Ficho ili Peglica?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
chuchumbamayumbe

#1 Ficho ili Peglica?

Post by chuchumbamayumbe »

Narode,
Kada bi ste birali izmedju ova dva "automobila" (govorim o starijim modelima) koji bi ste prije odabrali?
Naravno, pod uslovom da su oba odlicno ocuvana i sve!
sulesavic

Post by sulesavic »

Daj, ba, ovo je muèenje!
chuchumbamayumbe

sulesavic wrote:Daj, ba, ovo je mučenje!
Ma znam jarane, nego htjedoh da se nadovezem na ove teme tipa ovo ili ono auto..pa da i ja dam svoj doprinos! :D :D :D
sulesavic

Post by sulesavic »

To je kao pitanje koje dijete vi¹e voli¹.

©ta da ti ka¾em? Jedno vrijeme mi se vi¹e sviðao fiæo (zaobljene linije), pa sam se onda orijentisoa na peglicu (prave linije), sad sam ni tami ni ovamo...
chuchumbamayumbe

sulesavic wrote:To je kao pitanje koje dijete više voliš.

Šta da ti kažem? Jedno vrijeme mi se više sviđao fićo (zaobljene linije), pa sam se onda orijentisoa na peglicu (prave linije), sad sam ni tami ni ovamo...
Al ovaj novi ficho je mrak!
Ali mi ovdje pricamo o starijim verzijama! :)
sulesavic

Post by sulesavic »

Ono jeste lijepo, ali nije fiæo.

Evo sad se sjetih - trenutne simpatije idu peglici. Koncept otvaranja poklopca motora i sam koncept poklopca motora (na koji se mo¾e instalirati prtlja¾nik) - svrstavaju je ispred fiæe.
chuchumbamayumbe

Fićo - najauto na svijetu!!!!

Fićo je bio prijevozno sredstvo za koje je u tadašnjoj, jugoslavenskoj, saobraćajnoj knjižici lijepo pisalo da je automobil sa ukupno 5 kotača (4 na osovinama te jedan rezervni). Iako je bio dizajniran za prijevoz četiriju, ne previsokih putnika na kraće relacije, nešto kao danas gradski automobili, njime su putovale cijele familije zajedno sa bakama i djedovima te hranom za tjedan dana po području cijele bivše Juge u posjete svojoj brojnoj rodbini i prijateljima. Da o obiteljskim vožnjama cijele familije u toplice i na more i ne govorimo. U njega je stala cijela četveročlana familija, uključujući kompletnu prtljagu za sve zajedno sa kupaćim kostimima, njemačkog ovčara kojega nije imao tko doma hraniti, jastucima na napuhavanje zajedno sa nožnom pumpom, plastičnim sandalama za more, šatorom, roštiljem i vrećom drvenog ugljena za isti te se bez posebnih problema odvezla sa fičekom u Biograd na more.

Kupovina Fičeka bila je događaj koji se tretirao isto kao i rođenje djeteta ili smrt bliske rodbine. Najprije se pojavila sva bliža i daljnja rodbina, a sa njima i zavidni susjedi koje je trebalo odmah provozati da vide kako to vozi novi automobil. Nakon pokusne vožnje počelo je razgledavanje svakog kuta vozila i svakog detalja u vozilu. Tu su se započinjale i nezaobilazne debate „stručnjaka“ o ubrzanju, stabilnosti, maksimalnoj brzini i svemu što spada u tu kategoriju razgovora. Dok su se odrasli susjedi i bliža i daljnja rodbina maknuli od automobila, slijedio je još krug ili dva sa nevjerojatnim brojem oduševljene djece koja se okupila da vidi to čudo od malog automobila.

Nakon što se sva bliža i daljnja rodbina te susjedi maknula, počelo je sa slijedećim:

1. Ritualno pranje vozila koje je obično započinjalo sa predpranjem, pa glavno pranje jedino, nije bilo nikakvog centrifugiranja na kraju, nego se automobil jako pažljivo sa mekom krpom posušio.

2. Pažljivo lijepljenje naljepnice YU na pažljivo odabranim zadnjem dijelu vozila.

3. Ukrašavanje unutrašnjosti vozila započinjalo je sa vješanjem zastavica na „retrovizor“ (unutarnje ogledalo) i to najčešće tadašnjih jugoslavenskih nogomentnih klubova, najčešće Crvena Zvezda, Partizan, Dinamo, Čelik . . . . . . Oni koji nisu voljeli nogomet ni nogometne klubove, vješali su zastavice Brus Lee-a ili minijaturne boksačke rukavice. Oni koji su htjeli unutrašnjost vozila ukrasiti još više, na mjesto zadnje police u automobili (koju fićo nije imao) stavljali su poveći jastuk sa značkama.

