FETVA na Zapadnom Krajinom!?

Post Reply
trlica

Post by trlica »

IZVANZEMALJAC wrote:
cyprus wrote:Muslimani pristalice Abdića jesu izdali Bosnu i Hercegovinu, ali ne znam po čemu su izdali islam? Po čemu su oni krivovjerni, a ovi koji su bili u ABiH pravovjerni? Volio bih da mi to neko može valjano rastumačit.
Jedini meni poznati razlog je da se muslimani ne smiju boriti protiv muslimana (ubijati jedne druge) brez dobrog razloga. To što su babini glupi i naivni nije dobar razlog da su se odvajali.

ja pito jednog cudo pametnog covjeka,mozes li se ti odvojiti od sebe,veli,ne mogu.
in33sa

Post by in33sa »

A odnosi li se ova fetva i na sve one koji su `90 godine dali glas za Fikreta Abdica na prvim demokratskim izborima???

S obzirom da je tada Fikret Abdic dobio daleko vise glasova od Alije Izetbegovica, to bi bila zanimljiva situacija...
kijameta

Post by kijameta »

bonik wrote:Fikret je za razliku od Alije omogucio hiljadama krajisnika radno mjesto i podignuo je na noge nekad jako siromasnu Cazinsku krajinu dok je Alija trunuo u nekom zatvoru mastajuci o Islamu.Alija je vrlo dobro znao ko su cetnici i Srbija i namjerno je gurnuo goloruki narod u rat protiv zvijeri.U njemu nije bilo uopste nikakve pameti niti politicke lukavosti.Ceric je sramota za Islamsku zajednicu jer taj covjek se bas zahvaljujuci ratu obogatio na veliko.Fikret jeste pogresio osnivajuci pokrajinu zapadna bosna ali opet to nije ucinio da zavadja narod vec da ga izvuce iz rata.Oruzane sukobe u krajini nisu pocele fikretove pristalice vec peti korpus i mudžehadini.U drugoj autonomiji Fikret je napravio jos vecu glupost i udruzio se sa cetnicima i za to treba da odgovara.Drago mi je da je Suljo Krajic koji je kao pripadnik petog korpusa pilio svojim komsijama kladuscanima glave pilom i mucio ih na razne nacine zavrsio nakon toliko godina u zatvoru a sve se vrijeme setao po Kladusi kao nekakav gospodin.Trenutno njegovi ratni prijatelji i zlocinci bjeze iz Krajine bojeci se snage zakona.Ne branim uopste Fikreta jer i on je napravio velike gluposti ali opet su njegove pogreske manje od onih koje je napravio Alija.
Krajinu su digli Pozderci na noge,kad je Agrokomerc krenuo,Abdic je bio presitan igrac,da bi ista odlucivao.
Normalno da je 5 korpus poceo oruzane sukobe,to im je bila vojnicka i ljudska duznost ,da nisu mozda trebali gledati izdajnike,kako suruju sa cetnicima i nista ne poduzeti.
Mada ne volim Cerica ali ono nimalo,sada kada sam saznao da je bacio fetvu na abdicevce,mi je prvi put simpatican,jos da baci na njih i kugu i koleru i 20-ak drugih epidemija,jos bi ga i zavolio.
frakson

Post by frakson »

Pa Fiko je prvi predsednik BiH kako je Ajia doseo na vlast to je za drugu temu, i Fiki je isao manjom linijom otpora (ekonmskom)

Sto se tice Ef. Cerica prvo bi trebali da ga pitaju gdja le lova iz bivse kase iz bivse drzave (jugoslavuje) pa od kud mu milion maraka na granici naden itd. pa neka ostavlja Fetve i kojekakva - suzdrzat cu se - e o tome ga nitko ne pita ?
ImageImage
trlica

Post by trlica »

in33sa wrote:A odnosi li se ova fetva i na sve one koji su `90 godine dali glas za Fikreta Abdica na prvim demokratskim izborima???

