Fiat stilo vuce u stranu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Zer0
#1 Fiat stilo vuce u stranu
Neki dan sam promijenio desnu lafetu i stabilizator na Fiat Stilu i nakon toga mi auto vuce u desnu stranu. Do cega moze biti? Dijelovi su novi zamijenjeni pa ne znam da li je do njih ili je pogresno namontirano. Sta vi mislite? U svakom slucaju bi otisao opet u servis njima ali ako neko zna sta bi otprilike moglo biti da budem upucen.
-
530i
#2 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Moguće je da je pogrešno montirano.
Na tvom mjestu ja bih otišao u neki pismen servis za podešavanje i pregled trapa...jer ti su očito neki uhljupi.
Na tvom mjestu ja bih otišao u neki pismen servis za podešavanje i pregled trapa...jer ti su očito neki uhljupi.
-
Zer0
#3 Re: Fiat stilo vuce u stranu
A najgore sto je ovo navodno jedan od boljih servisa ali ocigledno i nije bas..
- Ned071
#4 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Kreni od najlakseg. Spura pa sve ostalo
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5 Re: Fiat stilo vuce u stranu
moze biti ispuhana guma
-
Zer0
#6 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Provjerio gume upravo i napuhao malo, opet isto. Znaci kad volan drzim malo ulijevo otprilike 5-10 stepeni onda ide skroz ravno, a u suprotnom slucaju kad je volan ravan, nakon 10-tak metara povuce 1-2m udesno ili mozda i vise...
Uglavnom pretpostavljam da treba uraditi spuru i da to ovi uopste u servisu i ne rade, ali mogli su mi barem reci i napomenuti da bih to trebao ako nesto ne bude uredu ili da se preporucuje kod mijenjanja tih dijelova na prednjim tockovima. Sad jedino me brine da nije slucajno problem do dijelova koje su ugradili pa da ce problem ostati i nakon spure?
Uglavnom pretpostavljam da treba uraditi spuru i da to ovi uopste u servisu i ne rade, ali mogli su mi barem reci i napomenuti da bih to trebao ako nesto ne bude uredu ili da se preporucuje kod mijenjanja tih dijelova na prednjim tockovima. Sad jedino me brine da nije slucajno problem do dijelova koje su ugradili pa da ce problem ostati i nakon spure?
- Ned071
#7 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Mijenjao spone a nisi uradio spuru??? Majstore nakon svakog zahvata na tockovima osim diskova se radi spura...
-
Zer0
#8 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Ma prijatelju, prvo mi je auto. Nisam znao da je potrebno, ne bi smetalo da su u servisu spomenuli, uglavnom sutra cu odraditi.
-
Zer0
#9 Re: Fiat stilo vuce u stranu

Uradjena geometrija danas i cini mi se da je stanje sad kako treba, barem sto se tice upravljanja. Na navedenoj slici se moze vidjeti stanje prije i sad. Jedino je malo neobicno da se izgleda stima samo trag, dok recimo nagib i zatur nisu promijenili vrijednosti i dalje su u "crvenom" na desnom tocku. Pretpostavljam da je to nasi ne rade i da je komplikovanije da se recimo vrate i ove dvije vrijednosti u fabricko stanje?
-
LeKo
#10 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Da Stilo nije bio zveknut naprijed desno? Izgleda da je nešto krivo, amortizer ili glavčina. Ako nije, onda se zatur/nagib također dovede u red.
- Optimist
#11 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Ili je tebe bilo stid pitat za svoj novac zasto svi parametri nisu u zelenom podrucju. 
-
Zer0
#12 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Koliko znam udaran nije, naravno ne znaci da nije. Sa druge strane sjecam se da sam jednom udario poprilicno jako trapom kad sam silazio sa trotoara. Stilo je poprilicno nizak, a eto naucio sam to na tezi nacin, od tad se ne penjem vise nigdje sa njim.
Sto se tice pitanja, iskreno bio sam u nekoj zurbi cijeli dan, tako da sam pogledao tek kasnije taj papir. Cak sam ih mislio nazvati kasnije, ali pretpostavljam da su oni to mogli rijesiti da bi rijesili. Iskreno uvjerio sam se da ovdje kod nas niko niti zna niti radi svoj posao kako treba, stoga ne ocekujem nigdje previse bilo da je to usluga ili bilo sta drugo. Ako recimo odes na najbolje mjesto gdje se to radi i ljudi ostave parametre u crvenom bez objasnjenja, onda nema svrhe.
