Fidel Castro RIP

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#351 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Gotovo čitav Bliski istok je podržavao Miloševića jer su hudi smatrali da je on nasljednik Tita. :roll: Ja lično Fidela ne dižem u zvijezde već poštujem kao istorijsku ličnost koja je praktično sa margina društva postala vođa države koja je najebala od USA jer se nije povinovala interesima jedne velike sile. Nema tu emocija, Milošević, Šešelj, balkansko kukumakanje je izlišno u odnosu prema Fidelu. Kastro će htio to ti ili ne ostati osoba koja je obilježila jednu epohu, mnogo više nego što je to punoglavac Milošević ili snob Čaušesku. Ovu dvojicu je na posljetku skinuo narod za razliku od Fidela koji je i dan danas u srcima većine Kubanaca.
Ma i to je nategnuta konstrukcija. On i njemu slicni tako bace neku pausalnost i vrte je do besvjesti.

Koga je Kastro tacno podrzavao? Milosevica ili Jugoslaviju? Ko je na pocetku 90-tih znao tacno razluciti sta se kod nas desava? Znamo li mi tacno i bez dileme razluciti sta se desava u Maliju, Sudanu, ko s kim ratuje u Siriji, sta je bilo u Ruandi i Somaliji?

Pa masu americkih diplomata je bilo odusevljeno Milosevicem. Nije ga sigurno Kastro nazvao faktorom mira na Balkanu.

I je li Kastro podrzavao zlocine? Opsadu Sarajeva, Prijedor, poklanu istocnu Bosnu, genocid u Srebrenici?

Druga stvar, zar nama nije vaznija NATO intervencija iz 1995 od one iz 1999?

Mislim, svima nam je bilo drago vidjeti da i Milosevic konacno dobija istom mjerom kao sto smo i mi, ali to je bilo u svrhu Kosova. Kakve mi veze imamo sa tim? Osim sto su i oni preko nasih ledja dobili drzavu?
Ommadawn

#352 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote: Ma i to je nategnuta konstrukcija. On i njemu slicni tako bace neku pausalnost i vrte je do besvjesti.

Koga je Kastro tacno podrzavao? Milosevica ili Jugoslaviju? Ko je na pocetku 90-tih znao tacno razluciti sta se kod nas desava? Znamo li mi tacno i bez dileme razluciti sta se desava u Maliju, Sudanu, ko s kim ratuje u Siriji, sta je bilo u Ruandi i Somaliji?

Pa masu americkih diplomata je bilo odusevljeno Milosevicem. Nije ga sigurno Kastro nazvao faktorom mira na Balkanu.

I je li Kastro podrzavao zlocine? Opsadu Sarajeva, Prijedor, poklanu istocnu Bosnu, genocid u Srebrenici?

Druga stvar, zar nama nije vaznija NATO intervencija iz 1995 od one iz 1999?

Mislim, svima nam je bilo drago vidjeti da i Milosevic konacno dobija istom mjerom kao sto smo i mi, ali to je bilo u svrhu Kosova. Kakve mi veze imamo sa tim? Osim sto su i oni preko nasih ledja dobili drzavu?
Je dragi Bato, kao sto i ne znamo sami koliko je zapravo Fidel Castro bio dobar za svoj narod, svoju drzavu i sta sve vec tu ide.
Pojavljivati se u vojnickoj uniformi da glumi "covjeka iz naroda i revolucije" a vozi se u bijeloj Tatri koja je jos birvaktile imala klima uredjaj (specijalno napravljeno samo za njega).

Hajd iskreno reci - gotivis ga je jer je pojeb´o 35 000 picaka :kiss:
Toffee karamela

#353 Re: Fidel Castro RIP

Post by Toffee karamela »

Ommadawn wrote:
Pojavljivati se u vojnickoj uniformi da glumi "covjeka iz naroda i revolucije" a vozi se u bijeloj Tatri koja je jos birvaktile imala klima uredjaj (specijalno napravljeno samo za njega).
Pa stanite malo, evo Goran Milić u jučerašnjoj objavi, a poznavao ga je lično i iz doba kada je Fidel bio u svom vremenu i elementu, kaže da nije živio u luksuzu. Vratio mercedese nekakve naručene za konferenciju nesvrstanih. Vozao se u džipu - običnom, ne fidelomobilu.

Šta je ta Tatra da pobija ovo gore izneseno?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#354 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:
Je dragi Bato, kao sto i ne znamo sami koliko je zapravo Fidel Castro bio dobar za svoj narod, svoju drzavu i sta sve vec tu ide.

