a ekonmija '70ih generlano u svijetu je bila bolja,zato je nelogicno ubacivati ovakve kontra-ifnoramcije jednog sistema i drugog sistema na istoj geo-teritorijiBanksy wrote:Hakiz wrote:
Ja jesam. Bio dijete u vrijeme Milke Planinc i redova za brašno i ulje, ali bio dovoljno star da budem u redovima. I pored svega toga, ljudi sa nostalgijom gledaju na tu komunističku Jugoslaviju. Nešto se ne sjećam da su u privvatnim razgovorima, u porodicama, stari sa nostalgijm gledali na Kraljevinu SHS ili Jugostavije pa da čovjek kaže da je to nostalgija za mladosti i slično. A nostalgija za SFRJ evidentno postoji.
Objavljeno prije 50 minuta
Kupovna moć u Hrvatskoj niža je nego 1978. godine
..."Te daleke 1978. godine, sa prosječnim čistim osobnim dohotkom od 5.437 dinara moglo se kupiti proizvoda i usluga koji bi po današnjim cijenama koštali 7.271 kunu ( 970 eura). Imamo li na umu kako je prema DZS-u prosječna mjesečna neto plaća u 2015. iznosila 5.710 kuna (761 euro), iz računice proizlazi kako je kupovna moć plaća od 1978. do danas pala za 1.460 kuna (195 eura) mjereno današnjim cijenama. Iskazano u postocima, kupovna moć prosječne neto plaće u 2015. godini bila je 27 posto niža od prosječne neto plaće iz 1978. godine"
Plaća nam je sve veća, ali za taj iznos možemo kupiti sve manje. Jer iznos prosječne plaće nije isto što i kupovna moć.
Iako u ovakvim analizama postoji niz otežavajućih okolnosti, kao što su različite statističke metodologije, tri denominacije i inflaciju od nekoliko milijuna posto te vrlo velike suštinske razlike između planske i tržišne privrede, većina analitičara se slaže da danas, ipak, imamo niži standard nego 1978. godine.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kupo ... 34489.aspx
Fidel Castro RIP
- Connaisseur Karlin
#451 Re: Fidel Castro RIP
- uglavnomja
#452 Re: Fidel Castro RIP
jeza u ledja wrote:Ne mogu da vjerujem da neko konstatira da kubanska dijaspora nije bitna?Kako nije bitna?
Pa oni su haman najbitniji dio price.
![]()
Kaze ko njih pita za misljenje.![]()
Ja mislim da je Castro uradio odlicnu stvar sa revolucijom, ali poslije kad je konsolidirao vlast i imao potpunu kontrolu, imao je sasvim dovoljno vremena da od Kube napravi drzavu koja ce iskoristiti svoju poziciju na pravi, a ne na pogresan nacin, te stvoriti sistem u kome ce se glas prave opozicije moci cuti, iz Kube, ne iz Majamija.
Slicnu gresku je napravio Ajatolah u Iranu.
Apsolutna vlast je ogromna odgovornost. Napravi par pogresnih koraka i milioni ljudi odose u kurac za par generacija. Nijedan covjek na vlasti ne smije biti nedodirljiv, jer vlast ocigledno neminovno utice na razum i covjeka i njegov osjecaj za realnost.
Diktatura ne valja. I Titova se drzava raspala nakon sto je on otisao. Svim tim pricama skoro uvijek dodje nesretan kraj.
sef se mora znati.
cak i u raji od 5 ljudi, neko ce uvijek biti nezadovoljan. ali hebatga, ako je 4 za, a on sam, ima ili da ide svojim putem ili da prihvati odluku vecine. ako pocne da njake - bice izbacen iz raje. normala.
tako je i u drzavama, bez obzira koliko se zvale diktaturama, nakaradno u slucaju i juge i kube.
jer je vlast radila u korist VECINE naroda. a onih 10-ak % su ili razgulili vani ili se poklopili usima k'o misevi i cekali da macak umre.
neki su zavrsili na golom otoku, i neka su. steta sto ih nije bilo vise i steta sto su se svi vratili.