S obzirom da je tada Fikret Abdic dobio daleko vise glasova od Alije Izetbegovica, to bi bila zanimljiva situacija...
kazu da ce je prosiriti na sve koji su glasali za Fikreta Abdica.
boergoat

Post by boergoat »

bonik wrote:Fikret je za razliku od Alije omogucio hiljadama krajisnika radno mjesto i podignuo je na noge nekad jako siromasnu Cazinsku krajinu dok je Alija trunuo u nekom zatvoru mastajuci o Islamu.Alija je vrlo dobro znao ko su cetnici i Srbija i namjerno je gurnuo goloruki narod u rat protiv zvijeri.U njemu nije bilo uopste nikakve pameti niti politicke lukavosti.Ceric je sramota za Islamsku zajednicu jer taj covjek se bas zahvaljujuci ratu obogatio na veliko.Fikret jeste pogresio osnivajuci pokrajinu zapadna bosna ali opet to nije ucinio da zavadja narod vec da ga izvuce iz rata.Oruzane sukobe u krajini nisu pocele fikretove pristalice vec peti korpus i mudžehadini.U drugoj autonomiji Fikret je napravio jos vecu glupost i udruzio se sa cetnicima i za to treba da odgovara.Drago mi je da je Suljo Krajic koji je kao pripadnik petog korpusa pilio svojim komsijama kladuscanima glave pilom i mucio ih na razne nacine zavrsio nakon toliko godina u zatvoru a sve se vrijeme setao po Kladusi kao nekakav gospodin.Trenutno njegovi ratni prijatelji i zlocinci bjeze iz Krajine bojeci se snage zakona.Ne branim uopste Fikreta jer i on je napravio velike gluposti ali opet su njegove pogreske manje od onih koje je napravio Alija.
Pa covjece ti uopste ne treba da se izvinjavas, potpuno je ocito da ti Fikreta ne branis. Koliko vidim ti ne branis ni cetnike ni Srbiju.... Iz koje rupe si se ti izvukao ?
Npr, ja sam imao (ne)srecu da budem pripadnik petog korpusa i do decembra 1995 nikada nisam ocima vidio mudzahedina. Mozda su bili nevidljivi infiltrirani u nasim redovima. Cuo sam da su usred rata neka trojica arapa preko SAO Krajine dosla u 505 Buzimsku brigadu ali su nakon par mjeseci nestali bez traga jer tamo nisu mogli realizirati nista od svojih nauma i borci su ih uglavnom ismijavali. Dakle, ti ili lazes ili si poluinformisan.
I sta je nekome cudno ako je Peti korpus zapoceo vojna dejstva protiv odmetnika? Pa 5 korpus je bio legalna vojna sila tadasnje Republike BiH i izvrsavao je naredbu Predsjednika predsjednistva da se na teritoriji zapadne bosne uspostavi ustavni poredak i sprijeci njegovo dalje rusenje. Pa to nije tajna, naredba je bila javna, emitovana na radiju BiH, ja sam je slusao i svi drugi su je mogli cuti.
No, ja se nakon ovog tvog posta pitam kako ti uopste funkcioniras, odakle ti takva beautifull mind, kako si uopste naucio da koristis alate na ovom forumu? :x :x :x
trlica

Post by trlica »

boergoat wrote:
Pa covjece ti uopste ne treba da se izvinjavas, potpuno je ocito da ti Fikreta ne branis. Koliko vidim ti ne branis ni cetnike ni Srbiju.... Iz koje rupe si se ti izvukao ?
Npr, ja sam imao (ne)srecu da budem pripadnik petog korpusa i do decembra 1995 nikada nisam ocima vidio mudzahedina. Mozda su bili nevidljivi infiltrirani u nasim redovima. Cuo sam da su usred rata neka trojica arapa preko SAO Krajine dosla u 505 Buzimsku brigadu ali su nakon par mjeseci nestali bez traga jer tamo nisu mogli realizirati nista od svojih nauma i borci su ih uglavnom ismijavali. Dakle, ti ili lazes ili si poluinformisan.
I sta je nekome cudno ako je Peti korpus zapoceo vojna dejstva protiv odmetnika? Pa 5 korpus je bio legalna vojna sila tadasnje Republike BiH i izvrsavao je naredbu Predsjednika predsjednistva da se na teritoriji zapadne bosne uspostavi ustavni poredak i sprijeci njegovo dalje rusenje. Pa to nije tajna, naredba je bila javna, emitovana na radiju BiH, ja sam je slusao i svi drugi su je mogli cuti.
No, ja se nakon ovog tvog posta pitam kako ti uopste funkcioniras, odakle ti takva beautifull mind, kako si uopste naucio da koristis alate na ovom forumu? :x :x :x
kratko i jasno..

