidno puni, a Bilino polje se smatra danas solidno popunjenim kada je 5% stadiona popunjeno.Ommadawn wrote: I danas su ti stadioni puni - Borik, Bilino Polje, Grbavica i sta sve ne. I danas su sportske dvorane pune cim dodje neki pjevac. I danas imas mnogo vise auta u gradovima nego ih je bilo za vrijeme SFRJ. Ali to ne oslikava cinjenicno stanje i standard zivota.
Pa nismo ni cokoladu imali kako treba nego tzv "secernu tablu" a znas li zasto?
Klupski sport je mrtav na ovim prostorima, eventualno Zvezda u kosarci, ostalo je tragedija.
- Toffee karamela
#489 Re: Fidel Castro RIP
Ekonomiju treba doživjeti na svojoj koži, tu teorija bar meni ne treba...Oba sistema okusila na svojoj koži, u onom prvom od džeparca koji je bio skroman (još žutih banki bilo među kovanicama) mogla zadovoljiti sve svoje dječje prohtjeve, slatkiši, slana peciva, magazini, stripovi, kojekakve džidže, neka napucana olovka ili teka, mogu mislit da sam imala punu platu u rukama gdje bi mi bio kraj....Mohamad Sissoko wrote:
Pa mogla si i ti neku knjigu iz ekonomije procitat za promjenu.![]()
- dale cooper
#490 Re: Fidel Castro RIP
Pa koliko se sjećam tvoj stav prema vođi komunističke revolucije i narodno oslobodilačke borbe u JugoslavijiKatarinaKosaca wrote:komunjare su napravili vile u Neumu, Vodicama, Dubrovniku. Komunisti su umrli u uniformi iz revolucije bez privatnog racuna. I nemoj olako zakljucivati, ja ipak malo biram i sa kim se upustam u diskusiju.dale cooper wrote:Zamalo da se na temi ne desi epski politički catfight između Karlinovce i Katarine.![]()
nije bio nimalo pohvalan. Ne znam kako možeš imati jedan stav o Kastru a drugi o Titu.
P.S. Šalio sam se ovo sa Karlinkom, ona će progutati ovakve mamce svaki put.
- rajv0sa
#491 Re: Fidel Castro RIP
Vrhunac dijasporskog papanluka. Možeš ti od socijalne pomoći kamion takih' uzet jelde ?Fudo387 wrote:Skupljala omote od svake cokolade koju je pojela...
- insomnia78
#492 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP
Sta mislis sta su tek djeca na mrskom zapadu mogla sebi priustitiToffee karamela wrote:Ekonomiju treba doživjeti na svojoj koži, tu teorija bar meni ne treba...Oba sistema okusila na svojoj koži, u onom prvom od džeparca koji je bio skroman (još žutih banki bilo među kovanicama) mogla zadovoljiti sve svoje dječje prohtjeve, slatkiši, slana peciva, magazini, stripovi, kojekakve džidže, neka napucana olovka ili teka, mogu mislit da sam imala punu platu u rukama gdje bi mi bio kraj....Mohamad Sissoko wrote:
-
Mohamad Sissoko
#493 Re: Fidel Castro RIP
Humberto Fontova:" In 27 years between 200 and 300 people died while trying to breach the Berlin wall.In twice that period about 30 times that number between 65.000 and 80.000 people, men, women and children, entire families at a time have died trying to escape from Castro's Cuba."
Poginuli bjezeci od najboljeg zdravstva i besplatnog skolstva.
Poginuli bjezeci od najboljeg zdravstva i besplatnog skolstva.
-
Fudo387
#494 Re: Fidel Castro RIP
Papak te napravio.rajv0sa wrote:Vrhunac dijasporskog papanluka. Možeš ti od socijalne pomoći kamion takih' uzet jelde ?Fudo387 wrote:Skupljala omote od svake cokolade koju je pojela...
- sinuhe
#495 Re: Fidel Castro RIP
Valjda dobiju taj besplatan aspirin sto ih sljeduje po clanu porodice -besplatno zdravstvo.Drvenija87 wrote:
- Connaisseur Karlin
#496 Re: Fidel Castro RIP
secerna tabla!? prvi put cujem za TOEdin H. wrote:Halo ba, jesu li vas vodili u skoli da posjetite Zoru?Toffee karamela wrote: Mit o šećernoj tabli mi se popeo na vrh glave, da imam viška para snimila bih jb dokumentarac o njoj, istražila joj porijeklo, koncept, namjenu, posljedice....pogotovo posljedice koje su vidim bile strašne po psihu omladine.