svaka drzava ima svoj odbrambeni nacin.
goli otok je bio aktuelan u doba hladnog rata, uticaja cccp-a, bez jake kpj. sada to izgleda groteskno, ali nekad su ljudi goli hodali, jeli druge ljude, ... itd ....
bolje izgubiti 5% da bi preostalih 95% pristojno zivjelo.
i posljedica toga svega skupa je sto narod nije dorastao demokratiji. shvataju demokratiju kao mala djeca, ono moja raja i tvoja raja ... ili tacnije moja dzamija-crkva i torovodja ...
kao sto se desilo u iraku, libiji ... demokratija se pretvorila u teokratiju
nadam se da ce to zaobici kubu, ali kad se uplete dijaspora sa sigurnom adresom u majamiju i dolarima u dzepu - nahebace sitna buranija, kao i uvijek.
- Ommadawn
#453 Re: Fidel Castro RIP
Covjece, jesi li ti svjestan da je kojim slucajem Ante Markovic pobjedio na izborima 1990-e (kao jedina zdrava alternativa) to bi znacilo da se najmanje 30% tih fabrika koje su proizvodile i radile odmah ugasile jer su bile nerentabilne! Ja nigdje nisam nijednom naveo da je stanje danas bolje u ex-yu ali daj prestanite praviti mitove o tom raskosnom zivotu SFRJ.Point. wrote:Ja se sjecam finog zivota u njoj, bez redukcije struje, urednim i finim platama, zimovanju, ljetovanju, izletima u Italiju. Proizvodilo se, radilo se, solidno se zivjelo, auto, kuca, moglo se zivjeti. Mnogo pristojnije nego sad u bivsim yu drzavama. Islo se na gradski stadion, Borik vazda pun. Sta je tebi falilo?Ommadawn wrote:
Ma jok, necu. Onda ce po vec vidjenom scenariju po ko zna koji put na ovom forumu krenuti grupa jugonostalgicara i ljevicara zajedno u horu "A je li sad bolje?". Pa ce onda oni koji obicno gostuju na Stormfrontu, Saff-u, Bosnjaci.net-u i inim sajtovima da pocnu pucati svoje kontre.
Pa ce se poceti javljati padobranci sa Slavicnet-a, Herceg-Bosna, Poskok-a, Banjalukaforuma, eventualno sa Krstarice i Index-a da dokazuju koliko su bili u pravu kada su Bosnjake proglasili za neprijatelje - i to sve gubi smisao ove teme.
Dobra drzava bila. Super. Riblja Corba, Dzoni Stulic, Bijelo Dugme. Stojadin, Fico, Jugo. Rudi Cajavec, Gorenje, Iskra, Riz. Sta ce ti vise? Ha ja...
Koliko je ljudi bilo nezaposleno od 1983-e? Sta je mene i tebe cekalo da smo zavrsili skole? Posao? Stan? Mozda tebi ako si imao porodicnu kucu, pa ti jedan sprat starci sredili.
Kome i sa cime smo mi mogli konkurisati na svjetskom trzistu?
I danas su ti stadioni puni - Borik, Bilino Polje, Grbavica i sta sve ne. I danas su sportske dvorane pune cim dodje neki pjevac. I danas imas mnogo vise auta u gradovima nego ih je bilo za vrijeme SFRJ. Ali to ne oslikava cinjenicno stanje i standard zivota.
Pa nismo ni cokoladu imali kako treba nego tzv "secernu tablu" a znas li zasto?
- uglavnomja
#454 Re: Fidel Castro RIP
i jos
zavidim fidelu sto je za zivota mogao primjenjivati ono sto smo mi docekali tek sa pojavom drustvenih mreza, foruma ... puljke "delete" i "ignore"
zavidim fidelu sto je za zivota mogao primjenjivati ono sto smo mi docekali tek sa pojavom drustvenih mreza, foruma ... puljke "delete" i "ignore"
-
Mohamad Sissoko
#455 Re: Fidel Castro RIP
Rentabilnost i dugorocna odrzivost su ocigledno jugonostalgicarima stran pojam. 
