Koja je sad razlika između ova dva auta i koji biste vi izabrali?
Fiat Bravo vs Punto
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mobile9
#1 Fiat Bravo vs Punto
S obzirom da su oba auta u istom cijenovnom rangu, mogu se naći na piku ekstra očuvana do 3500km naravno benzinci oko 2000 godišta. E sad za Fiat Bravo sam čuo samo loše stvari i to da su dijelovi strašno skupi, a na punta se niko ne žali!!? Inače bravo mi se više sviđa. 
- punta
#2 Re: Fiat Bravo vs Punto
punto je malo jeftiniji za odrzavanje od bravo a jos jeftiniji punto 1,2 8v mal motor manji od motora golf 2
a to ekstra ocuvano sto pisu najbolje ces vidjet uzivo na slikama se nista ne vidi uzivo se vide sve cvoke parnice itd
kad kupis na kraju ce te sve izac do 4200
za 3500 neces dobit odlicno stanje + registrovan ( mozes nac da ima mozda 2-3 mjeseca registeacije)+ da je odrzavan i je servis urađen
to tebe ocekuje servisa do 300km = set zubcasti + ulje oko 250km + majstor ce jos nesto nac i to ces zamjenit + registracija 450km
u zadnje vrijeme vidim da su bravo imaju nize cijene od punta
a to ekstra ocuvano sto pisu najbolje ces vidjet uzivo na slikama se nista ne vidi uzivo se vide sve cvoke parnice itd
za 3500 neces dobit odlicno stanje + registrovan ( mozes nac da ima mozda 2-3 mjeseca registeacije)+ da je odrzavan i je servis urađen
to tebe ocekuje servisa do 300km = set zubcasti + ulje oko 250km + majstor ce jos nesto nac i to ces zamjenit + registracija 450km
- johntra
#3 Re: Fiat Bravo vs Punto
Punto je bolji samo zbog jeftinijeg održavanja, Bravo nije loše auto, a i veće je...plus, mislim da se može naći očuvaniji Bravo, nego Punto...i da, lažu te da su dijelovi za Brava skupi, iste cijene kao i ostali modeli te klase...
-
Selmir_Tz
#4 Re: Fiat Bravo vs Punto
Čista neistina, ja moj Bravo 1.2 prodajem za manje od 3000KM a ima i veliki servis uradjen prošle godine, 2 para guma (ljetne i zimske), registrovan do jula sledeće godine, nije udaran.punta wrote:punto je malo jeftiniji za odrzavanje od bravo a jos jeftiniji punto 1,2 8v mal motor manji od motora golf 2
-
zippoo87
#5 Re: Fiat Bravo vs Punto
glupost to oko cijena dijelova,ista je to cijena kao i za punto,na kraju krajeva,isti je proizvodjac
moze biti jedino da recimo kod ovog prodavaca dijelova jedna cijena a kod nekog drugog 30 % veca,ali to je do radnje a ne do dijelova
kod mene je fiat bravA (produzena) i vjeruj da ako mozes,ganjaj ovo auto,zbog gepeka,sasvim je solidan,mogu i vece stvari stati u njega,dok je kod bravo-a osjetno manji
inace je sve ostalo isto
btw.sto se tice cijena,dijelovi za dizela jesu poprilicno skuplji nego za benzinca ,mozda ti je to neko govorio
ja nemam nekih vecih zamjerki na auto,kod mene je 1.6 16 v benzinac,oko motora evo za 3 godine nisam imao niti jedan kvar,mijenjao sam mu kugle,sada sam radio i mali servis i auto je poslusno
jedino sto sada primjecujem,kada idem po neravnom terenu (makadam),nesto mi klepece u gepeku a i onako inace,po neravnom klepece poprilicno,znaci nije bas najbolja zavrsna obrada ali to je generalno kod fiata a plus sto je auto staro 13 godina
jos,ko ubaci plin u ovakvo auto,na konju je 5-6 godina bez problema
moze biti jedino da recimo kod ovog prodavaca dijelova jedna cijena a kod nekog drugog 30 % veca,ali to je do radnje a ne do dijelova
kod mene je fiat bravA (produzena) i vjeruj da ako mozes,ganjaj ovo auto,zbog gepeka,sasvim je solidan,mogu i vece stvari stati u njega,dok je kod bravo-a osjetno manji
inace je sve ostalo isto
btw.sto se tice cijena,dijelovi za dizela jesu poprilicno skuplji nego za benzinca ,mozda ti je to neko govorio
ja nemam nekih vecih zamjerki na auto,kod mene je 1.6 16 v benzinac,oko motora evo za 3 godine nisam imao niti jedan kvar,mijenjao sam mu kugle,sada sam radio i mali servis i auto je poslusno
jedino sto sada primjecujem,kada idem po neravnom terenu (makadam),nesto mi klepece u gepeku a i onako inace,po neravnom klepece poprilicno,znaci nije bas najbolja zavrsna obrada ali to je generalno kod fiata a plus sto je auto staro 13 godina
jos,ko ubaci plin u ovakvo auto,na konju je 5-6 godina bez problema
- mobile9
#6 Re: Fiat Bravo vs Punto
u igru ulazi i golf 3 dizel 96-7godina, ima li neko iskustva s njim kakav je za odrzavati? 