ŠEĆERNA TABLA SE POJAVILA ZA MILKINOG MANDATA, bila aktuelna 4-5 godina najviše, možda ni toliko.
Ja se sjećam svojih samoposluga (i to iz provincije, nisam živjela uz granicu s Trstom) prepunih tablerona, braca, seke, zvečeva,...tableroni i tad bili skupi ko vrag, bile još neke predobre duge s kokosom, one male cica maca (mačak Sylvester bio na njima)....a pošla u školu početkom 80-ih.
Nije mi jasno kako kod mene nije bilo te table, jel moguće da je u većim gradovima bila prisutnija zbog većeg broja stanovnika i veće potražnje, pa kad iscrpe ove dobre poturali nju? Ne znam, ja je u životu vidjela nisam
E oni su furali secernu tablu. Ali to je skroz legitimno, jer u tom slucaju je cokolada jeftinija. I Cadbury u Engleskoj u principu pravi secernu tablu, jer nema dovolno u njoj kakaovca, ali dobro im ide, jer su jeftiniji.
ako je procenat kakaoa ispod 50% to vise nije cokolada
- Connaisseur Karlin
#497 Re: Fidel Castro RIP
dale cooper wrote:Pa koliko se sjećam tvoj stav prema vođi komunističke revolucije i narodno oslobodilačke borbe u JugoslavijiKatarinaKosaca wrote:komunjare su napravili vile u Neumu, Vodicama, Dubrovniku. Komunisti su umrli u uniformi iz revolucije bez privatnog racuna. I nemoj olako zakljucivati, ja ipak malo biram i sa kim se upustam u diskusiju.dale cooper wrote:Zamalo da se na temi ne desi epski politički catfight između Karlinovce i Katarine.![]()
nije bio nimalo pohvalan. Ne znam kako možeš imati jedan stav o Kastru a drugi o Titu.
P.S. Šalio sam se ovo sa Karlinkom, ona će progutati ovakve mamce svaki put.Girl likes to argue...a lot!
-
aratet
#498 Re: Fidel Castro RIP
KatarinaKosaca wrote:nije tacno da sportisti masovno bjeze.....potpuna Miami dezinformacija. Da, ulaganje u sport....posebna tema.
-
Mohamad Sissoko
#499 Re: Fidel Castro RIP
Ja ti govorim i o teoriji i o praksi.Toffee karamela wrote:Ekonomiju treba doživjeti na svojoj koži, tu teorija bar meni ne treba...Oba sistema okusila na svojoj koži, u onom prvom od džeparca koji je bio skroman (još žutih banki bilo među kovaniMohamad Sissoko wrote:
cama) mogla zadovoljiti sve svoje dječje prohtjeve, slatkiši, slana peciva, magazini, stripovi, kojekakve džidže, neka napucana olovka ili teka, mogu mislit da sam imala punu platu u rukama gdje bi mi bio kraj....
Kapitalisticki sistemi su jednostavno ponudili vise i bogatstva i slobode u odnosu na socijalisticke koji su po pravilu imali i diktatore na celu.
Zato su jugoslaveni isli da rade u Zapadnu Njemacku a ne obratno.
Plus tvoj dojam kao male djevojcice koja kupuje slatkise nije relevantan u diskusiji o efikasnosti i odrzivosti ekonomskih sistema.Halo ba
-
aratet
#500 Re: Fidel Castro RIP
Najbolja je Islamska ekonomija, neka procitaju knjige o njoj, kod nas su se sjetili da je izucavaju na fakultetima.Mohamad Sissoko wrote:
Meni zapravo ne treba knjiga nego cisto pogledas u praksi, pogotovo 20-o stoljece i vidis pod kojim sistemima su se ostvarili koji rezultati.
Mnogi ljudi su bili ekonomski generali prije bitke ali kako biva u socijalistickim uredjenjima takvi su zatvarani i ubijani jer su bili protiv tekovina revolucije.