Fidel Castro RIP

Post Reply
jeza u ledja

#1026 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

uglavnomja wrote: virus aids-a, "zdrav" i to direkt iz zarazene krvi, mora uci u krv zdrave osobe.
jedenje tu nije moogucnost, osim ako se ne jede meso zarazene osobe, tek ubijene, i ima se povelika rana u ustima :roll:

ima i igla, legalna ili ilegalna, droga i infuzija (bilo nekada)
imaju i povrede, ujedi ...
ali seks je najcesci nacin prenosenja.

aids, kao i ebola su presli sa majmuna na ljude, aids seksom, ebola jedenjem. virus ebole zivi u nekom glodaru kojem ne pravi probleme. kad su majmuni ostali bez hrane, poceli su jesti glodare, a kad su bolesni poceli padati s dveca, onda su ljudi njih jeli ... :|

a sa sidom je drugom prica :roll: manje vise poznat jedan dio, prva osoba koja je donila bolesceru u usa, pilot, koji je poletio da je rasiri sto je moguce vise kad je saznao sta ima.
jebiga jarane poenta je im je preslo od zivotinja jer su nerazvijeni, ne kakvom teorijom zavjere o farmaceutskim kompanijama. jel kakav hajvan nategao majmunicu ili jeo sirovo meso sa otvorenim ranama je manje bitno.
usput, taj pilot kojeg spominjes, bilo nedavno, kazu da nije tacna ta originalna prica da je on bio vektor x ili kako vec. mislim da je bio francuz.
jefferson

#1027 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Point. wrote:
dale cooper wrote: Možda radi za kakav kartel. :mrgreen:
Mozda je i licno upoznala Fidela, ko zna.
Dila prozac za 20 dolara. Zato zna ko je sretan a ko ne :)
Edin H.

#1028 Re: Fidel Castro RIP

Post by Edin H. »

Hoce li ici Bake na dzenazu? :oops:
madner

#1029 Re: Fidel Castro RIP

Post by madner »

dale cooper wrote:
madner wrote:Jah, boemski zivot pravog umjetnika se ovdje predstavlja kao kriznji put.
Eh da je bio barem boemski život... :|
Pa bio je, boemski zivot samo kod nas nema asocijaciju na kokuzluk.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bohemianism :D
Hakiz

#1030 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

madner wrote:
dale cooper wrote:
madner wrote:Jah, boemski zivot pravog umjetnika se ovdje predstavlja kao kriznji put.

Bohemštini u čast: https://www.youtube.com/watch?v=hWLc0J52b2I
dale cooper

#1031 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

madner wrote:
dale cooper wrote:

Sumnjam da su Ferrer i co. to gledali na taj način.
Gojeni H

#1032 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

Hakiz wrote:
piupiu wrote:... Naći ćemo mi rješenja, žilava smo vrsta. Nove ekološke industrije će biti i izvor novog blagostanja. One se već ozbiljno razvijaju. Ljudi se prilagodjavaju okolnostima života ...
...
Puno je lakše, na primjer, u Švajcarskoj razvrstati otpad i ubaciti u ogovarajuće kontejnere nego natjerati političare da natjeraju kompanije da, recimo, ne koriste palmino ulje i time sačuvati šume Indonezije. Ili sjediti u zimskim mjesecima u kući u džemperu nego u majici kratkih rukava, dakle zavrnuti malo ventil na radijatoru.

Ima na TED dobar video klip koji govori o tome kako je velika količina naših napora da se stvari promijene, u stvari kozmetička. Da pojednostavim, da bi sačuvao vazduh u Kaliforniji, proizvodnju (i sva njena zagađenja), preseliš u Kinu. I hvališ se kako si očistio Kaliforniju i kako si ekološki svjestan. A onda nakon nekoliko mjeseci nastupi zagađenje u Kaliforniji. I analizom se utvrdi da je sadržaj tog zagađenja mogao nastati jedino zbog proizvodnje koji si iz Kalifornije preselio u Kinu. Kako to? Pa, kako priroda, strujanje vazduha itd ne poznaju ekonomske i političke igre, zagađenje iz Kine došlo do Kalifornije. Namjerno sam uzeo ovaj primjer jer je dokumentovan ...
Naomi Klein u svojoj knjizi Ovo mijenja sve prilicno argumentovano obara tvoju pretpostavku @piupiu.
Ljudi jos nisu pronasli lijek za rak i sidu. Ljudi u veoma tehnoloski naprednim zemljama, ili njenim dijelovima jos uvijek koriste izuzetno stetnu vodu.
Vjerovati da ce tehnologija nekako pronaci izlaz je igra kamikaze.
Gojeni H