- Optimist
#7 Re: Fiat Bravo vs Punto
mobile9 wrote:u igru ulazi i golf 3 dizel 96-7godina, ima li neko iskustva s njim kakav je za odrzavati?
Prijatelj imao 97-mo godiste, sdi motor. Jest da je sporo islo ali je zato trosilo ispod 5 litara. po gradu je naravno to bilo nesto vise. Dijelovi pristupacni. Obratiti paznju na cjelokupno stanje auta, kod njega je bila pocela izbijati korozija na zadnjim blatobranima iako je uvijek bilo u garazi. On je svoju prosle godine prodao za oko 4 hiljade, ne sjecam se tacno.
- mobile9
#8 Re: Fiat Bravo vs Punto
jesu skupi dijelovi?Optimist wrote:mobile9 wrote:u igru ulazi i golf 3 dizel 96-7godina, ima li neko iskustva s njim kakav je za odrzavati?
Prijatelj imao 97-mo godiste, sdi motor. Jest da je sporo islo ali je zato trosilo ispod 5 litara. po gradu je naravno to bilo nesto vise. Dijelovi pristupacni. Obratiti paznju na cjelokupno stanje auta, kod njega je bila pocela izbijati korozija na zadnjim blatobranima iako je uvijek bilo u garazi. On je svoju prosle godine prodao za oko 4 hiljade, ne sjecam se tacno.
-
citroen xm
#9 Re: Fiat Bravo vs Punto
Pa ne mogu jeftiniji nego za Golfa. Pitanje je samo kakvog su kvaliteta, ali bar imaš raspon cijena pa biraj.
- punta
#10 Re: Fiat Bravo vs Punto
to tvoje manje od 3000km sto prodajes moze nek je 2800kmSelmir_Tz wrote:Čista neistina, ja moj Bravo 1.2 prodajem za manje od 3000KM a ima i veliki servis uradjen prošle godine, 2 para guma (ljetne i zimske), registrovan do jula sledeće godine, nije udaran.punta wrote:punto je malo jeftiniji za odrzavanje od bravo a jos jeftiniji punto 1,2 8v mal motor manji od motora golf 2
znaci servis veliki sigurno oko 400km
registracija isto 400km
drugi set guma minimum 100km
tih 2800km minus ovo iznad sto je ulozeno 900km = 1900 km ja ne znam sta da ocekujem od auta od 1900km
ili kako kazu lud si sto dajes tako jeftino
a meni se tvoj bravo ne sviđa jer je verzija bez obrtomjera
-
citroen xm
#11 Re: Fiat Bravo vs Punto
A ima li igdje link za oglas tog Brava da i ja pogledam. Trebaće mi na proljeće nešto slično tome, neko auto do recimo 4000.
