Fiat Bravo vs Punto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Selmir_Tz

#26 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by Selmir_Tz »

ahasoho wrote:Vozao Bravo 1.9 JTD 6 godina i nikad bolje auto nisam imao. Odrzavanje jeftino a pravo lijepo i atraktivno auto.

Punto s druge strane je auto druge kategorije. I mislim da je jeftinije od Bravoa.

Dalje, bravo je mnogo robustnije auto od Punta. E sad cuo sam da oni benzinci mnogo trose i vidio sam da se veoma jeftino prodaju. Tako da ako biras bas benzinca, mozda ipak bolje ici na Punta (samo zato jer o njemu nisam cuo nista lose).

Ali ako ikako mozes, uzmi Bravoa dizela. Ja sam svog 2000.god proljetos prodao za 4000KM, znaci da mu je sada mogla cijena jos pasti.

Slažem se sa svime, jedino Bravo sa 1.2 motorom i 80KS nije neki potrošač, 1.6 već hoće dobro da potroši, prijatelj ima Bravu sa 1.6 motorom i plinom i kaže da hoće da popije i preko 8L benzina, plina oko 9-10 jer ima klasičnu instalaciju. Dizel je u svakom slučaju daleko moćniji, 1.9 motor sa 105KS je kadar ii stići i uteći, startan, u preticanju fantastično odradi posao. Problem je, kao što sam ranije rekao, što su dizeli obično izraubovani dok dodju na naše tržište. 1.2 motor može danas da se vozi bez plina, 1.6 već teže. 1.9 dizel se isplati platiti i nešto više jer ne moraš ugradjivati plin koji je prilično skup (oko 1100-1200KM ako ideš na sekvent mada u 1.6 može i obični). 1.9 troši oko 5-6L u tom autu (na otvorenom), što je nekih 12-14KM na 100km, dakle nešto malo skuplja vožnja nego sa plinom u 1.6 motoru gdje bi trebao da izadješ na 10-12KM/100km.
GaRGa

#27 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by GaRGa »

ako mozes uzmi punta sa 1,3 jtd motorom ne trosni nista a fino ide
mobile9

#28 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by mobile9 »

dvoumim se jedino oko održavanja jer ako ode neki dio koji nije potrošni čuo sam da za te dijelove ogule čovjeka...prvenstveno mislim na bravo iako mi nije jasno da su tako skupi dijelovi jer opet to su već polako starija auta.. pa sam nesšto počeo da se dvoumim i oko G3 dizel 96-97god. :? :-?
punta

#29 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by punta »

zato sam i govorio punto 1.2 8v motor manji nego u golfa 2
pa u nema puno dijelova motor a kompletan uzmes za 250ak km ako bude bilo potrebe
mobile9

#30 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by mobile9 »

punta wrote:zato sam i govorio punto 1.2 8v motor manji nego u golfa 2
pa u nema puno dijelova motor a kompletan uzmes za 250ak km ako bude bilo potrebe
mozda cu ispasti glup jer se slabo razumijem jel svaki 1.2 motor 8v ili samo određena serija??
wolfie

#31 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by wolfie »

mobile9 wrote:
punta wrote:zato sam i govorio punto 1.2 8v motor manji nego u golfa 2
mozda cu ispasti glup jer se slabo razumijem jel svaki 1.2 motor 8v ili samo određena serija??
Postoji i 1.2 sa 16v.
sparky

#32 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by sparky »

E svasta, cuj mali motor nema puno dijelova :-)
Sta to nema? Karburator, blok ili mozda bregastu

Na temu, price da 1.2 trosi punoooo manje od 1.6 su potpuna budalastina.
citroen xm

#33 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by citroen xm »

Ima 1.2 8v i 16v. Ovaj 8v je češći u Puntu dok je 16v ja mislim samo u Sporting verzijama. U Bravo/Brava ide isključivo 16v. Pričamo sve o 1.2 motorima.
punta

#34 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by punta »

ma to je sigurno 100% vidi se razlika i u velicini motora osim ako ima isti broj dijelova i iste dijelove samo u vecem formatu
inace ja sam siguran da ima manje dijelova i manje komplikacija kad su kvarovi u pitanju
Selmir_Tz

#35 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by Selmir_Tz »

sparky wrote:E svasta, cuj mali motor nema puno dijelova :-)

Ne troši puuuuuuuno manje ali troši manje, no na kraju sve to zavisi od vožnje.
mobile9

#36 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by mobile9 »

Selmir_Tz wrote:
sparky wrote:E svasta, cuj mali motor nema puno dijelova :-)

Ne troši puuuuuuuno manje ali troši manje, no na kraju sve to zavisi od vožnje.
aa onaj stariji punto? Sta o njemu mislite? oko 2000km su na piku 1.2 1.1b
sparky

#37 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by sparky »

uz normalnu voznju,istom relacijom garantujem da ce 1.2 potrositi vise od 1.6 ( bravo,brava,punto ispravan).

punto mk1 je solidan auto,najbolji i najmladji koji se kod nas moze kupiti za te pare.
nazalost rijetki su odrzavani kako treba i pored toga sto niti su zahtjevni niti skupi za odrzavanje.
SportLux

