Fiat Bravo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
JD
#1 Fiat Bravo
Sta znate o ovom autu? Naletio sam na jednog finog, pa reko da se malo raspitam da vidim kakav je auto opcenito, koje su mu mane, prednosti itd.? U pitanju je 1.6 16v motor.
- Kareem Abdul-Jabbar
Drugar moj kupio prije dvije godine (97g) ...Non stop neshto...
Skoro mu zupcasti preskocio-vishe od 1500 KM steta+ruke...
Problemi sa elektronikom.....
Sjecam se da je im'o problema da nabavi neki "specijalan" dio (moralo je iz Italije doci...ako si vani-onda ti nece predstavljati to problem....)
Prednji trap - katastrofa - malo - malo pa na kanal
I josh je bilo hiljade nekih sitnica
Jebga, mozda je on baksuz sa tim autom...valjda ces biti bolje srece....
Isti je takav 16v i 1.6...lijepo ide
Ovaj je usminkan sportskim spojlerima, klima, muzika-jedva ceka da ga se rijesi
Bas nije zadovoljan.....
-
JD
Cudi me da je imao toliko problema nisu valjda svi takvi heh. Znam da je to italijan nisu bas najpouzdaniji ali nisam bas cuo da konkretno Bravo ima nekih velikih problema.
Naravno provjeriti cu ja to dobro sve ako se odlucim da ga uzmem, jer uzeti auto koje ce se eventualno nesto kvariti mi je zadnje na pameti.
Htio sam ja Opel Tigru ali slabo ih ima ovdje na prodaju, a i skuplje su malo a nemam bas puno para, a Bravo mi se isto svidio i onda sam se raspitao za cijene i jeftiniji je od Tigre tako da bi mi to vise odgovaralo.
Danas ili sutra bi trebao da pogledam ovaj 1.6 16v uvezen iz Italije, presao oko 65.000 ima klimu alu felge i ostalu opremu. Ako mi se svidi moram ga detaljno provjeriti da li sve stima pa ga uzeti ako bog da heh.
Naravno provjeriti cu ja to dobro sve ako se odlucim da ga uzmem, jer uzeti auto koje ce se eventualno nesto kvariti mi je zadnje na pameti.
Htio sam ja Opel Tigru ali slabo ih ima ovdje na prodaju, a i skuplje su malo a nemam bas puno para, a Bravo mi se isto svidio i onda sam se raspitao za cijene i jeftiniji je od Tigre tako da bi mi to vise odgovaralo.
Danas ili sutra bi trebao da pogledam ovaj 1.6 16v uvezen iz Italije, presao oko 65.000 ima klimu alu felge i ostalu opremu. Ako mi se svidi moram ga detaljno provjeriti da li sve stima pa ga uzeti ako bog da heh.
-
MRAVOJED
jedan prijatelj ima bravo 1.4e (ja mislim da je ovako nešto) i svako malo je na servisu, te ovo, te ono....na kraju mu je majstor rekao da je baš njegov model najgori i da ga se treba zaobilaziti na kilometre.
o ostalim modelima ne znam ništa osim što i svi ostali....talijan
-
JD
Ma nije losa Calibra ali haj nadji jednu da valja kod nas? Ja sam vidio svega dvije-tri koje izgledaju ocuvane a ovo ostalo je uzas.RPM wrote:elektronika i podvozje jako lose ...... u stvari lose za nase puteve ...
... nego savjetovao bih ti opela calibru ...
Pored toga Calibra je vec staro auto i tesko je naci neku sa malom kilometrazom.
Znam da je taj 1.4 motor problematican dosta, i trosi previse za svoju snagu, a za 1.6 nisam cuo nista lose.MRAVOJED wrote:jedan prijatelj ima bravo 1.4e (ja mislim da je ovako nešto) i svako malo je na servisu, te ovo, te ono....na kraju mu je majstor rekao da je baš njegov model najgori i da ga se treba zaobilaziti na kilometre.
-
c4dinamit
pa imao sam priliku voziti njegovu "sestru" bravu 1.4 12V, sasvim solidno auto. ima dobar obrtni moment za svoje "litre" dobro povuce i ima dobar "sound"(koja papnska rijec) pri vecem broju obrtaja. bas mocni "zvrci" 
a susjed ima 1.6 16v, kaze da je super.... vuce kao ludo
i jos nesto....za te pare neces dobiti nigdje vise "dodatne" opreme i elektronskih pomagala
i jos nesto....za te pare neces dobiti nigdje vise "dodatne" opreme i elektronskih pomagala
- Qler
ma ako budes uzimao, obavezno kod nekog dobrog majstora. Inace, ne mora znaciti da se svi toliko kvare. Znam par ljudi sa Fiat-ima kojima se ne kvare kao sto se prica. Ja mislim da je to samo do odrzavanja (naravno ima tu i kvalitete) ali ako redovno odrzavas auto, nebi trebalo biti problema! Ni jedno auto ne moze po onom "peri-deri"!