- sinuhe
#456 Re: Fidel Castro RIP
A svasta. Covjek bio tek diktator male nebitne zemlje.
Po cemu znate Fidelita?
- uglavnomja
#457 Re: Fidel Castro RIP
Ommadawn wrote:Covjece, jesi li ti svjestan da je kojim slucajem Ante Markovic pobjedio na izborima 1990-e (kao jedina zdrava alternativa) to bi znacilo da se najmanje 30% tih fabrika koje su proizvodile i radile odmah ugasile jer su bile nerentabilne! Ja nigdje nisam nijednom naveo da je stanje danas bolje u ex-yu ali daj prestanite praviti mitove o tom raskosnom zivotu SFRJ.Point. wrote:Ja se sjecam finog zivota u njoj, bez redukcije struje, urednim i finim platama, zimovanju, ljetovanju, izletima u Italiju. Proizvodilo se, radilo se, solidno se zivjelo, auto, kuca, moglo se zivjeti. Mnogo pristojnije nego sad u bivsim yu drzavama. Islo se na gradski stadion, Borik vazda pun. Sta je tebi falilo?Ommadawn wrote:
Ma jok, necu. Onda ce po vec vidjenom scenariju po ko zna koji put na ovom forumu krenuti grupa jugonostalgicara i ljevicara zajedno u horu "A je li sad bolje?". Pa ce onda oni koji obicno gostuju na Stormfrontu, Saff-u, Bosnjaci.net-u i inim sajtovima da pocnu pucati svoje kontre.
Pa ce se poceti javljati padobranci sa Slavicnet-a, Herceg-Bosna, Poskok-a, Banjalukaforuma, eventualno sa Krstarice i Index-a da dokazuju koliko su bili u pravu kada su Bosnjake proglasili za neprijatelje - i to sve gubi smisao ove teme.
Dobra drzava bila. Super. Riblja Corba, Dzoni Stulic, Bijelo Dugme. Stojadin, Fico, Jugo. Rudi Cajavec, Gorenje, Iskra, Riz. Sta ce ti vise? Ha ja...
Koliko je ljudi bilo nezaposleno od 1983-e? Sta je mene i tebe cekalo da smo zavrsili skole? Posao? Stan? Mozda tebi ako si imao porodicnu kucu, pa ti jedan sprat starci sredili.
Kome i sa cime smo mi mogli konkurisati na svjetskom trzistu?
I danas su ti stadioni puni - Borik, Bilino Polje, Grbavica i sta sve ne. I danas su sportske dvorane pune cim dodje neki pjevac. I danas imas mnogo vise auta u gradovima nego ih je bilo za vrijeme SFRJ. Ali to ne oslikava cinjenicno stanje i standard zivota.
prvo ne rece ti odakle ti podatak da je 80% ljudi lose zivjelo?
pa odakle ti ovih 30% nerantabilnih fabrika?
i daj podatak koliko je bilo nezaposlenih 83.
83. je sarajevo bilo centar juge, 83. nije bilo nezaposlenih, 83. se spremala olimpijada, gradila dobrinja, staze, dvorane, putevi, objekti ...
da si bilo koju drugu godinu uzeo, ali bas 83.
a sto se tice svjetskog trzista, cilj nije bilo zapadno trziste, nego istok i jug, nesvrstane zemlje, a tu je bilo kao prvo gradjevinskih firmi, pa unis pretisa, pa tamova, pa vojna industrija mocna ... da ne nabrajam, znas i ti koje su firme bile,
ali nema veze, dzaba sve, ti vjerujes u to sto vjerujes
- Ommadawn
#458 Re: Fidel Castro RIP
Mohamad Sissoko wrote:Rentabilnost i dugorocna odrzivost su ocigledno jugonostalgicarima stran pojam.
- Toffee karamela
#459 Re: Fidel Castro RIP
Mit o šećernoj tabli mi se popeo na vrh glave, da imam viška para snimila bih jb dokumentarac o njoj, istražila joj porijeklo, koncept, namjenu, posljedice....pogotovo posljedice koje su vidim bile strašne po psihu omladine.Ommadawn wrote:
ŠEĆERNA TABLA SE POJAVILA ZA MILKINOG MANDATA, bila aktuelna 4-5 godina najviše, možda ni toliko.