#1033 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

jefferson wrote: Moja poenta je bila da bi catsro pravio dil sa bilo kime. Kakva ba revolucija kakvi bakraci.
Mozda, a mozda je samo bio pragmaticni revolucionar ... barem u svojim pocecima, kasnije je bio obican komunisticki diktator.
jefferson

#1034 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote: Moja poenta je bila da bi catsro pravio dil sa bilo kime. Kakva ba revolucija kakvi bakraci.
Mozda, a mozda je samo bio pragmaticni revolucionar ... barem u svojim pocecima, kasnije je bio obican komunisticki diktator.
Poceci, jbg, koga briga za to. General park je bio fakat diktator Juzne Koreje, kapitalista sa dna kace, i vidi gdje je Juzna Koreja.
Mozda su cak i sretni sa 19 dolara :lol:
Gojeni H

#1035 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

Hakiz wrote:
... Ne sjećam se više u kojoj zemlji se desilo, ali nije ni važno. Uglavnom: U jednom plemenu nije zabilježen ni jedan slučaj silovanja ili seksualnog napada, alkoholizam je nepoznata stvar, nasilje je izuzetno rijetko. Utopija maltene. Jedna od najupečatljivijih stvari u tradiciji tog plemena je da sva djeca kada dođu u pubertet idu da žive u zajedničkoj kolibi u centru sela, i dječaci i djevojčice. Ponukana tim informacijama, ekipa istraživača iz Norveške ode u to pleme, tamo provodi vrijeme u proučavanju i snima dokumentarac. Vrate se i emituje se taj dokumentarac. Kada su se nakon nekoliko godina vratili naišli su na uništeno pleme,. Nasilje, alkoholizam, seksualno nasilje sveprisutno. U čudu šta se desilo opet počnu istraživati. I nije trebalo puno truda da otkriju. Nakon emitovanja tog dokumentarca "civilizovani" evropljani odu tamo, povedu sa sobom i katoličke misionare i "civilizuju" i "modernizuju" to pleme, Naravno, prva stvar je bila da ih odvrate od grijeha, sruše kolibu za djecu u centru sela i svu djecu pošalju kućama da "ne šire nemoral".

Kada sam proučio taj slučaj to me je izliječilo od mišljenja da "zaostale domoroce treba civilizovati".
Tacno je da niko nikome nema pravo nametati misljenje o tome sta je moderno, pogotovo ne stavljanjem akcenta na modernog covjeka kao dobro i spiritualno bice, jer to jednostavno nije istina.

Krscansko misionarstvo jeste jedan od glavnih uzroka nestanka 90% originalne populacije u jednoj i drugoj Americi.

Medjutim, misionarstvo ponekad pokaze i svijetlu stranu. Prije nekoliko godina za mene je radila jedna grupa potomaka lovaca na glave sa Bornea.
To su ovi:

Image

Ne radi se o regruterima :D vec o ljudima ciji su djedovi bili head hunters ... ljudi koji su sjekli pripadnicima drugih plemena glave a onda iste, specijalnim procesom, smanjivali.
Ova praksa je prestala tek dolaskom protestantskih misionara 30-ih godina 20. vijeka.

Evo me k'o pravi krstas. :D
Gojeni H

#1036 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:
Gojeni H wrote:
Poceci, jbg, koga briga za to. General park je bio fakat diktator Juzne Koreje, kapitalista sa dna kace, i vidi gdje je Juzna Koreja.
Dalo bi se raspravljati sta se sve moglo kasnije, a moglo je.
Vracamo se na pocetak ... Kakav izbor su mu Amerikanci davali?
ljevoruki

#1037 Re: Fidel Castro RIP

Post by ljevoruki »

Gojeni H wrote: Dalo bi se raspravljati sta se sve moglo kasnije, a moglo je.
Kakav izbor je trebao da ima? Zbog svoje gluposti, ludosti ili retardiranosti, nije ni bitno, zamalo da bude uzrokom 3. Svjetskog rata.
Sto bi Campo rek'o - necemo tako Dino. :run:
jefferson