trojica Arapa,

mnogo,mnogo vise,nisi dobro informisan

iz koje su drzave bili ovi Arapi.

ko ih je pobio i opljackao mrtve,

ko ih je odveo na hrvatsku stranu i pravo u minsko polje.

ko je napao u rano zimsko jutro na srpske polozaje i ubio 29 cetnickih vojnika.

mudzahedini i niko drugi.

ali zao mi sto nisu imali srecu pri povratku odakle su i dosli.
Rottweiler

Post by Rottweiler »

Odavno nisam posjecivao ovaj forum i nakon toliko vremena dodjem i nadjem ovoliku glupost. Ovoj gluposti nema kraja. Pretpostavljam momak da si iz VK jer vam je babo dao kruh, a kako vam ga je dao. Zavrsis 8. razreda a dosta njih i 4. i babo kaze evo ti njiva evo ti koke radi imas kruh. Vi glupi naravno prihvatate, jebo skolu i ostale derivate. E ba imas poso sa cetiri razreda ili osam razreda osnovne skole. AFERIM BABO. Tako vas je unazadio i zaglupio da vam nije bilo ravnih na Balkanu. Taj isti babo da vam je zelio dobro dao bi poso vasim ocevima a ne i vama djeci nego bi vas skolovao, ali jarane njemu nisu bili potrebni skolovani ljudi, ne njemu su trebali nepismeni seljaci da moze njima da diriguje. Uzeo vam je najbolju zemlju koju ste imali. Dali ste je babi bagatela. Babu odvedose u zatvor. Vi ga spektakularno iz Bihaca do Kladuse dovedoste nazad, po tepisima perzijskim je babo gazio. Ja sam ubjedjen da je to sve dio plana velikosrpske masinerije koji su pripremali teren i imali su odlicnog covjeka za to i jos bolje podrucje kojim su uspjeli da zavladaju. Dobro se sjecam pred sami rat u hotelu u B.Krupi je bila organizovana neka proslava u svezi sa nekom godisnjicom rodjenja rahmetli Dzemaludina Causevica i tu je bio babo. Nakon vecere se je ucila dova i fatiha, babo je i tu pokazao da nije musliman nego da je krmak. Dok su svi ucili fatihu on je ko krme oborio ruke i smjeskao se. Dabogda mu se tjelo raspadalo 30 godina u zatvoru i bolnu smrt da okusi za sve ono zlo koje je nanio ponosnim krajisnicima.
kijameta

Post by kijameta »

trlica wrote:
kijameta wrote:
Krajinu su digli Pozderci na noge,kad je Agrokomerc krenuo,Abdic je bio presitan igrac,da bi ista odlucivao.
Normalno da je 5 korpus poceo oruzane sukobe,to im je bila vojnicka i ljudska duznost ,da nisu mozda trebali gledati izdajnike,kako suruju sa cetnicima i nista ne poduzeti.
Mada ne volim Cerica ali ono nimalo,sada kada sam saznao da je bacio fetvu na abdicevce,mi je prvi put simpatican,jos da baci na njih i kugu i koleru i 20-ak drugih epidemija,jos bi ga i zavolio.
kijameta pa ti si rodjak Davidovica i on kaze;bogdom da je Mladic pobio sve muslimane.

da ti nisi KOSIN.
Cetnici su neprijatelji,ustase su neprijatelji i pomalo izdajnici ali abdicevci nisu neprijatelji,oni su samo izdajnici.A na nasoj balkanskoj skali vrijednosti,svaki izdajnik je hiljadu puta mrskiji od najgoreg neprijatelja.Jedna od stvari za kojom cu cijeli zivot zaliti je sto na kundak nisam stigao urezati nijednu recku najmrzih stvorova na zemlji-izdajnika.
guest916

Post by guest916 »

Cetnici su neprijatelji,ustase su neprijatelji i pomalo izdajnici ali abdicevci nisu neprijatelji,oni su samo izdajnici.A na nasoj balkanskoj skali vrijednosti,svaki izdajnik je hiljadu puta mrskiji od najgoreg neprijatelja.Jedna od stvari za kojom cu cijeli zivot zaliti je sto na kundak nisam stigao urezati nijednu recku najmrzih stvorova na zemlji-izdajnika.[/quote]