Ja se sjećam svojih samoposluga (i to iz provincije, nisam živjela uz granicu s Trstom) prepunih tablerona, braca, seke, zvečeva,...tableroni i tad bili skupi ko vrag, bile još neke predobre duge s kokosom, one male cica maca (mačak Sylvester bio na njima)....a pošla u školu početkom 80-ih.
Nije mi jasno kako kod mene nije bilo te table, jel moguće da je u većim gradovima bila prisutnija zbog većeg broja stanovnika i veće potražnje, pa kad iscrpe ove dobre poturali nju? Ne znam, ja je u životu vidjela nisam
- insomnia78
#460 Re: Fidel Castro RIP
E cuj vlast radila u korist vecine. [emoji23][emoji23][emoji23]
Nekostvarno vjeruje u ovo?
Ah da, svi su visokoobrazovani i govore najmanje dva jezika. To sto djeca glabaju kamenje. Jbg, desava se
PS: mislim na Kubu ne na Jugu. Da mi Sabina ne prijavljuje postove
Nekostvarno vjeruje u ovo?
Ah da, svi su visokoobrazovani i govore najmanje dva jezika. To sto djeca glabaju kamenje. Jbg, desava se
PS: mislim na Kubu ne na Jugu. Da mi Sabina ne prijavljuje postove
- Ommadawn
#461 Re: Fidel Castro RIP
Ja vjerujem u to a u sta ti vjerujes? Ispitujes li ti ikada svoje stavove i ubjedjenja, s vremena na vrijeme?uglavnomja wrote:Ommadawn wrote:
![]()
prvo ne rece ti odakle ti podatak da je 80% ljudi lose zivjelo?
pa odakle ti ovih 30% nerantabilnih fabrika?
i daj podatak koliko je bilo nezaposlenih 83.
83. je sarajevo bilo centar juge, 83. nije bilo nezaposlenih, 83. se spremala olimpijada, gradila dobrinja, staze, dvorane, putevi, objekti ...
da si bilo koju drugu godinu uzeo, ali bas 83.![]()
![]()
a sto se tice svjetskog trzista, cilj nije bilo zapadno trziste, nego istok i jug, nesvrstane zemlje, a tu je bilo kao prvo gradjevinskih firmi, pa unis pretisa, pa tamova, pa vojna industrija mocna ... da ne nabrajam, znas i ti koje su firme bile,
ali nema veze, dzaba sve, ti vjerujes u to sto vjerujes
1984 godine Sarajevo bilo centar Juge i mentalno se dalje vise nikada nije pomaklo. Olimpijada 1984 se pjeva vec 30 godina i ljudi jos uvijek u tom vremenu zive i to im je jedina relevanta.
1983-e godine je SFRJ bankrotirala a da nam to niko nije rekao.
Odakle je onda dosla inflacija? Ustvari, je li uopste bila?
Nezaposlenost 1983-e godine u BiH je bila 20% i vise nikada nije sisla manje od tog procenta.
Progooglaj na temu "SFRJ bankrotirala" i sve ce ti biti jasno. Ukoliko, naravno, ne odmahnes rukom i kazes "Zapadnjacka propaganda". Tu ces naravno naci podatke da je 80% ljudi lose zivjelo, da je zivotni standard stanovnistva od 1985-e poceo rapidno da opada. Ja ako ti stignem to pronaci veceras, postavit cu - ali brze ces ti to naci ako sam hoces da progooglas.
- Ommadawn
#462 Re: Fidel Castro RIP
Pa kakav su ukus imale te Zvecevo, Braco i Seka, Columbo (nasa kopija Tobleronea), Galeb? Sta je pisalo na sadrzaju tih istih cokolada na njihovom pakovanju.Toffee karamela wrote:Mit o šećernoj tabli mi se popeo na vrh glave, da imam viška para snimila bih jb dokumentarac o njoj, istražila joj porijeklo, koncept, namjenu, posljedice....pogotovo posljedice koje su vidim bile strašne po psihu omladine.Ommadawn wrote:
ŠEĆERNA TABLA SE POJAVILA ZA MILKINOG MANDATA, bila aktuelna 4-5 godina najviše, možda ni toliko.