Hajd iskreno reci - gotivis ga je jer je pojeb´o 35 000 picaka :kiss:
Kad imas vlast, moc i pare, guzenje nije neki poduhvat :D

Ne treba a priori bacati ni hejt ni ljubav. Covjek je obiljezio jednu epohu i treba ga tretirati kao istorijsku licnost :thumbup:
Ommadawn

#355 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

Toffee karamela wrote:
Ommadawn wrote:
Pa stanite malo, evo Goran Milić u jučerašnjoj objavi, a poznavao ga je lično i iz doba kada je Fidel bio u svom vremenu i elementu, kaže da nije živio u luksuzu. Vratio mercedese nekakve naručene za konferenciju nesvrstanih. Vozao se u džipu - običnom, ne fidelomobilu.

Tatra je takodjer glasila za luksuzno auto. Vozim se i ja na biciklu a imam i auto.

Goran Milic? Mother of God....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#356 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: Tatra je takodjer glasila za luksuzno auto. Vozim se i ja na biciklu a imam i auto.

U svakom slucaju nije poput Sadama i njegovih idiota od sinova, vise je poput Gadafija.
Mohamad Sissoko

#357 Re: Fidel Castro RIP

Post by Mohamad Sissoko »

Toffee karamela wrote:
Ommadawn wrote:

Since 1997, Forbes magazine has featured Fidel Castro in its annual Billionaires‟ edition as one of the richest rulers in the world. Initially, Forbes assigned to Castro a share of Cuba’s reported GDP (gross domestic product) for the previous year, which yielded a fortune of approximately $150 million. Since 2003, however, it began using a method similar to that used to estimate the fortunes of businesspeople and other royals and rulers. Using academic sources, Forbes identified several enterprises said to be controlled by Castro and determined their value by comparing them to similar publicly-traded companies. This has resulted in the more recent estimate of $500 million for Castro‟s fortune.
Toffee karamela

#358 Re: Fidel Castro RIP

Ommadawn wrote:
Tatra je takodjer glasila za luksuzno auto. Vozim se i ja na biciklu a imam i auto.

Pa dobro koje vozilo nije luksuzno a da priliči da se šef države vozi u njemu? Nije ni Hugo Chavez kaskao na magarcu, imao je neko skuplje prometalo.

A šta je s Goranom? Koliko god on ljudima išao na živce (a moje razara čim ga ugledam) ne može se poreći činjenica da je bio insider tadašnjeg vremena, upoznao kuntu i pantu političkog establišmenta i stvorio neki dojam o njima. Ne, neću vjerovati njemu nego klixovcima...

Ma da, vjerujem Forbesu kako da ne, svaka druga rečenica "it is believed, it is presumed"....to su puka naglabanja i pretpostavke
Last edited by Toffee karamela on 27/11/2016 12:37, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#359 Re: Fidel Castro RIP

Post by pici »

Image
Mohamad Sissoko

#360 Re: Fidel Castro RIP

Toffee karamela wrote:
Ommadawn wrote:

Pa dobro koje vozilo nije luksuzno a da priliči da se šef države vozi u njemu? Nije ni Hugo Chavez kaskao na magarcu, imao je neko skuplje prometalo.

A šta je s Goranom? Koliko god on ljudima išao na živce (a moje razara čim ga ugledam) ne može se poreći činjenica da je bio insider tadašnjeg vremena, upoznao kuntu i pantu političkog establišmenta i stvorio neki dojam o njima. Ne, neću vjerovati njemu nego klixovcima...
Kad smo kod insajdera.

Fidel Castro lived like a king in Cuba, book claims
Former bodyguard Juan Reinaldo Sánchez writes that leader ran country like a cross between medieval overlord and Louis XV

The Guardian.2015
Toffee karamela

#361 Re: Fidel Castro RIP

Mohamad Sissoko wrote: Kad smo kod insajdera.

Former bodyguard Juan Reinaldo Sánchez writes that leader ran country like a cross between medieval overlord and Louis XV

The Guardian.2015
A onda se i on ukrcao na splav ka Majamiju....
Putnik ali stvarno

#362 Re: Fidel Castro RIP

Post by Putnik ali stvarno »

Vidim vodi se umerena diskusija je li Castro zasluzio

RIP ili RIH

U miru ili u paklu, gde ce odmoriti, to ce on znati.

Cinjenica je da je 60etih I 70etih odigrao bitnu ulogu u medjunarodnoj politici, slicno nasem Jozi.

Na domacem terenu Castro nije briljirao, kao ni Joza ali obojca jesu ipak doneli jedan uravnotezeni I unapredjeni standard

bitan kokuzima, tj vecini na Kubi I u Jugi.

U poredjenju sa tim vremenom sada su kokuzi stvarno na ziletu, to je cinjenica.
Mohamad Sissoko

#363 Re: Fidel Castro RIP

Toffee karamela wrote:

The Guardian.2015
Ma ne, treba vjerovati Goranu Milicu jer se jednom prilikom rukovao sa njim :lol:
Edin H.