Kako mozes ustase nazivati ''pomalo izdajnicima?'' To njih vrijedja.
Oni su samo neprijatelji i to su uvijek i bili.
A sto se tice Abdicevih. Oni su nasjeli kao i svi mi.
smayo

Post by smayo »

Bilo je prosle godine u Danima o odnosu korpusasa prema djeci autonomasa. Zalosno i sramotno.
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

@trlica i @frakson opomena!
StarScream

Post by StarScream »

guest916 wrote: A sto se tice Abdicevih. Oni su nasjeli kao i svi mi.
A na sta smo to mi nasjeli? Ako mislis na lazno bratstvo i jedinstvo, e tu si u pravu! Tu naivnost smo kasnije skupo platili. Ucitelji te lazne parole su nas strogo kaznili jer smo bili dobri - predobri ucenici. Mi nismo imali drugog izbora osim braniti se. O kakvom nasijedanju pricas? :oops: :roll:

@Smayo, kad se spominje 5 Korpus, ustane se!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kijameta wrote:
Danas, poslije svega, nisam vise siguran ko je u stvari saradjivao sa cetnicima - Abdic ili Izetbegovic?
Ili mozda jesam? :oops:

Ono sto znam sa sigurnoscu je da su i oni koji su krenuli za Abdicem a i oni koji krenuse za Izetbegovicem - ostavljeni na vjetrometini!
Niti su se oni prvi izborili za neku svoju autonomiju niti je ovima drugima ostalo i R od Republike za koju su ratovali.

Ono sto im je ostalo je da i danas zive u istom filmu i prepucavaju se oko istih stvari koje, kao sto rekoh, odavno na djubristu zavrsise!
harač

Post by harač »

lady midnight wrote:
osa wrote:Šta je to točno fetva, da li je to nešto kao kletva, na što se može odnositi i koga obavezuje.
fetva je ustvari vjersko mishljenje o jednom odredjenom problemu, izdato od strane struchnjaka za islamsko pravo koji do donoshenja odluke dolazi putem nekoliko priznatih metoda evaluacije vjerskih izvora odnosno izvedenih pravnih propisa.
klasichna fetva se sastoji od upita i odgovora, a onaj koji izdaje fetvu, tj. odgovara, zove se muftija (mufti). jedan (jako :D) pojednostavljen primjer: nekoga interesuje da li je muslimanima dozvoljeno jesti meso iz mesare u kojoj se prodaje svinjetina (ovo samo navodim kao primjer). onda muftija evaluira propise koji se odnose na to pitanje, pogleda u pravne knjige (vecinom iz svoje pravne shkole, ali odavno je uobichajeno da se u obzir uzmu i druge pravne shkole), i na kraju donese mishljenje.
no, kod nas je rijech "muftija" u medjuvremenu postala oznaka za odredjeni polozhaj u hijerarhiji IZe, tj. muftije su predstavnici islamske zajednice na odredjenom podruchju.

klasichna fetva u sunitskim pravnim shkolama nije obavezujuca, obavezujuca je presuda kadije (u chijem radu muftija mozhe posluzhiti kao savjetodavac). prema tome, fetva po sherijatu nije isto shto i presuda niti ima status presude.
no, u institucionaliziranim vjerskim zajednicama, u kojima se usprkos islamskoj zabrani principa svecenstva razvio svecenicki stalezh, pogotovo u onima gdje su muftije vezane uz drzhavu kao dio pravnog sistema (kao shto je bio sluchaj naprimjer u osmanskom carstvu), fetva postaje obavezujuce pravno mishljenje kad se izda od strane muftije koji se priznaje kao pravni autoritet.

ovo shto navedoh vazhi - valjda to ne moram naglashavati - u sluchaju da je sherijat na vlasti kao pravni sistem.
i kod nas naravno ima josh uvijek fetvi, koje se (opet naravno :D) donose u skladu sa sherijatom, ali one nisu niti mogu biti pravno obavezujuce; sherijatski propisi kod nas su u medjuvremenu stekli status moralnih i vjerskih normi, a ne zakonski validnih mogucnosti sankcioniranja.