Ja se sjećam svojih samoposluga (i to iz provincije, nisam živjela uz granicu s Trstom) prepunih tablerona, braca, seke, zvečeva,...tableroni i tad bili skupi ko vrag, bile još neke predobre duge s kokosom, one male cica maca (mačak Sylvester bio na njima)....a pošla u školu početkom 80-ih.
Nije mi jasno kako kod mene nije bilo te table, jel moguće da je u većim gradovima bila prisutnija zbog većeg broja stanovnika i veće potražnje, pa kad iscrpe ove dobre poturali nju? Ne znam, ja je u životu vidjela nisam
I zasto se pojavila za Milkinog mandata i sta je i zbog cega je Milka nesto htjela?
- madner
#463 Re: Fidel Castro RIP
El Commandante tema, ne ovi luzeri sto ne mogu da nadmase KPJ.
- rajv0sa
#464 Re: Fidel Castro RIP
Dijasporska solidarnost hahahahaha. A nevezano za ovaj post fascinira me ovo amerikofilsko poimaimanje situacije u nekom mjestu, naime svi bolje znaju osim samih ljudi koji se tamo nalaze. I da bolje živjeti u 60' nego 90' .Poyy.jeza u ledja wrote:Ne mogu da vjerujem da neko konstatira da kubanska dijaspora nije bitna?Kako nije bitna?
Pa oni su haman najbitniji dio price.
![]()
Kaze ko njih pita za misljenje.![]()
Ja mislim da je Castro uradio odlicnu stvar sa revolucijom, ali poslije kad je konsolidirao vlast i imao potpunu kontrolu, imao je sasvim dovoljno vremena da od Kube napravi drzavu koja ce iskoristiti svoju poziciju na pravi, a ne na pogresan nacin, te stvoriti sistem u kome ce se glas prave opozicije moci cuti, iz Kube, ne iz Majamija.
Slicnu gresku je napravio Ajatolah u Iranu.
Apsolutna vlast je ogromna odgovornost. Napravi par pogresnih koraka i milioni ljudi odose u kurac za par generacija. Nijedan covjek na vlasti ne smije biti nedodirljiv, jer vlast ocigledno neminovno utice na razum i covjeka i njegov osjecaj za realnost.
Diktatura ne valja. I Titova se drzava raspala nakon sto je on otisao. Svim tim pricama skoro uvijek dodje nesretan kraj.
- Toffee karamela
#465 Re: Fidel Castro RIP
Bile su bogovskog okusa, boljeg nego pola sadašnjih čokolada, a deklaracije nisam čitala, bila sam prezauzeta žvakanjem...Ommadawn wrote:Pa kakav su ukus imale te Zvecevo, Braco i Seka, Columbo (nasa kopija Tobleronea), Galeb? Sta je pisalo na sadrzaju tih istih cokolada na njihovom pakovanju.Toffee karamela wrote:Mit o šećernoj tabli mi se popeo na vrh glave, da imam viška para snimila bih jb dokumentarac o njoj, istražila joj porijeklo, koncept, namjenu, posljedice....pogotovo posljedice koje su vidim bile strašne po psihu omladine.Ommadawn wrote:
I zasto se pojavila za Milkinog mandata i sta je i zbog cega je Milka nesto htjela?
Šta je Milka htjela, šta ja znam šta je Milka htjela, da ušpara na uvozu čokolade s Kube valjda...šta ti misliš da je Milka htjela, de nam reci
Last edited by Toffee karamela on 27/11/2016 17:56, edited 1 time in total.
- MikroBelaj
#466 Re: Fidel Castro RIP
Meni dodje smjesno kada neki misle da se sreca i dobar zivot svode na tanki tv i novije auto,dobro razumijem pojedince koji se
javljaju iz USA,jer ipak sluzbe prate doseljenike,pogotovo islamske vjeroispovjesti sta i kako i o cemu pisu...