-
JD
Ma to se podrazumijeva sve detaljno pregledati pa ako je sve ok onda uzeti. Ali eto onako se raspitujem da saznam malo vise o autu prije nego krenem u to.Qler wrote:ma ako budes uzimao, obavezno kod nekog dobrog majstora.
Vozio sam i ja seku Bravu ali 1.6 16v i zvuk je pravo mocan, jos nije bilo nista radjeno na motoru, mogu misliti kakav je kad se malo poboljsa sa auspuhom i zracnim filterom.pa imao sam priliku voziti njegovu "sestru" bravu 1.4 12V, sasvim solidno auto. ima dobar obrtni moment za svoje "litre" dobro povuce i ima dobar "sound"(koja papnska rijec) pri vecem broju obrtaja. bas mocni "zvrci"
-
ado-šampion
Brava/Bravo staje na cesti najčešće zbog pregrijavanja motora, čemu je uzrok kvar termostata ili (češće) progorio dihtung glave motora, koji u hrvatskog stoji oko 650 maraka. Puknuća zupčastog remena također su velika boljka, te ga treba zamijeniti već nakon 60000 km. Elektronika je naravno problematična, posebno ona koja upravlja motorom, a zna se desiti i kvar centralnog zaključavanja. Ako kupiš to auto nemoj jako lupati vratima jer se tada aktivira senzor sudara i prekida dovod goriva!
Kad ga ne budeš mogao upaliti prvo to provjeri.
Eto to kažu profesinalci. Koliko mi je poznato, ti sad voziš Corsu i da sam ja na tvojem mjestu ne bih je mijenjao za Bravo.
Eto to kažu profesinalci. Koliko mi je poznato, ti sad voziš Corsu i da sam ja na tvojem mjestu ne bih je mijenjao za Bravo.
-
ado-šampion
I još nešto: Brava 1.4 (80 KS) je na testu u Auto Bildu trošila 8,5 litara u prosjeku. Još jedan argument protiv...
-
JD
Pa nisam je ni mislio mjenjati, nego gledam sebi da uzmem neki auto, jer Corsu vozimo i ja i mama, tako da bi njoj ostala Corsa a meni eventualno taj drugi auto.ado-šampion wrote:Koliko mi je poznato, ti sad voziš Corsu i da sam ja na tvojem mjestu ne bih je mijenjao za Bravo.
btw hvala na informacijama.
-
FUAD
Auto je pravo smetlje negovorim ti bez veze nego sam poucen licnim iskustvom.
Kada kupujes fiata ili renaulta onada je najbolje da ga kupis novog.
Ako hoces dobro auto imam jednu 3cu golfa 1800cc ima klimu,centralnu bravu,abs.metalik crna,4 vrata,kodirano paljenje,alu felge bbc,svijetla za maglu.
Uradjen mu je servis kod mire noseta u ovlastenom servisu za w auto sam dovuko prije 4 mijeseca.
Kada kupujes fiata ili renaulta onada je najbolje da ga kupis novog.
Ako hoces dobro auto imam jednu 3cu golfa 1800cc ima klimu,centralnu bravu,abs.metalik crna,4 vrata,kodirano paljenje,alu felge bbc,svijetla za maglu.
Uradjen mu je servis kod mire noseta u ovlastenom servisu za w auto sam dovuko prije 4 mijeseca.
-
Tetka Hulija
Vidi, ja imam Bravo 1,9 TD. Ono sto ti mogu reci da je izuzetan za voznju. Udoban je fantasticno. Ne osjetis brzinu. Ima svakojake opcije dostizanja ugodjaja koji ti je potreban u voznji. Jak je ko zemlja. Jeste da mu treba redovno odrzavanje i da su dijelovi skuplji, ali je auto stvarno udobno i pouzdano na cesti. Jeste Talijan, ali ima cari i u tome. I nije uniforma, sto mi je veoma vazno. Kupi, vozi malo pa prodaj ako ti se ne svidja kako fercera.
-
Taurus
#16 da se prikljucim
Ja vozim Fiat Brava 1,4 12 V.
Ono što mogu reći za to auto je slijedeće. Napominjem da je kod mene vec dva mjeseca, 97. god 110000.
