Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Female_Sa

#1 Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by Female_Sa »

Ne znam dal i ima vec ova tema...nisam je uspjela naci ovdje.

NAime, prije 15 godina (kad sam imala 20), napipala sam slucajno kvrzicu na dojci i nakon UZ receno mi je da imam fibroadenom. U pocetku mi je to bilo jako traumaticno, ali sam se vremenom navikla da je to tu u meni i da moram pratiti. Porodicna anamneza negativna. Prije 5 godina sam se porodila i posto sam imala za prvih sest mjeseci nekoliko puta mastitis, morala sam uraditi biopsiju i punkciju tog fibroadenoma koji je poslije poroda porastao sa 2 cmm na 5 cmm. Biopsija pokazala da se radi o benignoj cisti upalnog sadrzaja, klasifikacija BI-RADS 2. Uglavnom, vremenom se ta cista ili fibroadenom (sta god da je) smanjilo na 1,8 cmm. Svakih 6 mjeseci idem redovno na kontrolu. Od aprila sam pocela koristiti Femisan A kapi za koje sam procitala da su jako dobvre i da se mogu koristiti i za fibrocisticne promjene na dojkama. Međutim, ne znam da li je od kapi, ali sam primijetila da su me grudi pocele boljeti i mimo PMS-a. Uglavnom, na posljednjoj kontroli, prosle sedmice, doktorica mi pored te ciste od 1,8 cmm nadje jos jednu od 1,4 cmm i kaze da moram na kontrolu za 3 mjeseca i da uradim biopsiju i punkciju te nove ciste :( :( :(

Nemam pojma zasto se te ciste stvaraju, ali sam jako zabrinuta. Da li neko ima slicnih iskustava? Htjela sam ovo operisati, ali dr.kaze da to ne treba dirati jer se te ciste same stvaraju i pucaju. Da li je neko uzimao Femisan A kapi za ove ciste i jesu li pomogne? Ima li neko savjet vezano za ovaj problem..da je isto rijesio nekim nehiruskim putem? Hvala mnogo.
Female_Sa

#2 Re: Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by Female_Sa »

Niko nema nista reci..dati savjet :(
Connaisseur Karlin

#3 Re: Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by Connaisseur Karlin »

Psotoje benigne ciste sa tekucinom,koje najcesce puknu,a postoje jako tvrde ciste,koje se uvijek vade hirurskim zahvatom.

Ako je cista sa tekucinom,ista tekucina se moze ispumpati!

Savjet,obrati se za misljenje kod drugog doktora!
Female_Sa

#4 Re: Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by Female_Sa »

Ma promijenila sam do sada nekoliko doktora.. dr. Aida TAbori, dr. Melika Klancevic, dr. VAnesa Beslagic, dr. Sacic..i još njih 4..da ne nabrajam. Niko nije savjetovao operaciju jer se te ciste vracaju i kazu ne isplati se vaditi ih jer se ponovo pojave. Piše da su ove moje ciste gušćeg sadržaja..
wewa

#5 Re: Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by wewa »

jesi probala s oblogama od kupusa? kazu da je dobro mazati i uljem nocurka.
Female_Sa

#6 Re: Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by Female_Sa »

Stavljala sam obloge od kupousa, ali to je više za mastitis..kad bole grudi i kad je upala od mlijeka (žene koje doje bebe). A to ulje nisam stavljala..bas cu i to probati.
wewa

#7 Re: Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by wewa »

kupus ne pomaze samo kod mastitisa - kolegica koja je imala povelike ciste rijesila ih se upravo zahvaljujuci njemu, a koristila je i ulje nocurka.
Female_Sa

#8 Re: Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by Female_Sa »

Ma vrecu kupusa cu da kupim ako je tako:)
Hvala puno. Odmah cu poceti sa kupusom aBd i tim uljem. Ne moze nikako stetiti.
djana h

#9 Re: Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by djana h »

Female_Sa wrote:Ne znam dal i ima vec ova tema...nisam je uspjela naci ovdje.

NAime, prije 15 godina (kad sam imala 20), napipala sam slucajno kvrzicu na dojci i nakon UZ receno mi je da imam fibroadenom. U pocetku mi je to bilo jako traumaticno, ali sam se vremenom navikla da je to tu u meni i da moram pratiti. Porodicna anamneza negativna. Prije 5 godina sam se porodila i posto sam imala za prvih sest mjeseci nekoliko puta mastitis, morala sam uraditi biopsiju i punkciju tog fibroadenoma koji je poslije poroda porastao sa 2 cmm na 5 cmm. Biopsija pokazala da se radi o benignoj cisti upalnog sadrzaja, klasifikacija BI-RADS 2. Uglavnom, vremenom se ta cista ili fibroadenom (sta god da je) smanjilo na 1,8 cmm. Svakih 6 mjeseci idem redovno na kontrolu. Od aprila sam pocela koristiti Femisan A kapi za koje sam procitala da su jako dobvre i da se mogu koristiti i za fibrocisticne promjene na dojkama. Međutim, ne znam da li je od kapi, ali sam primijetila da su me grudi pocele boljeti i mimo PMS-a. Uglavnom, na posljednjoj kontroli, prosle sedmice, doktorica mi pored te ciste od 1,8 cmm nadje jos jednu od 1,4 cmm i kaze da moram na kontrolu za 3 mjeseca i da uradim biopsiju i punkciju te nove ciste :( :( :(

Nemam pojma zasto se te ciste stvaraju, ali sam jako zabrinuta. Da li neko ima slicnih iskustava? Htjela sam ovo operisati, ali dr.kaze da to ne treba dirati jer se te ciste same stvaraju i pucaju. Da li je neko uzimao Femisan A kapi za ove ciste i jesu li pomogne? Ima li neko savjet vezano za ovaj problem..da je isto rijesio nekim nehiruskim putem? Hvala mnogo.
Za ciste na grudima nemam ti baš nikakav savjet,ali samo da napišem u vezi kapi koje si pila.Koristila sam također Femisan A,dva mjeseca i nisu mi baš puno dobrog učinile.Prije toga sam samo najbolje o njima čula,ali izgleda da ne sjedaju svakome isto.Prestala sam ih piti i osjećam se puno bolje.
Dok sam ih pila imala sam kraće menstruacije i lošiji ten.
Jedino što baš regulišu menstruaciju,može se po ciklusu naviti sat :)
Female_Sa

#10 Re: Fibrocisticne promjene na dojkama - iskustva i savjeti??

Post by Female_Sa »

A sad kontam što mi je lice uzasno..nikad mi ovako lose lice nije bilo. Znaci od kapi? Posumnjala sam na to, al kontam mozda je neka alergija jer mi je najvise po celu toh nekih crvenih tačkica.
Ja ihne koristim za ciklus jer je svakako redovan. Samo primijetila sam da otkako pijem kapi kad je ovulacija uzasno me jajnici bole..ne znam dal od kapi..
U svakom slucaju puno hvala za odogovor.
Post Reply