Sta je to nase zdravstvo i po cemu dobro?
Esencijalne liste imaju par lijekova (korupcija oko toga nadaleko poznata ko ce svoje proturit u listu)...ostalo se skupo placa,imam
primjer u svojoj porodici,srcani bolesnik potrosi oko 300 km na lijekove koje bi na Kubi platio ,3,4 marke!!
Ono stop mu ostane je dovoljno za vrecu brasna i 2 kile mesa....ma zivot za pozelit poslije 40 godina rada..
Naravo da uvijek ima neko ko nije sretan i tezi "boljem" i kad se tog "boljeg" docepa shvati da nije to to,al dje ces priznat
da si se zahebo???
Koliko se ono kod nas ceka na CT i magnetnu rezonancu??? Znate i sami...(pricam za cekanje bez stele i korupcije!)
Sad se sjetih kako sam neke 82,83 cekao u redu za 10 deka przene kafe,mati me poslala u samoposlugu,,i kad dodjes na red traze te na
spisku ,jer su imali imena po mjesnim zajednicama..hej 10 deka kafe...
Ako ne poranis mlijeko kupit neces jer ga do 9 vec nestane..
Zadace sam 80-ih radio pod svijecema...kad dodje voda punio plasticno bure od 50 litara svaki dan kad se vratim iz skole..
Rodio sam se,otac je vozio nekakvu skodu koja se raspadala ,i kad se zaratilo ta je skoda bila
opticaju..a otac je imao solidnu platu
Sad imamo izbora,ali nemamo posla i standard nam je nula...
Kad si obican (nisi u politici niti imas nekog u politici) nahebo si gdje god da si..
Elem,blago Kubancima njima je USA blizu
javljaju iz USA,jer ipak sluzbe prate doseljenike,pogotovo islamske vjeroispovjesti sta i kako i o cemu pisu...
Sta je to nase zdravstvo i po cemu dobro?
Esencijalne liste imaju par lijekova (korupcija oko toga nadaleko poznata ko ce svoje proturit u listu)...ostalo se skupo placa,imam
primjer u svojoj porodici,srcani bolesnik potrosi oko 300 km na lijekove koje bi na Kubi platio ,3,4 marke!!
Ono stop mu ostane je dovoljno za vrecu brasna i 2 kile mesa....ma zivot za pozelit poslije 40 godina rada..
Naravo da uvijek ima neko ko nije sretan i tezi "boljem" i kad se tog "boljeg" docepa shvati da nije to to,al dje ces priznat
da si se zahebo???
Koliko se ono kod nas ceka na CT i magnetnu rezonancu??? Znate i sami...(pricam za cekanje bez stele i korupcije!)
Sad se sjetih kako sam neke 82,83 cekao u redu za 10 deka przene kafe,mati me poslala u samoposlugu,,i kad dodjes na red traze te na
spisku ,jer su imali imena po mjesnim zajednicama..hej 10 deka kafe...
Ako ne poranis mlijeko kupit neces jer ga do 9 vec nestane..
Zadace sam 80-ih radio pod svijecema...kad dodje voda punio plasticno bure od 50 litara svaki dan kad se vratim iz skole..
Rodio sam se,otac je vozio nekakvu skodu koja se raspadala ,i kad se zaratilo ta je skoda bila
opticaju..a otac je imao solidnu platu
Sad imamo izbora,ali nemamo posla i standard nam je nula...
Kad si obican (nisi u politici niti imas nekog u politici) nahebo si gdje god da si..
Elem,blago Kubancima njima je USA blizu
- Banksy
#467 Re: Fidel Castro RIP
Uz pokušaj ironije, napisano u Bosni i Hercegovini AD 2016...Mohamad Sissoko wrote:
- Edin H.
