feudalizam

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ONA39

#1 feudalizam

Post by ONA39 »

Zasto je feudalizam vojni,zasto politicki i zasto gospodarski ?
Ako moze neko da mi odgovori pojedinacno ....hvala unaprijed!!!
duboka_misao

#2 Re: HITNO POTREBNA POMOC !!!!

Post by duboka_misao »

ya kontam naka tema...cuj hitno treba pomoc ...culi kad za google ?
ONA39

#3 Re: HITNO POTREBNA POMOC !!!!

Post by ONA39 »

NARAVNO DA SAM CULA,ALI TU NEMA NISTA POSEBNO A NI DETALJNO...U SVAKOM SLUCAJU HVALA!

duboka_misao wrote:ya kontam naka tema...cuj hitno treba pomoc ...culi kad za google ?
ružmarin-a

#4 Re: HITNO POTREBNA POMOC !!!!

Post by ružmarin-a »

ONA39 wrote:Zasto je feudalizam vojni,zasto politicki i zasto gospodarski ?
Ako moze neko da mi odgovori pojedinacno ....hvala unaprijed!!!
Je li ti to treba za neki esej ili kao odgovori na pitanja za test?

Ja bih po sjećanju rekla da su sva 3 elementa međusobno povezanja i uslovljena. Zašto, zato što feudalizam potiče od feuda-posjeda,
moćnici imaju posjede, za to im treba jaka vojna sila kako bi ih širili i branili od napada drugih koji imaju isto tako velike zalogaje, pretenzije na tuđe feude.

Politički - jer se na osnovu veličine i moći, stečene posjedom dodijeljuju titule od strane vladajuće klase, pa se napreduje na ljestvici, i ti feudalci u zavisnosti od stepena titule i pozicije na ljestvici su angažovani u političkom zbivanju, te ih kralj povremeno preko svojih činovnika saziva...

privredni - obrađuju zemlju kmetovi za feudalce i onda im daju većinu svojih prihoda i prinosa (ljetine :D : žita, voća...), ođe se krije začetak poreza, pa zato gospodarski

eto sad ti meni reKni je li najbolja bosanska riječ za gospodarstvo privreda ili ekonomija, malo be to buni nako :oops:
ja bih rekla privreda...

E tako bih ja napisala i odgovorila da me neko u po bijela dana sretne na ulici i upita

Sa srećom!
Post Reply