Fez na tabutu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
emra_a

#1 Fez na tabutu

Post by emra_a »

odakle ta tradicija potice?(s obzirom da ovo vidjam samo u SA,,nigdje drugo)

Image

Image
emra_a

#2 Re: Fez na tabutu

Post by emra_a »

?
turban

#3 Re: Fez na tabutu

Post by turban »

emra_a wrote:?
Mozda iz Maroca... :?
travar

#4 Re: Fez na tabutu

Post by travar »

emra_a wrote:?
Ma nemoj se ti ništa brinuti, neće tebi stavljati :D
Last edited by travar on 24/08/2008 17:00, edited 1 time in total.
emra_a

#5 Re: Fez na tabutu

Post by emra_a »

Mozda iz Maroca...
moze biti :roll: :-)
Bosanac sa dna kace

#6 Re: Fez na tabutu

Post by Bosanac sa dna kace »

bilo je to prije i u ostalim dijelovima BiH....to je valjda da se zna da ja preminula osoba muško, kad je žensko stavlja se marama kolko ja znam...
emra_a

#7 Re: Fez na tabutu

Post by emra_a »

ima masa zanimljivih lokalnih obicaja oko dzenaze,,ali ovo mi je nekako bilo najcudnije
Bosanac sa dna kace

#8 Re: Fez na tabutu

emra_a wrote:ima masa zanimljivih lokalnih obicaja oko dzenaze,,ali ovo mi je nekako bilo najcudnije
Najcudnije???? :shock:
sarajevoxxxx

#9 Re: Fez na tabutu

Post by sarajevoxxxx »

emra_a wrote:ima masa zanimljivih lokalnih obicaja oko dzenaze,,ali ovo mi je nekako bilo najcudnije
Nedavno sam prisustvovao jednoj dženazi u Cazinu. Nigdje nisam vidio više običaja nego tamo. Recimo imaju neka mala drvca velićine tridesetak centi na njega stave bijelu maramu i jedan postave kod nogu mejita-umrle osobe a drugi kod glave. Onda poljeva se zemlja sa vodom nakon što se zakopa mejit, zatim postoje neki određeni busenovi zemlje koji se zadnji stavljaju, onda kad se mejit položi u kabur prethodno tri čvora kojima su čefini bili zamotani odvezuju se polako jedan po jedan....
IBM

#10 Re: Fez na tabutu

Post by IBM »

emra_a wrote:odakle ta tradicija potice?(s obzirom da ovo vidjam samo u SA,,nigdje drugo)

Image

Image
Ocigledno se tek odskoro vrtis u muslimanskom drustvu. Ovaj obicaj se nalazi svugdje u BiH, naravno cim nije obavezan, ne vidi se na svim dzenazama. A Krajina je prica za sebe.
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Fez na tabutu

sarajevoxxxx wrote:
Nedavno sam prisustvovao jednoj dženazi u Cazinu. Nigdje nisam vidio više običaja nego tamo. Recimo imaju neka mala drvca velićine tridesetak centi na njega stave bijelu maramu i jedan postave kod nogu mejita-umrle osobe a drugi kod glave. Onda poljeva se zemlja sa vodom nakon što se zakopa mejit, zatim postoje neki određeni busenovi zemlje koji se zadnji stavljaju, onda kad se mejit položi u kabur prethodno tri čvora kojima su čefini bili zamotani odvezuju se polako jedan po jedan....
Ja mislim da se gotov pa u citavoj BiH poljeva zemlja vodom nakon sto se mejt zakopa, a t o je prije sve radi toga da se zemlja ne osipa i da basluci lakse ulegnu u zemlju, takodje cini mi se da se busjenovi izdvoje pa se na kraju poredaju, a sto se tice ta tri cvora koja se odvezuju, mislim da o tome imaju i hadisi...
ima i obicaji da kad neko umre, i kad se pokrije ta osoba oda se uzme gurmencic zemlja, napravi mala kugla i stavi na preko pokrivaca na pojas umrle osobe!
mojgrad

#12 Re: Fez na tabutu

Post by mojgrad »

valjda je fes a ne fez :shock:
Bosanac sa dna kace

#13 Re: Fez na tabutu

mojgrad wrote:valjda je fes a ne fez :shock:
mnogi ''edukovani'' M92 to ne znaju
Post Reply