#364 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

ioannes wrote:
Edin H. wrote:
Podrzavali su ga mnogi ljevicari, jer ga vidjeli (istina pogresno) kao borca, socijalistu protiv hrvatskog fasizma i americkog imperijalizma za ovuvanje Jugoslavije.

A Slobodan je samo bio i ostao velikosrspski nacionalista. Medjutim logicno je bilo da Fidel podrzi, kao i Gadagi npr. nekoga koga je vidio kao nasljednika Titove borbe.
slazem se sa vecinom...
dvije stvari se moraju razlicito gledati, negativna uloga u ratu 1991-1995 i period 1999 u vezi ilegalnog NATO rata protiv Srbije...u tom svijetlu se mora gledati tvoja gore prva recenica
Kljucnu ulogu je tu odigralo svrgavanje, te poslije i ubistvo Stambolica, te vrhuska JNA na celu sa Kadijevicem koja je podrzala MIlosevica i skrenula od svoje osnovne ideje ocuvanja Jugoslavije u korist Miloseviceve politike zaokruzivanja svih teritorija na kojima zive Srbi. Trebalo je to Fidelu objasniti.
Edin H.

#365 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

aratet wrote:
Edin H. wrote:
Je li ovo onaj sto je odbio da postane profesionalac, premda nije imao nijednog poraza?
Jedan od tri boksera koji imaju tri zlata na olimpijskim igrama, s tim da je bio favorit i za cetvrto, ali te igre su se odrzavale u Los Andjelesu 1984 godine, pa ih je Kuba bojkotovala, prije na nekoliko mjeseci je pobijedio buduceg olimpijskog sampiona Tyrella Biggsa, 1988.godine je imao priliku za jos jedno zlato ali je takodje Kuba bojkotovala igre u Seulu i poslije igara se on oprostio, na tim igrama je zlato uzeo Lennox Lewis, ali bi i na te igre isao kao svjetski prvak.

Americki promotori mu nudili 5 000 000 dolara tadasnih da se bori protiv Muhameda Alija za Svjetsku titulu, to je bilo nekad sedamdesetih, cime bi bio jedan od dvojice koji su direkt sa olimpijade isli u borbu za svjetsku titulu, ali on je to odbio jer bi da je to ucinio izdao revoluciju i ostao je na svojoj Kubi gdje je osim sto je amaterski boksao radio i kao inzinjer.

U narednom desetljecu je isplivao drugi veliki bokser sa Kube, ime mu je Felix Savon, osvojio tri zlata na OI (jedan od trojice), odbio multimilionsku ponudu da boksa protiv Tajsona, sve zbog vjere u revoluciju.
Zaista nevjerovatna sportska prica.
Ommadawn

#366 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

Toffee karamela wrote:
Ommadawn wrote:

Ma da, vjerujem Forbesu kako da ne, svaka druga rečenica "it is believed, it is presumed"....to su puka naglabanja i pretpostavke
Cekaj ba, napises da se vozio u dzipu i da je vratio Mercedese nazad ali kad ti ja napisem da se on ipak vozio u Tatri i da je to luksuzno auto - eh, pa jebiga sad...

Ne moram vjerovati ni Milicu, ni Forbesu ni klixovcima - svoje licno misljenje o Castru baziram na clancima iz raznih knjiga i dokumentiranih filmova. Ne kazem da Milic laze, no imam pravo da sumnjam da neke cinjenice o Castru je presutio.
Ommadawn

#367 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

Toffee karamela wrote:

The Guardian.2015
Pobjegao od vruceg kolaca? Nije sigurno. I nije bio sam.
salik79

#368 Re: Fidel Castro RIP

Post by salik79 »

Ommadawn wrote: Dobra drzava bila. Super. Riblja Corba, Dzoni Stulic, Bijelo Dugme. Stojadin, Fico, Jugo. Rudi Cajavec, Gorenje, Iskra, Riz. Sta ce ti vise? Ha ja...
Je l' ovo u stilu onih "redova za osnovne namirnice" i "nestasice struje"?! Daj nam, ba, reci - kad si se ti rodio i ko ti je ovo pricao?!

Evo, da ti ja velim - "rodjen" sam u Ford Taunusu, kod jednog djeda picio u PEUGEOTU 404, a kod drugog u GOLF 1, kod kuce buljio u LÖWE OPTU, kod jednog djeda u PHILIPS, a kod drugog u GRUNDIG. Pred rat buljio u onaj PANASONIC sto je bio sponzor OI, a telefonirao isto preko bezicnog PANASONICA, koji je imao i tel. sekretaricu. Treba li jos nesto?!!
Edin H.