#1038 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote:
Gojeni H wrote:
Dalo bi se raspravljati sta se sve moglo kasnije, a moglo je.
Kakav ce mu dati? On nije uspio Amerikance ubjediti da je fakat ozbiljan sa tim zajebancijama oko revolucije, onda Rusima rekao mozete isntalirati nuklearne projektile ovdje, i sta je izbor bio? Nasa sreca da je Kennedy bio predsjednik a ne Bush ili ovaj orangutan.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1039 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

dale cooper wrote:
Point. wrote: Volio bih vidjeti osobu koja je tebe zaposlila. Ozbiljno.
Možda radi za kakav kartel. :mrgreen:
evo @ jefferson, upravo radi ovakvih komentara.koji poslije sebi daje svaki tenkre pravo ponoviti u bilo.kojoj diskusiji sam ti napisala «belive me» ali ti si insistirao na pojasnjenju......familija, posao, sta se jos moje nece spomenuti? O Fidelu najmanje. O Kkk najvise :mrgreen: I jos netko misli da je smijesan. A nikako nisam spomenula niciju zenu, nicijeg decka, nicijeg poslodabca cak ( ako ne placam svojim porezima), niti cu.
KatarinaKosaca

#1040 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

jefferson wrote:
Point. wrote:
dale cooper wrote: Možda radi za kakav kartel. :mrgreen:
Mozda je i licno upoznala Fidela, ko zna.
Dila prozac za 20 dolara. Zato zna ko je sretan a ko ne :)
Jok, vase zene su licno upoznale Fidela. Dao im 20 , ali.im bilo malo za srecu.... Evo za bana, ali ne samo.mog. nisye htjeli prestati u nemoci ste pali ispod dna...
jefferson

#1041 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Jok, vase zene su licno upoznale Fidela. Dao im 20 , ali.im bilo malo za srecu.... Evo za bana, ali ne samo.mog. nisye htjeli prestati u nemoci ste pali ispod dna...
Rece osoba koja putuje svijetom i zna ko je sretan a ko nije sa 20 dolara.
Tvoja izjava da je neko sretan sa 20 dolara govori koliko si otkinuta od stvarnosti, ne kubanske nego bosanske.
Samo nastavi, dobro ti ide. Sve vise sam ubjedjen da si sjedila do mene jednom u avionu iz Minhena za Sarajevo kada je cijeli avion imao "privilegiju" saznati o putesestijama na kubi u najboljem stilu novopecene sarajevske "elite."
salik79

#1042 Re: Fidel Castro RIP

Post by salik79 »

Kato, ja ti skidam kapu...A, ako si ti za bana, onda sam ja (i 99,99% ovog foruma) za trajno iskljucenje s interneta.
Drvenija87

#1043 Re: Fidel Castro RIP

Post by Drvenija87 »

Ima li na Kubi kakav karneval,ili barem ovo,sem propalih muzeja?
salik79

#1044 Re: Fidel Castro RIP

Post by salik79 »

jefferson wrote:
Rece osoba koja putuje svijetom i zna ko je sretan a ko nije sa 20 dolara.
Tvoja izjava da je neko sretan sa 20 dolara govori koliko si otkinuta od stvarnosti, ne kubanske nego bosanske.
Samo nastavi, dobro ti ide. Sve vise sam ubjedjen da si sjedila do mene jednom u avionu iz Minhena za Sarajevo kada je cijeli avion imao "privilegiju" saznati o putesestijama na kubi u najboljem stilu novopecene sarajevske "elite."
Ako uzmemo da je, recimo, lijek koji u USA kosta 150$ na Kubi moguce nabaviti za 0,50 $, onda postaje jasnije o cemu Kata govori...
KatarinaKosaca

#1045 Re: Fidel Castro RIP

Post by KatarinaKosaca »

salik79 wrote:Kato, ja ti skidam kapu...A, ako si ti za bana, onda sam ja (i 99,99% ovog foruma) za trajno iskljucenje s interneta.
Ma, spomenula sam im clanove familije i to nije ok. Ali, provlaci se sve sem Fidela na temi. Pretpostavke o mom poslu, o mojoj familiji bez prestanka. Dosta vise, je*****o ih Trump sve redom. Sve sa Melanijom koja je dobivala vise od 20 :mrgreen: ,pozdrav tebi
Gojeni H

#1046 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

ljevoruki wrote:
Kakav izbor je trebao da ima? Zbog svoje gluposti, ludosti ili retardiranosti, nije ni bitno, zamalo da bude uzrokom 3. Svjetskog rata.
Ne razumijem. Druga drzava, u ovom slucaju SAD, ti pljacka drzavu uz pomoc lokalnog bekrije. Ti se dignes na oruzje da ga svrgnes. Pokusavas da izgladis odnose s Amerima, oni nece ni da cuju.

Kubanski narod je trebao da ima priliku da sam odlucuje o svojoj sudbini. Amerika, a istinu govoreci Fidel kasnije, nisu tom narodu dali takvu priliku.

