Fibroadenom
Moderator: anex
-
female_001
#1 Fibroadenom
Voljela bih znati da li ima neka od djevojaka na forumu/da li znate nekoga od djevojaka ili zena/ kojima je dijagnosticiran fibroadenom? To je dobrocudni tumor dojke koji samo u veoma malom broju slucajeva prelazi u karcinom. Zanima me da li neko ima slican problem, da je bio podvrgnut operativnom zahvatu...Fibroadenom mi je dijagnosticiran prije 3 godine i do sada je sve bilo uredu ali se opet plashim. 
-
mamica papucarka
pa ako se plasis, onda ga operisi. Ili svakih godinu dana trci na pregled.
-
female_001
Doktorica kod koje idem na preglede rekla mi je da nema potrebe da to operishem osim ukoliko sam psihicki preopterecena tim fibroadenomom, (onda da to odstranim ali oni se opet mogu vratiti, u vecini slucajeva se vrate) tako da se opet vracam na isto. Ukoliko se desi da fibroadenom pocne rasti, onda mi savjetuje operaciju. Inace, jednom godisnje idem na kontrolu i to ultrazvucni pregled. Pod stresom sam samo nekoliko dana pred pregled. Naravno, uvijek postoji odredjena doza straha.
- dacina_curica
Moja mama je prije 5 godina imala operaciju pri kojoj su joj odstranili 4 mala tumora, jedan od kojih je bio karcinom......Iskreno, ona ih je operisala tek nakon 20+ godina, nakon sto je primjetila promjenu u jednoj od "kvrgica".....Sad je sve super, kontrolise se redovno i (da kucnem u drvo) tumori se nisu vratili....Mislim, ocigledno se moze zivjeti s njima ali ako te je strah da se mogu "pretvoriti" u nesto drugo ja ti savjetujem da operises....Operacija (kao i svaka druga) nije jednostavna, ali moja mama (koja se operisala sa 52 godine) se oporavila nakon otprilike 2 sedmice i nema nikakvih posljedica (osim poprilicno malih oziljaka kojei vremenom potpuno izblijede)....
U svakom slucaju, sve najbolje
U svakom slucaju, sve najbolje
-
female_001
Hvala ti puno za odgovor. Ja imam 26 god. i doktorica je rekla da je taj fibroadenom opasan kod zena preko 40 god. jer postoji mogucnost da to predje u karcinom. S obzirom da ja ne spadam u rizicnu grupu zena, nije toliko neophodna odstranjivanje fibr.