Zasto je feudalizam vojni,zasto politicki i zasto gospodarski ?
Ako moze neko da mi odgovori pojedinacno ....hvala unaprijed!!!
feudalizam
-
duboka_misao
#2 Re: HITNO POTREBNA POMOC !!!!
ya kontam naka tema...cuj hitno treba pomoc ...culi kad za google ?
-
ONA39
#3 Re: HITNO POTREBNA POMOC !!!!
NARAVNO DA SAM CULA,ALI TU NEMA NISTA POSEBNO A NI DETALJNO...U SVAKOM SLUCAJU HVALA!
duboka_misao wrote:ya kontam naka tema...cuj hitno treba pomoc ...culi kad za google ?
- ružmarin-a
#4 Re: HITNO POTREBNA POMOC !!!!
Je li ti to treba za neki esej ili kao odgovori na pitanja za test?ONA39 wrote:Zasto je feudalizam vojni,zasto politicki i zasto gospodarski ?
Ako moze neko da mi odgovori pojedinacno ....hvala unaprijed!!!
Ja bih po sjećanju rekla da su sva 3 elementa međusobno povezanja i uslovljena. Zašto, zato što feudalizam potiče od feuda-posjeda,
moćnici imaju posjede, za to im treba jaka vojna sila kako bi ih širili i branili od napada drugih koji imaju isto tako velike zalogaje, pretenzije na tuđe feude.
Politički - jer se na osnovu veličine i moći, stečene posjedom dodijeljuju titule od strane vladajuće klase, pa se napreduje na ljestvici, i ti feudalci u zavisnosti od stepena titule i pozicije na ljestvici su angažovani u političkom zbivanju, te ih kralj povremeno preko svojih činovnika saziva...
privredni - obrađuju zemlju kmetovi za feudalce i onda im daju većinu svojih prihoda i prinosa (ljetine
eto sad ti meni reKni je li najbolja bosanska riječ za gospodarstvo privreda ili ekonomija, malo be to buni nako
ja bih rekla privreda...
E tako bih ja napisala i odgovorila da me neko u po bijela dana sretne na ulici i upita
Sa srećom!