Nije da ste vi Amerikanci sijali sjeme mira po citavoj LAtinskoj Americi ne samo 50-ih i 60-ih, vec se to mijesanje u unutrasnje stvari zemalja Latinske Amerike intenziviralo pod Reganovom vlascu.
Styling

#1047 Re: Fidel Castro RIP

Post by Styling »

jefferson wrote:
Styling wrote:
Da, sta ima cudno. Obzirom da kazu da je bio dikatator, a u diktatorskim sistemima vodje proganjaju gradjane i ne daju im osnovne slobode, ovo je bio sasvim human potez.
Ne do bog tebi dati da budes predsjednik kucnog saveza.
Je li mozda bilo bolje i humanije da ih drzi na silu na Kubi da im ne da da idu i da onda pricaju kako su ugnjetavani pod Kastrovom diktaturom.
Ovako im je dao priliku da ostvare svoj "American dream".

A to sto se nisu mogli vratiti, pa sta, htjeli su bolje, eto im ga. Ne svidja im se komunizam, besplatno skolovanje i zdravstvo, hoce kapitalizam i da sutra mogu umrijeti ako nemaju para za bolnicu i operaciju, bujrum, razgulite.
Fudo387

#1048 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
ljevoruki wrote:
Ne razumijem. Druga drzava, u ovom slucaju SAD, ti pljacka drzavu uz pomoc lokalnog bekrije. Ti se dignes na oruzje da ga svrgnes. Pokusavas da izgladis odnose s Amerima, oni nece ni da cuju.

Kubanski narod je trebao da ima priliku da sam odlucuje o svojoj sudbini. Amerika, a istinu govoreci Fidel kasnije, nisu tom narodu dali takvu priliku.

Nije da ste vi Amerikanci sijali sjeme mira po citavoj LAtinskoj Americi ne samo 50-ih i 60-ih, vec se to mijesanje u unutrasnje stvari zemalja Latinske Amerike intenziviralo pod Reganovom vlascu.
Iznenadjujes me na ovoj temi.
Razumijem da te ponese, baci bombu, goni bandu i to, al' kakve ti koristi imas od Kube, Fidela i uopste sve te ideje secerane radnicima?
Fudo387

#1049 Re: Fidel Castro RIP

Post by Fudo387 »

KatarinaKosaca wrote:
salik79 wrote:Kato, ja ti skidam kapu...A, ako si ti za bana, onda sam ja (i 99,99% ovog foruma) za trajno iskljucenje s interneta.
Ma, spomenula sam im clanove familije i to nije ok. Ali, provlaci se sve sem Fidela na temi. Pretpostavke o mom poslu, o mojoj familiji bez prestanka. Dosta vise, je*****o ih Trump sve redom. Sve sa Melanijom koja je dobivala vise od 20 :mrgreen: ,pozdrav tebi
:lol:
Skroz opicena zeMska :lol:
Ako se kad razvedes od tog spanskog levata javi se Fudi.
Svidjas mi se.
jefferson

#1050 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Styling wrote:
jefferson wrote:
Styling wrote:
Da, sta ima cudno. Obzirom da kazu da je bio dikatator, a u diktatorskim sistemima vodje proganjaju gradjane i ne daju im osnovne slobode, ovo je bio sasvim human potez.
Ne do bog tebi dati da budes predsjednik kucnog saveza.
Je li mozda bilo bolje i humanije da ih drzi na silu na Kubi da im ne da da idu i da onda pricaju kako su ugnjetavani pod Kastrovom diktaturom.
Ovako im je dao priliku da ostvare svoj "American dream".

A to sto se nisu mogli vratiti, pa sta, htjeli su bolje, eto im ga. Ne svidja im se komunizam, besplatno skolovanje i zdravstvo, hoce kapitalizam i da sutra mogu umrijeti ako nemaju para za bolnicu i operaciju, bujrum, razgulite.
Nesto nisam vidio camce da idu u pravcu kube.
Zanimljivo je da je Kastro odobravao tim ljudima da posjete kubu bez problema i da posalju pare.
I da se razumijemo, Kuba nije vidjela komunizma. Kakav bolan komunizam kakvi bakraci. Komunizam zagovara suprotno od instaliranja sinova na najvaznije drzavne funkcije, komunizam zagovara suprotno o turistickih hotela posebno dizjaniranih za strance sa posebnom uslugo i slicno.
veze ti nema ssta je Marx zagovarao, sta je Lenjin pokusao uraditi a sta su Staljin, Kastro i ekipa uradili od toga.
Na kraju kata prica o Titu. Tito svojoj porodici nije ostavio nista. Zena mu nije imala licne karte do par godina prije smrti, a o sinovima i unucadi je suvisno i govoriti. kastro je svoje dobro obezbjedio.
Post Reply