- mobile9
#12 Re: Fiat Bravo vs Punto
Inače koliko koštaju ti "veliki", "mali" servisi ja se slabo razumijem oko novijih auta.. i u kojim periodima se rade?punta wrote:to tvoje manje od 3000km sto prodajes moze nek je 2800kmSelmir_Tz wrote:Čista neistina, ja moj Bravo 1.2 prodajem za manje od 3000KM a ima i veliki servis uradjen prošle godine, 2 para guma (ljetne i zimske), registrovan do jula sledeće godine, nije udaran.punta wrote:punto je malo jeftiniji za odrzavanje od bravo a jos jeftiniji punto 1,2 8v mal motor manji od motora golf 2
registracija isto 400km
tih 2800km minus ovo iznad sto je ulozeno 900km = 1900 km ja ne znam sta da ocekujem od auta od 1900km
-
SHOCK
#13 Re: Fiat Bravo vs Punto
Fiat Bravo 1,2 ima obrtomjer, bar ovaj moj imapunta wrote:to tvoje manje od 3000km sto prodajes moze nek je 2800kmSelmir_Tz wrote:Čista neistina, ja moj Bravo 1.2 prodajem za manje od 3000KM a ima i veliki servis uradjen prošle godine, 2 para guma (ljetne i zimske), registrovan do jula sledeće godine, nije udaran.punta wrote:punto je malo jeftiniji za odrzavanje od bravo a jos jeftiniji punto 1,2 8v mal motor manji od motora golf 2
registracija isto 400km
- punta
#14 Re: Fiat Bravo vs Punto
ima ih i bez obrtomjera kao sto ima i punto mk1 i mk2 verzije instrument table bez obrtomjera i bez kazaljke temparature
mk2 bez obrataja i kazaljke temparature

isto tako mk1

bravo bez obrtaja

mk2 bez obrataja i kazaljke temparature

isto tako mk1

bravo bez obrtaja

-
SHOCK
#15 Re: Fiat Bravo vs Punto
Tnx, nisam znao fakat... 
Sent from my LG-E400 using Tapatalk 2
Sent from my LG-E400 using Tapatalk 2
-
zippoo87
#16 Re: Fiat Bravo vs Punto
ove bez obrtaja je ocito teze voziti,jer uvijek treba osluskivati motor
btw. registracija za 1.6 16v benzinca je 500 KM a servis mali mislim da mi je bio oko 120-130 KM (ulja i filteri) sa rukama
veliki ne znam koliko kosta ali to se svejedno radi jednom na 80 000 KM,nije ni to sada toliko puno,mozda 500 KM za bravu
inace,kako reko,za 3 godine niti jednog kvara na motoru...ovaj 1.6 fiatov benzinac je generalno jedan od najboljih benzinaca a 1.9 jtd jedan od najboljih dizelskih motora...fiata samo zeza sto ima losu zavrsnu obradu i dizajn,inace ima motore odlicne
jedino sto sam cuo je da treba izbjegavati njihov 1.4 12v motor,on je odron
1.2 motor je OK ako se nece puno voziti po brdu,inace ces se napatiti sa njim uz brdo,posebno ako budu 3-4 osobe u njemu,neces izlaziti iz 2 brzine
btw. registracija za 1.6 16v benzinca je 500 KM a servis mali mislim da mi je bio oko 120-130 KM (ulja i filteri) sa rukama
veliki ne znam koliko kosta ali to se svejedno radi jednom na 80 000 KM,nije ni to sada toliko puno,mozda 500 KM za bravu
inace,kako reko,za 3 godine niti jednog kvara na motoru...ovaj 1.6 fiatov benzinac je generalno jedan od najboljih benzinaca a 1.9 jtd jedan od najboljih dizelskih motora...fiata samo zeza sto ima losu zavrsnu obradu i dizajn,inace ima motore odlicne
jedino sto sam cuo je da treba izbjegavati njihov 1.4 12v motor,on je odron
1.2 motor je OK ako se nece puno voziti po brdu,inace ces se napatiti sa njim uz brdo,posebno ako budu 3-4 osobe u njemu,neces izlaziti iz 2 brzine
-
citroen xm
#17 Re: Fiat Bravo vs Punto
Pa nije valjda da vozite i buljite u obrtomjer. Meni je on više dobra kozmetička stvar nego potreba. Uvijek slušam zvuk motora i po njemu šaltam.
-
zippoo87
#18 Re: Fiat Bravo vs Punto
lakse je pogledati u tablu,nego otvarati prozor,smanjivati-gasiti radio i tako tocitroen xm wrote:Pa nije valjda da vozite i buljite u obrtomjer. Meni je on više dobra kozmetička stvar nego potreba. Uvijek slušam zvuk motora i po njemu šaltam.
btw.navikne svako na svoje auto i zna svako voziti i bez obrtomjera ali kazem da oteza to
a i zvuk motora mozes prmijeniti,stavi neki sportski auspuh,vozis na 2000 brtaja/min a on rezi kao da je na 5000
-
citroen xm
#19 Re: Fiat Bravo vs Punto
Ajd da je neka visoka klasa, ali u Bravu se još uvijek sasvim dovoljno čuje motor. Ma nije samo zvuk, i osjećaj na gasu se primjeti. Ima tu milion stvari na koje se oslanjam prije nego pogledam u obrtomjer.