eto, osa, nadam se da je sad jasnije, barem shto se tiche koncepta fetve :D
wow jako informativno... zato valjda nije bilo potrebno ono Bakirovo pitanje "kako ukidati fetvu", ako je ona u osnovi neobavezujuća (osim kod nas)...
kijameta

Post by kijameta »

guest916 wrote:Cetnici su neprijatelji,ustase su neprijatelji i pomalo izdajnici ali abdicevci nisu neprijatelji,oni su samo izdajnici.A na nasoj balkanskoj skali vrijednosti,svaki izdajnik je hiljadu puta mrskiji od najgoreg neprijatelja.Jedna od stvari za kojom cu cijeli zivot zaliti je sto na kundak nisam stigao urezati nijednu recku najmrzih stvorova na zemlji-izdajnika.

Kako mozes ustase nazivati ''pomalo izdajnicima?'' To njih vrijedja.
Oni su samo neprijatelji i to su uvijek i bili.
A sto se tice Abdicevih. Oni su nasjeli kao i svi mi.[/quote]
Ustaska ideologija,koju je HOS do nekaznjenog ubistva Blaza Kraljevica,provodio na terenu je uvijek isticala,cjelovitost BiH i bratstvo,slogu i povjerenje izmedzu bosnjackog i hrvatskoga naroda.A sta su od toga poslije napravili hercegovacki skripari i sverceri smo vidjeli.Pripadnik HVO nije ustasa,on je jad.
@Vodenjak
Malo si se zajebao sa tim smetlistem istorije,ima nas jos puno koji isto mislimo i isto bi radili kao 92,ima nas i vise.Na tvoju zalost,ideja BiH ce na kraju pobijediti,mada ce trebati vremena ali ovo je hiljadugodisnja zemlja,za nju 20-40 godina nista ne znaci.
A kad se 5 Korpus pomene,pa naravno da je ustajanje obavezno.
Fraza,kada se nesto dobro izvede i uradi,da se kaze;Razbio sam te k'o 5 Korpus rs :D :D :D je usla vec u narodnu poslovicu.
osa

Post by osa »

lady midnight wrote:
osa wrote:Šta je to točno fetva, da li je to nešto kao kletva, na što se može odnositi i koga obavezuje.
fetva je ustvari vjersko mishljenje o jednom odredjenom problemu, izdato od strane struchnjaka za islamsko pravo koji do donoshenja odluke dolazi putem nekoliko priznatih metoda evaluacije vjerskih izvora odnosno izvedenih pravnih propisa.
klasichna fetva se sastoji od upita i odgovora, a onaj koji izdaje fetvu, tj. odgovara, zove se muftija (mufti). jedan (jako :D) pojednostavljen primjer: nekoga interesuje da li je muslimanima dozvoljeno jesti meso iz mesare u kojoj se prodaje svinjetina (ovo samo navodim kao primjer). onda muftija evaluira propise koji se odnose na to pitanje, pogleda u pravne knjige (vecinom iz svoje pravne shkole, ali odavno je uobichajeno da se u obzir uzmu i druge pravne shkole), i na kraju donese mishljenje.
no, kod nas je rijech "muftija" u medjuvremenu postala oznaka za odredjeni polozhaj u hijerarhiji IZe, tj. muftije su predstavnici islamske zajednice na odredjenom podruchju.

klasichna fetva u sunitskim pravnim shkolama nije obavezujuca, obavezujuca je presuda kadije (u chijem radu muftija mozhe posluzhiti kao savjetodavac). prema tome, fetva po sherijatu nije isto shto i presuda niti ima status presude.
no, u institucionaliziranim vjerskim zajednicama, u kojima se usprkos islamskoj zabrani principa svecenstva razvio svecenicki stalezh, pogotovo u onima gdje su muftije vezane uz drzhavu kao dio pravnog sistema (kao shto je bio sluchaj naprimjer u osmanskom carstvu), fetva postaje obavezujuce pravno mishljenje kad se izda od strane muftije koji se priznaje kao pravni autoritet.