#369 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

Mohamad Sissoko wrote:
Toffee karamela wrote:
Ommadawn wrote:

Since 1997, Forbes magazine has featured Fidel Castro in its annual Billionaires‟ edition as one of the richest rulers in the world. Initially, Forbes assigned to Castro a share of Cuba’s reported GDP (gross domestic product) for the previous year, which yielded a fortune of approximately $150 million. Since 2003, however, it began using a method similar to that used to estimate the fortunes of businesspeople and other royals and rulers. Using academic sources, Forbes identified several enterprises said to be controlled by Castro and determined their value by comparing them to similar publicly-traded companies. This has resulted in the more recent estimate of $500 million for Castro‟s fortune.
Fidel nije htio para, Fidel ce vazda bit' fukara. :D
Toffee karamela

#370 Re: Fidel Castro RIP

Ommadawn wrote:
Cekaj ba, napises da se vozio u dzipu i da je vratio Mercedese nazad ali kad ti ja napisem da se on ipak vozio u Tatri i da je to luksuzno auto - eh, pa jebiga sad...

Ne moram vjerovati ni Milicu, ni Forbesu ni klixovcima - svoje licno misljenje o Castru baziram na clancima iz raznih knjiga i dokumentiranih filmova. Ne kazem da Milic laze, no imam pravo da sumnjam da neke cinjenice o Castru je presutio.
Nisam ja svjedočila vožnji džipom, nego drugi.

I koji je đavo u toj Tatri, ja nikad nisam čula za to vozilo a nije da se ne razumijem u te luksuzne marke, dakle sigurno nije Lamborgini s leptir vratima koji bi izazivao javnu sablazan u siromašnoj zemlji.

Evo ja ću se idućih 3 dana provozat glavnom džadom u iznajmljenom poršeu i osta priča da sam se ja vozala u poršeima za svog vakta a ja nemam ni za bicikla :lol:

I jedan se naš presidente vozao u mercedesu nekog svog jarana nedavno, ali bila jaranska posudba.

Neka svako formira svoja mišljenja po svom nahođenju, ja ću ipak vjerovati svjedocima onog vremena - dijaspora u Majamiju excluded.
Ommadawn

#371 Re: Fidel Castro RIP

Post by Ommadawn »

Toffee karamela wrote:
Ommadawn wrote:

Nisam ja svjedočila vožnji džipom, nego drugi.

I koji je đavo u toj Tatri, ja nikad nisam čula za to vozilo a nije da se ne razumijem u te luksuzne marke, dakle sigurno nije Lamborgini s leptir vratima koji bi izazivao javnu sablazan u siromašnoj zemlji.

Evo ja ću se idućih 3 dana provozat glavnom džadom u iznajmljenom poršeu i osta priča da sam se ja vozala u poršeima za svog vakta a ja nemam ni za bicikla :lol:

I jedan se naš presidente vozao u mercedesu nekog svog jarana nedavno, ali bila jaranska posudba.

Neka svako formira svoja mišljenja po svom nahođenju, ja ću ipak vjerovati svjedocima onog vremena - dijaspora u Majamiju excluded.
A zasto je dijaspora u Majamiju excluded? Upravo su oni jedni od najbitnijih.
Hakiz

#372 Re: RE: Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:
Hakiz wrote:
insomnia78 wrote:[emoji23]

Kako napreduje prijedlog novog zakona o radu u Francuskoj?
Ucjenili smo hin komunizmom. Pristaju na sve
Dobru ste našli alternativu. Le Pen.

Kada bolje razmisliš, fašisti su ideološki sličniji demokratama od komunista.

Privatno vlasništvo, kapitalizam, religija itd.

Koliki je to strah. Umjesto komunista birate fašiste. Super ste to skontali.

:P
Edin H.

#373 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

Toffee karamela wrote:
Ruska verzija Roles Royce-a, zato je Tito konto, ma j.... Sutjesku, zmiu ti mecku.

Inace Fidekova Tatra radi ko singerica, frajer izasao na taxi. :oops:

Image

http://autoweek.com/article/classic-car ... limousines
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#374 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

Usporedoti obrazovanje prosjecnog Kubanca i prosjecnog Panamca ili Kostarikanca , ako se uopce moze usporediti i sve se samo kaze. Floridski fasisti koji slave SMRT samo jos vise potvrdjuju da je bio i ostao idealista, revolucionar, nije lopov. Decenijama pof sankcijama, pa i tako najobrazovaniji narod na cijelom Americkom kontinentu. Fidel za razliku od nekih navodnih jeste zaista bio komunista i Fidel za razliku od tih drugih nije bio masovni ubojica.
Toffee karamela

#375 Re: Fidel Castro RIP

Ommadawn wrote:
A zasto je dijaspora u Majamiju excluded? Upravo su oni jedni od najbitnijih.
Oni su bitni u donošenju suda o F. isto kao i naša dijaspora koja je dijasporirala 1945 kad pričaju o Titu.

Zapravo kad čuješ jednu dijasporu čuo si ih sve.
Post Reply