-
Selmir_Tz
#20 Re: Fiat Bravo vs Punto
Kao prvo, odakle ti ideja da moj Bravo nema obrtomjer? Jesi sjedio možda u njemu?punta wrote:to tvoje manje od 3000km sto prodajes moze nek je 2800kmSelmir_Tz wrote:Čista neistina, ja moj Bravo 1.2 prodajem za manje od 3000KM a ima i veliki servis uradjen prošle godine, 2 para guma (ljetne i zimske), registrovan do jula sledeće godine, nije udaran.punta wrote:punto je malo jeftiniji za odrzavanje od bravo a jos jeftiniji punto 1,2 8v mal motor manji od motora golf 2
registracija isto 400km
Kao drugo, veliki servis nije ni 300KM za 1.2 motor (španer, pumpa za vodu, remen), zamjena ulja 60KM, prednji seleni 70KM, pločice na prednjim kočnicama 50KM, filter zraka, malo remenje (od alternatora i servo-pumpe...) Auto sam registrovao za sebe jer mi treba do kraja Novembra, gume takodje nabavljam za sebe jer idem na posao sa njim. Prodajem ga jer uzimam drugo auto i treba mi mjesto u garaži. NE znam šta tu nije jasno, jel bi sad ako bih računao sve registracije i male servise i gume što sam uložio u njeg trebao da ga cijenim npr. 10.000KM? Kakvo je to razmišljanje? Pogledao sam cijene auta na oglasima, vidio kako se kreću, spustio cijenu mog auta nešto ispod tržišne jer mi je cilj da ga prodam a ne da zaradim na njemu - vjeruj da se on meni isplatio za ovih 80 hiljada koje je prešao kod mene jer je odlično služio bez ijednog jedinog problema, uz redovno održavanje, što je najvažnija stavka ako želite da vas auto dugo i dobro služi. Ako ne vjeruješ, auto će biti na prodaju za nekih mjesec dana pa bujrum, dodji i vidi, naspi goriva i obidji bilo kojeg majstora u državi i šire, nek ga pregledaju kako god hoće, ja ništa ne krijem.
Da se vratim na temu. Bravo je bolji izbor od Punta, 1.6 motor ako hoćeš malo žešću vožnju, 1.4 izbjegavaj po svaku cijenu (bolje uzmi bilo šta drugo sem tog motora), aždahe tipa 1.8 ili HGT sa petocilindarskim motorm isto izbjegavaj jer su skupi za održavanje (registracija!) a i ne mogu se voziti bez plina. 1.2 je kompromis što se tiče performansi (ne očekuj čuda ali taj mali motor stvarno ima snage), potrošnje i registracije. Ugradnja plina bi bila dobra opcija ali je skupa jer u njeg mora da ide sekvent instalacija (zbog plastične usisne grane) pa ne znam koliko bi se isplatila. Brava je u principu isto što se tiče motorizacije ali ima četvora vrata pa je pogodnija kao porodično auto (upravo to mi sad smeta kod Brava, dok smo supruga i ja bili sami išlo je ali sad je već nezgodno) i meni lično je ružna sa boka i otpozadi. O Puntu nema šta da se kaže, provjereno i pouzdano magare, posebno sa 1,2 motorom od 60KS no problem je prostor, ipak je to malen auto i nije za neka duža putovanja, autoput, more i slično (to je samo moje mišljenje).Ako ti treba mnogo prostora, razmisli i o Marei, to auto ima gepek kao kamion i fantastičan 1.9 dizel motor (no računaj da su na našim prostorima izraubovane do besvijesti. Kolega sa posla je dugo tražio Mareu sa 1.9 motorom, pogledao je sigurno 15 vozila sa PIK-a i sve su bili grobovi, na kraju je uzeo Mareu sa 2.4 JTD motorom do rodjaka koji je otišao u inostranstvo i sa autom je maksimalno prezadovoljan.