ovo shto navedoh vazhi - valjda to ne moram naglashavati - u sluchaju da je sherijat na vlasti kao pravni sistem.
i kod nas naravno ima josh uvijek fetvi, koje se (opet naravno :D) donose u skladu sa sherijatom, ali one nisu niti mogu biti pravno obavezujuce; sherijatski propisi kod nas su u medjuvremenu stekli status moralnih i vjerskih normi, a ne zakonski validnih mogucnosti sankcioniranja.

eto, osa, nadam se da je sad jasnije, barem shto se tiche koncepta fetve :D
Hvala. na iscrpnom i edukativnom odgovoru. Stanovnici zapadne Bosne, opustite se, fetva vam je kao sveta vodica, niti šteti niti koristi.
Krhljo

Post by Krhljo »

E ovako kada gledam ove sto se naprdjuju oko necega sto nema smisla stvarno mi dodje da povratim. Uglavnom krajisnik sam iz Cazina i citav rat sam bio dole nikuda nisam mrdnuo ali sam vidio sta ova fetva radi i to svojim ocima. U selu Donja Koprivna ima jedan momak ukopan pod grozdjem ispred kuce zbog ove fetve. Covjeka nisam licno poznavao ali sam cuo i vidio licno tu sramotu. Nikada nisam bio na babinoj strani ali kada se tice mrtvih oni vise nece uraditi nikome nista i njima ce suditi neko drugi na osnovu nekih drugih zakona a ne ovih nasih ljudskih (koji su u vecini slucajeva bezobzirni). Ljudi moji ja stvarno ne znam vise ko vodi tu politiku didovu i babinu (ili obrnuto) ali vrijeme je da to stane. Ja imam dosta i rodjaka i svega koji su bili dole u autonomiji ali ja vise ne gledam na njih kao babine kao pojedini vec ih gledam kao rodjake. Jeste da sam se nagledao svega i svacega od strane autonomasa ali sta je tu je ipak su to samo ljudi zavedeni sa jednom ideologijom kao sto smo i mi bili na strani korpusa. Kada bi mi samo svi stali i skontali se da u vecini slucajeva pricamo o nasim porodicama jer ih vecina ima svukud po Krajini onda bi i lakse razmisljali. Fetva treba da se zaboravi i to ko provodi i ko zahtjeva ili je budala ili jednostavno covjek koji je imao lobotomiju. Stvarno umjesto da se probamo pa makar i malo pomiriti dole na tom terenu uvijek nam neko ovako ubacuje koske oko kojih se moramo spoticati i svadjati. Meni nema logike upoce da se raspravlja o toj fetvi i tu sva diskusija treba da dodje do kraja.
hik-meta

Post by hik-meta »

Nihad_27 wrote:
Sljedbenici abdikokosi se ni ne izjasnjavaju kao Bosnjaci:
http://dnzbih.ba/test/index.php?option= ... &Itemid=34

U rukovodstvu ima vise onih koji se izjasnjavaju kao Srbi ili Hrvati nego kao Bosnjaci.
hajde, kao da smo se i ja i ti do kongresa pred owen-stoltenbergov '93 izjasnjavali kao Bosnjaci ili bolje receno cak sve do '97-98? tada negdje poslije rata je pocelo drilovanje da smo Bosnjaci. ovdje u americi se dosta ljudi jos ne moze prilagoditi na TU promjenu imena. moji roditelji prvi ne kontaju sve to sa Bosnjacima, pogotovo sto su oboje rodjeni u Hercegovini jos prije onog rata.
a tamo u cazinskoj krajini nije nikad ni bilo bogumila, na srednjovjekovnim mapama cazinska krajina nikad nije ni bila dio Bosne, a vecina naroda su bili hrvati dok nisu primili islam. nije da branim abdicevce i njihov ulogu u ratu, ali pusti ljude nek se izjasnjavaju kako hoce.
StarScream

Post by StarScream »

Krhljo wrote:Jeste da sam se nagledao svega i svacega od strane autonomasa ali sta je tu je ipak su to samo ljudi zavedeni sa jednom ideologijom kao sto smo i mi bili na strani korpusa.
Kojom ideologijom su bili zavedeni pripadnici Petog korpusa?? :x
Koji je izbor bio?? :x
Prema tebi, i cetnici su bili zavedeni. Ono sto su radili, ...ma nisu to oni htjeli jelde... :oops:
guest916

Post by guest916 »