4. Za to vrijeme je drugarica, (drugarica = supruga, Jugoslavija je bila inače zemlja drugova i drugarica) vlasnika vozila sašila ceradu za zaštitu automobila od vanjskih utjecaja. Dok je cerada bila gotova je drug (vlasnik), sa kistom i bijelom bojom obavezno napisao broj registarske tablice na prednjem i zadnjem dijelu vozila.

Ali . . . ., svemu što je lijepo jednom dođe kraj. Dok su vlasnici fiće zaključili da se tu više ništa ne da napraviti i da je fićo pravi auto, pojavila se Zastava 1300 (miletricento). Vlasnici tih cestovnih zvijeri postali su noćna mora za vlasnike Fića. Skoro sve Zastave 1300 imale su navlake na sjedalima (za fićo ih jednostavno nitko nije radio), a najpopularnije su bile navlake od umjetnog krzna. Umjesto navlaka od umjetnog krzna, vlasnici fića stavljali su mucaste navlake za volane.

Posebnu zavist vozača fiće izazivala je ogromna polica iza naslona zadnjih siceva koju je imala Zastava 1399, a na nju su stala dva jastuka sa značkama i još je bilo mjesta za malog, plastičnog, smeđeg psa koji je tokom vožnje klimao glavom.

Vozači fiće odgovarali su im velikim naljepnicama, „TURBO“ i „PUŠENJE NIJE DOZVOLJENO“, te ugradnjom ogromnih antena koje su se stavljale na prednje blatobrane i u velikom luku isle prema rubu zadnjeg dijela fiće gdje su kod motornog prostora bile pričvrćene.

Iz Fiće se dalo mnogoi toga napraviti, ali je činjenica da se autosport uvijek započinjao sa fićom. Za zamjenu prirubnice na fići (adekvatno današnjem homokinetičkom zglobu), ni jednom vozaču fiće nije trebalo više od 10 minuta, pogotovo ako je morao to mijenjati na putu prema moru. Najveća brzimna koju je fićo postizao bila je oko 100 km/h, a do te brzine trebalo mu je oko 2 minute (minuta simo-tamo).

Fiću su u doba tadašnje Jugoslavije upotrebljavale sve državne i nedržavne službe. Nekima se kvario skoro svaki dan, a neki su prelazili i do 50.000 km bez ijedne greške. Sve je to zavisilo od pojedine smjene u Crvenoj Zastavi te da li je vozilo rađeno slučajno u ponedjeljak ili petak.

Ina kraju, mnogo je djevojaka izgubilo nevinost na zadnjem sjedištu popularnog fičeka kako god to čudno i nemoguće zvučalo.

http://www.oldtimeri.net/default.asp?id ... content=59
Mislilac

Post by Mislilac »

chuchumbamayumbe wrote:

Šta da ti kažem? Jedno vrijeme mi se više sviđao fićo (zaobljene linije), pa sam se onda orijentisoa na peglicu (prave linije), sad sam ni tami ni ovamo...
"Fićo" o kojem sada pričaš je redizajniran i osavremenjen FIAT 500. A to nije Zastava 750 (850) koja je u nas poznata kao Fićo. Zastava 750 je FIAT 600.

Ontopik:
Odabrao bih fiću. Nekako mi je zanimljiviji.. I više knjiga je o njemu napisano, što sturčnih, što beletrističnih. :D
sulesavic

Post by sulesavic »

A fiæo i peglica bi, je li, trebali imati i nekih dodirnih taèki - vjeruje se da su proistekli iz fiata 500...
chuchumbamayumbe

Mislilac wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

"Fićo" o kojem sada pričaš je redizajniran i osavremenjen FIAT 500. A to nije Zastava 750 (850) koja je u nas poznata kao Fićo. Zastava 750 je FIAT 600.

Ontopik:
Odabrao bih fiću. Nekako mi je zanimljiviji.. I više knjiga je o njemu napisano, što sturčnih, što beletrističnih. :D
thnx na informacijama! :)
Edin H.