#38 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by SportLux »

Kod mene je bravo 1.2 16v,trosi od 8 - 10 L,pet godina je kod mene,a imao sam 1.4 12v,taj je bio katastrofa,trosio od 12 - 14l,valjda su ga zato dvije godine proizvodili,98g umjesto 1.4 su izbacili 1.2 16v.
Sto se tice dijelova jbg nisu skupi,sve je to u 5 deka sa ostalim autima.
Selmir_Tz

#39 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by Selmir_Tz »

sparky wrote:uz normalnu voznju,istom relacijom garantujem da ce 1.2 potrositi vise od 1.6 ( bravo,brava,punto ispravan).

punto mk1 je solidan auto,najbolji i najmladji koji se kod nas moze kupiti za te pare.
nazalost rijetki su odrzavani kako treba i pored toga sto niti su zahtjevni niti skupi za odrzavanje.
Opet kažem sve to zavisi od vožnje. Kolega sa posla ima Bravu 1.6 i ne može da je spusti ispod 8L prosjeka, ja sa 1.2 imam prosjek od 6.5L jer imam veoma malo gradske vožnje, uvjerio sam se bezbroj puta u to jer ovo auto stvarno jako dugo vozim. Moram da napomenem da imam veoma "laku nogu", na primjer očev Passat potroši 10L kad ga ja vozim a čak i do 15L kad ga vozi otac, sve iste relacije. Lično bih bio mnogo sretniji sa 1.6 ali kada sam kupovao auto nisam mogao da nadjem nijedan dobar, tada su se auta slabije uvozila i izbor je bio daleko manji nego danas. Zamalo Bravo Abarth nisam kupio sa 175KS (uvezen iz Njemačke sa tom snagom upisanom u dokumente, motor mu je bio nabudžen do besvijesti) ali me dobar prijatelj (majstor koji mi i dan-danas održava auta) odgovorio od toga. Da budem iskren, još mi je žao što ga nisam uzeo. Bravo sa 1.2 motorom izvlači niža registracija zbog male zapremine, potrošnja može da se održi nešto nižom u odnosu na 1.6 ali treba paziti sa gasom, što se održavanja tiče nisam primijetio razliku u odnosu na 1.6 motor (spomenuti kolega vozi Bravu već 7 godina pa sam od njeg dobio dosta informacija). Mislim da bi 1.2 motor sa plinom bio pravo dobra stvar no problem je što je instalacija jako skupa zbog sekventa, tada bio trošio nekih 8L plina otprilike no treba računati da valja čekati bar 3 godine (ako voziš nekih 15,000km godišnje) da ti se isplati. Po mom iskustvu, mnogo sam pogriješio što nisam ugradio plin odmah nakon kupovine, auto je kod mene već 5 godina i prešao sam 80.000km, plin bi mi se daaaaavno isplatio no u to vrijeme sama ugradnja sekventa je bila ekstremno skupa (oko 1800KM!!!) pa me to najviše odbilo. Danas bi za njeg trebalo oko 1000-1200KM, ušteda na 100km bi bila nekih 4-5 maraka po mojoj procjeni.

Gore je pitano za starije modele Punta. To je auto zgodan za grada no i dosta prost i siromašan sa opremom sa jeftinim održavanjemm i vrlo jeftinom registracijom, 1.2 motor ima samo 60KS.
mobile9

#40 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by mobile9 »

golf 4 1.9tdi 2001god. iz njemačke i recimo da imam nekoga ko bi mi "rodbinski" dotjerao da ja ne idem po njega i imam povlasticu RVI ( čega ona tačno oslobađa prilikom uvoza? ).
Koliko bi me na kraju sve izašlo s obzirom da auto košta oko 2000eura??? :)
zippoo87

#41 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by zippoo87 »

mobile9 wrote:golf 4 1.9tdi 2001god. iz njemačke i recimo da imam nekoga ko bi mi "rodbinski" dotjerao da ja ne idem po njega i imam povlasticu RVI ( čega ona tačno oslobađa prilikom uvoza? ).
ovo bi bio dobar "deal",samo jos kada bi nasao dobrog golfa za toliko para :D
mislim da se carina vise ne placa,ne znam placa li se pdv na polovna auta
mislim da bi te sa prevozom moglo izaci oko 5-5,5 milja KM,sto i nije losa cijena
mobile9

#42 Re: Fiat Bravo vs Punto

Post by mobile9 »

zippoo87 wrote:
mobile9 wrote:golf 4 1.9tdi 2001god. iz njemačke i recimo da imam nekoga ko bi mi "rodbinski" dotjerao da ja ne idem po njega i imam povlasticu RVI ( čega ona tačno oslobađa prilikom uvoza? ).
ovo bi bio dobar "deal",samo jos kada bi nasao dobrog golfa za toliko para :D
mislim da se carina vise ne placa,ne znam placa li se pdv na polovna auta
mislim da bi te sa prevozom moglo izaci oko 5-5,5 milja KM,sto i nije losa cijena
na mobile.de za 1800eura ima jako dobrih ( sudeći po slikama ). :-)
Post Reply