FIAT 500

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Gray

Post by Gray »

shadow wrote:Dobro izgleda ali je pljacka. Ne znam ko im je target ali sa ovim cijenama se nece bas dobro provesti. Premalen je da bi bio porodicni auto a preskup da bi bio dostupan studentima. Vjerovatno ce ga kupovati hadze kolekcionari i slicno ali ne vjerujem da ce zabari napraviti bum. Iako ima dosta dodirnih tacaka s minijem, meni je ipak mini ljepsi i robusniji.

Cijela godišnja proizvodnja je već raspordata, proglašen je za auto godine u Evropi, tako da su već napravili bum i nemaju problema sa prodajom.
sulesavic

Post by sulesavic »

shadow wrote:Premalen je da bi bio porodicni auto...
A premalen je i da bude yebaèki, da prostite...
shadow

Post by shadow »

Gray wrote:
shadow wrote:Dobro izgleda ali je pljacka. Ne znam ko im je target ali sa ovim cijenama se nece bas dobro provesti. Premalen je da bi bio porodicni auto a preskup da bi bio dostupan studentima. Vjerovatno ce ga kupovati hadze kolekcionari i slicno ali ne vjerujem da ce zabari napraviti bum. Iako ima dosta dodirnih tacaka s minijem, meni je ipak mini ljepsi i robusniji.

Cijela godišnja proizvodnja je već raspordata, proglašen je za auto godine u Evropi, tako da su već napravili bum i nemaju problema sa prodajom.
sta znaci godisnja proizvodnja, o kakvoj cifri pricamo?
Gray

Post by Gray »

shadow wrote:
Gray wrote:

sta znaci godisnja proizvodnja, o kakvoj cifri pricamo?

Čini mi se da sam čitao da je već naručeno oko 60 hiljada samo iz italije i francuske i da će se ići na proširenje kapaciteta tvornice gdje se proizvodi, tako da će uskoro moći proizvoditi oko 140.000 godišnje.
beco

Post by beco »

Fiat trenutno razvija novi malolitražni benzinski motor sa turbo punjačem (Multiair Turbo engine), koji će se već od 2009. godine ugrađivati u automobile A segmenta, odnosno Fiat Pandu i novi Fiat 500 (kasnije će se ugrađivati i u veći Fiat Grande Punto). Najzanimljiviji je podatak da novi turbo benzinac u varijantama sa 700 i 900 kubika ima samo dva cilindra. Varijanta sa 700 kubika razvija 81KS i 125Nm (emisija CO2 mu iznosi manje od 100 g/km), dok će se veći od 0,9 litra praviti u dve verzije; slabijoj sa 90KS i jačoj od 110KS i minimum 160Nm obrtnog momenta. Po najavama iz Fiata, novi dvocilindraš će imati za 20% manju potrošnju od nekog uporedivog atmosferskog 1,2 litarskog benzinca.Fiat trenutno razvija novi malolitražni benzinski motor sa turbo punjačem (Multiair Turbo engine), koji će se već od 2009. godine ugrađivati u automobile A segmenta, odnosno Fiat Pandu i novi Fiat 500 (kasnije će se ugrađivati i u veći Fiat Grande Punto). Najzanimljiviji je podatak da novi turbo benzinac u varijantama sa 700 i 900 kubika ima samo dva cilindra. Varijanta sa 700 kubika razvija 81KS i 125Nm (emisija CO2 mu iznosi manje od 100 g/km), dok će se veći od 0,9 litra praviti u dve verzije; slabijoj sa 90KS i jačoj od 110KS i minimum 160Nm obrtnog momenta. Po najavama iz Fiata, novi dvocilindraš će imati za 20% manju potrošnju od nekog uporedivog atmosferskog 1,2 litarskog benzinca.

WOW, zadivljen sam iz koje kubikaze toliko snage. Mislim mozda je fiatu kvalitet malo slabiji(ili je to steriotip) ali su medu najboljima kod razvoja motora, po mome misljejnu mozda cak odmah iza BMW i MB. i ne, ne simpatisem FIAT. :-D
johntra

Post by johntra »

pa što se tiče motora i njihovog razvoja, Fiat već uveliko grabi naprijed..poznato je da je 1,3JTD motor proglašen najboljim u klasi motora do 1,4...priprema se novi V6 dizel, mali turbo motori postaju stvarnost, onda još jedan dizelski dragulj od 180 tj. 190 konja...
Post Reply