- punta
#21 Re: Fiat Bravo vs Punto
nisam sjedio u tvom bravu ali sam ga vidio na piku i vidio sma da nema obrtomjer
gume si uzimo za sebe auto registrovo za sebe
izgleda da si i servis sam uradio
a nisi mu naomeno da tije motor 12 ili 16v jer fiat bravo koliko znam nema verzija 8v
a razlika između 8v i 12 ili 16v je velika
izgleda da si i servis sam uradio
a nisi mu naomeno da tije motor 12 ili 16v jer fiat bravo koliko znam nema verzija 8v
-
zippoo87
#22 Re: Fiat Bravo vs Punto
cemu prepucavanje ??
potpisujem skoro sve sto je napisao @selmir_tz
a ja kada sam kupovao,isto sam gledao bravo i brava-u i na prvu mi jest djelovao cudno i poruzno (mislim na zadnji kraj) ali kada sam vidio gepek u brava i brave,odma sam znao sta mi je bolje + cetvera vrata
motor 1.6 mi je odlican,elastican,u 4 brzini normalno ides i 40 i 100 km/h,znaci nema stalnog saltanja i peglanja
potrosnja je oko 8 grad a otvoreno kako sam ja uspio testirati jednom je bilo oko 6.5 l
a onako ko voli da malo pritisne gas,samo neka ga zavrti preko 3500 obrtaja u minuti i eto zabave
stvarno fino auto za malo para
plin sekvent za moj motor kosta 1200 KM
potpisujem skoro sve sto je napisao @selmir_tz
a ja kada sam kupovao,isto sam gledao bravo i brava-u i na prvu mi jest djelovao cudno i poruzno (mislim na zadnji kraj) ali kada sam vidio gepek u brava i brave,odma sam znao sta mi je bolje + cetvera vrata
motor 1.6 mi je odlican,elastican,u 4 brzini normalno ides i 40 i 100 km/h,znaci nema stalnog saltanja i peglanja
potrosnja je oko 8 grad a otvoreno kako sam ja uspio testirati jednom je bilo oko 6.5 l
a onako ko voli da malo pritisne gas,samo neka ga zavrti preko 3500 obrtaja u minuti i eto zabave
stvarno fino auto za malo para
plin sekvent za moj motor kosta 1200 KM
-
Selmir_Tz
#23 Re: Fiat Bravo vs Punto
Moj auto ima obrtomjer, pojma nemam šta si ti vidio na PIK jer moj auto na PIK je imao samo jednu jedinu sliku koja je prikazivala auto spolja. Oglas sam sklonio jer mi je nešto iskrslo pa mi treba auto još nekih mjesec dana. Fiat Bravo 1.2 ne postoji sa 12V, samo verzija sa 16V. Motor od 1400 kubika je imao 12V a u Punto je išao motor od 1200 kubika i 8V i kasnije i 1.2 sa 16V (identičan kao kod Bravo)punta wrote:nisam sjedio u tvom bravu ali sam ga vidio na piku i vidio sma da nema obrtomjer
izgleda da si i servis sam uradio![]()
![]()
![]()
![]()
http://de.wikipedia.org/wiki/Fiat_Bravo
http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Punto
Ne razumijem čemu to podje+avanje, za koga ću drugog održavati auto ako neću za sebe? Imam porodičnog majstora kod kojeg cijela familija održava auta pa mi on radi održavanje, nisam automehaničar po struci.
-
ahasoho
#24 Re: Fiat Bravo vs Punto
Vozao Bravo 1.9 JTD 6 godina i nikad bolje auto nisam imao. Odrzavanje jeftino a pravo lijepo i atraktivno auto.
Punto s druge strane je auto druge kategorije. I mislim da je jeftinije od Bravoa.
Dalje, bravo je mnogo robustnije auto od Punta. E sad cuo sam da oni benzinci mnogo trose i vidio sam da se veoma jeftino prodaju. Tako da ako biras bas benzinca, mozda ipak bolje ici na Punta (samo zato jer o njemu nisam cuo nista lose).
Ali ako ikako mozes, uzmi Bravoa dizela. Ja sam svog 2000.god proljetos prodao za 4000KM, znaci da mu je sada mogla cijena jos pasti.
Punto s druge strane je auto druge kategorije. I mislim da je jeftinije od Bravoa.
Dalje, bravo je mnogo robustnije auto od Punta. E sad cuo sam da oni benzinci mnogo trose i vidio sam da se veoma jeftino prodaju. Tako da ako biras bas benzinca, mozda ipak bolje ici na Punta (samo zato jer o njemu nisam cuo nista lose).
Ali ako ikako mozes, uzmi Bravoa dizela. Ja sam svog 2000.god proljetos prodao za 4000KM, znaci da mu je sada mogla cijena jos pasti.
-
staradis
#25 Re: Fiat Bravo vs Punto
Ljudi mislim da nam zreba biti jasno da ipak pricamo o starijim autima, nije malo 13 godina
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2