NAime, prije 15 godina (kad sam imala 20), napipala sam slucajno kvrzicu na dojci i nakon UZ receno mi je da imam fibroadenom. U pocetku mi je to bilo jako traumaticno, ali sam se vremenom navikla da je to tu u meni i da moram pratiti. Porodicna anamneza negativna. Prije 5 godina sam se porodila i posto sam imala za prvih sest mjeseci nekoliko puta mastitis, morala sam uraditi biopsiju i punkciju tog fibroadenoma koji je poslije poroda porastao sa 2 cmm na 5 cmm. Biopsija pokazala da se radi o benignoj cisti upalnog sadrzaja, klasifikacija BI-RADS 2. Uglavnom, vremenom se ta cista ili fibroadenom (sta god da je) smanjilo na 1,8 cmm. Svakih 6 mjeseci idem redovno na kontrolu. Od aprila sam pocela koristiti Femisan A kapi za koje sam procitala da su jako dobvre i da se mogu koristiti i za fibrocisticne promjene na dojkama. Međutim, ne znam da li je od kapi, ali sam primijetila da su me grudi pocele boljeti i mimo PMS-a. Uglavnom, na posljednjoj kontroli, prosle sedmice, doktorica mi pored te ciste od 1,8 cmm nadje jos jednu od 1,4 cmm i kaze da moram na kontrolu za 3 mjeseca i da uradim biopsiju i punkciju te nove ciste
Nemam pojma zasto se te ciste stvaraju, ali sam jako zabrinuta. Da li neko ima slicnih iskustava? Htjela sam ovo operisati, ali dr.kaze da to ne treba dirati jer se te ciste same stvaraju i pucaju. Da li je neko uzimao Femisan A kapi za ove ciste i jesu li pomogne? Ima li neko savjet vezano za ovaj problem..da je isto rijesio nekim nehiruskim putem? Hvala mnogo.