Kijameta

Pogresno sam citiran na tvom postu. To urezivanje na kundaku nisu moje rijeci. Ja nikad nisam mrzio niti bio nacionalno natrojen.
foreigndude

Post by foreigndude »

Nikad se mi necemo kotarisati onoga sto je bilo. U svemu ovome je tuzna jedna stvar. Ljudi iz dijelova Bosne i Hercegovine koji nisu blizu Cazinskoj Krajini imaju vece predrasude i mrznju protiv "Babinih" nego Krajisnici koji bili u Krajini '93-'95. i borili se protiv Narodne Odbrane Zapadne Bosne i najzlogasnije srbijanske bande naseg vremena.

Razlika je drugovi sto niko ne razumije taj konflikt kao sto razumijemo mi koji smo otamo, nevazno sa koje strane smo bili. To je bilo doba kad se politika umijesala u familiju, kad je brat iso na brata. Bukvalno.

Dvije sestre danas oplakuju svoja dva sina. Jedna "šehida", a druga "poginulog borca NOZB-a". Sta mislite je li njima stalo da mrze? Koga one da mrze?

Imam vam jos nesto reci. Ja sam bio klinac kad se to sve desavalo. Da sam kojom prilikom tad imao 25 godina, najvjerovatnije bi podrzo Abdicevu politiku kao i vecina moje rodbine. Ne jer nisam Bosanac, ne sto ne volim Bosnu i Hercegovinu, nego zato sto mi je bio obecan izlaz iz rata i krize. Rane 1993. godine, Cazinska Krajina je bila okruzena sa vise srpskih korpusa koji su nas, bez zajebancije, mogli zgaziti u 3-4 sata da nam se za sjeme ne zna. Da nije bilo ono sto je bilo, mislim da bi Cazinska Krajina zavrsila puno gore nego Srebrenica.

Sto se tice mudzahedina koje je neko naveo u prijasnjim postovima, istina je. To svi znaju. Ja sam ih gledo svojim ocima i iako klinac, znao sam ko su i sta su, a bili su uz 505. Vitesku Buzimsku brigadu. Nepotrebno je dalje komentarisati o tome.

Kada ti neko ponudi hranu, izlaz iz govana i eventualno povratak u normalu, ti se braco fatish toga i ne pustas. E to je ono sto se desilo sa obicnom kladuskom i cazinskom rajom. To da smo mi odozgo bili posebna vrsta stoji.
BELLUNO

Post by BELLUNO »

foreigndude wrote:"

Razlika je drugovi

Ova ti je dobra drugovi

Kada ti neko ponudi hranu, izlaz iz govana i eventualno povratak u normalu, ti se braco ( sad braco ) fatish toga i ne pustas. E to je ono sto se desilo sa obicnom kladuskom i cazinskom rajom. To da smo mi odozgo bili posebna vrsta stoji.
I kad si se najeo i povratio u normalu onda opici po svojima i radi sve one zlocine koje su radili abdicevci.
foreigndude

Post by foreigndude »

BELLUNO wrote:
foreigndude wrote:"

Razlika je drugovi

Ova ti je dobra drugovi

Kada ti neko ponudi hranu, izlaz iz govana i eventualno povratak u normalu, ti se braco ( sad braco ) fatish toga i ne pustas. E to je ono sto se desilo sa obicnom kladuskom i cazinskom rajom. To da smo mi odozgo bili posebna vrsta stoji.
I kad si se najeo i povratio u normalu onda opici po svojima i radi sve one zlocine koje su radili abdicevci.
Jebi ga, nekog moram. Zasto ne one koji su se protivili tome da ja jedem? :lol:

Ali ozbiljno, drago mi je sto nisam bio dovoljno star da napravim takvu odluku.
kijameta

Post by kijameta »

guest916 wrote:Kijameta

Pogresno sam citiran na tvom postu. To urezivanje na kundaku nisu moje rijeci. Ja nikad nisam mrzio niti bio nacionalno natrojen.
Ni ja nisam nikad nikoga mrzio,niti sam nacionalno nastrojen.Odbrana domovine,zivota i ljudskoga dostojanstva ne spada u kategoriju mrznje,ni nacionalizma.A kad se branis u ratu,onda nekoga i ubijes.
Post Reply