sarajevoxxxx wrote:emra_a wrote:ima masa zanimljivih lokalnih obicaja oko dzenaze,,ali ovo mi je nekako bilo najcudnije
Nedavno sam prisustvovao jednoj dženazi u Cazinu. Nigdje nisam vidio više običaja nego tamo. Recimo imaju neka mala drvca velićine tridesetak centi na njega stave bijelu maramu i jedan postave kod nogu mejita-umrle osobe a drugi kod glave. Onda poljeva se zemlja sa vodom nakon što se zakopa mejit, zatim postoje neki određeni busenovi zemlje koji se zadnji stavljaju, onda kad se mejit položi u kabur prethodno tri čvora kojima su čefini bili zamotani odvezuju se polako jedan po jedan....
Ja mislim da se gotov pa u citavoj BiH poljeva zemlja vodom nakon sto se mejt zakopa, a t o je prije sve radi toga da se zemlja ne osipa i da basluci lakse ulegnu u zemlju, takodje cini mi se da se busjenovi izdvoje pa se na kraju poredaju, a sto se tice ta tri cvora koja se odvezuju, mislim da o tome imaju i hadisi...
ima i obicaji da kad neko umre, i kad se pokrije ta osoba oda se uzme gurmencic zemlja, napravi mala kugla i stavi na preko pokrivaca na pojas umrle osobe!