#468 Re: Fidel Castro RIP
Halo ba, jesu li vas vodili u skoli da posjetite Zoru?Toffee karamela wrote:Mit o šećernoj tabli mi se popeo na vrh glave, da imam viška para snimila bih jb dokumentarac o njoj, istražila joj porijeklo, koncept, namjenu, posljedice....pogotovo posljedice koje su vidim bile strašne po psihu omladine.Ommadawn wrote:
E oni su furali secernu tablu. Ali to je skroz legitimno, jer u tom slucaju je cokolada jeftinija. I Cadbury u Engleskoj u principu pravi secernu tablu, jer nema dovolno u njoj kakaovca, ali dobro im ide, jer su jeftiniji.
- Banksy
#469 Re: Fidel Castro RIP
Ovo je već urnebesno.Ommadawn wrote:
Tu ces naravno naci podatke da je 80% ljudi lose zivjelo...
Možemo li vidjeti izvor te ''informacije''?
- Toffee karamela
#470 Re: Fidel Castro RIP
Jok, Zora nam je bila daleko, njihov asortiman baš i ne poznajem, sjećam se užasnog eurokrema koji su pakovali u velikim količinama, ni do koljena onom takovskom, koga btw nikad nije nestajalo, bio preeedobarEdin H. wrote:
Halo ba, jesu li vas vodili u skoli da posjetite Zoru?
E oni su furali secernu tablu. Ali to je skroz legitimno, jer u tom slucaju je cokolada jeftinija. I Cadbury u Engleskoj u principu pravi secernu tablu, jer nema dovolno u njoj kakaovca, ali dobro im ide, jer su jeftiniji.
- Edin H.
#471 Re: Fidel Castro RIP
Kakav ba Takovo, a kupujmo domace?Toffee karamela wrote:Jok, Zora nam je bila daleko, njihov asortiman baš i ne poznajem, sjećam se užasnog eurokrema koji su pakovali u velikim količinama, ni do koljena onom takovskom, koga btw nikad nije nestajalo, bio preeedobarEdin H. wrote:
Halo ba, jesu li vas vodili u skoli da posjetite Zoru?
-
Mohamad Sissoko
#472 Re: Fidel Castro RIP
Tvrdnja, zasnovana na hvaljenju ekonomskog sistema koji je u praksi pokazao svoju nerentabilnost i neodrzivost dakle i pored prakticne demonstracije isti ljudi to ne mogu da skontaju.Ne znam da li su glupi ili samo neupuceni a geografska sirina i duzina sa koje se pise tvrdnja nije nikakav argument makar bila losa ironija u pokusajuBanksy wrote:Uz pokušaj ironije, napisano u Bosni i Hercegovini AD 2016...Mohamad Sissoko wrote:
- ¤ jelena ¤
#473 Re: Fidel Castro RIP
Mali doprinos priči o nemanju čokolada...

Ko vas samo kljuka tim lažima, nije mi jasno... nije valjda roditelji....

Ko vas samo kljuka tim lažima, nije mi jasno... nije valjda roditelji....
- Toffee karamela
#474 Re: Fidel Castro RIP
Da, nakon 40-50 godina pokazao se nerentabilnim i neodrživim.Mohamad Sissoko wrote:
Tvrdnja, zasnovana na hvaljenju ekonomskog sistema koji je u praksi pokazao svoju nerentabilnost i neodrzivost dakle i pored prakticne demonstracije isti ljudi to ne mogu da skontaju.Ne znam da li su glupi ili samo neupuceni a geografska sirina i duzina sa koje se pise tvrdnja nije nikakav argument makar bila losa ironija u pokusaju
Ali dok se rentao i održavao milioni ljudi su stabilno živjeli u njemu.
Šta tebi nije jasno u toj matematičkoj formuli?
Evo 20 godina nakon ovog rata ovi nisu izmislili nikakav sistem od kojeg bi ljudi bar privremeno mogli živjeti.
- uglavnomja
#475 Re: Fidel Castro RIP
pricamo o jugi, a zagreb je bio u jugi, a kras u zagrebu (srecom je jos uvijek
)
ali hebatga, valjalo beckom dvoru, balkanskoj gospodi nije
KRAŠEVA “slatka” povijest počinje 1911. godine kada je tvornica UNION u Zagrebu započela s radom kao prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi. Već od samog početka, slastice proizvedene u ovoj tvornici primaju najveće priznanje - UNION postaje carski i kraljevski dobavljač bečkog dvora.