Ustvari, bas me to sad kopka, pa cu definitivno svratiti opet do njih nakon praznika da pitam zasto je to u crvenom.
Sto se tice pitanja, iskreno bio sam u nekoj zurbi cijeli dan, tako da sam pogledao tek kasnije taj papir. Cak sam ih mislio nazvati kasnije, ali pretpostavljam da su oni to mogli rijesiti da bi rijesili. Iskreno uvjerio sam se da ovdje kod nas niko niti zna niti radi svoj posao kako treba, stoga ne ocekujem nigdje previse bilo da je to usluga ili bilo sta drugo. Ako recimo odes na najbolje mjesto gdje se to radi i ljudi ostave parametre u crvenom bez objasnjenja, onda nema svrhe.
Ustvari, bas me to sad kopka, pa cu definitivno svratiti opet do njih nakon praznika da pitam zasto je to u crvenom.
-
Zer0
#13 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Evo citajuci dalje naisao sam na neke zanimljive informacije:
Included angle (Nagib se ne moze nastimati)
Ovo je ugao između ose upravljačkog zgloba i ose točka. Included angle je jednostavno algebarski zbir uglova nagiba točka i nagiba osovinice rukavca. Masina za optiku trapa obično prikazuje vrednosti KPI i Included angle-a mada te mere uglavnom imaju informativni karakter pošto ih nije moguće podesiti na vozilu na standardan način.
Zatur (Stima se samo ako je tako predvidjeno)
Nepravilne vrednosti zatura direktno dovode do nestabilnosti i smanjene upravljivosti vozila, posebno kada se vozilo kreće u krivinama. U softveru svake masine za optiku trapa vrši se merenje zatura i naknadno podešavanje ukoliko je proizvodjač vozila predvideo takvu mogućnost.
Citajuci dalje po furumima izgleda da su neki uspjeli nastimati zatur cini mi se ubacivanjem nekim podloski.
U svakom slucaju, ako gledamo nominalne fabricke vrijednosti ispada da kod mene nagib i zatur odstupa otprilike za 1 stepen. Nisam primjetio da navedene vrijednosti uticu na probleme u voznji, ako nesto od napisanog nije tacno, slobodno me ispravite.
Included angle (Nagib se ne moze nastimati)
Ovo je ugao između ose upravljačkog zgloba i ose točka. Included angle je jednostavno algebarski zbir uglova nagiba točka i nagiba osovinice rukavca. Masina za optiku trapa obično prikazuje vrednosti KPI i Included angle-a mada te mere uglavnom imaju informativni karakter pošto ih nije moguće podesiti na vozilu na standardan način.
Zatur (Stima se samo ako je tako predvidjeno)
Nepravilne vrednosti zatura direktno dovode do nestabilnosti i smanjene upravljivosti vozila, posebno kada se vozilo kreće u krivinama. U softveru svake masine za optiku trapa vrši se merenje zatura i naknadno podešavanje ukoliko je proizvodjač vozila predvideo takvu mogućnost.
Citajuci dalje po furumima izgleda da su neki uspjeli nastimati zatur cini mi se ubacivanjem nekim podloski.
U svakom slucaju, ako gledamo nominalne fabricke vrijednosti ispada da kod mene nagib i zatur odstupa otprilike za 1 stepen. Nisam primjetio da navedene vrijednosti uticu na probleme u voznji, ako nesto od napisanog nije tacno, slobodno me ispravite.
- mayab
#14 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Jebote, u kakvom si to servisu mijenjao te dijelove, pa provjera spure i njeno podesavanje, te poslije po potrebi stimanje normalnog polozaja volana je obavezno kad se takvo šta mijenja??!!
Majko moja ko sebe sve naziva servisom za aute, a i ti si prijatelju kriv, kad kod takvih likova daješ da ti prčkaju po upravljačkom sistemu
Majko moja ko sebe sve naziva servisom za aute, a i ti si prijatelju kriv, kad kod takvih likova daješ da ti prčkaju po upravljačkom sistemu
-
Zer0
#15 Re: Fiat stilo vuce u stranu
A sto je najgore u "odlicnom" servisu koji su ovdje na forumu preporucili vise puta...mayab wrote:Jebote, u kakvom si to servisu mijenjao te dijelove, pa provjera spure i njeno podesavanje, te poslije po potrebi stimanje normalnog polozaja volana je obavezno kad se takvo šta mijenja??!!
- Qler
#16 Re: Fiat stilo vuce u stranu
Pa koji je servis?