Post by Edin H. »

Stojadin je zakon za oba ta automobila :oops:

Sto jedan put s' tobom na put - Zastava :D
sulesavic

Post by sulesavic »

I tristaæ i pezejac (znam ¹ta je pezejac, a ¹ta Zastavin pezejac)...
chuchumbamayumbe

Hej!
Tristach je bio k'o tenk!
Zaista se rijetko moze vidjeti na cesti, ali je obavezno ko bombona, niklovani branici, sve sija!
Volio bih ga imati, onako, za po gradu!
amrica

Post by amrica »

fico
Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

pa kad su ti autici bili IN mladja raja je uzimala ficu , prvenstveno zbog mogucnosti nekih modifikacija i utrka na planinama, sutjeska rally ...... :) , nego moj izbor je cofi, uh tad je i abarth bio dostupan dzepu,koja je to jurilica i zuca bila :( :(
sulesavic

Post by sulesavic »

Ponavljam, danas mi je izbor stvar estetike - prave ili zaobljene linije. Inaèe, draga su mi oba autiæa...
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

chuchumbamayumbe wrote:Hej!
Zaista se rijetko moze vidjeti na cesti, ali je obavezno ko bombona, niklovani branici, sve sija!
Jeste, Tristać je bio zakon! :-D Najbolje Zastavino vozilo svih vremena ili ti ga jugoslovenski luksuznjak za direktore manje poznatih preduzeća... 8-) A sjeća li se ko poljskih Poloneza, ruskih Zaporožaca, Volgi i Moskvića? :D E dobri stari komunizam, takva se auta više ne prave... :lol: :D
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Romeo 80 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Hej!
Jeste, Tristać je bio zakon! :-D Najbolje Zastavino vozilo svih vremena ili ti ga jugoslovenski luksuznjak za direktore manje poznatih preduzeća... 8-) A sjeća li se ko poljskih Poloneza, ruskih Zaporožaca, Volgi i Moskvića? :D E dobri stari komunizam, takva se auta više ne prave... :lol: :D
Pravi auto direktora preduzeca je bio legendarni Opel Senator :)
(OBrati paznju na brisace farova)
Eh taj je auto bio mrakaca :)

Image

Ali fico obavezno - to auto je besmrtno - kao i VW Buba...
Sjecam se... Kako fino samo radi taj motorcic kad je nov... Ehhhh....Peglica je nekako - neugledna :) Nije romanticna - kao Fico...
Imao je simpatican sistem za grijanje, sa rucicom negdje ispod zadnjeg sjedista - te su stvari danas meni jako simpaticne...

Image

Image
Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

uh ruska volga je bila mrak, novi cofi mi je prefise tehnoloski razvijen da bi bio dostojna kpija starog,po meni jedino PT Cruiser predstavlja spoj starog i novog ko je malo zagledao detaljnije znat ce o cemu pricam :)

Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Zastava 750 1981 god...3300 KM..ma kakav ba golf2... :D

http://www.autopijaca.info/index.php?vo ... view=28710
sulesavic

Post by sulesavic »

Bobi wrote:Zastava 750 1981 god...3300 KM..ma kakav ba golf2... :D

Al' haj' ti to objasni ljudima...
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Bobi wrote:Zastava 750 1981 god...3300 KM..ma kakav ba golf2... :D

Jasta - bar si faca sa ovim auticem - jos mu napakovat onaj platneni siber i bio bi mrakaca ;)
sulesavic

#23 Re: Ficho ili Peglica?

Post by sulesavic »

,
Kada bi ste birali izmedju ova dva "automobila"
Da se izjasnim - peglica!
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Citizen-X wrote:
Pravi auto direktora preduzeca je bio legendarni Opel Senator :)
(OBrati paznju na brisace farova)
Eh taj je auto bio mrakaca :)
Manji odmak od teme

Zavisi o vremenu o kojem govoriš. " Senator " koji spominješ bi mogao biti druga polovina osamdesetih.

Inače, kad je riječ o provinciji šezdesetih i sedamdesetih godina, prvi izbor je bio mini Mini mercedes ( Mercedes 200 ili 220 ). Godine 1968. je isti koštao ( u tadašnjim dinarima ) oko 8,5 M. Sat, ne sjećam se da li 200 ili 220, benzinac ili dizel, ali tu je to. Za poređenje, moj stari je kupio svoja prva kola te godine, naravno " fićo " i koštao je nešto manje od 1,6 M.

Prvi zarez ispod " Merdže " po cijeni i popularnosti u " radnim kolektivima i preduzećima " je bio " Pežo 404 ". Car među Pežoima, možda i do današnjih dana. Njegova nešto mlađa braća ( 204 i 304 ) su bili poznati po lošem limu koji se rascvetao nakon 4-5 godina. Kasnije je došao i "504" kao službena direktorska kola, mada nije bio tako zastupljen kao stariji mu brat. Nekoliko godina kasnije ( u januaru 1975. ) vidio sam jedan narandžasti u izlogu. Cijena - 16 M. Inflacija je radila svoj posao.
nx

Post by nx »

fico, hocu jednog nek mi neko odmah pokloni :-)
Post Reply