Dakle:
Kvalitetan ali tanak lim. Lako se udubljuje i krivi, ali ga vadi pocincanost tako da ne hrdja. Sa elektronikom nisam imao problema iako ima sve osim klime. Motor, istina, troši više nego daje. Kataloski u gradskoj voznji treba 9,2 l/100 km, dok je na otvorenom puno ekonomicniji te potrosnja iznosi 7,0 l/100. U prvoj i drugoj je poprilicno lijen dok se u trecoj pocinje osjecati prava snaga. Kvalitet materijala u kabini i nije za neku pohvalu ali ga vadi dizajn. Problem sa ovim modelom je bregasta osovina. Pri kupovini posebno obratiti pažnju na nju. U principu ukoliko je vozilo uredno servisirano, mislim, na urednu i blagovremenu promjenu preporucenog ulja (visokosintetsko), sa bregastom nema problema. Rijeci majstora! Servo dobar, kocnice i kvacilo solidni. Mjenjac je nesto duzeg hoda i na momenat podsjeca na igracku. Preciznost nije upitna. Sve u svemu simpatican talijan savrsenog dizajna, solidnih mogucnosti sa dosta serijske opreme. Cijena naspram kvaliteta opravdana.
Ono što mogu reći za to auto je slijedeće. Napominjem da je kod mene vec dva mjeseca, 97. god 110000.
Dakle:
Kvalitetan ali tanak lim. Lako se udubljuje i krivi, ali ga vadi pocincanost tako da ne hrdja. Sa elektronikom nisam imao problema iako ima sve osim klime. Motor, istina, troši više nego daje. Kataloski u gradskoj voznji treba 9,2 l/100 km, dok je na otvorenom puno ekonomicniji te potrosnja iznosi 7,0 l/100. U prvoj i drugoj je poprilicno lijen dok se u trecoj pocinje osjecati prava snaga. Kvalitet materijala u kabini i nije za neku pohvalu ali ga vadi dizajn. Problem sa ovim modelom je bregasta osovina. Pri kupovini posebno obratiti pažnju na nju. U principu ukoliko je vozilo uredno servisirano, mislim, na urednu i blagovremenu promjenu preporucenog ulja (visokosintetsko), sa bregastom nema problema. Rijeci majstora! Servo dobar, kocnice i kvacilo solidni. Mjenjac je nesto duzeg hoda i na momenat podsjeca na igracku. Preciznost nije upitna. Sve u svemu simpatican talijan savrsenog dizajna, solidnih mogucnosti sa dosta serijske opreme. Cijena naspram kvaliteta opravdana.
-
JD
Koje godiste, koliko je presao?FUAD wrote: Ako hoces dobro auto imam jednu 3cu golfa 1800cc ima klimu,centralnu bravu,abs.metalik crna,4 vrata,kodirano paljenje,alu felge bbc,svijetla za maglu.
Nije da ne volim Golfove ali ne bih kupovao polovnog jer su dosta skuplji u odnosu na druga auta, recimo za takvu tricu mozes uzeti mladje, sa manjom kilometrazom i vise opreme i ono sto je najbitnije, nista losije auto od tog Golfa.
@Tetka Hulija i Taurus, hvala na informacijama
- Qler
za pare koje das za golfa mozes kupiti auto
:D:D:D:D
meni se mnogo svidja ford focus, opel vecta, astra, megan cuope.
To su neka auta u priblizno toj cjenovnoj kategoriji, mozda su neka skuplja, o kojima bih ja razmisljao kada bih kupovao sebi auto. I imali izzetak, Honda CRX
:D:D:D

meni se mnogo svidja ford focus, opel vecta, astra, megan cuope.
To su neka auta u priblizno toj cjenovnoj kategoriji, mozda su neka skuplja, o kojima bih ja razmisljao kada bih kupovao sebi auto. I imali izzetak, Honda CRX
-
JD
Ma dobro sad ta su auta 10.000-15.000 KM, a kad bih imao recimo 15-20 hiljada kupio bih Astru Coupe meni se to auto nenormalno svidja heh.Qler wrote: meni se mnogo svidja ford focus, opel vecta, astra, megan cuope.
To su neka auta u priblizno toj cjenovnoj kategoriji, mozda su neka skuplja
PS bio je na autopijaci u nedjelju Megan Coupe dizel, zuti ne znam tacno sta je imao od opreme ali sigurno je imao sve bitno, oko 13.000 KM
-
ado-šampion
Zaobiđi Megane I. Najkvarljiviji auto u Renaultovoj istoriji!