Godine 1923. u Zagrebu, na Savskoj cesti, tvrtka BIZJAK započinje proizvodnju dvopeka, keksa i vafla. Zahvaljujući umješnosti svog vlasnika, tvrtka je ubrzo postala poznata po svojim domaćim keksima na tržištu šire regije.
Do 1950. godine dolazi do ujedinjenja UNIONA, BIZJAKA i ostalih manjih proizvođača konditorskih proizvoda iz Zagreba. Te godine tvrtka dobiva ime JOSIP KRAŠ po antifašističkom borcu i istaknutom rukovodiocu tadašnjeg sindikalnog pokreta.
Od trenutka ujedinjenja kompanija počinje svoj razvoj kao proizvođač sve tri grupe konditorskih proizvoda: kakao proizvoda, keksa i vafla i bombonskih proizvoda.
Godine koje dolaze obilježene su ulaganjima u modernizaciju proizvodnje. Nove generacije Kraševih stručnjaka na temeljima originalnih konditorskih receptura primjenjuju nova znanja u izradi slastica, zahvaljujući kojima se sustavno povećava ponuda asortimana i dalje zadržava vodeća pozicija na prostoru regije.
----------------------------------------------
ovdje samo umjesto dorine ubaciti bajaderu
koja se proizvodi preko 50 godina.

i jos nesto, na titovoj izmedju napretkove zgrade i vjecne vatre je bila radnja koja je samo prodavala ovakve stvari na kilo, ledene kocke i cokoladice plus cokoladne kuglice sa bademom, ljesnikom, grozdjicom, rizom ... i jos 30000 cuda
i nikakve secerne table nije bilo.
kao sto se svugdje pokusava ubaciti neki bofl, tako je i ta tabla saptom propala, a da nikad u moju kucu nije usla.
ali hebatga, valjalo beckom dvoru, balkanskoj gospodi nije
KRAŠEVA “slatka” povijest počinje 1911. godine kada je tvornica UNION u Zagrebu započela s radom kao prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi. Već od samog početka, slastice proizvedene u ovoj tvornici primaju najveće priznanje - UNION postaje carski i kraljevski dobavljač bečkog dvora.
Godine 1923. u Zagrebu, na Savskoj cesti, tvrtka BIZJAK započinje proizvodnju dvopeka, keksa i vafla. Zahvaljujući umješnosti svog vlasnika, tvrtka je ubrzo postala poznata po svojim domaćim keksima na tržištu šire regije.
Do 1950. godine dolazi do ujedinjenja UNIONA, BIZJAKA i ostalih manjih proizvođača konditorskih proizvoda iz Zagreba. Te godine tvrtka dobiva ime JOSIP KRAŠ po antifašističkom borcu i istaknutom rukovodiocu tadašnjeg sindikalnog pokreta.
Od trenutka ujedinjenja kompanija počinje svoj razvoj kao proizvođač sve tri grupe konditorskih proizvoda: kakao proizvoda, keksa i vafla i bombonskih proizvoda.
Godine koje dolaze obilježene su ulaganjima u modernizaciju proizvodnje. Nove generacije Kraševih stručnjaka na temeljima originalnih konditorskih receptura primjenjuju nova znanja u izradi slastica, zahvaljujući kojima se sustavno povećava ponuda asortimana i dalje zadržava vodeća pozicija na prostoru regije.
----------------------------------------------
ovdje samo umjesto dorine ubaciti bajaderu

i jos nesto, na titovoj izmedju napretkove zgrade i vjecne vatre je bila radnja koja je samo prodavala ovakve stvari na kilo, ledene kocke i cokoladice plus cokoladne kuglice sa bademom, ljesnikom, grozdjicom, rizom ... i jos 30000 cuda
i nikakve secerne table nije bilo.
kao sto se svugdje pokusava ubaciti neki bofl, tako je i ta tabla saptom propala, a da nikad u moju kucu nije usla.